אנו יודעים הרבה על המוח – ובעצם, מעט מאוד. כשמדובר במוח האנושי, רב הנסתר על הגלוי. מדובר במערכת מופלאה וסבוכה שאחראית, בעצם, על כל מה שאנחנו. אפשר לומר שזהו האיבר הכי מרתק, הכי מפתיע ובעיקר החשוב ביותר בגופנו. פענוח מסתורי המוח האנושי הוא משימה כלל עולמית שרופאים, חוקרים ומדענים לוקחים בה חלק. זהו מאמץ בינלאומי להבין את המוח לעומקו, לדעת לזהות תהליכים המתרחשים בו ולצפות מראש מחלות מוח והתפתחות גידולים, במטרה להביא לחולים רבים ולאנושות כולה בשורות של ריפוי ואיכות חיים. גם אנחנו בבילינסון לוקחים חלק פעיל במאמץ הזה – ביישום שיטות טיפול וטכנולוגיות מתקדמות, בעשייה מתקדמת בעולמות המחקר והחדשנות ובשיתופי פעולה בינלאומיים. צוות המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף (בי"ח בילינסון) עובד באופן הדוק עם מומחי הנוירולוגיה, האונקולוגיה ותחומים נוספים בבית החולים, המעורבים בטיפול בגידולי מוח ובמחלות מוח. כדי להיכנס לעולם המופלא ששמו המוח האנושי, נסקור בכתבה שלפניכם את מרכיביו המרכזיים של המוח ואת תפקידיהם.
קרומי המוח
מתחת לגולגולת פרוסים שלושה קרומים, המעניקים למוח מעטפת הגנה. אלו הן רקמות דקות הנקראות הקרום הקשה (דורה), הקרום העכבישי (ארכנואיד) והקרום העדין (פיה). הקרום הקשה מהווה את השכבה החיצונית, העבה יותר, הקרום העכבישי בנוי מסיבי רקמה בדומה לקורי עכביש, והקרום העמוק יותר הוא הקרום העדין, העשיר בכלי דם. בין שניים מהקרומים האלה – הקרום העדין והקרום העכבישי – נמצא החלל שבו מצוי נוזל המוח והשדרה, הנקרא חלל תת-עכבישי (חלל סאב-ארכנואידי). בתוך קרומי המוח קיימים כלי דם המזינים את המוח ומסייעים לפעילותו. לכל אחד מהקרומים הללו יש תפקיד מוגדר בהגנה על המוח, באספקם דם אליו ובוויסות פעילותו.
המוח הגדול
נקרא גם צרברום וממוקם באזור הקדמי של המוח. חלק זה של מערכת העצבים מעורב באופן משמעותי בוויסות התפקודים הרגשיים והקוגניטיביים הגבוהים של המוח. למעשה, זהו חלקו המרכזי והגדול ביותר של המוח, התופס כשני שליש מכלל שטחו. הוא מורכב משני "חצאי כדור" הנקראים המיספרות, שכל אחת מהן שולטת על הצד הנגדי של הגוף.
חדרי המוח
המוח כולל ארבעה חדרים – אלו הם חללים המצויים במוח, מחוברים זה לזה ומלאים בנוזל המוח והשדרה. החדר הראשון והחדר השני נקראים החדרים הלטרליים, והנוספים מכונים בפשטות החדר השלישי והחדר הרביעי. בחלק מהחדרים האלה מצויות "תחנות ייצור" של נוזל המוח והשדרה. גודלם של החדרים עשוי להשתנות כאשר מתפתח לחץ תוך גולגולתי מוגבר, או במצבי תחלואה שונים שבהם נוצרת הפרעה לזרימת נוזל המוח והשדרה.
גזע המוח
גזע המוח הינו אזור הנמצא בחלקו התחתון של המוח, מהווה המשך ישיר של חוט השדרה וכולל סיבי עצב תחושתיים ותנועתיים. זהו אחד משלושת המבנים המרכזיים של המוח האנושי, והוא ממוקם בבסיס המוח, בין המוח הגדול (התופס את רוב שטח הגולגולת) וחוט השדרה וקדמית למוח הקטן (צרבלום). דרך גזע המוח עוברים כל הסיבים המחברים את המוח אל חוט השדרה. זו הסיבה שגזע המוח מהווה מרכיב קריטי במערכת העצבים המרכזית – זהו מעין צומת דרכים, שתפקידו העברת כלל תשדורות המידע מהמוח אל חלקי הגוף השונים, ומהם בחזרה אל המוח. גרעינים המצויים בגזע המוח שולטים בתפקודים קריטיים לחיים כמו נשימה, פעימות הלב, מרכזי הכאב ועוד, וחלקיו השונים של גזע המוח אחראים על ויסות מצבו הפנימי של גופנו.
גזע המוח אחראי על פעולה מאוזנת של התפקודים החיוניים, בכלל זה קצב הלב, הנשימה, ויסות לחץ הדם וטמפרטורת הגוף, רפלקס הבליעה, תנועת העיניים והאישונים ועוד. זהו האזור במוח האחראי על פעולות בסיסיות, המהוות את תפקודי הליבה הפיזיולוגיים שלנו – הכרה וערנות, מודעות ותנועה, רפלקסים ותחושת כאב, ועוד רבים. גזע המוח הוא הנתיב שבו עוברות מסילות עצביות מרכזיות, המעבירות פקודות תנועתיות ומידע חושי בין המוח לחוט השדרה ומאפשרות פעולה תקינה של המערכת המוטורית, השרירים וקולטנים האחראים למערכת החישה. לקריאה נוספת על גזע המוח
הקליקו כאן
המוח הקטן
אזור זה במוח, הנקרא גם צרבלום או מוחון, נמצא בחלק האחורי של המוח, מאחורי גזע המוח ותחת המוח הגדול. המוח הקטן מעורב בפעילות המוטורית ועיקר תפקידו הוא ויסות תנועות הגוף, שמירה על מתח השרירים (הטונוס), יצירת התיאום בין השרירים הרצוניים- קוארדינציה- ואיזון שיווי המשקל שלנו. חלק מתפקידיו של המוח הקטן הם גם אימון הלמידה של השרירים כיצד לפעול באופן אוטומטי, וסוברים שהוא מעורב גם בתפקודים ניהוליים מסוימים.
אונות המוח
המוח הגדול מורכב כאמור משתי המיספרות, וכל אחת מהן כוללת ארבע אונות: האונה הקדמית (הפרונטאלית), האונה העורפית (האוקסיפיטלית), האונה הקודקודית (הפריאטלית) והאונה הרקתית (הטמפורלית). כל אחת מההמיספרות כוללת את קליפת המוח, את החומר הלבן – רקמה של תאי עצב המעבירים מידע בתוך מערכת העצבים – ואת גרעיני הבסיס שנמצאים בעומק המוח.
גרעיני הבסיס
גרעיני הבסיס (או הגרעינים הבזאליים) הם קבוצה של גרעינים הנמצאים במספר מקומות במוח ואחראים בעיקר על בקרת תנועה אך גם על למידה מוטורית, התנהגות ורגשות. גרעינים אלה נמצאם בקשר מתמיד עם אזורים שונים במוח. הם נקראים גרעיני בסיס בשל מיקומם העמוק במוח. פגיעה בהם קשורה למחלת פרקינסון.
נוזל המוח
המוח כולו טבול בנוזל הנקרא נוזל המוח והשדרה. נוזל המוח נמצא בחלל שבין קליפת המוח לבין הגולגולת, בחדרי המוח וכן בתעלת חוט השדרה. זהו נוזל צלול שעיקר תפקידו לבודד בין המוח לעצמות הגולגולת שמסביבו. לנוזל המוח כמה תפקידים: הוא מאפשר למוח לצוף בתוכו ובכך מקטין את הלחץ על בסיס המוח, הוא שומר על המוח מזעזועים, ויש לו תפקיד משמעותי בפינוי פסולת מטבולית. בדיקה של נוזל המוח, באמצעות פעולה הנקראת ניקור מותני, מאפשרת לאבחן מחלות נוירולוגיות ביניהן זיהומים, הסננה גידולית ועוד.
לחץ תוך גולגולתי
אותו נוזל, העוטף את המוח ומבודד בינו לבין הגולגולת, אחראי גם על ויסות הלחץ התוך גולגולתי במערכת העצבים המרכזית. רמה תקינה של לחץ פנימי זה נשמרת על ידי איזון בין כמות הנוזל הנוצרת במוח במחזוריות קבועה, לבין קצב הניקוז של הנוזל אל כלי הדם העוטפים את המוח. כאשר מסיבות שונות נוצר לחץ גבוה מהתקין, יכולות להופיע הפרעות נוירולוגיות כגון כאב ראש, ובעיות בראייה שעלולות להיות קריטיות ואף לגרום לנזק בלתי הפיך ואף אובדן הכרה. הסיבות למצב זה יכולות להיות הימצאות של גידול במוח, דימום, או הפרעה הנוצרת בתהליך ניקוז נוזלי המוח (למשל, טרומבוזה ורידית – פקקת ורידים במוח). סימנים אפשריים ללחץ תוך גולגולתי מוגבר הם טשטוש בראייה, המלווה בכאבי ראש ולעיתים בבחילות ובהקאות. הטיפול במקרה של לחץ תוך גולגלתי מוגבר תלוי בסיבה לעיליית הלחץ.
צוות המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף ובבילינסון מאחל לכם בריאות ומזמין אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, בטל' 03-9378007 ובדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il