מהי רדיותרפיה?
רדיותרפיה היא שיטת טיפול העושה שימוש בקרינה להשמדת תאים סרטניים. מטרתם של
טיפולי הקרינה היא לגרום להרס התאים הממאירים באופן ממוקד ככל האפשר, על מנת לכווץ את הגידול, למנוע את גדילתו ולבלום את צמיחתם של תאי סרטן שנותרים באזור לאחר הסרת הגידול בניתוח. הטיפול ניתן לרוב ממקור קרינה חיצוני, באמצעות מכשיר ייעודי (מאיץ קווי). בחלק מהמקרים נעשה שימוש בקרינה פנימית, המועברת ממקור קרינה הממוקם בתוך הגוף, בשיטה הנקראת ברכיתרפיה.
מהי כימותרפיה?
כימותרפיה, להבדיל מרדיותרפיה, היא טיפול תרופתי ולא קרינתי. שיטת טיפול זו עושה שימוש בתרופות כימיות (ציטוטוקסיות), המוזרמות למחזור הדם כדי לפגוע בתאים הסרטניים ולהשמידם. התרופות ניתנות בעיקר בעירוי לווריד או ככדורים לבליעה (מתן פומי). לעתים רחוקות הטיפול ניתן בהזרקה לאיברים או לחללים שונים בגוף. אופן מתן הטיפול והמינון נקבעים לפי תוכנית הטיפול המשתנה בהתאם לסוג מחלה, דרגת התקדמותה ומצבו של המטופל.
מהו ההבדל בין רדיותרפיה לכימותרפיה?
מדובר בטיפולים משתי משפחות שונות בעולם הטיפול האונקולוגי. הכימותרפיה משתייכת לטיפול תרופתי, כמו סוגי טיפול אחרים לסרטן וביניהם טיפול אימונולוגי, ביולוגי או הורמונלי. טיפולי הרדיותרפיה הם טיפולים באמצעות קרינה מייננת, המשתייכים לתחום אחר באונקולוגיה. שתי השיטות נועדו להרוס תאי סרטן: הכימותרפיה עושה זאת באמצעות השמדת התאים הממאירים באופן כימי, בעוד שהקרינה פועלת באמצעות הרס החומר הגנטי בתאים בפגיעה ישירה או עקיפה במולקולות הדנ"א (DNA).
באילו מקרים מתאימה כל אחת משיטות הטיפול הללו?
רדיותרפיה מתאימה לטיפול בסרטן מקומי – לדוגמה,
סרטן ערמונית, סרטן שד או
סרטן ריאות, שבהם הגידול ממוקם באיבר מסוים, או לחילופין לטיפול במחלה גרורתית הגורמת לסימפטומים הפוגעים באיכות החיים של המטופל. ב
מרכז דוידוף לסרטן (בית החולים בילינסון), בדומה למרכזי סרטן מובילים בעולם, שלוש הסיבות הנפוצות למתן טיפול קרינתי הן טיפול משלים בסרטן שד אחרי ניתוח, טיפול בסרטן ערמונית במקום ניתוח, ומתן קרינה פליאטיבית לחולי סרטן במצב גרורתי מתקדם, בעיקר כטיפול תומך להקלה על כאב.
כימותרפיה, במרבית המקרים, משמשת לטיפול בסרטן מפושט, למשל סרטן שד, סרטן ריאה ועוד. באופן כללי ניתן לומר ששתי שיטות הטיפול הללו נחשבות יעילות יותר כשהן מלוות את הטיפול הכירורגי, כלומר ניתנות לפני ניתוח להסרת הגידול או לאחריו. טיפול קרינתי או טיפול כימי לאחר ניתוח, שנועד להשלים את הרס התאים הממאירים, נקרא טיפול משלים או טיפול אדג'ובנטי.
האם נהוג לשלב בין רדיותרפיה לכימותרפיה?
אכן, בחלק מתוכניות הטיפול, ובסוגי סרטן מסוימים, נהוג לשלב יחד טיפולי קרינה עם טיפולים כימיים להשגת תוצאה מיטבית. בצד היעילות של הטיפול המשולב, הוא עלול להיות כרוך בתופעות לוואי מוגברות לעומת תופעות הלוואי של כל טיפול בנפרד.
לעיתים ימליצו הרופאים לשלב כל אחת משיטות הטיפול האלה (או את שתיהן יחד) עם טיפולים אחרים, כגון טיפול הורמונלי או אימונותרפי. לעיתים טיפול קרינתי ניתן כטיפול העומד בפני עצמו, לעיתים כמשלים לניתוח אונקולוגי ולעיתים כטיפול מונע כנגד חזרת המחלה; הכול לפי תוכנית הטיפול הנקבעת לפי סוג ושלב המחלה, מצב המטופל ופרמטרים נוספים.
איך מתאימים את הטיפול המדויק ביותר לכל חולה?
טיפולים קרינתיים מהווים מרכיב מרכזי במרבית הפרוטוקולים לטיפול בסרטן, בשלב התחילתי של המחלה כמו גם בשלביה המתקדמים. למעשה, כ-60% מכלל חולי הסרטן יקבלו טיפול קרינתי בשלב כזה או אחר של מחלתם. הצוות הרפואי במרכז דוידוף מקבל את ההחלטות הללו ומרכיב תוכנית טיפול אישית לאחר בחינה ושקלול של נתונים רבים הקשורים למחלה ולמטופל. בכל מקרה מורכבת תוכנית קרינה אישית לכל מטופל, לפי האנטומיה שלו ולפי מאפייני הגידול ומטרת הטיפול.
מהם ההבדלים בסיכויי ההחלמה בין רדיותרפיה לכימותרפיה?
בתקופתנו, כמחצית מכלל חולי הסרטן מחלימים מהמחלה, כאשר במרבית המקרים הריפוי מושג באמצעות ניתוח, לעיתים בשילוב עם רדיותרפיה, ובחלק מהמקרים גם בעזרת כימותרפיה או טיפולים תרופתיים אחרים/נוספים. כלומר, ההצלחות נובעות לרוב משילוב בין סוגי טיפולים שונים, בהתאם לסוג המחלה, לשלב שלה וכדומה – כך שקשה לומר מהו הטיפול היעיל יותר משניהם ויש לדון בכל מקרה לגופו.
עם זאת חשוב לציין כי טיפולי הקרינה, בסוגי סרטן מסוימים, יכולים להביא לריפוי מלא גם ללא ניתוח – למשל, בסרטן הערמונית ובסרטן הגרון – תוך שמירה על איכות חייו של המטופל. סוגי הסרטן הנחשבים כמגיבים טוב מאחרים לרדיותרפיה הם גידולי עור, גידולי אף אוזן גרון, ריאה, חלק מגידולי מערכת העיכול ועוד.
האם קיים שוני בכמות הטיפולים בין רדיותרפיה לטיפול כימותרפי?
הטיפול הקרינתי הנפוץ ביותר כולל מתן מנת קרינה אחת ביום, במשך חמישה ימים בשבוע, לאורך תקופה רציפה של מספר שבועות. לעיתים ניתן להגדיל את מנת הקרינה היומית ולצמצם את מספר הטיפולים הכולל. טיפולי קרינה בסרטן הערמונית, למשל, שבעבר דרשו מתן של 40 טיפולים, ניתנים כיום במספר טיפולים מצוצמם יותר, לעיתים ב-5 טיפולים בלבד. מספר טיפולי הקרינה בסרטן השד הוקטן גם הוא, בזכות הבנה טובה יותר של המחלה ותגובתה לטיפול, וניתן כיום על פי רוב ב-5 עד 15 טיפולים בלבד, לעומת 25–30 בעבר. טיפולים כימיים, בהשוואה לכך, ניתנים במסגרת סדרה של מחזורי טיפול, הנעשים במרווחי זמן שנקבעים לפי פרוטוקולים קבועים, לרוב של מספר חודשים, ועוברים לעיתים התאמה על פי תגובת המטופל לטיפול ותופעות לוואי.
מה חשוב לדעת על תופעות הלוואי של טיפול קרינתי ושל טיפול כימי?
תופעות הלוואי העיקריות של רדיותרפיה יכולות לכלול עייפות, בחילות ושלשולים וכן גירויים בעור – אלו הן לרוב תופעות זמניות וקצרות טווח, החולפות לאחר הטיפול. תופעות לוואי מתמשכות לאחר טיפולי קרינה תלויות באזור המטופל ובמנות הקרינה. בטיפולי קרינה באיברים ספיצפיים יכולות להופיע תופעות לוואי הקשורות למיקום ההקרנה, כגון כאבי ראש קלים (מוח), פצעים בפה (ראש-צוואר), שיעול והפרעה בבליעה (ריאות/ושט) ועוד.
תופעות הלוואי של כימותרפיה, באופן כללי, עלולות להיות קשות יותר מאלו של רדיותרפיה, שכן הטיפולים אינטנסיביים וממושכים יותר. תופעות הלוואי יכולות לכלול בחילות, שלשולים והקאות, נשירת שיער (חלקית או מלאה), פצעים בפה, עייפות, ספירה נמוכה של כדוריות דם לבנות וסיכון מוגבר לזיהומים בשל פגיעה במערכת החיסון.
כמובן שלא כל תופעות הלוואי רלוונטיות לכל מטופל, וכל חולה יחווה אותן באופן שונה. הצוות במכון הקרינה במרכז דוידוף מקפיד לבצע שיחת הסבר ומידע לכל מטופל, הן לגבי הטיפול העתידי והן לגבי תופעות לוואי צפויות לטווח הקצר וכן לטווח הארוך. בכל הופעה של תופעות לוואי חשוב לעדכן את הצוות הרפואי המטפל, כדי לקבל מענה וטיפול תומך העשוי להקל על ההרגשה.
חשוב לזכור כי קיימים טיפולים שונים, הן תרופתיים והן מעולם הגוף-נפש (טיפולי רפואה אינגרטיבית), המסייעים להתגבר על תופעות הלוואי ומשפרים את התחושה הכללית.
צוות מרכז דוידוף לסרטן מאחל לכם החלמה מלאה ובריאות שלמה – אנו לרשותכם בכל פנייה ושאלה.