מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > קרומי המוח: יותר מאשר מעטפת הגנה
הצג עוד

קרומי המוח: יותר מאשר מעטפת הגנה

מעטפת המוח כוללת שלושה קרומים, המגנים על המוח ותומכים בפעילותו. מהם הקרומים האלה, ממה הם מורכבים ומהו תפקידו של כל אחד מהם בפעילות התקינה של המוח – על כך בכתבה שלפניכם

קרומי המוח: יותר מאשר מעטפת הגנה

​​​המוח הוא איבר יוצא דופן: למרות שמשקלו רק כ-2% ממשקל הגוף ו-75% ממנו הם מים, הוא האחראי על כלל התפקודים הקריטיים של גופנו – מתנועה, נשימה וראייה ועד לזיכרון, מחשבה ורגשות. המוח אינו רק איבר מורכב מאוד אלא גם רגיש ושברירי למדי, ולכן הוא עטוף על ידי כמה שכבות הגנה, שתפקידן למנוע ממנו זעזועים ונזקים: שכבת עצם – הגולגולת, נוזל המוח והשדרה המפריד בין המוח והגולגולת, ובתווך – קרומי המוח, העוטפים את רקמת המוח כמעטפת הגנה ראשונית, וגם אחראים על ייצור נוזל המוח והשדרה ועל ספיגתו. בכתבה זו נתמקד בשלושת קרומי המוח ובתפקידים שהם ממלאים.


קרומי המוח ותפקידיהם

קרומי המוח (Meninges) מהווים חלק ממערכת העצבים המרכזית, ולמעשה עוטפים את המוח וחוט השדרה. הם כוללים שלוש שכבות הגנה, המרכיבות יחד את מעטפת המוח. שלושת קרומי המוח הם רקמות הנפרסות תחת הגולגולת ומכסות את המוח ואת חוט השדרה: הקרום הקשה (דורה), הקרום העכבישי (ארכנואיד) והקרום העדין (פיה). כל אחד מקרומי המוח הוא בעל תפקיד ייעודי באספקת דם אל רקמת המוח, בהגנה על המוח ובוויסות המאפשר את פעילותו התקינה. שלושתם מכילים כלי דם רבים, המשמשים להזנה של המוח ותורמים לפעילותו.
בין שניים מהקרומים הללו – הקרום העדין והקרום העכבישי – קיים חלל פנימי (הנקרא חלל 
תת-עכבישי או סאב-ארכנואידי), המכיל את נוזל המוח והשדרה CSF)). זהו נוזל המשמש כשכבת הגנה נוספת מזעזועים פיזיים, מספק למוח חומרי הזנה חשובים, מסייע לסילוק פסולת מטבולית ומווסת את הלחץ על בסיס המוח. 

הקרום הקשה – הדוּרה  

"הקרום הקשה'' (Dura) הוא השכבה החיצונית שבין שלושת קרומי המוח. זו שכבה סיבית קשיחה ועבה יחסית, הבנויה למעשה משתי שכבות: האחת היא הקרום הקשה עצמו, והשנייה היא קרום העצם הפנימי של הגולגולת, המחוברת לקרום הקשה. בחללים הנוצרים בין שתי השכבות המרכיבות את הקרום הקשה, נמצאים סינוסים פנימיים שתפקידם לאסוף דם ונוזל מוח ושדרה המגיעים מהמוח. מתוך הקרום הקשה יוצאות שלוחות קרומיות, היוצרות מחיצות ומחלקות את החלל הפנימי של הגולגולת לשלושה חללים. מחיצות המוח הללו חוצצות בין שני חלקי המוח הגדול, בין המוח הגדול והמוח הקטן ובין שני חלקיו של המוח הקטן. 

הקרום העכבישי – הארכנואיד  

הקרום העכבישי (Arachnoid) הוא המרכזי בין שלושת הקרומים המהווים את מעטפת המוח. הוא נקרא כך בשל הסיבים המרכיבים אותו, שרקמתם דומה לרשת קורי העכביש. 
הקרום העכבישי עוטף את המוח אך אינו חודר לכל הקפלים והבליטות שמאפיינים את שטח הפנים של המוח. בחלל התת עכבישי – הנמצא בין הארכנואיד לפיה (הקרום העדין), מצוי נוזל המוח והשדרה.

הקרום העדין – הפִּיה

הקרום הפנימי, העמוק שבין קרומי המוח, הוא הקרום העדין (Pia). כשמו כן הוא: שכבה עדינה וגדושה בנימים ובכלי דם, המכסה באופן מלא את המבנה החיצוני של המוח. קרום זה הוא מעטה העוקב אחר הבליטות והפיתולים הרבים של המוח ומעניק להם שכבת הגנה צמודה. כמו כן, הנימים הרבים המצויים בקרום זה תורמים להזנה של המוח ושל חוט השדרה. יש הנוהגים להתייחס לקרום העדין ולקרום העכבישי כאל שכבת הגנה אחת, תחת השם "הקרום הרך".

קרומי המוח ומחלות מוח

לקרומי המוח ולחללים שביניהם יש לא מעט משמעויות רפואיות – הן במחלות מוח שונות, הן בבדיקות אבחוניות והן בטיפולים מגוונים. להלן כמה דוגמאות:
• אחת המורכבויות בניתוחי מוח ופתיחת גולגולת (קרניוטומיה) היא הפרדה עדינה של שכבות קרומי המוח על מנת להגיע עם המכשירים הניתוחיים בדיוק אל מקום הגידול או לאזור הדורש טיפול בתוך המוח.
• גידולי המוח הראשוניים הנפוצים ביותר, המנינגיומות, מתפתחים מקרום הדוּרה – הקרום החיצוני הקשה של המוח. ניתוח לכריתת מנינגיומה נעשה מחוץ לרקמת המוח, ובמהלכו נדרש המנתח לנתק את אספקת הדם לגידול ולהפרידו באופן בטוח מקרום המוח, מבלי לפגוע ברקמת המוח הסמוכה.
• ארכנואידיטיס היא מחלה נוירופטית כרונית התוקפת את הקרום העכבישי. הדלקת שנוצרת מצלקת את הקרום וגורמת לכאבים עזים בעיקר בחלק המותני של עמוד השדרה.
• דימום או זיהום בחלל התת עכבישי עלול לגרום לנזק נוירולוגי משמעותי. 
• טיפול בכאב במקומות רבים בגוף ניתן לביצוע על ידי הזרקה של חומרי אלחוש לחללים שבהם קרומי המוח מרוחקים מהמוח או מחוט השדרה – לדוגמה, אלחוש אפידורלי.
• בבדיקה הנקראת ניקור מותני שואבים דגימה מנוזל המוח והשדרה, כדי לאבחן או לשלול פגיעות במוח ובחוט השדרה. שאיבת הנוזל נעשית מתוך "חללים בטוחים" המצוים בין קרומי המוח וחוט השדרה.

צוות המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף ובבילינסון מאחל לכם בריאות ומזמין אתכם לפנות אלינו בכל שאלה, בטל' 03-9378007 ובדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל