מהו סרטן מוח GBM?
גליובלסטומה מולטיפורמה (Glioblastoma multiforme), או בקיצור: GBM, הוא גידול מוחי ראשוני בעל רמת ממאירות גבוהה. המונח "גידולי מוח ראשוניים" מתאר גידולים המתפתחים מתוך המוח עצמו, כלומר הם אינם תוצאה של גרורות הנשלחות מגידול סרטני אחר בגוף. גליובלסטומה משתייכת לקבוצת גידולים הנקראים גליומות (סרטן מסוג (Glioma.
איך נוצרת גליובלסטומה במוח?
גליומות נקראות כך היות שהן מתפתחות מתאי הגלייה (Glia) – תאים התומכים בתאי העצב (הנוירונים). במוח קיימים מספר סוגים של תאי גלייה, ביניהם אסטרוציטים, אוליגודנדרוציטים ותאים אפנדימליים. מכל אחד מסוגי תאי הגלייה יכול להתפתח גידול גליאלי, העלול להתפשט לאזורים שונים של המוח. קבוצת גידולים זו היא האחראית, כאמור, לרוב גידולי המוח הממאירים הראשוניים. מכיוון שתאי העצב אינם מתחלקים, וכמעט שאינם מתחדשים לאורך החיים, פחות שכיח שהם גורמים להתפתחות גידולים.
במרבית המקרים הרופאים אינם יודעים לומר מדוע החלה התפתחותו של סרטן ראש מסוג זה. קיימים מקרים שבהם הסיבה להיווצרות גליובלסטומה מולטיפורמה קשורה לתסמונות גנטיות שונות או חשיפה לקרינה בכמות גדולה, אולם מדובר באחוז קטן בלבד ממקרי סרטן ה-GBM.
גליובלסטומה דרגה 4 – מה זה אומר?
רוב הגידולים הסרטניים נמדדים לפי שלב המחלה (Stage – מדד המתייחס להתפשטות מחוץ לאיבר שבו החל הגידול). בגידולי מוח, לעומת זאת, נדיר שיישלחו גרורות מחוץ למערכת העצבים, ולפיכך מקובל להתייחס למדד אחר – דרגת ההתמיינות של הגידול (Grade). זהו מדד המאפשר לקבוע עד כמה הגידול הוא אלים, כלומר מהו קצב ההתקדמות של צמיחתו. הרופאים קובעים את דרגת ההתמיינות לפי המראה של תאי הגידול בבדיקה מיקרוסקופית ובהתאם למאפיינים המולקולריים של התאים הללו.
את הגידולים הגליאלים (גליומות) נהוג לחלק לארבע דרגות התמיינות. דרגות 1 ו-2 מגדירות גידולים ברמת התמיינות נמוכה (Low grade), כלומר שקצב התפתחותם איטי, בעוד שדרגות 3 ו-4 מתייחסות לגידולים בדרגת התמיינות גבוהה – High grade. גידולי מוח ממאירים בדרגת ההתמיינות הגבוהה ביותר (Grade 4) נקראים גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM).
מהם המאפיינים של סרטן GBM?
סרטן מוח מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM) הוא הסוג הנפוץ ביותר של גידולי המוח הממאירים, וגם האלים ביותר מביניהם. זהו גידול אגרסיבי ופולשני, שמאופיין לרוב בהתקדמות מהירה. מבין כלל גידולי המוח הראשוניים, למעלה מ-15% הם גידולי GBM, וכאשר אנו מדברים על גידולי המוח הראשוניים הממאירים, גליובלסטומה תופסת נתח של מעל ל-50%. גידול במוח GBM מתגלה אצל 3 אנשים מתוך 100 אלף בממוצע. בישראל מדובר בכ-250 מקרים חדשים מדי שנה. השכיחות של גידול מוחי זה עולה עם הגיל, והוא נפוץ בעיקר בקרב בני 50 ומעלה, ואצל גברים יותר מאשר בקרב נשים. רק במקרים נדירים מתגלים גידולי ראש מסוג גליובלסטומה בקרב בני 30 ומטה.
מהם התסמינים לגידול ראש מסוג GBM?
הסימנים המלווים לרוב את התפתחותו של גידול גליובלסטומה במוח (GBM) תלויים במיקום הגידול והם כוללים כאבי ראש, סחרחורת, בחילות והקאות, פרכוסים וסימנים נוירולוגיים נוספים, כמו הפרעות בתנועה, בלבול, שינויים בהתנהגות וליקויים קוגניטיביים שונים. עוצמת התסמינים היא פועל יוצא של מיקום הגידול, גודלו וממדי הבצקת הנוצרת סביב הגידול.
איך מאבחנים גליובלסטומה במוח?
כאשר הסימנים שהזכרנו מתפתחים במהירות הם עשויים לעורר חשד לגידול מוחי, ובעקבותיהם יישלח המטופל לביצוע בדיקת דימות –CT או MRI (בדיקת הבחירה), שבמהלכה נסרק המוח. האבחנה הסופית של גידול ראש ממאיר מסוג GBM מתבצעת לאחר שנשלחת דגימה מהגידול לבדיקה פתולוגית – לאחר ניתוח או באמצעות ביופסיה.
מהו הטיפול לסרטן גליובלסטומה?
הטיפול המקובל בגליובלסטומה הוא ניתוח לכריתה של הגידול במידה שהדבר מתאפשר, ולאחריו, מתן טיפול משלים המשלב קרינה (רדיותרפיה) וכימותרפיה (מתן תרופה כימותרפית בשם טמודל).
מטרת הניתוח היא להסיר את הגידול באופן המיטבי, תוך צמצום למינימום של פגיעה אפשרית באזורים תפקודיים. מדובר בניתוחים מורכבים שכן מדובר במוח, בו קיימים אזורים קריטיים לתפקוד, ובחלק מהמקרים הגידול נמצא במקום קשה לגישה, או שכריתה שלו עלולה לגרום לנזק תפקודי. במקרים כאלו לעיתים מתבצעת ביופסיה בלבד.
טיפול ניתוחי כלשעצמו אינו טיפול מספק, וללא תוספת של טיפול קרינתי וכימותרפי הגידול עלול לחזור במהירות. הטיפול הקרינתי מהווה חלק חשוב בתוכנית הטיפול בחולי גליובלסטומה וניתן לקבלו ללא אשפוז, באופן אמבולטורי, אם מצב המטופל מאפשר זאת. הטיפול המקובל ניתן במספר מקטעים המשתרעים על פרק זמן של שישה שבועות.
מינון ואורך הטיפול משתנים כאשר מדובר בחולים מבוגרים ובמטופלים בעלי מצב תפקודי נמוך.
הטיפול הכימותרפי הניתן בשילוב עם הקרינה ואחריה הינו תרופה הנקראת טמודל, שהחומר הפעיל בה נקרא טמוזולומיד, חומר בעלת חדירות טובה למוח. טמודל ניתנת בכמוסות לבליעה.
כלי טיפולי נוסף שנכנס לשימוש לאחרונה הינו שדות אלקטרומגנטיים. מדובר במכשיר המייצר שדה חשמלי, המכוון לאזור הגידול באמצעות הצמדת אלקטרודות, במטרה לשבש את תהליך ההתחלקות של התאים הסרטניים ובכך לבלום את התפתחותם.
איזה טיפול נהוג לתת במקרה של חזרת הגידול?
גם לאחר מתן טיפול מיטבי, גליובלסטומה מולטיפורמה נוטה לחזור. במקרים של חזרת הגידול, קיימת אפשרות בחלק מהמקרים לבצע כריתה חוזרת. כאשר לא ניתן מבחינה רפואית לבצע הליך כירורגי להסרת הגידול מהמוח, הטיפול החלופי הוא באמצעים תרופתיים (כימותפריה / טיפול ביולוגי) או לעיתים בטיפול קרינתי.
אחד מסוגי הטיפול התרופתי הנפוצים בהישנות
סרטן מוח מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה, הוא טיפול ביולוגי בתרופה אבסטין (בווזיצומאב) – נוגדן ביולוגי שמטרתו לבלום את יכולתו של הגידול ליצור כלי דם ובכך למנוע את הזנתו. הטיפול באבסטין נחשב כיום כקו הטיפול השני המקובל ב
סרטן מוח מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה.
האם גליובלסטומה מולטיפורמה יכולה לשלוח גרורות?
הגידולים מקבוצת הגליומה עלולים להופיע במקומות שונים במוח, אולם ברוב רובם של המקרים הם לא מתפשטים לאיברים אחרים בגוף, כלומר אינם יוצרים גרורות מחוץ למערכת העצבים.
מהי תוחלת החיים עם סרטן מוח GBM?
גידול בראש מסוגGBM נחשב למחלה עם פרוגנוזה שאינה מבשרת טובות. תוחלת החיים הממוצעת לחולים בסרטן זה עומדת על 12–18 חודשים החל מהאבחנה, וזאת למרות מתן טיפול, שכמעט תמיד כולל ניתוח וטיפול קרינתי וכימותרפי. ישנם חולים השורדים גם חמש שנים ויותר עם גליובלסטומה מולטיפורמה, אולם מדובר באחוזים נמוכים (פחות מ-5%). למרות שמדובר במחלה הנחשבת לחשוכת מרפא, קיימות שיטות וגישות טיפוליות המאפשרות להאריך את תוחלת החיים ולשפר את איכות החיים, בכלל זה השתתפות במחקרים הבוחנים טיפולים ניסיוניים חדשים.
מדוע מומלץ לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?
הטיפול ב
סרטן מוח מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM) מחייב עבודת צוות רב מקצועי מיומן ומנוסה ביותר, הכולל מומחים מתחומים שונים ביניהם נוירו-אונקולוגיה, נוירו-כירורגיה, רדיותרפיה (המכון לטיפול קרינתי), פתולוגיה, נוירו-רדיולוגיה (דימות), סיעוד, עבודה סוציאלית ועוד. המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז המוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף מהווה חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול זמינים תחת אותה קורת גג. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף עומד לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים מהטובים בארץ, בצד מערך תמיכה מקיף הכולל בין השאר יחידה לרפואה אינטרגטיבית ומטפלי גוף-נפש במגוון תחומים, המסייעים להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון שם דגש על טיפול אישי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו ברגעים הלא פשוטים של התמודדות מול סרטן אגרסיבי. כל משאבי הצוות ממוקדים במטרה עליונה אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים ולהקל על החולה ועל בני המשפחה, ככל הניתן ובכל דרך אפשרית.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il