מהו גזע המוח ומהי חשיבותו?
גזע המוח Brain stem)) הינו אזור הנמצא בחלקו התחתון של המוח, מהווה המשך ישיר של חוט השדרה וכולל סיבי עצב תחושתיים ותנועתיים. זהו אחד משלושת המבנים המרכזיים של המוח האנושי, והוא ממוקם בבסיס המוח, בין המוח הגדול (התופס את רוב שטח הגולגולת) וקדמית למוח הקטן (צרבלום). דרך גזע המוח עוברים כל הסיבים המחברים את המוח אל חוט השדרה. זו הסיבה שגזע המוח מהווה מרכיב קריטי במערכת העצבים המרכזית – זהו מעין צומת דרכים, שתפקידו העברת כלל תשדורות המידע מהמוח אל חלקי הגוף השונים, ומהם בחזרה אל המוח. גרעינים המצויים בגזע המוח שולטים בתפקודים קריטיים לחיים כמו נשימה, פעימות הלב, מרכזי הכאב ועוד, וחלקיו השונים של גזע המוח אחראים על ויסות מצבו הפנימי של גופנו.
מהם תפקידיו של גזע המוח?
גזע המוח אחראי על פעולה מאוזנת של התפקודים החיוניים, בכלל זה קצב הלב, הנשימה, ויסות לחץ הדם וטמפרטורת הגוף, רפלקס הבליעה, תנועת העיניים והאישונים ועוד. זהו האזור במוח האחראי על פעולות בסיסיות, המהוות את תפקודי הליבה הפיזיולוגיים שלנו – הכרה וערנות, מודעות ותנועה, רפלקסים ותחושת כאב, ועוד רבים. גזע המוח הוא הנתיב שבו עוברות מסילות עצביות מרכזיות, המעבירות פקודות תנועתיות ומידע חושי בין המוח לחוט השדרה ומאפשרות פעולה תקינה של המערכת המוטורית, השרירים וקולטנים האחראים למערכת החישה.
ממה מורכב גזע המוח?
שלושה מרכיבים מרכזיים יוצרים את גזע המוח: המוח האמצעי ((Midbrain, הפונס (Pons) והמוח המוארך, הנקרא גם מדולה אובלונגטה (Medulla oblongata). לכל אחד משלושת החלקים הללו יש תפקידים שונים, המבוצעים דרך מגוון חיבורים בין חלקים אלה לבין חלקי המוח האחרים. בפונס ובמדולה מצויים גרעיניהם של מרבית העצבים האחראים על תפקודי איברי הפנים: לעיסה, טעם, שרירי הלשון, שרירי העין, התחושה בפנים ובקרקפת הראש ועוד. קיימים 12 עצבי גולגולת (עצבים קרניאליים), ש-10 מהם יוצאים מגזע המוח. אחד החשובים ביותר מביניהם הוא עצב הוואגוס, הנקרא בעברית "העצב התועה", ועליו נרחיב בהמשך.
מה תפקידו של המוח האמצעי?
המוח האמצעי, הנקרא גם המוח התיכון, נמצא בחלקו העליון של גזע המוח ואורכו 1.5 ס"מ. המוח האמצעי אחראי על תפקודים קריטיים לחיים, כגון מצב הכרה, מעגל שינה, ערנות, שליטה על מערכת הלב וכלי הדם, תגובות בזמן מתח וחרדה והעברת מידע הכרחי עבור מערכת הראייה והשמיעה. חלקים שונים במוח האמצעי מעורבים גם בקואורדינציה המוטורית ובתחושת כאב. מהמוח האמצעי יוצאים עצבים קרניאליים 3 ו-4, האחראים על תנועות העיניים.
מהו הפונס?
אזור זה בגזע המוח, המכונה "הגשר" או "הגשרון", ממוקם בחלקו האחורי של המוח בין המוח האמצעי, המוח המוארך והמוח הקטן, ואורכו 2.5 ס"מ. תפקידו העיקרי של הפונס הוא לחבר בין אזורים אחוריים ונמוכים במוח לבין אזורים גבוהים יותר, והוא מהווה נקודת מוצא וסיום לארבעה עצבים גולגולתיים המשדרים מידע חושי מאזור הפנים אל המוח (למשל, המידע השמיעתי המגיע מהאוזן נכנס אל המוח דרכו). הפונס מעביר מידע למבנים אחרים בגזע המוח ולמוח הקטן, קשור לוויסות התנועתי ולניתוח המידע החושי, ומהווה גורם מקשר בין המוח הקטן לבין אזורים מוטוריים המצויים בקליפת המוח. בנוסף, הפונס מעורב בשינה, בכך שהוא אחראי על שיתוק השרירים בזמן שאנו חולמים. בכדי שיוכל להעביר מידע רב בצורה יעילה, הפונס מכיל כמות גדולה של חומר לבן – סיבים המשמשים להולכת מידע במערכת העצבים.
מהו המוח המוארך, ולמה הוא משמש?
המוח המוארך – מדולה אובלונגטה, הוא החלק הנמוך ביותר בגזע המוח ובמוח כולו. למעשה זהו קצהו העליון של חוט השדרה, הנכנס לתוך הגולגולת. המדולה מתחברת לפונס ולחוט השדרה ומאחסנת צברים של נוירונים – תאי עצב האחראים על תפקודים חיוניים כמו נשימה, קצב לב, לחץ דם ומתח שרירים. זהו המסלול המרכזי למעבר של אותות עצביים מהמוח אל הגולגולת ובחזרה. בנוסף, המוח המוארך מכיל מרכזים האחראים לוויסות לחץ הדם, הנשימה, הפרשת רוק ובליעה. ארבעה מתריסר עצבי הגולגולת יוצאים מן המוח באזור המדולה.
מהו ואגוס, ומדוע הוא נקרא "העצב התועה"?
העצב התועה, ואגוס בלועזית, נקרא כך בשל מסלולו המפותל והארוך. לעצב זה שמור תפקיד מרכזי בהפעלת מערכת העצבים הפראסימפתטית, והוא מורכב ברובו מסיבים שמעבירים מידע מהמוח אל האיברים הפנימיים. העצב התועה הוא אחד מ-12 העצבים הגולגולתיים, וייחודו בכך שהוא היחיד מביניהם שאינו מעצבב רק את הראש, הצוואר והכתפיים, אלא ממשיך אל בית החזה והבטן. הוא יוצא מהמוח המוארך, ומאפשר למערכת העצבים הפראסימפתטית להתחבר למרבית האיברים הפנימיים בצוואר, בבטן ובחזה. המשמעות היא שעצב זה אחראי לעצבוב של הלב, הריאות, הקיבה והלוע. בין השאר הוא תורם לוויסות קצב הלב, להסדרת נשימה וליצירת תנועת המעיים הדרושה לפעולת העיכול.
מה קורה אם נוצרת פגיעה בגזע המוח?
גזע המוח מהווה אזור אסטרטגי במערכת העצבים המרכזית, בהיותו חוליה מקשרת בין המוח הגדול לבין חוט השדרה. מכיוון שבגזע המוח עוברים מסלולים עצביים רבים באזור צר, והוא מרכז שליטה על תפקודים חיוניים במקום אחד, ברור שפגיעה בו עלולה להיות קריטית לתפקוד ואף מסכנת חיים. זהו מקום כה רגיש וצפוף, עד שגם נזק קל יחסית בגזע המוח עלול לגרום לפגיעה תחושתית, תנועתית ואחרת. בשל הקשר הישיר שבין גזע המוח ומערכת העירות, לעיתים תגרום פגיעה בגזע המוח למצב של אובדן הכרה. פגיעה המתמקדת במוח המוארך (המדולה), עלולה להיות דרמטית בשל ריכוז האזורים האחראים לתפקודים קריטיים, כמו דופק, נשימה ולחץ דם. פגיעה קשה בגזע המוח משבשת אם כן תפקודים קריטיים, מהווה גורם מסכן חיים ועלולה להביא למצב של מוות מוחי.
מהן הסיבות לפגיעה בגזע המוח?
לפגיעה בגזע יכולות להיות סיבות שונות ובתוכן גידולים, שבץ, טראומה, מחלות דלקתיות, תהליכים ניווניים של המוח ועוד. ההשפעה של הפגיעה תהיה תלויה לרוב באזור שנפגע, בהיקף הנזק ובסיבת הפגיעה. לדוגמה, שבץ בגזע המוח עלול לגרום בין היתר לתרדמת, להפרעות בבליעה ולקשיי נשימה. התפתחות של גידול בגזע המוח תגרום לתסמינים שונים, כתלות במיקום האנטומי שעליו לוחץ הגידול, ממדי הגידול, קצב הגדילה ועוד.
מהם התסמינים של גידולים בגזע המוח?
התסמינים העיקריים של גידולים בגזע המוח הם אובדן היציבות, הליכה לא יציבה ולא מתואמת, סחרחורת, פגיעה בגפיים בצד אחד של הגוף, ראייה כפולה, קושי בדיבור ובבליעה וחולשה בשרירי הפנים. ככלל, תסמינים המצביעים על גידול במוח יכולים להתפתח בהדרגה או בזמן קצר מאוד, כתלות בסוג הגידול, במיקומו ובקצב גדילתו. לעיתים קורה שהגידול מתגלה באקראי, מבלי שיגרום לתסמינים כלשהם, אולם לרוב גידול במוח גורם לתסמינים כלליים בשל עליית הלחץ התוך-גולגולתי, או לתסמינים מקומיים בשל פגיעה באזורים תפקודיים במוח הסמוכים למקום הגידול. במקרה של הופעת אחד מהתסמינים שתוארו כאן, או סימנים נוירולוגיים מחשידים אחרים, יש לפנות בהקדם לרופא המטפל לשם בירור והפניה לבדיקות אבחון במקרה שהדבר נדרש.
איך מאבחנים נזק שנגרם בגזע המוח?
כדי לאבחן את הפגיעה ואת אופייה מבצעים הרופאים בדיקה נוירולוגית, בדיקות עזר שונות ובדיקות דימות לסריקת המוח. בחולים חסרי הכרה, קיימת חשיבות רבה ליכולת להעריך את תפקוד גזע המוח כדי להבין האם הוא עבר פגיעה מבנית, והאם קיימת פגיעה מוחית ומה חומרתה, במטרה לנסות ולצפות את סיכויי ההחלמה והחזרה לתפקוד. כדי לאבחן את תפקודו של גזע המוח יבצע הנוירולוג שורה של מבחנים קליניים כגון רפלקס מצמוץ כתגובה לגירוי הקרנית, תגובת האישונים לאור, תנועת עיניים המגיבה לסיבוב של הראש, הזרקה של מים בטמפרטורות שונות לאוזן, ועוד.
כיצד מטפלים בגידול בגזע המוח?
באופן כללי, הטיפול בגידולי מוח הוא ניתוח להסרת הגידול בשילוב עם טיפול קרינתי וכימותרפי, או טיפולי קרינה וכימותרפיה בלבד במקרה שהגידול אינו ניתן לכריתה בניתוח.
לעיתים מוסיפים לתוכנית הטיפול טיפולים ביולוגיים או אימונותרפיים, וכן טיפול בשדות חשמליים. במקרה של גידולים בגזע המוח – בגזע עצמו או בסמיכות אליו – הפתרון הניתוחי מורכב במיוחד, שכן חלק מהגידולים הללו אינם נתיחים בשל מיקומם הרגיש, ואלו שניתן לנתח דורשים מיומנות גבוהה ביותר. בשל ההשפעה על אזורים חיוניים ומוקדים עצביים ותפקודיים, ניתוח להסרת גידול הממוקם בגזע המוח או בצמידות אליו נחשב להליך כירורגי מורכב ועדין ביותר. פעולות אלה דורשות מיומנות ניתוחית מעולה, ידע אנטומי מעמיק וניסיון ביצועי רב, בצד יישום של טכנולוגיות מתקדמות ברמת הכירורגיה, הניטור והדימות. במרכז לגידולי מוח שבמרכז דוידוף לסרטן (בית חולים בילינסון), המרכז המוביל והגדול בארץ לטיפול בסרטן, מתרכזים תחת קורת גג אחת כל המרכיבים הללו: מומחים מהשורה הראשונה בישראל ובעלי מוניטין בינלאומי, ציוד ומכשור מחזית הרפואה העולמית, גישות חדשניות ומחקרים פורצי דרך, המביאים אל מיטת המטופל את מיטב המצוינות הקלינית בטיפול בגידולי מוח ממאירים ושפירים כאחד.
מדוע מומלץ לקבל את הטיפול במרכז דוידוף ובבילינסון?
הטיפול בגידולים בגזע המוח מחייב עבודת צוות רב מקצועית מדויקת ומתואמת, המשלבת יחד מומחים מתחומי הנוירו-אונקולוגיה, נוירו-כירורגיה, רדיותרפיה (המכון לטיפול קרינתי), נוירו-רדיולוגיה (דימות), פתולוגיה, סיעוד, עבודה סוציאלית ועוד.
המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז הגדול ובמוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף הינו חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל ברמה עולמית (בין 200 בתי החולים הטובים בעולם לפי "ניוזוויק"), המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, שבה כלל מרכיבי הטיפול זמינים תחת קורת גג אחת. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף עומד לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים מהשורה הראשונה בישראל, חלקם בעלי שם בינלאומי. בצד האיכות הקלינית פועל לרווחת המטופלים מערך תמיכה מקיף, הכולל בין השאר יחידה לרפואה אינטרגטיבית ומטפלי גוף-נפש במגוון תחומים, המסייעים להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון מתמקד בטיפול אישי ואנושי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות לו ולמשפחתו במסע המורכב של התמודדות מול גידול ראש מסכן חיים. כל משאבי הצוות ממוקדים במטרה עליונה אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים ולהקל על החולה ועל בני המשפחה, ככל הניתן ובכל דרך אפשרית.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il