מאז ומתמיד מחפשת הרפואה את אותו "שביל זהב", שיאפשר הטבה וריפוי מבלי לגרום לנזק משני או לתופעות לוואי קשות. גם כיום, זהו אחד האתגרים הגדולים של הטיפול באחת המחלות המאיימות ביותר על בריאות האדם: סרטן.
השאלה שמעסיקה כיום חוקרים, מדענים ורופאים בתחום האונקולוגיה, היא כיצד משפרים את
הטיפול הקרינתי (רדיותרפיה), שנמצא יעיל כנגד רבים מסוגי הגידולים הסרטניים – תוך הפחתה רבה ככל הניתן בתופעות הלוואי של הקרינה ובנזקים לרקמות בריאות הסמוכות לסביבת הגידול.
בין רדיותרפיה לברכיתרפיה
רדיותרפיה היא למעשה אנרגיה רבת עוצמה של קרני רנטגן ממוקדות, המכוונות אל אזור הגידול במטרה להרוס את התאים הסרטניים, ובכך לעצור את המשך הצמיחה של הגוש או לבלום את גדילתם של תאים, שנותרים באזור לאחר ניתוח להסרת הגידול.
החידושים האחרונים בעולם הרדיותרפיה שיפרו את דיוק הטיפול ובכך גם את סיכויי ההחלמה לצד הפחתת תחלואה נלווית. אחת השיטות המסייעות לשפר את תוצאות הטיפול היא ברכיתרפיה (Brachytherapy). המונח נגזר מהמילה היוונית "בראכוס", שמשמעותה "מרחק קצר". זהו בדיוק הרעיון: להתקרב לאזור הגידול באמצעות מקור קרינה פנימי המוחדר אל הגוף, בכדי למקד את הקרינה באזור הנדרש. כך, אנו מצליחים למנוע פיזור קרינתי ולהפחית משמעותית את הנזק לרקמות הבריאות שמסביב. שיטת הטיפול הזו נמצאת בשימוש במרכזי הסרטן המובילים בעולם כבר כארבעים שנה, אך הטכניקה הולכת ומשתפרת עם השנים בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות והמחקריות.
היעילות של הקרינה הממוקדת
בשיטת טיפול זו, מקורות הקרינה מוחדרים אל הגידול הסרטני או בסמוך אליו, בתוך הגוף, באמצעות מחטים או מכשור ייעודי (קפסולות או צינורות), ותחת הכוונה מדויקת של אמצעי דימות מתקדמים כמו אולטרסאונד, MRI ו-CT. כך, הקרינה ניתנת קרוב ככל האפשר למיקום הנדרש, תוך צמצום משמעותי בחשיפת הרקמות הבריאות הסמוכות. בזכות הברכיתרפיה, וההתקדמות הטכנולוגית של השנים האחרונות, ניתן להגדיל את מנות הקרינה הטיפוליות לעומת מנות הקרינה שניתנו בעבר – וכך גם לשפר באופן ניכר, לעיתים קריטי, את היכולת לשלוט בסרטן ולמקסם את סיכויי ההחלמה. לצד יעילות הטיפול, לשיטה הזו יתרון חשוב לא פחות: הסיכון לסיבוכים, נזקים משניים ותופעות לוואי ארוכות טווח הוא נמוך יותר בהשוואה לטיפולי קרינה רגילים, דבר המשפר מאוד את איכות חייהם של המטופלים. בכך, הברכיתרפיה משתלבת בגישה הרווחת כיום בקרב המומחים לגבי הטיפול בסרטן – לעשות כל מאמץ כדי לטפל באזור מוגדר, באופן ממוקד ומדויק, ולחסוך ככל הניתן במתן טיפול קרינתי נרחב.
ברכיתרפיה לסוגי סרטן שונים
הפעולה מתבצעת בחדר ניתוח או חדר פעולות, תחת בקרה מלאה של אמצעי הדמיה כגון אולטרסאונד חדשני ומערכת מחשב, המאפשרת לחשב במדויק את מנת הקרינה הנדרשת כדי לחסל את הגידול הסרטני. בכל מרכזי הסרטן המובילים בעולם, ובהם
מרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, נעשה כיום שימוש בברכיתרפיה באופן שגרתי כחלק מפרוטוקול הטיפול לסוגי סרטן שונים. יעילות הברכיתרפיה נמצאה כגבוהה במיוחד בטיפול
בסרטן הערמונית (פרוסטטה) בקרב גברים, ובטיפול במחלות אונקולוגיות של מערכת הרבייה הנשית (סרטן צוואר הרחם, סרטן הרחם ועוד). כמו כן, נהוג להשתמש בשיטה זו גם בטיפול ממוקד בגידולים סרטניים נוספים, למשל במערכת העיכול (סרטן הוושט, לדוגמה), בגידולי בית החזה ובסרטן העור. במקרים מסוימים, ברכיתרפיה לאחר כריתת גידול מהשד יכולה להחליף לחלוטין טיפול של קרינה חיצונית. הצבת מקורות הקרינה ישירות לתוך האיבר או הגידול, נקראת ברכיתרפיה תוך-רקמתית (interstitial brachytherapy). זהו הטיפול הניתן, למשל, בסרטן הערמונית. סוג נוסף של ברכיתרפיה הוא טיפול סמוך לרקמה, וגם הוא נחלק לסוגים שונים, כמו ברכיתרפיה תוך-חללית (intra-cavitary brachytherapy), למשל לצוואר הרחם או הנרתיק. ברכיתרפיה חיצונית/שטחית ניתנת לגידולים עוריים, וברכיתרפיה תוך-לומינלית לאיברים חלולים כגון הוושט או דרכי האוויר (קנה וסימפונות).
מהלך הטיפול בברכיתרפיה
אחד היתרונות המרכזיים של הברכיתרפיה הוא היותה טיפול הניתן באופן חד פעמי, זאת בהשוואה לטיפולי קרינה חיצונית, שאותם נדרש החולה לקבל באופן רצוף, לרוב יום יומי, במשך שבועות עד חודשים, על מנת להשיג את האפקט הרצוי. הברכיתרפיה ניתנת לרוב בטיפול אחד, באופן אמבולטורי, במרפאת החוץ של בית החולים וללא צורך באשפוז. זהו יתרון משמעותי למטופל, אולם בצידו יש לדעת כי בעוד שבקרינה חיצונית אין כל צורך בהרדמה, הרי שטיפול הברכיתרפיה, גם אם הוא ניתן פעם אחת, מוגדר כהתערבות זעיר-פולשנית ודורש הרדמה כללית או מקומית/אזורית.
ברכיתרפיה ותופעות לוואי
טיפול הברכיתרפיה ניתן במכון הקרינה של מרכז דוידוף (בית החולים בילינסון) באמצעות מכשור מתקדם, המספק מנות קרינה ממוקדות בקצב מהיר. הטיפול מבוצע על ידי רופאים מיומנים שהתמחו בשיטה זו במרכזים רפואיים מובילים בעולם. יחד עם זאת, כמו בכל טיפול, גם לברכיתרפיה עלולות להיות תופעות לוואי. התופעות הללו נחלקות לשני סוגים – האחד, תופעות לוואי קצרות טווח (אקוטיות), ואלו חולפות במרבית המקרים כמה ימים עד שבועות לאחר מתן הטיפול. סוג שני הוא תופעות לוואי ארוכות טווח (כרוניות). רוב תופעות הלוואי הן קצרות טווח, וכוללות למשל אודם בעור, גירוי מקומי ולעיתים כאב באזור שטופל, וכן תחושת עייפות המאפיינת את הטיפולים הקרינתיים. הופעת תופעות לוואי נוספות תלויה במידה רבה במאפייני הגידול, במיקומו ובסוג הטיפול הברכיתרפי שניתן למטופל/ת. קִראו כאן על איפיונים ספציפיים, הכנה לטיפול ותופעות לוואי אפשרויות בטיפול
ברכיתרפיה בערמונית ובטיפול
ברכיתרפיה בסרטן צוואר הרחם.