סרטן הערמונית (פרוסטטה) הוא סוג הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים, ובעיקר בגיל המבוגר. בשנים האחרונות, בעקבות יכולות אבחון משופרות וטיפולים חדשניים, שיעור המחלימים מסרטן הערמונית מצוי בעלייה – ועדיין, זוהי מחלה שעשויה להיות מסכנת חיים, ונמנית עם שש סיבות התמותה מסרטן המובילות בגברים בעולם המערבי.
אחד הטיפולים היעילים בטיפול בסרטן הערמונית הוא באמצעות ברכיתרפיה – שיטה לטיפול קרינתי, המאפשרת מתן קרינה פנימית במיקום הקרוב ביותר לאזור הגידול ולתאים הסרטניים. בכך, הברכיתרפיה מעצימה את יתרונות הטיפול הקרינתי תוך צמצום תופעות הלוואי של הטיפול. התוצאה, במרבית המקרים, היא הגדלת סיכויי הריפוי יחד עם צמצום הפגיעה באיכות חייו של המטופל במהלך הטיפולים ובתקופת ההחלמה.
כיצד מתבצע טיפול ברכיתרפיה לסרטן הערמונית?
בשיטה זו נעשה שימוש במקור קרינה פנימי – להבדיל מטיפולי קרינה רגילים, המבוססים על שימוש במקור קרינה חיצוני. הפעולות הללו מבוצעות בהרדמה כללית בחדר ייעודי ובפיקוח רופא מומחה באונקולוגיה קרינתית, רופא מרדים, צוות סיעודי ופיזיקאים רפואיים, ותחת בקרה ממוחשבת, טכנולוגיות שיקוף וסונר (אולטרסאונד).
בתחום הברכיתרפיה קיימים שני סוגים של פרוצדורות:
1) LDR (Low Dose Rate Brachytherapy) – בפעולת LDR, גרגירים רדיואקטיביים זעירים מוחדרים ישירות לבלוטת הערמונית באמצעות מחטים. מערכת חכמה מאפשרת לחשב את כמות הקרינה הנדרשת ואת מספרם המדויק של הגרגירים הרדיואקטיביים שיושתלו בבלוטה. לאחר החדרת הגרגירים המחטים מוסרות, כך שבסיום הפעולה המטופל נותר ללא כל מכשור חיצוני בגופו. הקרינה משתחררת באופן פנימי והדרגתי, בעוצמה נמוכה, במשך תקופה של מספר שבועות, שאורכה מותנה בסוג החומר הרדיואקטיבי.
2) HDR (High Dose Rate Brachyehrapy) – בפעולת HDR, מחטים מוחדרות אל הערמונית, ולאחר מכן, מקור רדיואקטיבי זמני עובר בהם ומקרין את הבלוטה לאורך מספר דקות. לאחר שהבלוטה טופלה, המחטים מוסרות והמטופל משוחרר לביתו ללא כל חומר רדיואקטיבי שנותר בתוך גופו.
מה מאפיין את הטיפול הקרינתי בערמונית?
התאים הסרטניים המתפתחים בבלוטת הערמונית מגלים עמידות גבוהה יחסית לקרינה, בהשוואה לתאי סרטן אחרים, ולפיכך הטיפול בהם מחייב מתן מנות קרינה גבוהות יחסית. לכן, הטיפול ב
ברכיתרפיה מתאים מאוד לסוג סרטן זה, שכן הוא מאפשר מתן כמות קרינה גבוהה, כפולה מהרגיל ואף למעלה מכך, תוך צמצום הנזק הסביבתי לרקמות בריאות סמוכות. היות שמדובר במחלה שבה סיכויי הריפוי גבוהים, חשוב לתכנן טיפול אפקטיבי אך כזה שגם ישמר איכות חיים טובה למשך שנים רבות, תחת מעקב רפואי וללא צורך בטיפול אונקולוגי חוזר.
האם טיפול ברכיתרפיה בערמונית יכול לחסוך ניתוח?
כיום, הטיפול הברכיתרפי בסרטן הערמונית מאפשר לא פעם להימנע מביצועו של הניתוח לכריתת בלוטת הערמונית. זאת ועוד, הטיפול אף עשוי לייתר את מתן הקרינה החיצונית, שבה נעשה שימוש זה עשרות שנים בעולם הטיפולים האונקולוגיים.
במקרים מסוימים, טיפול הברכיתרפיה לסרטן הערמונית ניתן כטיפול נוסף המשלים ומחזק את השפעתה של הקרינה החיצונית, במטרה לשפר את סיכויי הריפוי של גידולים סרטניים אגרסיביים, וכן כטיפול מדויק ועוצמתי במקרים של גידול שחזר.
מהם היתרונות של טיפול ברכיתרפיה בערמונית?
למתן קרינה פנימית ממוקדת באמצעות ברכיתרפיה יש יתרונות ברורים בטיפול בסרטן הערמונית. הדיוק של הקרינה מונע (או מפחית משמעותית) נזק לרקמות סמוכות כגון שלפוחית השתן, המעי הגס ופי הטבעת, ומאפשר מתן כמות קרינה גדולה יותר ובמספר טיפולים קטן יותר, בהשוואה לקרינה החיצונית. ככל שכמות הקרינה עולה – כך גוברים סיכויי ההצלחה של הפעולה, וככל שהקרינה ממוקדת יותר במקום הרצוי, כך מצטמצם הנזק ההיקפי לאיברים אחרים.
למי מתאימה שיטה זו – האם לכל מטופלי סרטן הערמונית?
ברכיתרפיה לסרטן הערמונית היא טיפול שמבוצע בהרדמה כללית, ולכן על המטופל להיות במצב מתאים לכך. בנוסף, לרוב יש צורך להפסיק טיפול במדללי דם. גורם חשוב נוסף בקבלת ההחלטה הוא גודל הבלוטה, כמו גם עומס התסמינים הקשורים בערמונית מוגדלת או שלפוחית רגיזה. כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו, והפניה לטיפול תינתן רק לאחר אבחון מלא של הרופא המטפל ודיון עם המטופל.
כמה טיפולי ברכיתרפיה נדרשים לטיפול בסרטן הערמונית?
בעבר הלא רחוק, עד לפני כעשור, פרוטוקול הטיפול בסרטן הערמונית כלל כ-40 טיפולי קרינה שניתנו חמישה ימים בשבוע ולאורך חודשיים ימים. כיום, גם במתן קרינה חיצונית ניתן לעשות שימוש בפרוטוקולים מקוצרים, המקלים על המטופל. אולם, בעוד שבטיפולי קרינה חיצונית אפשר לעיתים להפחית את כמות ההקרנות עד לחמישה טיפולים לאורך 10–14 יום – כאשר ברכיתרפיה ניתנת ללא קרינה חיצונית, מדובר בטיפול חד פעמי החוסך למטופל את הצורך להגיע לסדרת טיפולים במכון הקרינה.
מהן תופעות הלוואי של הטיפול?
הופעתן של תופעות לוואי לאחר טיפול הברכיתרפיה יכולה להיות לטווח קצר או ארוך, והיא תלויה במאפייני הגידול, במיקומו ובסוג הטיפול שניתן למטופל. תופעות הלוואי האקוטיות (מיידיות), לאחר ברכיתרפיה לערמונית, יכולות לכלול כאבים בעת מתן שתן, נפיחות ודימומים, קשיים בשליטה על הסוגרים, עצירות, אצירת שתן, ולעיתים עייפות ובחילות. התופעות האקוטיות חולפות תוך פרק זמן קצר יחסית, וניתן להפחית את השפעתן באמצעות תרופות ותוכנית תזונה מותאמת. תופעות הלוואי המתמשכות (כרוניות) מופיעות אצל אחוז קטן ממטופלי הברכיתרפיה, ולרוב הן קשורות בנזק משני לרקמות קרובות למקום ההקרנה. ביניהן ניתן למנות הפרעות במתן שתן, בעיות במערכת העיכול והפרעות בתפקוד המיני.
האם יש חשש לפליטת קרינה מהגוף לאחר הטיפול?
כאמור, בפעולת LDR נותרים גרגירים רדיואקטיביים בגוף המטופל. כתוצאה מכך, בשלושת החודשים שלאחר הטיפול, ישנה פליטה מסויימת של קרינה מגוף המטופל. המנה נמוכה מאוד וכעיקרון אינה מסוכנת. אין כל חשש להעברת קרינה על ידי מגע בחפצים. עם זאת, כדי "ללכת על בטוח", מומלץ להקפיד על הנחיות הזהירות הבאות:
להימנע ממגע קרוב או ממגע לאורך זמן עם נשים הרות או שמתכננות כניסה להיריון.
לא להושיב תינוקות וילדים צעירים על הברכיים (כל קרבה אחרת אינה מסוכנת).
שינה במיטה אחת עם בת הזוג / בן הזוג מותרת, אך מומלץ שלא לישון צמודים או מחובקים.
האם נדרש שימוש בקטטר לאחר הטיפול?
לאחר טיפול ברכיתרפיה, ברובם המכריע של המקרים לא נדרשת התקנת קטטר (צנתר לשלפוחית השתן). הנתונים מראים כי אלו הנזקקים לקטטר לאחר הטיפול הם פחות מ-5% מכלל המטופלים. כמובן שיש בכך כדי לשפר את איכות החיים וההרגשה של המטופל בימי ההחלמה וההתאוששות.
ומה לגבי קיום יחסי מין לאחר טיפול ברכיתרפיה בערמונית?
חזרה לקיום יחסי מין מותרת כשבוע לאחר הטיפול. במשך שלושה חודשים ראשונים אחרי הטיפול רצוי להשתמש בקונדום למניעת מגע ישיר עם זרע. גם הסיכוי לרדיואקטיביות של הזרע הוא נמוך ביותר, ובכל זאת מומלץ לשמור על כללי הזהירות.
בהיבטי התפקוד המיני לאחר הטיפול, נמצא כי מספר מטופלי הברכיתרפיה בערמונית, הסובלים בעקבות הפעולה מאין אונות או מהפרעות משמעותיות בתפקוד המיני, נמוך בממוצע בהשוואה למטופלים שעברו ניתוח ערמונית או טיפולי קרינה חיצונית.
מטופל שנהנה מתפקוד מיני גבוה לפני הטיפול, סיכוייו טובים יותר לשמר את היכולת המינית בהשוואה למי שסבל מתפקוד מיני נמוך קודם לטיפול. נתון מעודד נוסף מראה כי גברים שטופלו בברכיתרפיה לסרטן הערמונית מדווחים על תגובה טובה יותר לשימוש בתרופות לזקפה (כמו ויאגרה וסיאליס), בהשוואה לאלו שעברו ניתוח ערמונית ותפקודם המיני נפגע.
האם צפויות הפרעות במתן שתן ושליטה על הסוגרים?
חשוב לציין, כי מטופלי ברכיתרפיה בבלוטת הערמונית סובלים פחות מאשר מנותחי הערמונית מהתופעה הלא נעימה של אי שליטה על הסוגרים, העלולה להופיע בעקבות הניתוח ולהשפיע על איכות החיים. לגבי מתן שתן, קיים קשר ישיר בין הפרעות במתן השתן של החולה וגודל בלוטת הערמונית שלו לפני הטיפול, לבין הפרעות השתן לאחר הטיפול. הפרעות אלו עלולות להתבטא בקשיים בהטלת שתן ובתכיפות מתן השתן.
איפה ניתן טיפול הברכיתרפיה לסרטן הערמונית?
הטיפול בברכיתרפיה ניתן במכון הקרינה של
מרכז דוידוף בבית החולים בילינסון. הפעולה מתבצעת באמצעות מכשיר ברכיתרפיה מתקדם, המספק מנות קרינה ממוקדות בקצב גבוה, בבקרה מלאה של מערכות מחשוב ודימות מתקדמות, ובפיקוח מלא של רופאים שהתמחו בשיטה זו במרכזים רפואיים מובילים בעולם.
לחצו על הקישורים המסומנים.