מרכז דוידוף לסרטן

הצג עוד

מכון סמואלי במרכז דוידוף: בדרך אל פריצת הדרך הבאה בחקר הסרטן

פורסם בראשונה: 16.04.2023

​​הרקע לייסוד המכון

המאבק בסרטן הוא אחד האתגרים הגדולים של האנושות, וככזה, מעסיק רבות את עולם הרפואה והמחקר. בישראל, הטיפול בחולי הסרטן תופס נפח של כ-40 אחוז מכלל הפעילות בבתי החולים. מחלת הסרטן היא סיבת המוות המובילה בארץ. ביחס לעולם, ישראל מדורגת במקום גבוה יחסית בשיעורי התחלואה, אולם במקום נמוך יחסית בשיעורי התמותה מסרטן. הסיבה העיקרית לפער הזה היא מערכת בריאות ציבורית חזקה עם סל שירותים מקיף, תרופות מתקדמות ורפואה מצוינת. כל אלה מאפשרים טיפול איכותי ונגיש לצד שיפור באבחון המוקדם. יותר ויותר מטופלים בישראל מקיימים כיום שגרת חיים של התמודדות עם הסרטן כמחלה כרונית, המנוהלת לאורך שנים רבות. מרכיב מרכזי בהצלחת המאבק בסרטן, מניעתו וטיפול אפקטיבי בו, הוא המחקר האונקולוגי – אחת הסיבות שלשמן הוקם מרכז דוידוף בבית החולים בילינסון. הקמת מכון סמואלי, מכון מחקר חדש במרכז דוידוף, מקרבת את קפיצת המדרגה הבאה בתחום הזה.

סיפור ההקמה והחזון

בשנת 2022 החליטו ד"ר הנרי סמואלי, מייסד ויו"ר חבר המנהלים של "ברודקום", וד"ר סוזן סמואלי, העוסקת בפעילות פילנתרופית לקידום הבריאות, לתמוך בהקמת מכון מחקר חדשני שיוביל את חקר הסרטן ויגשים את חלומם: להביא לפריצת דרך משמעותית במניעת מחלות הסרטן, באבחון מוקדם ובמתן טיפולים מתקדמים – וכך, לסלול דרך להארכת תוחלת החיים ולשיפור איכות החיים עבור חולים בעולם כולו.
כמשכן למכון החדש בחר הזוג סמואלי במרכז דוידוף שבבילינסון – מתוך אמונה, שהבשורה הגדולה הבאה בחקר הסרטן תגיע מישראל. הסיבה המרכזית לכך היא שילוב היכולות הייחודי המאפיין את דוידוף, בילינסון ושירותי בריאות כללית. דוידוף הוא מרכז הסרטן היחיד בארץ שבו ניתן לקיים סינרגיה ייחודית של ניסיון טיפולי מצטבר, מקצוענות מחקרית וקלינית וחיבוריות רצופה בין בית החולים והקהילה, יחד עם גישה אל מאגרי הנתונים העצומים של שירותי בריאות כללית ושל בילינסון – מרכז רפואי הנחשב ל"ספינת הדגל" של כללית.
מאגרי הנתונים הללו מציגים עומק היסטורי ורוחב יריעה, המהווים נכס מחקרי ברמה עולמית. כארגון בריאות מהגדולים והוותיקים בעולם, המבטח כמחצית מאוכלוסיית ישראל, כללית מאפשרת למכון סמואלי גישה חסרת תקדים אל נתוני "ביג-דאטה", הן מבתי החולים שלה והן מהקהילה. לכך חוברים החדשנות הרפואית והמחקרית של בילינסון, והמוניטין הרב שלו ביצירת שיתופי פעולה עם שחקנים מקומיים וגלובליים בתחום האונקולוגיה. כל אלה מקנים למכון המחקר החדש נקודת זינוק מצוינת כדי להפוך לחוד חנית בהתמודדות מול אתגרי הסרטן, למען המטופלים בארץ ובעולם כולו.

 

מכון סמואלי: ייעוד ודרך

מכון סמואלי יהווה בית-יוצר לחדשנות פורצת דרך, ליישום רעיונות ולמיצוי יכולות מחקר ופיתוח, במטרה להציב מענה חדשני לאתגרים הרבים שבעולם הסרטן.
פעילות המכון תושתת על שילוב בין מומחים מובילים בעולמות הביולוגיה, מדעי ההתנהגות, האונקולוגיה וההמטולוגיה, לבין יכולת מתקדמת לניתוח נתונים ושימוש בכלים מתקדמים של בינה מלאכותית.
המטרה היא לשנות את פני הטיפול בסרטן באמצעות יצירת מהלך שובר שוויון, תוך אימוץ מחשבה יצירתית וכיווני פעולה לא שגרתיים לפיתוח אפיקי טיפול חדשניים לטיפול בסרטן. המכון ייזום מהלכי מחקר חדשים ויפעל בשיתוף פעולה מלא וסינרגטי עם יחידות מחקריות וטיפוליות נוספות בבית החולים ומחוצה לו, בישראל ובחו"ל – מתוך הכרה בחשיבותם הרבה של עבודת צוות ושיתוף מידע וידע כמפתח להצלחה.

גישה מחקרית-טיפולית

העשייה המחקרית במכון סמואלי תהיה "עם הפנים לחולה" ותציב את המטופל ומשפחתו במרכז, כשהיעד הוא הנגשת תוצרי המחקר אל מיטת המטופל באופן המהיר והיעיל ביותר. המכון יקדם ויפתח את גישת ה-Engagement, שנועדה ליצור מעגל של שיתוף פעולה הדוק ואינטראקטיבי בין הצוות המטפל, האדם החולה, משפחתו התומכת וסביבתו החברתית הקרובה. המטרה היא לייצר מעגל תמיכה וסיוע לאורך כל מסע המטופל.

בראש הצוות המוביל

פרופ' גל מרקל, חוקר ויזם בעל שם עולמי, מנהל מרכז דוידוף וסגן מנהל המרכז הרפואי, הוא יו"ר ושותף-מייסד של מכון סמואלי.
פרופ' סלומון שטמר, מנהל מחקר, פיתוח וחדשנות וסגן מנהל מרכז דוידוף, הוא שותף-מייסד של המכון.
מנכ"ל המכון הוא תא"ל (במיל') אבנר פז-צוק, בכיר בתחום ההיי-טק, בעבר מפקד יחידות עילית טכנולוגיות בצה"ל וקצין חינוך ראשי.
מנהלת הטכנולוגיות הראשית (CTO) במכון סמואלי היא ד"ר מיכל בסר, מובילת דעה בינלאומית בתחומי מחקר, פיתוח וייצור טיפולים תאיים וביולוגיים מתקדמים בסרטן. הצוות המוביל של המכון כולל את טובי המומחים בישראל בעולמות הרפואה, המחקר, הטכנולוגיה והחדשנות.
 

תחילת פעילות המכון

תרומתם הגדולה של בני הזוג סמואלי תוקדש בשלב הראשון להשקעה בהון האנושי של המכון ובתשתיות טכנולוגיות מתקדמות. בשנה הראשונה יתמקד המכון בהקמת מעבדה לפיתוח טיפולים ביולוגיים מתקדמים, בהקמת אגם נתונים (Data Lake), בבניית תשתית וכלים למיצוי מידע וללמידה עמוקה, ובפיתוח תפיסה אינטגרטיבית ושלמה לטיפול בחולי סרטן – משלב הגילוי המוקדם, דרך ליווי החולה ומשפחתו לאורך מהלך המחלה, ועד לתהליך השיקום והחזרה למעגל החיים השגרתי (או עד ליומו האחרון של המטופל).
הקמתו של מכון סמואלי מורכבת משלושה נדבכים, כאשר הראשון שבהם הוא אגם נתונים אינטגרטיבי רחב עם יכולת אנליטיקה מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית. נדבך נוסף הוא מערך המעבדות הביולוגיות המתקדמות, בהובלתה של ד"ר מיכל בסר. מדובר במעבדות נקיות ראשונות מסוגן בשירותי בריאות כללית, לפיתוח וייצור טיפולים תאיים חדשניים לטיפול יעיל בסוגים שונים של מחלת הסרטן.
נדבך שלישי הינו תוכנית וכלים לטיפול 360 מעלות בחולה, ברוח תפיסת ה-Engagement, ובכלל זה היחידה לליווי מטופלים ומשפחות (יהלו"ם), המסייעת למטופל באופן יוזם מנקודת מבטו, לאורך כל הדרך, מבית החולים ועד לביתו. היחידה חושפת צווארי בקבוק ופערים, מגשרת עליהם ומהווה מקור נוסף לעיבוי התשתית המחקרית בדרך ליישום פתרונות חדשניים.

מייסדי מכון סמואלי, הצוות המוביל של המכון והשותפים בבילינסון ובכללית, יוצאים לדרך בתחושת מחויבות עמוקה להציב את המכון בחזית המחקר האונקולוגי וההמטולוגי, ולהביא למטופלים ולמשפחות בשורות של ריפוי ושל איכות חיים בהתמודדות עם מחלת הסרטן.

מעבדות סמואלי למחקר ופיתוח טיפול תאי וגנטי לסרטן



THE SAMUELI GMP RESEARCH LABS FOR CANCER CELL & GENE THERAPY

​​


​​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות