לויקמיה מיילואידית כרונית – מהי?
מחלת ה-CML שייכת לקבוצת המחלות המיאלופרוליפרטיביות. היא נגרמת עקב שינוי בתאי האב ההמטופואטיים במח העצם. במרבית החולים נמצא כרומוזום פילדלפיה (כרומוזום 22 מקוצר) אשר הינו תוצר של השיחלוף בין הכרומוזומים 9 ו-22. תוצר זה אחראי להיווצרות הגן הכימרי המסרטן bcr-abl1 שמקודד לחלבון BCR-ABL1 tyrosine Kinase.
מרבית החולים מאובחנים בשלב הכרוני, אך ללא טיפול יעיל המחלה תתקדם (לשלב מואץ או בלאסטי) עם תוחלת חיים צפויה של חודשים ספורים.
בעשורים האחרונים הטיפול עבר מהפך ומתבסס בעיקר על תרופות ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז(tyrosine kinase inhibitors –TKIs) . בימים אלה משמשים חמישה TKIs לטיפול ב-CML.
טיפול מותאם אישית בחוליCML - בחירת הטיפול הינה הליך מורכב כשהאתגר האמתי הוא התאמת טיפול עם מקסימום יעילות ומינימום רעילות. מערכת השיקולים כוללת גם את גיל החולה, מחלות נלוות, תופעות לוואי, איכות חיים, הפסקת טיפול ומעקב תואם והנושא של הריון ופוריות בחולים הצעירים.
על המרפאה:
מטרת המרפאה הינה לרכז צוות המתמחה באבחון ובטיפול ב-CML הכולל תחת קורת גג אחת:
רופאים המטולוגים המתמחים במחלה זו העובדים בשיתוף פעולה עם עובדי מעבדה המתמחים באבחון המחלה, בדיקה של פרמטרים פרוגנוסטיים ומעקב אחר תגובה לטיפול.
הטיפול ניתן במסגרת המרפאה ובהתאם לצורך אשפוז במחלקה להמטו-אונקולוגיה או במחלקה להשתלת מוח-עצם.
הטיפול השוטף נעשה על ידי רופא המטולוג ומלווה במעקב אחות המרפאה אחרי תופעות הלוואי והיענות לטיפול.
הטיפול הינו רב-תחומי וכולל עפ"י הצורך: מעקב מרפאה קרדיולוגית, ייעוץ וטיפול במרפאת כאב, ייעוץ תזונתי (דיאטניות), ייעוץ פסיכיאטרי או פסיכולוגי, ייעוץ בנושא חיסונים ומניעת וטיפול בזיהומים, וייעוץ מרפאת פוריות.
טיפולים אינטגרטיביים (משלימים) שונים.
בחולים הזקוקים לטיפול – קיימת אפשרות להשתתף במחקרים קליניים ישראליים ובינלאומיים הבוחנים גישות טיפוליות חדשניות.
פעילות אקדמית ומחקרית:
מחקרים קליניים: יש אפשרות להשתתף במחקרים בינלאומיים ומחקרים ישראליים של הקבוצה הישראלית למחקר ב- CML. המחקרים כוללים שימוש בתרופות חדשות ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז ותרופות אחרות.
מחקרים בסיסיים במעבדת המחקר של המערך להמטולוגיה:
- צוות הרופאים והמעבדה עוסקים בחקר הקשר ביןCML והמערכה החיסונית. במסגרת המחקר נבדקת המערכה החיסונית והיכולת שלה להשפיע על "ריפוי" או הפוגה גם לאחר הפסקת הטיפול במעכבי טירוזין קינאז.
- חקר הקשר בין הטיפול במעכבי טירוזין קינאז ותופעות לוואי קרדיווסקולריות.
- חקר הקשר ביןCML וקרישיות יתר.
- מחקר בנושא הפסקת טפול ב-CML.
רופאי המכון משתתפים בקביעת הנחיות קליניות ארציות למחלה זו ובכינוסים בארץ ובעולם.