הרדמה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > הרדמה > הרדמה מיילדותית - נשים ויולדות
הצג עוד

הרדמה מיילדותית - נשים ויולדות

הרדמה מיילדותית - נשים ויולדות

במרכז רפואי רבין, בבית החולים בילינסון קיים בית חולים לנשים ובו מערך לטיפול בנשים ויולדות.

בבניין בית החולים לנשים 4 חדרי ניתוח, חדר התאוששות, חדרי לידה, מחלקת נשים ו-4 מחלקות יולדות, כולל מחלקה המאפשרת ביות מלא.

רופאי מחלקת הרדמה מטפלים בכל המטופלות העוברות ניתוחים ופעולות 24 שעות ביממה, זאת, במהלך כל הניתוח או הפעולה ולאחר מכן בחדר ההתאוששות.

יותר מ-10,000 נשים יולדות בשנה בבילינסון. רובן המוחלט מקבלות אלחוש אפידורלי במהלך הלידה. מתן האלחוש האפידורלי נעשה ע"י רופא מרדים המוצב בחדר לידה ונותן מענה ליולדת מסביב לשעון.

שיטות אלחוש בלידה

  1. אלחוש אפידורלי: צורת האלחוש הנפוצה ביותר, שיותר מ-90% מהיולדות מבקשות ומקבלות. כוללת החדרת צינורית דקה לחלל העל-קשייתי (אפידורלי) באמצעות מחט בין החוליות בגב התחתון. דרך הצינורית מוזרקת תערובת של תרופות לאלחוש הכאב. זוהי השיטה המקובלת כיום לטיפול בכאבי לידה וגם היעילה ביותר.
  2. שיכוך כאב בבקרה עצמית של היולדת (PCA): צורת אלחוש חלופית במקרים בהם היולדת אינה יכולה או אינה מעוניינת באלחוש אפידורלי. היולדת מתחברת למזרק אוטומטי המתוכנת ע"י הרופא המרדים כך שהיא יכולה לתת לעצמה מנות מדודות של תרופה בכל פעם שמופיעים הצירים. כיום התרופה הנפוצה בשימוש בשיטה זו היא רמיפנטניל, המתאפיינת בזמן פעולה קצר מאוד עקב פירוק מהיר. לכן היא נחשבת לבטוחה יותר מתרופות אחרות מבחינת ההשפעה על היולדת והעובר.

הרדמה לניתוח קיסרי

ההרדמה המקובלת כיום בעולם לניתוח קיסרי נקראת הרדמה ספינאלית. במהלכה הרופא המרדים מזריק תרופה לאלחוש מקומי ותרופה נוגדת כאב לתוך נוזל השדרה באמצעות החדרת מחט בין החוליות בגב התחתון, דבר הגורם לאבדן תחושה ויכולת תזוזה בחלק התחתון של הגוף ומאפשר ביצוע של ניתוח קיסרי בתנאים נוחים. בהרדמה ספינאלית היולדת ערה ויכולה להיפגש לראשונה עם התינוק שלה כבר בחדר הניתוח. הרופא המרדים ממשיך לנטר ולטפל ביולדת במהלך כל הניתוח ולאחר מכן בחדר ההתאוששות. 
במקרים דחופים או במקרים בהם הרדמה ספינאלית לא ניתנת לביצוע, ניתוח קיסרי מתבצע בהרדמה כללית.

הרדמה לפעולות קצרות

פעולות קצרות, כגון: IVF או היסטרוסקופיה, יכולות להימשך 20-10 דקות ויכולות להיות לא נעימות או כואבות. הרדמה ברוב המקרים הינה הרדמה כללית קצרה או טשטוש שדומה לשינה עמוקה ללא חלומות. מצב זה מושג ע"י הזרקה תוך ורידית של תרופות הרדמה, בעוד שהמרדים מנטר ומטפל באישה בכל זמן הפעולה.

שאלות נפוצות של מטופלות על הרדמה מיילדותית:

מהם הסיכונים הקשורים לביצוע אלחוש אפידורלי?

אלחוש אפידורלי הוא השיטה היעילה ביותר להקלה על כאבים הנגרמים בעת צירי הלידה.
יחד עם זאת, כמו כל טיפול רפואי הוא אינו נטול סיכונים. תופעות לוואי או סיבוכים כתוצאה מאלחוש אפידורלי אינם שכיחים.
קיימים שלושה סיכונים עיקריים בביצוע אלחוש אפידורלי: דימום מכלי דם העוברים בסמיכות לחוט השדרה, זיהום באזור הדקירה של מחט אפידורלית ופגיעה בעצבים של הגפיים. בנוסף, קיימת תופעה של חירור הקרום הקשייתי עם המחט האפידורלית, שיכול לגרום לכאבי ראש חזקים במיוחד הנמשכים מספר ימים לאחר ביצוע האפידורל. עם זאת, יש לציין כי תופעות אלה נדירות מאוד. במקרים נדירים מאוד עלול המאלחש המקומי לגרום לקושי בנשימה ואף לאיבוד הכרה, מצב הדורש טיפול מידי על ידי רופא מרדים, לרבות, הנשמה מלאכותית. סיכוי ממשי לסיבוך אמיתי ומתמשך הוא נמוך מאוד. לגבי התוויות והתוויות נגד ספציפית בכל מקרה יש להתייעץ עם רופא מרדים.  

האם כאבי גב מהווים מניעה לביצוע אפידורל?

כאבי גב אינם מהווים התווית נגד לביצוע אפידורל. למעשה, באותה השיטה, אמנם תוך שימוש גם בתרופות אחרות, משתמשים במרפאות כאב כטיפול בכאבי גב. לעומת זאת, במקרים בהם כאבי הגב מלווים בסימנים נוספים, כגון חולשה בגפה, יש להיוועץ ברופא מרדים. 

מהי תופעת כאבי ראש אחרי אפידורל? האם היא יכולה לגרום נזק לטווח ארוך? איך ניתן לטפל בה? 

התופעה של כאבי ראש נגרמת בעקבות דיקור הקרום הקשייתי עם המחט האפידורלית. כאב ראש יכול להופיע מיד או לאחר מספר שעות אחרי ביצוע האפידורל. יש לציין כי הכאב יופיע רק בחלק מהמקרים בהם נעשה הדיקור. בד"כ מדובר בכאב ראש במצח ובעורף, מוקל בשכיבה ומוחמר בישיבה ובעמידה. בהרבה מקרים כאב הראש חולף עצמונית אחרי מספר ימים. הטיפול הוא מנוחה ,שתייה מרובה ותרופות נגד כאבים. במקרים מיוחדים בהם הכאב פוגע בתפקוד היולדת או שאינו עובר עם הטיפול הנ"ל, מתבצע Blood Patch - טלאי דם, פעולה שבמהלכה מוזרקת כמות דם מסוימת של היולדת לאזור הסמוך לחור בקרום הקשייתי. טלאי דם הינה פעולה שיכולה להפסיק את כאב הראש במהירות וביעילות, אך בעצמה בעלת סיכויים לסיבוכים ולכן מתבצעת רק במקרים מיוחדים כאמור, כקו טיפולי אחרון.

אילו אפשרויות הקלה בכאב הצירים קיימות בנוסף לאלחוש האפידורלי?

האלטרנטיבה לשימוש באלחוש אזורי (אפידורלי או ספינאלי) לשיכוך כאבי הלידה היא מתן אופיואידים (מורפין, פטידין) לשריר או לווריד ע"י המיילדת . כמובן שהיעילות פחותה. בנוסף, לא ניתן להשתמש בשיטה זו בסמוך ללידה (שעתיים טרם לידת התינוק).
אפשרות נוספת היא שימוש בשיטת שיכוך כאבים בבקרה עצמית של היולדת (PCA), בה היולדת לוחצת על כפתור ומשחררת לעצמה תרופה נוגדת כאב ("רמיפנטניל" או "פנטניל") בזמן הציר. הסיכון העיקרי האפשרי הוא דיכוי נשימה ביולדת או בעובר וצורך בתמיכה נשימתית.
אנו משתמשים ב"רמיפנטניל", תרופה המתפרקת מהר בגוף ולא מצטברת, לא ביולדת ולא בעובר, ואינה עשויה לגרום לדיכוי נשימתי.

במקרה של צורך בניתוח במהלך ההיריון, כגון כריתת תוספתן, מה אפשרויות ההרדמה ומהם הסיכונים לעובר?

רוב חומרי הרדמה, לרבות, חומרים הנמצאים בשימוש כיום לצורכי טשטוש והרדמה, לא הוכחו כחומרים העלולים לגרום נזק לעובר.
בכל זאת, מתוך זהירות מומלץ לא לבצע הרדמה וניתוח בחודשי ההיריון, במיוחד, בחודשים הראשונים, ואם ניתן לדחות את הניתוח ולא לבצע אותו בטרימסטר הראשון, מומלץ לעשות כך. במקרים של ניתוח דחוף, כשיש חשד שדחיית הניתוח עלולה לגרום נזק לאם, ההרדמה והניתוח מתבצעים בהצלחה גם באישה בהיריון.

איך מתבצעת הרדמה לניתוח קיסרי?

הרדמה ספינאלית בניתוח קיסרי הינה הרדמה מועדפת. במהלכה הרופא המרדים מזריק תרופה לאלחוש מקומי ותרופה נוגדת כאב לתוך נוזל השדרה באמצעות החדרת מחט בין החוליות בגב התחתון, דבר הגורם לאבדן תחושה ויכולת תזוזה בחלק התחתון של הגוף ומאפשר ביצוע של ניתוח קיסרי בתנאים נוחים. שיעור הסיבוכים נמוך כשההרדמה מבוצעת על ידי רופא מרדים מיומן ומנוסה. בחלק מהמקרים, כשקיימים שינויים בעמוד השדרה, השפעת ההרדמה יכולה להיות פחות צפויה, אך אי אפשר לדעת זאת בוודאות טרם ביצוע ההרדמה.

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל