תפקידו של המרדים בחדר ניתוח
מה התפקיד של מרדים בחדר ניתוח?
לאחר סיום בית הספר לרפואה וקבלת תואר רופא, לומד הרופא המרדים את המקצוע במשך חמש שנים של התמחות, עובר בחינות ולאחר מכן ממשיך וצובר ניסיון וידע.
בכל חדר ניתוח מטפלים בחולים בדרך כלל שני רופאים מרדימים: רופא זוטר שנמצא בשלבי התמחות שונים ורופא בכיר. לפעמים ישנו רופא בכיר בלבד.
רופא מרדים מטפל בחולה בשלב של ההכנה לניתוח, במהלך הניתוח, לאחר הניתוח - בחדר התאוששות עד להתייצבות מצב המטופל וגם לאחר מכן במחלקה במסגרת הטיפול בכאב. כמו כן, הרופאים המרדימים מטפלים בחולים ביחידות לטיפול נמרץ ובמרפאות כאב.
במהלך הניתוח הטיפול הניתן ע"י הרופא המרדים מתייחס בראש ובראשונה לשמירה על התפקודים החיוניים של החולה העובר ניתוח, טיפול בכאב, מניעת נזק בעקבות דחק (STRESS),תמיכה נשימתית, תמיכת תפקוד הלב וכלי-הדם, כליות וכו'. הרופא המרדים מנטר את מצבו של החולה ומתקן שינויים הנגרמים במהלך הניתוח. לדוגמא: אם במהלך הניתוח מתפתח דימום, הרופא המרדים נותן עירוי דם לחולה, אם נשימות החולה אינן מספיקות הרופא המרדים מבצע הנשמה מלאכותית.
הרדמה כללית – צנרור קנה
האם בכל מהלך של הרדמה כללית מוכנס צינור לקנה? האם גם בהרדמת פעוטים נוהגים בדפוס זה?
הן במבוגרים והן בילדים קיימות שיטות מגוונות של שמירת דרכי אוויר פתוחות במהלך הרדמה כללית. הרופא המרדים בוחר בין צנרור קנה לבין שימוש במסכת פנים, מסיכת בית הקול (laryngeal mask) או באמצעים אחרים, זאת, בהתאם לסוג הניתוח, סוג ההרדמה ומאפייני החולה.
לדוגמה בפעולה קצרה כמו ביופסיה של העור הוא יכול להסתפק בטשטוש עם מסיכה, לעומת ניתוח ממושך, דחוף, או בחולה לא יציב או מסובך, קרוב לוודאי יבחר לבצע צנרור קנה (אינטובציה).
הקאה אחרי הרדמה
אני מקיא אחרי הרדמה כללית. למה זה קורה והאם יש דרך להימנע מזה?
תופעת הבחילות וההקאות לאחר ניתוח היא תופעה שכיחה למדי וידועה היטב לרופאים המרדימים. התופעה נפוצה יותר אצל נשים לעומת גברים, מטופלים שידוע שיש להם מחלת ים או סיפור של הקאות אחרי הרדמות קודמות. כמו כן, תרופות הרדמה מסוימות גורמות להקאה יותר מאחרות, למשל תרופות ממשפחת האופיאטים. ישנם גם ניתוחים שהתופעה שכיחה אחריהם יותר, למשל ניתוחי שד או אף-אוזן-גרון.
כיום, קיימות תרופות ושיטות הרדמה המפחיתות באופן משמעותי את שכיחות וחומרת הבחילה וההקאה לאחר הרדמה וניתוח. יש ליידע את הרופא המרדים על נטייה לבחילות והקאות על-מנת לאפשר לו לבחור את שיטת ההרדמה המתאימה ובחירת התרופות שאמורות להקל על התופעה.
עייפות אחרי ניתוח
מה הסיבה שמרגישים עייפות אחרי ניתוח?
חולשה לאחר ניתוח היא תופעה נפוצה שקשורה בד"כ לסטרס הניתוחי. בדרך כלל, לאחר ניתוח שעבר ללא דופי, החולשה לא נמשכת מעבר למספר שבועות. במקרים שזה נמשך חודשים יש צורך בבדיקת רופא.
התעוררות ממושכת
לקח לי 3 שעות להתעורר אחרי הרדמה. האם זה נורמלי ומה פשר התופעה ? האם יש לזה השפעה לטווח ארוך?
קצב ההתעוררות תלוי במצב הכללי, סוג הניתוח וסוג ההרדמה, ולכן צריך לבדוק כל מקרה לגופו. נושא הנזק לטווח ארוך לאחר הרדמה נמצא במחלוקת. נכון לעכשיו, הדעה הרווחת היא שבאנשים שאינם תינוקות, הרדמה ללא סיבוכים היא נטולת השפעה לטווח ארוך.
בלבול אחרי הרדמה
התעוררתי מבולבל אחרי הרדמה? מה הסיבה לזה? האם זה מסוכן?
מצב של בלבול בעקבות הרדמה ידוע למרדימים והם מוכשרים בין השאר לאבחן אותו ולטפל בו. אבחנה מדויקת תלויה בהרבה גורמים, כגון: סוג ומשך הניתוח, אופן השימוש בתרופות הרדמה, גיל החולה, הרקע שלו ומצבו בסוף הניתוח. בד"כ אחרי שלילת כל הסיבות המסוכנות, לבלבול חולף אין השפעה ארוכת טווח או מזיקה.
פגיעה אפשרית בעצב השמיעה
האם קיימים סוגי חומרי הרדמה ומשככי כאבים העלולים לפגוע בעצב השמיעה? אם כן, אלו חומרים ותרופות חלופיים קיימים, שאין בהם חשש לסכנה כזו?
לאחרונה, הצטברו עדויות על כך שלאחר הרדמה וניתוח, אכן עלולה להתפתח ירידה בשמיעה. ככל הנראה התופעה שכיחה יותר בסוגים מסוימים של הרדמה וניתוח. לכן, יש ליידע את הרופא המרדים על הירידה הקיימת בשמיעה על-מנת לתכנן את סוג ההרדמה והטיפול בכאב לאחר הניתוח.
הגנה על שיניים לפני ניתוח
האם יש סכנה לפגיעה בשיניים בגלל הרדמה? איך אפשר להגן על שיניים מתנדנדות?
אכן, הפגיעה או אפילו שבירה של שן הן סיכונים של הרדמה. לא ניתן להבטיח בביטחון של 100% שבמהלך ההרדמה, הניתוח ולאחריו לא תהיה תזוזה של השיניים, במיוחד אם הן אינן יציבות. זאת, אפילו ללא קשר להחדרת צינור תוך-קני או הכנסת נתיב אוויר מלאכותי. אך, צנרור קנה דרך הפה מגדיל את הסיכון. ישנו מתקן המגן על השיניים אך גם הוא לא נותן בטחון מוחלט. אפשרות אחרת היא לבצע צנרור קנה דרך האף ללא החדרת שום מכשיר דרך הפה.
הסיכון הניתוחי בגיל מבוגר
מהם הסיכונים בניתוח באדם מבוגר עם מחלת יתר לחץ דם שנוטל מספר תרופות, וצריך ניתוח בהרדמה כללית?
גיל מתקדם וכמו כן מחלות רקע כמו יתר לחץ דם מעלים את הסיכון בהרדמה ובניתוח. הטיפול בלחץ דם שמביא לאיזון, דהיינו, למדידות לחץ דם תקינות לאורך זמן, מקטין את הסיכונים הנ"ל. מאחר ורמת הסיכון תלויה במצב הכללי של החולה, בסוג הניתוח וכו', הסיכון לכל חולה באופן ספציפי ייקבע ע"י רופא מרדים לאחר בדיקה טרום הרדמתית.
ישנה חשיבות רבה לדווח טרם הניתוח לרופא המרדים על התרופות שניטלות באופן קבוע על-מנת להחליט אילו תרופות יש להמשיך וליטול ואלו מהן יש להפסיק ביום הניתוח ולפני כן.
הרדמה ספינאלית
אישה מבוגרת צריכה לעבור ניתוח אנדוסקופי של כיס השתן בהרדמה ספינאלית להסרת הגושים.
האם קיים סיכון כלשהו בהרדמה ספינאלית? ומהן תופעות הלוואי?
הרדמה ספינאלית היא אחת משיטות הבחירה בניתוח מסוג זה. היתרון, בין היתר, שמיד לאחר הניתוח החולה, במיוחד בגיל המבוגר, נשארת צלולה יותר ותחושת הכאב חוזרת מאוחר יותר. כמו כל טיפול רפואי, הרדמה ספינאלית טומנת בתוכה גם סיכונים, כגון: השפעה שלילית על תפקוד הלב במהלך הניתוח. סיכון אחר למשל, הוא פגיעה עצבית. במקרים נדירים ביותר פגיעה זו עלולה להתמשך.
הרדמה כללית ו-SSRI
האם ניתן לעבור הרדמה כללית אם משתמשים בתרופות מקבוצת ה-SSRI (תרופה לטיפול בדיכאון)? האם צריך להפסיק את התרופות לפני הניתוח?
במהלך הרדמה וניתוח ישנה חשיבות לעובדה שהמטופל נוטל תרופות מקבוצת ה-SSRI . התרופות הנ"ל נשארות בגוף ימים ואף שבועות לאחר הפסקת נטילתן. במצב כזה תרופות מסוימות הנמצאות בשימוש לצורך הרדמה ואלחוש כאבים עלולות לגרום לתופעות בלתי רצויות. יחד עם זאת, ישנה חשיבות באי-הפסקת תרופות מקבוצת SSRI על-מנת לא לאפשר תופעות לא רצויות כתוצאה מהפסקת הנטילה. מומלץ להתייעץ עם רופא מרדים לגבי כל מקרה לגופו.
הרדמה כללית ודום נשימה בשינה
מה ההשפעה של דום נשימה ומכשיר CPAP על ההרדמה? האם זה מסוכן להרדמה?
במהלך ההרדמה הכללית אין לדום נשימה השפעה, למעט מחלות הרקע של החולה. ההשפעה של דום נשימה ניכרת יותר בטיפול אחרי הניתוח כשהחולה נזקק לתרופות נגד כאבים שיכולות לגרום לטשטוש ולהביא לדום נשימה. לכן ישנה חשיבות רבה לדווח לרופא המרדים, הן על דום הנשימה בשינה והן על נטילת התרופות. יש להביא לניתוח את מכשיר ה-CPAP מהבית, על מנת להשתמש בו כשתישן אחרי הניתוח. מטופל עם דום נשימה ידוע, יזכה למעקב ממושך יותר בהתאוששות.
הרדמה כללית חוזרת
איש מבוגר עם מחלות רבות ברקע צריך לעבור שני ניתוחי קטרקט בהרדמה כללית, בהפרש של חודשיים זה מזה. האם יש ממה לחשוש?
עקב מחלות הרקע הסיכון בהרדמה בהחלט מוגבר. יש לבדוק שחלה התאוששות מלאה לאחר הרדמה אחת טרם קביעת מועד להרדמה שנייה.
סכרת והרדמה כללית
האם יש השפעה להרדמה כללית בעבר על סכרת ועל הטיפול בה?
הטיפול בהחמרה בסוכרת לא מושפע על ידי הרדמה בעבר.
הרדמה מלאה בגסטרוסקופיה
איזו הרדמה עדיפה בגסטרוסקופיה – כללית או טשטוש? האם יש צורך באינטובציה?
השיקול של אופן ההרדמה מושפע ממצב החולה, וממחלות הרקע שלו. הגבול בין הרדמה כללית וטשטוש עמוק, הוא דק מאוד. לפעמים המרדים יעדיף לבצע הרדמה כללית עם אינטובציה בחולה מורכב.
הרדמה מקומית וטשטוש עמוק
האם טשטוש עמוק לפעולה קצרה מסוכן?
טשטוש עמוק המתבצע על ידי רופא מרדים מיומן ומנוסה הינו פעולה בטוחה דיה.
קושי בנשימה לאחר הרדמה כללית
האם יכולים להיות קשיי נשימה שבוע אחרי ניתוח בהרדמה כללית?
לאחר הרדמה כללית אכן עלולים להיות סיבוכים מצד הריאות. מאידך, לא סביר שהתדרדרות שבוע לאחר הרדמה כללית קשורה לסיבוך הרדמתי. מומלץ להיבדק על ידי רופא משפחה על מנת להחליט על טיפול ועל המשך הבדיקות במידת הצורך.
רגישות לחומר הרדמה
מה יכולה להיות הסיבה לאודם בעיניים, נזלת ודמעת אחרי הרדמה? האם זו יכולה להיות רגישות לחומרי הרדמה או לטובוס? האם זה ישפיע על הרדמות עתידיות?
התמונה המתוארת יכולה בהחלט להיות תמונה של רגישות לאחד מהחומרים שהמורדם נחשף אליהם במהלך הבדיקה. סבירות נמוכה יותר שמדובר בחומרים להרדמה כללית, שאלרגיה להם היא תופעה נדירה מאוד. יתכן שמדובר בגומי של הכפפות (לטקס) או של המתקן לפתיחת הפה. יתכן גם מהשימוש במאלחש מקומי בהתזה לפה. ניתן לפנות לייעוץ של אלרגולוג. זיהוי של חומר שגורם לרגישות יסייע כמובן להימנע ממנו בהרדמות העתידיות.
צינון בעת הרדמה
האם מותר להרדים בזמן הצטננות?
במצב של הצטננות רצוי להמתין כשבועיים טרם ביצוע ההרדמה משום שהרדמה בזמן שיש הצטננות ודלקת גרון יכולה לגרום לסיבוך נשימתי. במידה שלא היה חום ואין שיעול, אפשר לקצר את תקופת ההמתנה.
סינוסיטיס והרדמה כללית
האם סינוסיטיס כרונית משפיעה על הרדמה כללית, למשל בניתוח אורתופדי בברך?
סינוסיטיס כרונית לא מהווה התווית נגד לביצוע הרדמה כללית לניתוח ברך. עדיין יש חשיבות להודיע לרופא המרדים על המחלה.
הרדמה כללית וחרדה
אני בחרדה. האם חומרי ההרדמה מגבירים חרדות או שהשילוב עם נוגדי דכאון מחמיר את החרדות?
רוב חומרי ההרדמה אינם גורמים לחרדה. סביר להניח שמדובר במצב דחק (סטרס) סביב ההרדמה והניתוח, אשר גורמים להוצאה מהאיזון.
הרדמה כללית ועישון
האם עישון מסוכן לפני הרדמה? האם צריך להפסיק לעשן לפני ניתוח, ואם כן – לכמה זמן?
בהחלט במעשנים קיים סיכון מוגבר בהרדמה. מומלץ להפסיק לעשן מוקדם ככל האפשר לפני ניתוח. אפילו הפסקה של 48-24 שעות יש בה כדי להיטיב, אך ההמלצה היא להימנע מעישון לפחות 8 שבועות לפני ההרדמה.
עדשות מגע בניתוח
מה עושים עם עדשות מגע בזמן ניתוח?
יש להסיר את עדשות המגע לפני הניתוח.