קרן רמון ומשרד המדע והטכנולוגיה הכריזו היום כי אחד הניסויים המדעיים שנבחרו לקחת חלק במשימת 'רקיע' יהיה מחקר ממערך העיניים בבית החולים בילינסון שיחקור את השפעת היעדר כח כבידה על העין האנושית מחקר חדש במערך העיניים בבית החולים בילינסון נבחר לאחד הניסויים שהאסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה לוקח עימו לחלל.
ישנם שינויים שנגרמים לאסטרונאוטים בחלל ככל הנראה עקב זרימת דם שמשתנה בשל שהות ממושך בחוסר כבידה. חלק משמעותי מהאסטרונאוטים סובלים מפגיעות בעצב הראייה ונגרם שינוי למבנה העין ובזרימת הדם בעין.
הדם צריך לעלות לעין ולהתנגד לכח הכבידה, במקביל בחלק החיצוני של העין יש לחץ שמגיע מהמוח. היחס של הלחצים הוא באיזון מסוים על פני כדור הארץ.
כדי לבדוק את השינויים והשפעות כוח הכבידה על מבנה העין, צוות רופאים מקצועי בבית החולים בילינסון בהובלת ד"ר גל אנטמן - מתמחה ברפואת עיניים, ד"ר איתי גבאי - מומחה לגלאוקומה, ד"ר אורלי גל אור מנהלת השירות לדימות עיניים, ד"ר יפתח יסעור מנהל שירות האוקולפלסטיקה ופרופ' אירית בכר מנהלת מערך העיניים יבצעו לראשונה ניסוי עם מכשירי הדמיה מתקדמים לא פולשניים לרבות OCTA, לצורך הדגמת מקטעי העין השונים של אסטרונאוטים לפני, בזמן ואחרי הטיסה לחלל בהדרכת הרופאים ולתאר שינויים יומיים שטרם תוארו עד כה באסטרונאוטים.
כך יוכלו המומחים, עורכי המחקר מבילינסון להשוות את התוצאות במהלך השהות של סטיבה מרגע המראתו ולראות האם קיימים שינויים באיזון בעקבות כח הכבידה ולהיערך לנסיעות עתידיות לחלל. בעבר נבדקו אספקטים של טיסה לחלל וידוע שישנם שינויים אך לא יודעים מדוע הם נגרמים.
הניסוי הזה יחד עם עוד 43 ניסויים ישוגרו בכפוף לאישור נאס"א ו-Axiom Space לתחנת החלל הבינלאומית במסגרת משימת Ax1 שלAxiom Space יחד עם הישראלי השני בחלל, איתן סטיבה.