מהו טסטוסטרון ומהו חסר טסטוסטרון בגברים?
טסטוסטרון הוא הורמון המין הגברי העיקרי והוא מיוצר בעיקר על-ידי האשכים. הטסטוסטרון אחראי על תפקודים רבים ושונים בגוף הגבר, תהליכי בנייה והתחדשות של הגוף והכרחי לבריאות הגבר ולשמירת איכות חיים טובה. חסר טסטוסטרון הוא ירידה בייצור ההורמון על ידי הגוף, המלווה בתסמינים משמעותיים.
מהי שכיחות הבעיה ומי נמצא בסיכון?
השכיחות של חסר בטסטוסטרון עולה עם הגיל: בגברים בגיל 59-50 שכיחות התופעה היא כ-10%, בגיל 69-60 השכיחות היא כ-20% ומעל גיל 70 שכיחות התופעה היא כ-30%. ישנן מחלות ומצבים רפואיים המגבירים את הסיכון של הגבר לסבול מירידת הטסטוסטרון, בין השאר: גיל - מעל 50, סוכרת, מחלות כרוניות קשות, מחלת הסרטן והטיפולים בה, ניתוחים או פציעות עם פגיעה באשכים, טיפול כרוני בתרופות מסוימות (למשל תרופות פסיכיאטריות, סטרואידים, תרופות הורמונליות), השמנה. למרות שהבעיית חסר הטסטוסטרון היא בעיה שכיחה, גברים רבים אינם מאובחנים ואינם מטופלים. על פי נתונים אמריקאים, רק כ-5% מהגברים הסובלים מהבעיה מאובחנים ומטופלים.
מהם הנזקים לגוף שעלול לגרום החסר בטסטוסטרון ומהם הסימנים?
החסר בטסטוסטרון גורם להאטת תהליכי בנייה והתחדשות של הגוף ולסימנים האופייניים להזדקנות מוקדמת. גברים עם רמת טסטוסטרון נמוכה סובלים מ: ירידה בחשק המיני, ירידה בזקפה, ירידה במסת השרירים וירידה בכוח השרירים, ירידה בצפיפות העצם ונטייה לשברים בעצמות, ירידה במצב הרוח ודיכאון, עייפות וחוסר אנרגיה, עצבנות ונטייה למצבי רוח, ירידה בכמות הזרע, ירידה באיכות האורגזמה, שינויים בתפקוד המוח (קשיי ריכוז, ירידה בזכרון), גלי חום, השמנה, איבוד שיעור הגוף, ירידה בגודל האשכים ומרקם רך של האשכים. חשוב לציין כי הסימנים של חסר הטסטוסטרון אינם יחודיים ואופייניים רק למצב זה, אלא עלולים להופיע גם במצבים אחרים.
איך מאבחנים?
הצעד הראשון באבחון נכון הוא מודעות הגבר והצוות הרפואי לבעיית חסר הטסטוסטרון. אם אתה נמצא בסיכון מוגבר לחסר טסטוסטרון או אם אתה סובל מהתסמינים האופיינים של חסר טסטוסטרון, כדאי לפנות לרופא ולבקש בדיקת טסטוסטרון. בדיקת הטסטוסטרון היא בדיקת דם פשוטה, אינה דורשת צום או הכנה מיוחדת וזמינה בכל קופות החולים. אם נמצאה רמת טסטוסטרון תקינה, יש צורך להמשיך ולחפש את הגורם לתסמינים. אם נמצאה רמת טסטוסטרון נמוכה, לרוב יציע הרופא טיפול בטסטוסטרון. לעיתים יבקש הרופא לחזור על הבדיקה על מנת לאשר את הממצאים או לערוך בדיקות נוספות על מנת לאתר את הסיבה לחסר הטסטוסטרון.
מהו הטיפול בחסר טסטוסטרון?
הטיפול האידאלי בחסר טסטוסטרון הוא מתן טסטוסטרון בתרופה להשלמת ההורמון החסר. כיום קיימים בישראל מספר תכשירים תרופתיים של טסטוסטרון בג'ל למריחה על העור או בזריקה. תכשירי הטסטוסטרון הם תרופות המחייבות מרשם רופא וניתנות לרכישה בבתי המרקחת. הטיפול הוא פשוט ומביא לשיפור מהיר בתסמינים אם אכן מקור הבעיה הוא החסר בטסטוסטרון. לאחר תחילת הטיפול חשוב לבחון את השינוי בהרגשה הכללית ואת השיפור בתסמיני חסר הטסטוסטרון מהם סובל הגבר. חשוב מאוד לעקוב אחר רמת הטסטוסטרון ולוודא כי הרמה אינה גבוהה או נמוכה מידיי ולהתאים את מינון התרופה לפי תוצאות בדיקות הדם. ישנם מצבים רפואיים מסוימים בהם לא ניתן לתת טיפול בטסטוסטרון, כמו למשל סרטן הערמונית. בביקור אצל הרופא חשוב לפרט את הבעיות הרפואיות מהן אתה סובל ואת התרופות אותן אתה נוטל על מנת לתת בידי הרופא את המידע הנדרש על מנת להחליט האם הטיפול בטסטוסטרון מתאים עבורך.