סרטן האשכים נפוץ בקרב גברים צעירים, בגילאי 15 - 35 בדרך כלל. מדובר במחלה נדירה יחסית. בארץ מתגלים כ-120 מקרים בשנה, ועם זאת, בשנים האחרונות שכיחותה מסמנת מגמת עלייה. מצד אחד, מדובר במחלה שמתקדמת מהר מאוד, לכן הגילוי המוקדם הוא חשוב והטיפול צריך להינתן במיידית.
מצד שני, בחורים צעירים נוטים להתעלם מהסימפטומים. לכן במקרים רבים המחלה מתגלה מאוחר מדי. אם האבחון והטיפול נעשים וניתנים בזמן, ניתן להשיג ריפוי בכ- 90% מהמקרים.
הסימפטומים לסרטן האשכים הם:
התסמינים לסרטן האשכים הינם גוש באשך או הגדלה בשק האשכים; כאבי גב פתאומיים בגב תחתון ו/או בגב האמצעי אצל אנשים צעירים, בגלל גושים שנמצאים סמוך לעמוד השדרה; שיעול או כיח דמי, בגלל אפשרות של קיום גרורות בריאות.
דווקא אצל בחורים צעירים יש נטייה להדחקת הסימפטומים. פרופ' בניאל: ''גברים לא בודקים את עצמם. וגם אם הם מגלים גוש, הם חושבים שזה נוזל או משהו תמים אחר. וכשכואב הגב, יש להם סיבות רבות אחרות להסביר את הכאב כמו 'סחבתי משהו כבד'. את תופעת השיעול הם פותרים ב'בטח הצטננתי'. מי חושב על גרורות בשתי הריאות או באחת מהן? ואז המחלה מתגלה מאוחר מדיי''.
מהם הגורמים לסרטן האשכים?
לא כל הגורמים ידועים, אבל סיבה אחת ידועה והיא תופעת האשך הטמיר. כלומר, אשך שממוקם גבוה מדיי מבחינה אנטומית ולא ירד ממש לשק האשכים. גם אצל מי שעבר ניתוח להורדת האשכים למקומם בשק האשכים, שכיחות הסרטן גבוהה יותר.
הקשר בין ירידת האשך לבין הסרטן אינו ברור, אך החוקרים סבורים שכנראה האשך מראש היה בעייתי, לא היה תקין ולכן הוא מלכתחילה לא ירד. למרות שלא הוכח קשר מובהק, ישנה שכיחות גדולה יותר של המחלה בקרב אנשים שהיו חשופים לקרינה אלקטרו-מגנטית גבוהה, ביניהם טייסים, אנשי מודיעין, אנשי חיל הים וכד'.
איך ניתן לגלות את הסרטן?
הגילוי המוקדם היחיד הוא בדיקה עצמית במישוש.
האם בבדיקות סקר, צ'ק-אפ כללי, או בבדיקת רופא רגילה הסרטן אינו מתגלה?
הבעיה היא שבדיקות סקר עושים בד''כ גברים בגיל 50 ומעלה. בהחלט לא קבוצת הסיכון של המחלה. גם בדיקת רופא רגילה הייתה אמורה לגלות את הסרטן ע''י מישוש האשכים, אלא שרוב הרופאים אינם אוהבים ''להוריד את המכנסיים'' למטופלים שלהם. רוב החולים מגיעים לרופא ומתלוננים על גוש שאינו כואב בד''כ, שהתגלה במישוש עצמי, או בקע או נוזל בשק האשכים שמתברר כגוש באשך.
ומה קורה כשמאבחנים גוש של ממש?
כשהגוש מתגלה, מכשיר האבחון המדויק ביותר כדי לקבוע את סוג הגידול ומידת התפשטותו הוא האולטרסאונד. אבחנה ודאית וסופית מתקבלת לאחר ניתוח כריתת האשך ע''י הבדיקה הפתולוגית.
אמצעי אבחון נוספים הן שלוש בדיקות דם שמראות סימן מסוים לנוכחות של סרטן האשכים. בהמשך מתבצעת גם בדיקת C.T, כי הגידולים באשך מתפשטים בדרך כלל לבלוטות הנמצאות בבטן ומשם לחזה. בדיקת ה-C.T אמורה לגלות את גרורות הגידול.
האם ישנם שלבים קריטיים בגילוי המחלה?
בהחלט כן. שלב המחלה נקבע בהתאם לתוצאות הבדיקות השונות. השלב הראשון מוגדר כשלב שבו הגידול לא חרג מהאשך והוא רובו ככולו נתון בחלל שק האשכים. השלב השני של המחלה מוגדר כשלב שבו נשלחו גרורות שהתפשטו לבלוטות הלימפה בבטן השלב השלישי של המחלה הוא המצב שבו נשלחות גרורות שמתפשטות לריאות ולאיברים אחרים בגוף.
מהו הטיפול המקובל אם המחלה אובחנה בוודאות?
ישנן שלוש אפשרויות — הקרנות, ניתוח, כימותרפיה.
הטיפול ניתן בהתאם לשלב המחלה ולסוג הגידול. שני סוגי הגידולים העיקריים הם — סמינומה וגידול שאינו סמינומה. כאשר החלוקה ביניהם נעשית בהתאם לתגובתם לטיפול.
גידול סמינומה מגיב להקרנה ואילו בגידול שאינו סמינומה יש לטפל בניתוח או בתהליכים של כימותרפיה. בשלב הראשון והשני הסיכוי לריפוי מתקרב ל-100%. בשלב השלישי כ-90% ניתנים לריפוי, כאשר ניתן לצפות מראש אם החולה יגיב או לא יגיב לטיפול.
במקרים עמידים לטיפול כימותרפי שיעור הריפוי יורד ל-60%-50% .
מהן תופעות הלוואי של כל אחד מהטיפולים?
במקרה של ניתוח, הרי שברוב המקרים מדובר בכריתה של האשך, כריתת אשך אחד לא אמורה לגרום להפרעה בפוריות כי האשך השני מתפקד. אבל משום מה לכ-30% מהמנותחים יש ירידה בפוריות ולא ברור מדוע. לכן מקפידים לשמר זרע לפני כריתת האשך ולפני הטיפולים הכימותרפיים.
הטיפול הכימותרפי מוריד את ספירת הזרע לאפס ובמחצית מהמקרים יש התאוששות כעבור שנתיים.
בעבר נטו לחשוב שאם חלפו שנתיים מתום הטיפול והחולה הבריא, המחלה לא תחזור.
כיום יודעים שב-3%-2% מהמקרים ישנה הישנות מאוחרת של המחלה, אפילו כעבור חמש או עשר שנים, מה שמחייב את המטופלים להקפיד על בדיקות מעקב אחת לשנה.
סרטן האשכים – תמותה
שיעורי התמותה במקרה של סרטן האשכים נמוכים מאוד. סרטן אשכים נחשב לסרטן השכיח ביותר בקרב גברים ולמעלה מ-95 אחוזים מהגברים שורדים אותו, בעיקר הודות לגילוי מוקדם. סרטן האשכים הוא אחד מסוגי הסרטן הבודדים שניתנים לריפוי מלא בעיקר אם הגידול התגלה בשלב מוקדם (שלב 1) כשהוא עדיין בגבולות האשך. לאחר קבלת טיפול הולם ניתן להשיג החלמה מלאה וב-90 עד 95 אחוזים מהמקרים הגידול לא יחזור. לעומת זאת, אם מגלים את המחלה כשהגידול התפשט ושלח גרורות לבטן או לריאות, סיכויי ההחלמה קטנים יותר. בכל מקרה, גם במצב של גילוי מוקדם וריפוי מלא חובה לציין שנדרש מעקב ארוך טווח, כל החיים, כדי לוודא שסרטן האשכים לא חוזר.