אורולוגיה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > אורולוגיה > ניתוח רובוטי לכריתת ערמונית

ניתוח רובוטי לכריתת ערמונית

  • מאת:
  • מאת: ד"ר שלומי טפיארו, רופא במחלקה לאורולוגיה

ניתוח לכריתה רדיקלית של הערמונית עקב סרטן מהווה את אחת האפשרויות הנפוצות לטיפול בסרטן הערמונית, בנוסף למעקב פעיל, טיפול הורמונלי או טיפול קרינתי. בניתוח מוסרת כל רקמת הערמונית ומבוצעת השקה בין שלפוחית השתן לשופכה (הצינורית דרכה השתן מתפנה מהשלפוחית). עד לאחרונה, הגישה הכירורגית המקובלת הייתה ניתוח פתוח לכריתת הערמונית דרך חתך ניתוחי גדול יחסית בבטן התחתונה. בעשורים האחרונים, הקידמה הטכנולוגית הביאה לפיתוחה של הכירורגיה הרובוטית אשר השפיעה רבות על הטיפול הכירורגי לסרטן הערמונית. בשנים האחרונות הטיפול הניתוחי המקובל לסרטן הערמונית במרכזים הרפואיים המובילים בעולם הוא כריתת ערמונית בסיוע רובוט - Robotic assisted radical prostatectomy.

כיצד מתבצע הניתוח?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית וכולל שישה חתכים קטנים בעור (סביב 1 ס"מ) לרוחב הבטן, בערך בגובה הטבור. דרך פתחים אלו מוכנסים המצלמה וכלי העבודה הלפרוסקופים. המצלמה משדרת תמונת תלת מימד באיכות HD ובהגדלה של פי 12-10. מאפיינים אלו מאפשרים איכות תמונה מעולה ודיוק מרבי, בייחוד בשלבים בהם הניתוח מבוצע בסמוך לעצבי הזקפה או בסמוך לשריר הסוגר אשר מונע דליפת שתן.
החתך בניתוח פתוח (שמאל) לעומת החתכים בניתוח רובוטי

החתך בניתוח פתוח (שמאל) לעומת החתכים בניתוח רובוטי.

למערכת הרובוטית שני מרכיבים - קונסולה וזרועות לפרוסקופיות. המנתח יושב בקונסולה בסמוך למנותח ותנועות ידיו ואצבעותיו (המצויות מחוץ לגוף המנותח) מתורגמות לתנועות של המכשור אשר נמצא בתוך הבטן. הזרועות הלפרוסקופיות נמצאות בשליטה מלאה ע"י המנתח. הניתוח הרובוטי מאפשר תנועות עדינות במהלך הניתוח ודיוק גבוה יותר מאשר בניתוחים פתוחים, טווח תנועה גדול יותר, חיתוך ותפירה מדויקים ועבודה בטוחה יותר בחלל עמוק כמו האגן. תכונות אלו חשובות מאוד לשימור הזקפה והשליטה על השתן לאחר הניתוח.
למערכת הרובוטית שני מרכיבים - קונסולה וזרועות לפרוסקופיות

מה מבוצע בניתוח?

בלוטת הערמונית ממוקמת מתחת לכיס השתן ובתוכה עוברת השופכה, או צינורית השתן אשר ממשיכה אל תוך הפין. בניתוח לכריתת ערמונית עקב סרטן יש להסיר את כל רקמת הערמונית, כולל את מקטע השופכה אשר עובר בתוכה. לאחר הסרת הבלוטה, קצה השופכה אשר קרוב לפין מחובר לשלפוחית השתן ע"י תפרים נספגים וההשקה מחלימה על גבי קטטר שמושאר בתוך צינור השופכה. באזור זה עוברים גם עצבי הזקפה וסוגר השלפוחית אשר מונע דליפת שתן. לכן, רמת הדיוק בניתוח חשובה מאוד לשימור התפקוד המיני ולשליטה על מתן שתן. בסיום הניתוח, הערמונית מוצאת מהגוף דרך החתך שקרוב לטבור.

מה משך הניתוח?

ברוב המקרים, ניתוח רובוטי לכריתת ערמונית אורך בין 3-2 שעות.

מהם השלבים לאחר הניתוח?

במהלך הניתוח מושאר קטטר בשלפוחית השתן, למשך כ-10 ימים ומוצא במרפאה. מושאר גם נקז  (צינורית דקה מגומי) דרך דופן הבטן וברוב המקרים הוא מוצא כעבור יומיים. החתכים בעור נסגרים בסיכות ניתוחיות אשר מוסרות במרפאה לאחר כשבוע. משך האשפוז הצפוי הוא יומיים נוספים לאחר הניתוח.

מהם יתרונות הניתוח הרובוטי על פני ניתוח פתוח?

  • פחות איבוד דם וצורך במנות דם
  • פחות כאבים לאחר הניתוח
  • פחות זיהומים בפצע
  • משך אשפוז קצר יותר
  • חתך ניתוחי קטן יותר
  • קטטר שתן מושאר לפרק זמן קצר יותר
  • תקופת החלמה קצרה וחזרה מהירה יותר לשגרה
  • ניתוח מדויק המאפשר חזרה מהירה יותר של זקפה ושל שליטה על שתן

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

הכנה לבדיקות ולניתוחים