ד"ר עירית חרותי, מנהלת המערך לפסיכולוגיה רפואית
מאת: מיה להב - מתמחה בפסיכולוגיה רפואית
פעילות המכון לאנדוקרינולוגיה מגוונת ומתחלקת למרפאה לאנדוקרינולוגיה כללית (בלוטת התריס, סרטן התריס, יותרת המח, יותרת הכליה, גידולים נוירואנדוקריניים), מרפאה לסוכרת (סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2), ולמרפאה מטבולית (מחלות עצם). מכאן, שלמכון מגיעים מטופלים המתמודדים עם מחלות שונות - חלקן מחלות כרוניות (כמו סוכרת) שהמטופל מנהל לאורך שלבי חייו השונים, וחלקן מחלות בעלות מוקד אקוטי (כמו סרטן בלוטת התריס).
המפגש עם המחלה ועם המערכת הרפואית מעורר אצל מטופלים שונים חוויות שונות, ויכול להתבטא במצוקה נפשית ו/או בקושי בניהול מיטבי של המחלה. הפסיכולוג הרפואי (כחלק מהצוות המטפל ובשיתוף פעולה איתו) יכול לסייע למטופל במצבים אלו.
אומנם צרכי המטופלים שונים ומגוונים. יחד עם זאת ניתן לומר כי קיימים מספר אירועים (אישיים ורפואיים) אשר בגינם יכול המטופל להיתרם ממפגש עם פסיכולוג רפואי.
קושי בקבלת המחלה – קושי שכזה יכול להופיע בנקודות זמן שונות (בזמן גילוי/אבחון המחלה ו/או במהלך החיים עם המחלה) ולהתבטא בצורות שונות, כגון: תחושות של חוסר אונים, חוסר שליטה, חרדות ודיכאון; או לחילופין בניסיונות להכחיש את המחלה, שיכולים להקשות על ניהול מיטבי שלה. חשוב לדעת כי קושי זה הינו בבחינת סבל שאינו הכרחי ואינו חלק אינהרנטי מהמחלה. ניתן לעבור מעמדה של "אני סובל ממחלה" לעמדה של "אני חי עם מחלה".
קושי בניהול המחלה – ניהול מיטבי של המחלה הינו תוצר של שיתוף פעולה בין הצוות הרפואי למטופל. הדבר נכון במיוחד כשמדובר במחלות כרוניות ועוד יותר מכך כשמדובר במחלות הסוכרת לסוגיהן, שבהן המטופל הוא המנהל בפועל של מחלתו. ניהול מיטבי של מחלת הסוכרת, לדוגמה, יכול לתרום לאיזון רמות הסוכר בדם ובכך להקטין את הסיכון להתפתחות סיבוכים. בנוסף, ידוע שקשיים בניהול המחלה גורמים לעיתים ללחץ נפשי ((stress, לחרדה, לפוביה (מהיפוגליקמיה או מהיפרגליקמיה), לדיכאון ועוד. הטיפול הפסיכולוגי יכול לתרום להבנת המטופל את המחלה ולהבנת המטופל את עצמו, ובכך להרחיב את חופש הבחירה ולאפשר את המעבר מחוויה של "המחלה שולטת בי" לחוויה של "אני מנהל את המחלה שלי".
תמיכה וליווי בפרוצדורות רפואיות שונות – לעיתים מטופלים נדרשים לפרוצדורות רפואיות שונות לטיפול במחלה, חלקן פולשניות יותר חלקן פולשניות פחות. פרוצדורות אלו יכולות לעורר חרדה, פחדים וחששות. במצבים אלו המטופל נדרש לעיתים לא רק לגיוס כוחות פנימיים אלא גם לגיוס משאבים ותמיכה מהסביבה. המפגש עם הפסיכולוג הרפואי יכול לעזור בארגון החוויה ברמה האישית ובהתארגנות עם הסביבה הרפואית והלא רפואית לנוכח הנסיבות החדשות.
בסוכרת לדוגמה, ישנם מטופלים החווים קושי במעבר להזרקת אינסולין או לשימוש במשאבת אינסולין.
בסרטן בלוטת התריס לדוגמה, לעיתים מטופלים נדרשים לניתוח כריתת בלוטת התריס ו/או לטיפול (בבידוד) ביוד רדיואקטיבי.
הפסיכולוג הרפואי יכול לסייע בהכנה לפרוצדורה המדוברת וללוות את המטופל בשלבים השונים של הטיפול הרפואי.
קיומו של הפסיכולוג הרפואי בעבודת הצוות במכון מבוססת על הסתכלות הוליסטית של המטופל, גוף ונפש, ויוצאת מנקודת הנחה כי למטופל כוחות נפשיים שיכולים להשפיע על מצבו הרפואי ולהיפך. הטיפול הפסיכולוגי הניתן במסגרת המכון, מותאם לצרכי המטופל ומשלב גישות שונות – טיפול פסיכו-דינמי קצר מועד, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי קצר מועד, טכניקות פסיכו-פיזיולוגיות שונות, כגון: הרפיה, דמיון מודרך וקשיבות (minfulness).
השירות ניתן ללא תשלום למטופלי המכון, בהפניית הצוות הרפואי (או אחות/דיאטנית) ו/או המטופל.