עיניים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > עיניים > היפרדות הזגוגית

היפרדות הזגוגית

פורסם בראשונה: 26.07.2011

  • מאת:
  • ד"ר ענת רובינסון,
  • רופאת עיניים בכירה, מנהלת מרפאות עיניים בית חולים בילינסון | מרכז רפואי רבין - בית חולים בילינסון

​​אם הופיעו פתאום הבזקי אור ו/או "זבובים" שחורים מול העין – ככל הנראה אתם עוברים תהליך של היפרדות הזגוגית האחורית בעין. מפחיד? –נכון, מסוכן? – לרוב לא.
אל תכנסו לפאניקה, ופנו לבדיקת רופא עיניים בהקדם האפשרי.

מהו תהליך היפרדות הזגוגית בעין?

היפרדות הזגוגית האחורית היא תופעה שכיחה מאד בגיל המבוגר. היא תופיע לרוב אחרי גיל 65 שנה אך היא יכולה לקרות גם מוקדם יותר. הזגוגית היא ג'ל שקוף הממלא את חלל העין מאחורי העדשה. הג'ל מחובר לרשתית המצפה את הדפנות הפנימיים של כדור העין. כחלק מתהליכי ההזדקנות הטבעיים עם הגיל מבנה הג'ל משתנה: הוא מתכווץ ונוצרים כיסי נוזלים בתוכו. עקב כך הוא מתקלף ונפרד מהדפנות הפנימיים של העין – תהליך הקורה לרוב באופן פתאומי.

מה מרגישים?

התופעה מופיעה באופן פתאומי ולרוב בעין אחת. התחושות יכולות להיות שונות בין אדם לאדם ויש אנשים שאינם חשים דבר. התחושות האופייניות להיפרדות הזגוגית האחורית כוללות:

  1. הבזקי אור מול העין
  2. נקודות שחורות או "זבובים" או "שערות" (בודד או רבים) מול העין, הזזות עם כיוון המבט
  3. מראה של "עננים" מול העין
  4. טבעת כהה בשדה הראייה הצידי
  5. תחושת כובד בעין
  6. טשטוש ראייה (הפרעה בעיקר בקריאה)


האם התופעה גורמת לפגיעה בראייה?

ככלל, תהליך היפרדות הזגוגית האחורית אינו גורם לירידה בחדות הראייה. תמונת העננים, הזבובים או הבזקי האור מאד מפריעה ומטרידה בהתחלה אך היא חולפת לרוב תוך מספר שבועות. לעתים תשארנה נקודות שחורות בודדות מול העין לאורך זמן בהן נבחין לרוב כאשר יש אור חזק או כאשר אנו מביטים על קיר לבן ומבהיק. המוח לומד עם הזמן להתעלם ממראה הנקודות השחורות על אף שהן נשארות בתוך העין. הופעת סיבוכים של התהליך תגרום להפרעה בולטת יותר בראייה בגלל הופעת "מסך" או "וילון" מול העין.

מדוע רואים הבזקי אור ונקודות שחורות?

הבזקי האור נוצרים מגירוי הרשתית ע"י המתח הנוצר מתהליך קילוף הזגוגית האחורית. המשיכה יוצרת גירוי מכאני על הרשתית המפורש במוח כגירוי אור. היות והגירוי המכאני הוא של מתיחה אנו רואים זאת כהבזקי אור.
הנקודות השחורות, העננים, הטבעות והזבובים נוצרים מהשינויים החלים ברקמת ג'ל הזגוגית וחלקיקי התאים והפיגמנט המצטברים בתוכה, כתוצאה מהתהליך של ההיפרדות מדפנות העין הפנימיים.

האם זה מסוכן?

לרוב המקרים של היפרדות הזגוגית אין סיבוכים. התופעה מפחידה בעת שהיא קוראת ומטרידה מעט אחר כך אך היא חולפת לרוב ללא נזק לרקמת העין או לראייה. סיבוכים אפשריים יופיעו לעיתים רחוקות.
תהליך ההיפרדות עלול לגרום לקרעים ברקמות העין – קרע ברשתית או בכלי דם של הרשתית.

  • במקרים בהם הופיע קרע ברשתית ימליץ הרופא על טיפול בלייזר להגבלת שולי הקרע ולמניעת התרחבותו. במידה והקרע לא יאובחן ולא יטופל קיימת סכנה של היפרדות הרשתית בעקבות הופעת הקרע – תופעה המסכנת את הראייה ודורשת התערבות ניתוחית לתיקונה.
  • במקרים של קרע בכלי דם יופיע דימום בתוך חלל העין אשר יגרום לטשטוש ראייה זמני ותמונה של המון זבובים מול העין, עד לספיגתו המלאה. תהליך הספיגה של דימומים אלה הוא ספונטני לרוב ונמשך מספר שבועות.

האם אפשר למנוע את תהליך ההיפרדות של הזגוגית האחורית?

לא ניתן למנוע את התהליך, שהוא כאמור תהליך טבעי של הזדקנות ולא מחלה. גם את הופעת הסיבוכים כגון קרע ברשתית או דימום לא ניתן למנוע אך חשוב לאבחן אותם וניתן לטפל בהם בכדי למנוע פגיעה קבועה בראייה.

מה הטיפול בהיפרדות הזגוגית האחורית של העין?

התחושות המופיעות בתהליך היפרדות הזגוגית האחורית של העין תחלופנה ללא טיפול תוך מספר שבועות. במידה ואובחנו סיבוכי התופעה – ניתן לטפל בהם וחשוב לטפל מוקדם ככל האפשר.

אז מה לעשות?

בכל מקרה בו אתם חשים בתופעות האופייניות להיפרדות הזגוגית האחורית - יש לפנות לבדיקת רופא עיניים בהקדם האפשרי. זאת, על מנת לאבחן נכון את התופעה ולשלול את הסיבוכים האפשריים שלה.
רופא העיניים יערוך בדיקת עיניים מלאה כולל בדיקה עם הרחבת האישונים, לכן כדאי להגיע אל הרופא עם מלווה. לאחר הבדיקה מומלץ לחזור לבדיקת ביקורת תוך שבוע-שבועיים כי עדיין קיים סיכון לסיבוכים במהלך השבועות הראשונים אחרי האירוע.

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל