מהו סרטן גרורתי במוח?
כאשר קיים בגוף גידול סרטני, לעיתים ניתקים ממנו תאים סרטניים ומתפשטים דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה אל איברים אחרים בגוף, ובכלל זה אל המוח. כך עלולים להתפתח גידולים חדשים, המכונים גרורות. חלק מהגרורות הללו, בעיקר בסוגי סרטן מסוימים, נוטות להתפתח במוח, והן נקראות גידולי מוח שניוניים, להבדיל מגידולי מוח ראשוניים הצומחים מתאי המוח עצמו. לקריאה מורחבת על
התפתחות גרורות במוח וכיצד מאבחנים אותן, אתם מוזמנים
לקרוא כאן. במאמר זה נתמקד בשיטות הטיפול המתאימות לגידולי מוח שניוניים, וכיצד מיישמים אותן.
מהן שיטות הטיפול המתאימות לגרורות מוחיות?
את הטיפול בגרורות מוחיות יש לחלק לטיפול להקלת הסימפטומים כתוצאה מהגרורה, ולטיפול ייעודי בגרורה עצמה.
הטיפול הסימפטומטי כולל מתן סטרואידים, כאשר ישנה בצקת מוחית – טיפול היכול להביא להקלה מהירה בתסמינים. חולים החווים פרכוסים יטופלו גם בתרופות נוגדות פרכוס. משככי כאב יינתנו במידה שהמטופל חש כאב ראש, אך לרוב מדובר בכאב קל בלבד.
הטיפול הייעודי בגרורה עצמה כולל:
• טיפול כירורגי – ניתוח לכריתת הגידול.
• טיפול קרינתי – שמטרתו להרוס את תאי הגידול הסרטני. הטיפול הקרינתי כולל קרינה לכל המוח או קרינה ממוקדת לגרורה.
• כימותרפיה – שנועדה לפגוע בתאי הסרטן ובחלוקה שלהם.
• טיפול ביולוגי – טיפול יעודי למוטציות ספציפיות בגידול.
• טיפול אימונולוגי – שיטת טיפול חדשנית הגורמת למערכת החיסונית של הגוף לתקוף את תאי הגידול הסרטניים.
ההחלטה לגבי הטיפול המתאים ביותר לגרורות מוחיות, מותאמת באופן אישי לחולה ותלויה במספר גורמים: מצבו של המטופל, סוג הגידול המקורי ומידת התפשטותו, מוטציות בגידול המקורי, גודל הגרורות, מספרן ומיקומן במוח, והתסמינים שחווה המטופל. התכנון של המשך הטיפול בגרורות מוחיות ישלב לרוב כמה גישות, כל זאת בהתאמה פרטנית לחולה ולמצבו.
באילו מצבים ייעשה ניתוח מוח להסרת הגידול הגרורתי, ומהם יתרונותיו?
ניתוחי מוח להסרת גרורה ייעשו כאשר מאובחנות גרורות גדולות, כאלו היוצרות לחץ בעייתי על רקמת המוח וחשוב להסירן לשיפור מצב המטופל, או כאשר נדרשת ביופסיה אבחנתית – כלומר, במקרים שבהם המטופל לא אובחן עדיין עם סרטן או שישנה שאלה לגבי מאפייני הגידול. המטרה, במקרה זה, היא לזהות את מקור הגידול הראשוני על פי אופי הגרורה. לאחר הניתוח, ברוב המקרים, יש צורך בטיפול משלים בקרינה, הניתן כבר במיטת הניתוח.
היתרון המרכזי של ניתוח להסרת גרורה מוחית הוא בשחרור מקומי מיידי של הלחץ המופעל על רקמת המוח, וכן טיפול מהיר לשיפור בתפקוד הנוירולוגי.
כמו כן, כריתה של הגרורה או הגרורות מאפשרת לאפיין את הפרופיל המולקולרי של הגרורה. לעיתים, בדרך זו ניתן להתאים לחולה טיפולים ביולוגיים מונחי מוטציה או טיפולים אימונותרפיים המשפעלים את מערכת החיסון הטבעית.
מה חשוב לדעת על הטיפול הקרינתי בגרורות במוח?
טיפול בקרינה (רדיותרפיה) הוא הטיפול הנפוץ ביותר במקרה של גרורות במוח. סוג הקרינה הניתן במקרים של גרורות מוחיות הוא רדיוכירורגיה סטריאוטקטית או טיפול קרינתי לכל המוח.
רדיוכירורגיה סטריאוטקטית, (SRS) Stereotactic Radiosurgery, היא טיפול קרינתי ממוקד לגרורות, תוך הגנה על רקמת המוח הבריאה. הטיפול ניתן במסגרת סדרה של כמה טיפולים או באופן חד פעמי, כאשר באותו טיפול ניתן להקרין מספר גרורות. הטיפול הקרינתי יכול להינתן כטיפול משלים לניתוח או כטיפול בפני עצמו. יתרונו של הטיפול בכך שהוא אינו פולשני, בניגוד לניתוח. הטיפול ממוקד וכמעט ואינו פוגע ברקמת המוח הבריאה, דבר המצמצם את הסיכון לנזק משני ולפגיעה בזיכרון כתוצאה מהטיפול.
טיפול קרינתי לכל המוח ניתן במקרים שקיימות גרורות רבות במוח ולא ניתן לבצע קרינה ממוקדת. מדובר בטיפול יעיל, אך חסרונו העיקרי הוא פגיעה בכל המוח כתוצאה מהקרינה, מה שעלול להביא לתופעות לוואי שהעיקריות בהן הן הפרעה בזיכרון ובריכוז.
האם טיפול תרופתי יכול לעזור לטיפול בגידול מוח שניוני?
הטיפול הכימותרפי הרגיל אינו יעיל ברוב המקרים, כאשר מדובר בטיפול בגרורות מוחיות. הסיבה לכך היא שהמעבר של התרופות הכימיות למוח נעצר במחסום הדם מוח, שתפקידו לסנן רעלנים מלהגיע אל המוח דרך מחזור הדם.
בשנים האחרונות פותחו כמה תרופות חדשניות ה"יודעות" לחצות את מחסום הדם מוח ולטפל בגרורות המוחיות בהצלחה רבה יותר מבעבר. דוגמה מצוינת לטיפול זה היא תרופה הנקראת osimertinib – טיפול ביולוגי יעיל לחולים בסרטן ריאה עם מוטציה ב-EGFR. לתרופה זו חדירות גבוהה למוח ויעילות רבה בטיפול בגרורות מוחיות. גם טיפול באימונותרפיה (תרופות המשפעלות את מערכת החיסון ומעודדות אותה לפעול נגד הגידול) הראו יעילות בטיפול בגרורות.
מה מאפיין כיום את תפיסת הטיפול בגרורות מוחיות?
בשנים האחרונות, הרופאים מרבים לשלב בין הגישות השונות לטיפול בגרורות במוח, תוך התאמה אישית ופרטנית של תוכנית הטיפול לחולה. השימוש בשילובים הללו עשוי לעזור בהשגת שליטה טובה יותר על המחלה לאורך זמן, בעיקר לאור הנטייה של הגרורות לחזור גם לאחר הסרתן. בכך ניתן להגיע לתוצאות טובות מבעבר בהארכת תוחלת החיים של מטופלים עם
סרטן מוח שניוני.
אילו תופעות לוואי יכולות להיגרם מטיפול בגרורות במוח?
לכל טיפול רפואי עלולות להיות תופעות לוואי שונות, לא כל שכן כאשר מדובר בטיפולים בגרורות במוח.
טיפול קרינתי לכל המוח עלול לגרום לפגיעה בריכוז ובזיכרון ולשינויים קוגניטיביים מאוחרים. תופעות לוואי מוקדמות (קצרות טווח) של ההקרנות הן לרוב חולשה, עייפות ניכרת, כאבי ראש קלים, בחילות ונשירת שיער. טיפול קרינתי ממוקד יכול לגרום להופעה של נמק קרינתי, דהיינו תהליך דלקתי באזור שהוקרן.
לפני כל החלטה טיפולית, הצוות הרפואי יסקור בפני המטופל את תופעות הלוואי השונות של הטיפולים השונים ואת ההשלכות האפשריות שלהם.
אילו רופאים מטפלים בגרורות במוח?
הטיפול בגידולי מוח בכלל, ובסרטן גרורתי בפרט, דורש גישה רחבה ורב מערכתית, ומכאן הצורך ברופאים מומחים מתחומים שונים. הנוירוכירורגים (מנתחי המוח) אחראים על ניתוחים, ביופסיות וכל פעולה כירורגית נדרשת. האונקולוגים הרפואיים (המומחים לסרטן) מבצעים את טיפולי הכימותרפיה, הטיפולים הביולוגיים ושיטות טיפול מתקדמות אחרות. האונקולוגים הקרינתיים (רופאי הקרינה) אחראים על ביצוע טיפולי קרינה. הנוירואונקולוגים אחראים על המעקב אחר החולים ועל טיפול בסימפטומים משניים לגרורות. שילוב מקצועי ומדויק של כל אלו, כפי שנעשה במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף (בי"ח בילינסון), מעניק את הטיפול המיטבי במטרה להאריך חיים, לשפר את איכות החיים, וכשהדבר אפשרי – גם להביא לריפוי מלא.
מדוע מומלץ לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?
הטיפול בגידולי מוח, בגידולים ממאירים ובגרורות מוחיות, מחייב עבודת צוות רב מקצועית של מומחים מיומנים ומנוסים מתחומים שונים. במרכז דוידוף ובבית החולים בילינסון עומדים לרשות המטופל המומחים הטובים בארץ בתחומם בכל מקצועות הרפואה והפרא-רפואה. הרופאים הבכירים במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף השתלמו בבתי החולים הטובים בעולם ברפואת מוח, והם מקיימים שיתופי פעולה הדוקים עם מרכזים מובילים כמו מרכז הסרטן בבית חולים ג'ונס הופקינס בארה"ב.
המרכז לגידולי מוח פועל במרכז דוידוף – המוביל בישראל לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. מרכז דוידוף משתייך לבית חולים בילינסון, שנבחר לאחרונה כאחד מ-200 בתי החולים הטובים בעולם על ידי המגזין הנחשב "ניוזוויק". הטיפול בדוידוף ובבילינסון מאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול – החל מצוות רב מערכתי, דרך מערך לתמיכה רגשית ונפשית ועד ליחידה לרפואה אינטגרטיבית – זמינים למטופל ולמשפחתו תחת קורת גג אחת. בבילינסון שמים דגש על יחס אישי ואנושי, על שיתוף מלא של המטופל ומלוויו, על גישה המציבה את המטופל במרכז ועל ראיית החולה קודם כול כאדם.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il