מרכז דוידוף לסרטן

הצג עוד

רדיותרפיה סטראוטקטית - Stereotactic Body Radiotherapy

ייעוץ מקצועי: דר' דרור לימון - מנהל היחידה לטיפול בקרינה

מהו הטיפול בקרינה

טיפול בקרינה, או רדיותרפיה, הינו שימוש בקרינה מייננת, בעלת אנרגיה גבוהה שנועדה להרוס את הגידול הממאיר (הסרטני). הקרינה חודרת לאזור אותו רוצים להקרין, וגורמת לפגיעה בתאים הממאירים (הסרטניים).

רדיותרפיה סטראוטקטית - Stereotactic Body Radiotherapy

Stereotactic body radiotherapy: רדיותרפיה סטראוטקטית או טיפול בקרינה באמצעות טכניקה סטראוטקטית היא שיטת טיפול מתקדמת בקרינה.
השיטה משמשת כחלופה לניתוח במקרים מסוימים בהם הוצאה שלמה של הנגע היא קשה או בלתי אפשרית או כאשר מצבו של המטופל לא מאפשר ניתוח.
במהלך טיפול זה משתמשים במנות קרינה גבוהות בהרבה מהרגיל. מנת הקרינה ניתנת ב- 5-1 טיפולים אלא אם כן הרופא החליט אחרת.
כדי להפחית את הנזק לתאים הבריאים מתבצע הטיפול בקרינה רק לאחר תכנון מדוקדק, שמטרתו לקבע את האזור המטופל, לכוון את מלוא מנת הקרינה לתאי הגידול ולמנוע חשיפה של תאים בריאים לקרינה.

שלבי הטיפול

ביקור רופא

לאחר שהתקבלה פנייתך לטיפול ביחידה תוזמן לרופא אונקולוג רדיותרפיסט לצורך בדיקת התאמתך לטיפול, במהלך ביקור זה יסביר לך הרופא על תהליך הטיפול, תופעות הלוואי הצפויות ויחתים אותך על הסכמתך לקבל את הטיפול.

תכנית הטיפול ובניית מסגרת קיבוע

לפני תחילת הטיפול יש צורך לתכנן את הטיפול ולסמן את האזור אליו תכוון הקרינה. תהליך התכנון נקרא סימולציה שפירושה: הדמיה. הכוונה היא להדמיית הטיפול העתידי, טרם השימוש במכונות הקרינה. הסימולציה נעשית באמצעות מכשיר מיוחד שנקרא סימולטור או CT סימולטור – מכשיר בעזרתו מצלמים את האזור המטופל, המבטיח את דיוק מקום הקרינה.
תכנית הטיפול הינה אישית ומותאמת לכל מטופל בנפרד. לעיתים דורש תכנון הטיפול בדיקות עזר נוספות, כמו צילומי רנטגן נוספים.

במהלך תהליך הסימולציה נעשית בניית מסגרת קיבוע.
מסגרת הקיבוע היא שקית ואקום המזכירה כרית שעועית, במהלך הסימולציה תותאם הכרית לצורת הגוף המדויקת שלך כדי להבטיח מיקום מדויק בזמן הטיפול, כרית זו לא מפריעה לנשימה ומאפשרת לך תמיכה כך שבכל טיפול תשכב באותה תנוחה.

חלק מתהליך בניית כרית הקיבוע היא גם ההחלטה על תנוחת השכיבה. רנטגנאיי ריפוי (טכנאיי הקרינה) ידריכו אותך לגבי תנוחת השכיבה הרצויה שדורשת לעיתים הרמת הידיים, במקרים אלו יורכב מכשיר תמיכה שיאפשר לך להחזיק את הידיים מורמות.

כרית הקיבוע כרית הקיבות על גבי מיטת טיפול תנוחת השכיבה עם ידייםכרית הקיבוע                 כרית הקיבוע על גבי מיטת     תנוחת השכיבה עם ידיים

במקרים מסוימים יחליט הרופא על אמצעי מעקב נוסף – זהו מעקב אחר הנשימות שלך, המכשיר המאפשר זאת נקרא Respiratory gating (שומר נשימה) הוא מאפשר הדמיה בארבע ממדים 4 DCT.
מערכת זו מאפשרת לזהות תזוזות באיברים עקב נשימה במהלך הטיפול. באמצעות המערכת ניתן לתאם בין הטיפול הקרינתי בזמן – אמת לבין הנשימה של החולה. מערכת זו מדליקה ומכבה את הקרן הטיפולית באופן אוטומטי בהתאם לדפוס הנשימה שלך. הודות לכך תוכל להמשיך ולנשום בטבעיות במהלך הטיפול.

מכשיר הבודק את התהליך מכשיר הבודק את התהליך 2 מכשיר הבודק את התהליך 3
מכשיר הבודק את התהליך

לאחר בניית כרית הקיבוע והחלטה על שימוש באמצעי מעקב נוספים תבוצע בדיקת CT, מטרת הבדיקה היא לאפשר את תכנון הטיפול. בסופו של תהליך זה יצייר רנטגנאי הריפוי (טכנאי קרינה) מספר סימנים על גופך ויעשה מספר נקודות קעקוע קטנות שיאפשרו לזהות את תנוחת השכיבה המדויקת בזמן הטיפול, את הציורים שבוצעו באמצעות טוש ניתן למחוק בבית באמצעות מים וסבון בעת הרחצה.
תהליך התכנון עשוי להימשך כשעה ובמהלכו תתבקש לשכב ללא תזוזה.
לאחר בניית תבנית הקיבוע וסריקת ה-CT תשלח לביתך ותוזמן לטיפול כעבור כשבועיים ימים, בפרק זמן זה ימשיכו הרופא והפיזיקאי לתכנן את תכנית הטיפול.
התכנית כוללת את ההחלטה על מינון הקרינה המתאים מספר וכיוון זוויות הקרינה.

איך ניתן הטיפול בקרינה?

הטיפול בקרינה מתבצע באמצעות מכשיר המפיק קרינה בעלת אנרגיה גבוהה ונקרא מאיץ קווי. זהו מכשיר היוצר אלומת קרינה עם גבולות חדים, בעלת כושר חדירות רב לעומק הרקמות ועם קצב קרינה מהיר המאפשר משך טיפול קצר.
מאיצים קווים ממוקמים בתוך חדרים מיוחדים, בעלי קירות עבים מאד ובלתי חדירים לקרינה, כדי להגן על הסביבה. ההחלטה על סוג המכשיר בטיפול בקרינה היא חלק מקביעת תכנית הטיפול.

הטיפול:מאיץ קוי

בחדר הקרינה יש מיטת טיפול ומאיץ קווי.
לקבלת הטיפול תתבקש לשכב על מיטת הטיפול בתנוחה דומה לזו ששכבת בה במהלך הסימון תוך שימוש באמצעי הקיבוע שנבנו עבורך.
טכנאי הקרינה יכוון את המאיץ הקווי לאזור שסומן באמצעות אורות לייזר ואמצעים נוספים המאפשרים לו לכוון את המכונה לאזור הטיפול.
לפני תחילתו של כל טיפול וטיפול מבוצעים צילומי CT, רופא בכיר שמשתתף בתהליך התכנון מאשר את שדה הקרינה לפני תחילת מתן הקרינה.
לאחר שהסתיים תהליך המיקום וכיוון המכונה, ייצא טכנאי הקרינה מהחדר ויפעיל את המאיץ הקווי. הטיפול נמשך כ- 30-15 דקות, במהלך הטיפול ישגיח עליך טכנאי הקרינה דרך טלוויזיה במעגל סגור. כאשר יינתן הטיפול לא תחוש דבר. חשוב שלא תזוז במהלך הטיפול, אך אתה יכול כמובן לבלוע רוק ולנשום באופן רגיל.

מכונת הקרינה גדולה ועושה רעשים כאשר היא נעה מסביב לגופך, התחושה יכולה להיות מאיימת אולם המכונה אינה נוגעת בגופך. לאחר סיום הטיפול תשוחרר לביתך ותוזמן לתאריך הטיפול הבא.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי תלויות באזור הקרינה, בסוג הגידול, במנת הקרינה ובמשך הטיפול.
כאשר הקרינה ניתנת לאזור הריאה התופעות הצפויות הינן - תשישות וחולשה שעלולה להופיע ביום הטיפול ואף למחרת, שיעול, קוצר נשימה, כאבים באזור בית החזה שעלולים להופיע מספר שבועות (8-6 שבועות) לאחר הטיפול.
כאשר הקרינה ניתנת לאזור הבטן התופעות הצפויות הינן - תשישות וחולשה שעלולה להופיע ביום הטיפול ואף למחרת, בחילות, שלשול.

מעקב

במהלך הטיפול תראה על ידי אחות ורופא בהתאם להנחיות שתתנה האחיות ביום הקבלה.
לאחר סיום הטיפול בקרינה תופנה לביצוע בדיקת CT/PET-CT אותו תבצע כחודשיים לאחר יום הטיפול (במרכז דוידוף קיים שרות מזכירותי המסייע בקביעת תורים ל- CT/PET-CT פרטים תוכל לקבל במזכירות היחידה או אצל האחיות), לאחר שיש בידך את תשובות הבדיקה תגיע לביקורת אצל הרופא ביחידת הקרינה שייתן לך הוראות לגבי המשך המעקב (יש לקבוע את התור ביום סיום הטיפול במזכירות יחידת הקרינה).
במקביל עלייך להמשיך ולהמצא במעקב אצל הרופא האונקולוג שהפנה אותך ליחידת הקרינה ועוקב אחריך לאורך כל התהליך.

כתובת לפניה

בכל בעיה המתעוררת בימים שלאחר הטיפול ניתן לפנות ליחידת הקרינה (מומלץ לפנות בשעות הבוקר ולא מעבר לשעה 14:00).
חדר אחיות קרינה 03-9377966 - במקרה של מענה קולי יש להשאיר הודעה עם מספר טלפון ושם והאחות היחידה תחזור אליך לא יאוחר מיום המחרת.
במקרים דחופים בהם אין תשובה בחדר אחיות ניתן לפנות דרך מזכירות היחידה 03-9377960.

במקרים בהם מתעוררות תופעות שנראות לך חריגות באופן מיוחד ויחידת הקרינה לא עובדת מומלץ להגיע למיון.

​ 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות