מהי ביופסיה סטראוטקטית?
ביופסיה סטראוטקטית (Stereotactic needle biopsy) היא שיטה כירורגית לנטילת ביופסיה (דגימה) מגידול במוח או מנגע תוך מוחי אחר. הפעולה מתבצעת באמצעות שימוש במערכת ניווט מתקדמת (ניווט סטראוטקטי), המאפשרת להגיע לנקודה הנדרשת במוח בדיוק מרבי.
מהי מטרת הפעולה?
ביופסיה סטראוטקטית היא למעשה ניתוח להחדרה של צינור או מחט אל הגידול, לרוב למטרה אבחונית. לצורך אבחון הגידול והחלטה לגבי המשך הטיפול, נלקחת דגימה מתאי הגידול והיא מועברת לבדיקה פתולוגית במעבדה.
אילו מטופלים זקוקים לביופסיה סטראוטקטית?
ביופסיה סטראוטקטית מבוצעת לרוב כאשר סריקת MRI מוח הדגימה ממצא לא ברור במוח, או כשנדרשת אבחנה מדויקת לפני תחילת טיפולים אונקולוגיים. לעיתים הפעולה מתבצעת במקרים שבהם לא ניתן לבצע ניתוח מוח מלא לכריתת הגידול – הן בשל מצבו של המטופל והן בגלל אופי הגידול שאינו מאפשר הסרה בניתוח גדול. הביופסיה מאפשרת לאבחן תהליכי עומק שונים במוח, גידולים, דלקות, מורסות ומחלות מוח אחרות.
איך מתבצע ניתוח ביופסיה במוח עם ניווט סטראוטקטי?
את הניתוח ניתן לבצע באמצעות כמה מערכות דיגיטליות לניווט תוך מוחי, תוך שימוש במסגרת סטראוטקטית או ללא מסגרת כזאת. התקנת המסגרת נעשית בהרדמה מקומית, באמצעות ברגים המוצמדים לגולגולת. לפני ההליך מתבצעת בדיקת דימות מוח (CT/MRI) לצורך תכנון ממוחשב של הניתוח, ונתוני הדימות מוזנים לתוך מערכת הניווט. לקראת הביופסיה הסטראוטקטית מקבעים את המסגרת אל מיטת הניתוח. הניתוח יכול להתבצע בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית לפי החלטת המנתח. המנתח בוחר במיקום המתאים ביותר לכניסה דרך הגולגולת, מבצע חתך עור קטן בקרקפת וקודח בגולגולת חור באמצעות מקדח ייעודי. דרך החור (שקוטרו כ-2 מ"מ) מוחדרת מחט בדיוק מרבי ישירות אל האזור הנדרש ובעומק מדויק, על מנת ליטול את הדגימה הנדרשת. מערכת הניווט הממוחשבת, שהוזנה בסריקות המוח, מסייעת למנתח להחדיר את המחט למיקום המבוקש מבלי לגרום נזק לרקמות סמוכות. לעיתים נשלח חלק מהדגימה לבדיקה פתולוגית מזורזת עוד במהלך הניתוח, על מנת לוודא שהתאים שניטלו מהמוח מתאימים לביצוע האבחון. בסיום הניתוח המנתח מסיר את המסגרת מראשו של המטופל, סוגר את החור בגולגולת ותופר את החתך בקרקפת.
כיצד נערכים לניתוח?
ההכנה לניתוח זה כוללת אשפוז קצר (של יום אחד) לפני הניתוח. נדרש צום של מספר שעות, ויש לבצע חפיפה יסודית של הראש לשם חיטוי באמצעות שמפו ייעודי.
מה קורה לאחר הניתוח?
לאחר הניתוח מועבר המטופל לחדר התאוששות, ומשם למחלקה. ההתאוששות מניתוח ביופסיה סטראוטקטית היא מהירה, ובבוקר המחרת ניתן כבר לרדת מהמיטה ולהתהלך מעט. במרבית המקרים המטופל משתחרר הביתה יום אחד בלבד לאחר הניתוח. התשובה הסופית מהבדיקה הפתולוגית מגיעה לרוב עד שבועיים לאחר הניתוח, ובהתאם לה נקבע המשך הטיפול.
כיצד צריך לנהוג בבית בימים שלאחר הניתוח?
הנחיות מדויקות כיצד יש לנהוג בבית בתקופת ההחלמה מהניתוח יינתנו על ידי הצוות הרפואי לפני השחרור הביתה. כחמישה ימים לאחר הניתוח יש להגיע למרפאת קופת חולים כדי להוציא תפרים (פעולה פשוטה שאינה כואבת).
אילו סיכונים או סיבוכים אפשריים כרוכים בביצוע ביופסיה סטראוטקטית?
ביופסיה המנוהלת תחת ניווט סטראוטקטי היא פעולה שנחשבת בטוחה יחסית לכל ניתוח מוח אחר, והסיכונים הפוטנציאליים שבה הם מזעריים. באחוז נמוך מאוד מהמקרים (עד 2% לכל היותר) נובע דימום במקום נטילת הדגימה, ובסיכוי נמוך עוד יותר (1% לכל היותר) מתרחש זיהום כתוצאה מהפעולה. סיבוך אפשרי נוסף, גם הוא בהיתכנות נמוכה ביותר, הוא החמרה של התסמינים הנוירולוגיים.
אילו רופאים מבצעים את הביופסיה הסטראוטקטית?
את ניתוח הביופסיה מבצע מנתח מוח – נוירוכירורג מומחה, בשיתוף עם מומחי דימות, רופאים מרדימים וצוות חדר ניתוח. בדיקת הדגימה נעשית על ידי פתולוג מומחה.
מדוע מומלץ לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?
הטיפול בגידולי מוח שפירים וממאירים בדרגות השונות, בכלל זה ביצוע ביופסיות, ניתוחים וטיפולים נוספים, מחייב עבודת צוות רב מקצועית של מומחים מיומנים ומנוסים מתחומים שונים: נוירו-אונקולוגיה, נוירו-כירורגיה, רדיותרפיה ורדיוכירורגיה, פתולוגיה, דימות, סיעוד, עבודה סוציאלית ועוד. במרכז דוידוף ובבית החולים בילינסון עומדים לרשות המטופל המומחים הטובים בארץ בתחומם. רובם ככולם השתלמו במרכזים הרפואיים הטובים בעולם ברפואת מוח, והם מקיימים שיתופי פעולה הדוקים עם בתי חולים מובילים כמו מרכז הסרטן בבית חולים ג'ונס הופקינס בארה"ב.
המרכז לגידולי מוח בדוידוף פועל במרכז המוביל בישראל לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. מרכז דוידוף משתייך לבית חולים בילינסון שנבחר לאחרונה כאחד מ-200 בתי החולים הטובים בעולם על ידי המגזין הנחשב "ניוזוויק". הטיפול בדוידוף ובבילינסון מאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול – החל מצוות רב מערכתי, דרך מערך לתמיכה רגשית ונפשית ועד ליחידה לרפואה אינטגרטיבית – זמינים למטופל ולמשפחתו תחת קורת גג אחת. בבילינסון שמים דגש על יחס אישי ואנושי, על שיתוף מלא של המטופל ומלוויו, על ראיית החולה קודם כול כאדם ועל גישה המציבה את המטופל במרכז.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות.