כיצד מחליטים אילו חולי סרטן מתאימים לטיפול קרינתי?
טיפולי הקרינה (רדיותרפיה), או כפי שהם מכונים "הקרנות", מהווים מרכיב מרכזי במרבית הפרוטוקולים לטיפול בסרטן – בשלב התחלתי של המחלה כמו גם בשלביה המתקדמים. הצוות הרפואי במרכז דוידוף (בית החולים בילינסון) מקבל את ההחלטות הללו ומרכיב תוכנית טיפול אישית לאחר בחינה ושקלול של נתונים רבים הקשורים למחלה ולמטופל. לדוגמה, סוגי גידולים מסוימים רגישים יותר לטיפול קרינתי לעומת גידולים אחרים ומגיבים טוב יותר לרדיותרפיה. דיון מקצועי, רב תחומי ומעמיק נערך סביב כל חולה וכל מקרה, ובו לוקחים חלק מומחים בתחומי האונקולוגיה השונים וצוות המכון לרדיותרפיה. לעיתים יוחלט לשלב את הטיפול הקרינתי כחלק מתוכנית טיפול הכוללת גם טיפול תרופתי, טיפול כירורגי או שניהם יחד.
איך קובעים את מינון הקרינה שיידרש לטיפול?
הצוות הרפואי קובע את כמות הקרינה הנדרשת בטיפולי הרדיותרפיה לאחר ביצוע הערכה המשקללת את כל נתוני המחלה והמטופל. המטרה היא לבצע ניהול סיכונים מושכל על מנת לאתר את אותו "שביל זהב" רצוי, המאפשר להשיג את התועלת המרבית מבלי לגרום לנזק משני משמעותי וארוך טווח. המינון מושפע מתוכנית הטיפול הכללית ומההחלטה האם הטיפול הקרינתי יהיה הטיפול העיקרי ואף הבלעדי, או יוגדר כטיפול משלים לאחר ניתוח, שמטרתו מניעת חזרתו של הגידול והגדלת סיכויי ההחלמה. בכל המקרים, המטרה היא צמצום ואף מניעה של פגיעה ברקמות בריאות, והשגת שליטה על תופעות הלוואי – המוקדמות והמאוחרות כאחד. ההתייחסות לתופעות הלוואי קצרות הטווח נועדה בעיקר כדי לשפר את איכות החיים של המטופל בזמן הטיפול, אולם מבחינה רפואית מושם דגש על מניעה של תופעות לוואי מאוחרות – אלו שעלולות ללוות את החולה לאורך חייו.
מיהם אנשי הצוות המנהלים את מסע המטופל הנדרש לטיפול קרינתי?
טיפולי הקרינה ניתנים במכון לטיפול קרינתי של מרכז דוידוף לסרטן, המשתייך לבית החולים בילינסון. כמתבקש במרכז מוביל לטיפול בסרטן, ניתנים הטיפולים במרכז דוידוף על ידי צוות רפואי מנוסה של מומחים ברדיותרפיה ובאונקולוגיה, בהתאם לתוכנית טיפול אישית המותאמת לכל חולה ועל סמך פרוטוקולים מקובלים בעולם. מסע המטופל מלווה לאורך כל הדרך בסיעור מוחות מקצועי של מיטב המומחים – צוות רב מקצועי המלווה את המטופל לאורך כל מסלול הטיפול וגם בתקופת המעקב. בנוסף, עובר המטופל הדרכה וייעוץ של אחות רדיותרפיה, כדי להיטיב את ההתמודדות עם תופעות הלוואי. לאחיות אלו, המומחיות בתחום ההקרנות, שמור מקום חשוב בהצלחת הטיפול ובשמירה על איכות חייו של המטופל.
תכנון הטיפול נעשה במשותף עם צוות הפיזיקאים הרפואיים של מכון הקרינה, תוך שימוש בטכניקות תכנון מתקדמות ומורכבות. הטיפול עצמו ניתן על ידי צוות של רנטגנאי ריפוי, אשר עברו התמחות והתמקצעות בטיפולי קרינה לחולי סרטן.
מהן האינדיקציות המובילות בבילינסון למתן טיפול קרינתי לסרטן?
במרכז דוידוף לסרטן, בדומה למרכזי סרטן מובילים בעולם, שלוש הסיבות הנפוצות למתן טיפולי קרינה הן טיפול משלים בסרטן שד אחרי ניתוח, טיפול בסרטן ערמונית במקום ניתוח, ומתן קרינה פליאטיבית לחולי סרטן במצב גרורתי מתקדם, בעיקר כטיפול תומך להקלה על כאב. לעיתים ההקרנות משולבות בשיטות טיפול נוספות כמו ניתוח ומתן כימותרפיה, להשגת יעילות מרבית של הטיפול. בחלק מהמקרים ניתן טיפול קרינתי לאחר ניתוח (טיפול אדג'ובנטי) במטרה להשלים את הרס התאים הממאירים.
איך מתנהל התהליך של מתן טיפולי הקרינה במרכז דוידוף?
הטיפול מתחיל בדיון רב תחומי של הרופאים המטפלים בסוג הגידול הרלוונטי, וזאת על מנת לבחור באסטרטגיה הטיפולית המתאימה ביותר למטופל ולמחלתו, ולהחליט על פרוטוקול טיפול מתאים. במקרה שהוחלט על טיפול קרינתי, נערכת פגישה ראשונית עם רופא/ת הקרינה, בו מוסבר על הטיפול המתוכנן, מטרתו, מהלכו ותופעות לוואי אשר עשויות להופיע. לצורך תכנון הקרינה, נערכת סריקת CT (מכונה גם סימולציה) של אזור הטיפול, כאשר הרופא המטפל מסמן על גבי תמונת המחשב את האזור המיועד להקרנות ואת האיברים הבריאים הסמוכים, עליהם יש להגן במהלך הטיפול. בשלב הבא נערך חישוב מדויק ככל הניתן של מנת הקרינה שתתקבל בגוף, בביצוע הפיזיקאים הרפואיים שביחידת הקרינה. בין השאר נקבעות זוויות הטיפול של מכונת הקרינה – המאיץ הקווי, ועוצמת הקרינה הצפויה. המטרה הינה לכסות את אזור המטרה תוך צמצום החשיפה של רקמות בריאות קרובות לאזור שיוקרן, למניעת נזק משני לאיברים אחרים. לשם כך נעשה שימוש באלגוריתמים חישוביים, המציגים בפני אנשי הצוות את מפת התפלגות הקרינה ופיזורה בגוף. ככל שמתקרבים לאזור הגידול, כך נדרשת מנה חזקה יותר להשגת תוצאות רצויות, ובה בעת מנה חלשה יותר מסביב לגידול כדי לצמצם ככל האפשר פגיעה אפשרית ברקמות הבריאות.
כמה טיפולי קרינה נהוג לתת בטיפול בסרטן?
הטיפול הקרינתי שנחשב לסטנדרטי כולל מנת קרינה אחת ביום, במשך חמישה ימים בשבוע, לאורך תקופה רציפה של מספר שבועות. לעיתים ניתן להגדיל את מנת הקרינה היומית ולצמצם את מספר טיפולי הקרינה, במקרים מסוימים אף לטיפול אחד בלבד. טיפול מצומם זה נקרא טיפול סטראוטקטי, ובו הקרינה ניתנת בעוצמה גבוהה וממוקדת לאזור טיפול קטן יחסית.
טיפולי קרינה בסרטן הערמונית, למשל, שבעבר דרשו מתן של 40 טיפולים, ניתנים כיום במרכז דוידוף במספר טיפולים מצומצם, לעיתים חמישה טיפולים בלבד. מספר טיפולי הקרינה בסרטן השד הוקטן, בזכות התקדמות ההבנה של המחלה והטכנולוגיה, ל-15 טיפולים ברוב המקרים או ל-5 טיפולים במקרים אחרים, בהשוואה ל-25 טיפולים עד לפני כמה שנים.
מה אפשר לעשות כדי לשפר את סיכויי ההחלמה?
בתקווה שנהיה רק בריאים – במקרה שאובחנת כחולה בסרטן, מומלץ לקבל את הטיפול במערך אונקולוגי של מרכז רפואי מוביל, כמו מרכז דוידוף לסרטן המשתייך לבית החולים בילינסון. בעת טיפול במרכז כזה, המטופל ומשפחתו זוכים למעטפת טיפולית רחבה. במרכז דוידוף עומד לרשות המטופלים ובני המשפחות צוות רב מקצועי של מומחי אונקולוגיה ורדיותרפיה בתחומים שונים, כמו גם מערך לרפואה פליאטיבית ורפואה אינטרגטיבית, ובו מטפלים המסייעים להתמודדות האישית בעזרת שורה של טיפולי גוף-נפש. לאורך כל מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון הטיפול הוא אישי, כאשר המטופל במרכז וכל תשומת הלב של הצוות מופנית אליו. כדאי לדעת, כי במרבית בתי החולים הגדולים קיימים פרוטוקולים דומים לטיפול בסרטן, ומכשור דומה ברובו – ואילו הגורם שעשוי לקדם את הצלחת הטיפול הוא הניסיון, המקצועיות ושיקול הדעת של הרופאים ואנשי הצוות, בצד שירות קשוב ויחס אישי ואמפתי למטופל ולבני המשפחה. לא פעם, זה מה שעושה את ההבדל.
צוות מרכז דוידוף לסרטן מאחל לכם החלמה מלאה ובריאות שלמה – אנו לרשותכם בכל פנייה ושאלה.