מהן "הקרנות" לטיפול בסרטן?
"הקרנות" משמען טיפול קרינתי – שיטה העושה שימוש רפואי בקרינה מייננת לצורך טיפול בגידולים סרטניים, וכן במחלות שונות נוספות. בטיפול האונקולוגי, מטרת הקרינה להרוס את החומר הגנטי המרכיב את תאי הסרטן, ובכך להשמיד את התאים הממאירים ולקדם החלמה וריפוי. הטיפול נועד לכווץ את הגידול, לעצור את התפתחותו ולבלום את צמיחתם של תאים סרטניים שנותרים באזור לאחר הסרת הגידול בניתוח.
איך מתבצע הטיפול הקרינתי?
הקרינה מופקת באנרגיה גבוהה באמצעות מכשיר ייעודי, הנקרא מאיץ קווי, בשאיפה לפגוע בגידול עצמו באופן הממוקד והמדויק ביותר, תוך מזעור הפגיעה ברקמות הבריאות הסמוכות למקום המוקרן. הקרינה ניתנת לרוב ממקור חיצוני (המאיץ הקווי), אולם בחלק מהמקרים נעשה שימוש בקרינה פנימית, המועברת ממקור קרינה שממוקם בתוך הגוף, בשיטה הנקראת
ברכיתרפיה. טיפולי הקרינה מבוצעים במרכז דוידוף לסרטן, ביחידה לטיפול קרינתי, על ידי רופאים מנוסים, מומחים ברדיותרפיה ובאונקולוגיה, על פי תוכנית הטיפול האישית שנבנתה עבור המטופל.
מתי נהוג לבצע טיפול קרינתי לסרטן?
כיום, הטיפול הקרינתי מהווה נדבך מרכזי כמעט בכל פרוטוקול לטיפול בסרטן, הן בשלבים הראשונים של המחלה והן בשלבים מתקדמים. במהלך מחלתם, מרבית חולי הסרטן יקבלו טיפולי קרינה – כחלק מפרוטוקול לריפוי בשלב מחלה ראשוני, לפני ניתוח או לאחריו, לעיתים תוך כדי הניתוח; ובמקרה של חזרת המחלה, כמרכיב חשוב בטיפול הפליאטיבי (התומך) בשלב מתקדם של הסרטן, כדי להפחית כאב או להגביר את השליטה במחלה גרורתית. על הטיפול הקרינתי יחליט הרופא המטפל בהתאם למשתנים שונים, ביניהם סוג המחלה, דרגת החומרה שלה או השלב שבו היא נמצאת, מצבו הכללי של המטופל, ההיסטוריה הרפואית שלו וגורמים נוספים. במקרים מסוימים יינתנו הקרנות כטיפול יחיד במטרה להביא לריפוי, במקרים אחרים הן יינתנו במשולב עם טיפול תרופתי – כימותרפי, ביולוגי, אימונולוגי וכדומה, לעיתים תבוצע תוכנית קרינה כטיפול מקדים או משלים לניתוח להסרת הגידול; הכול בכפוף לתוכנית הטיפול הנקבעת על ידי הצוות הרפואי.
האם ניתן לבצע טיפולי קרינה לכל סוגי הסרטן?
מרבית הגידולים הממאירים (וגם השפירים) לסוגיהם השונים מגיבים לטיפולי קרינה, אולם חלק מהם בעלי רגישות גבוהה יותר מאחרים לקרינה ומגיבים אליה טוב יותר – וכפועל יוצא מכך, סיכויי ההצלחה של הטיפול הקרינתי (רדיותרפיה) במקרים אלה גבוהים יותר באופן יחסי.
במרבית המקרים, רדיותרפיה מתאימה יותר לטיפול בסרטן מקומי – לדוגמה, סרטן ערמונית, סרטן שד או סרטן ריאות, במקרים בהם הגידול ממוקם באיבר המקורי בו התפתחה המחלה ואין פיזור גרורותי. סוגי הסרטן הנחשבים כמגיבים טוב מאחרים לרדיותרפיה הם גידולי עור, גידולי ראש-צוואר (אף אוזן גרון), גידולי ריאה, לימפומה וחלק מהממאירויות של מערכת העיכול.
מהם סיכויי ההחלמה לאחר הטיפול בקרינה?
בתקופתנו, כמחצית מכלל חולי הסרטן מחלימים מהמחלה, כאשר במרבית המקרים הריפוי מושג באמצעות ניתוח, לעיתים קרובות בשילוב של טיפול קרינתי, ובחלק מהמקרים גם בעזרת כימותרפיה או טיפולים תרופתיים אחרים/נוספים. באופן כללי ניתן לומר כי עיקר הריפוי במחלות הסרטן השונות נובע פחות מהטיפולים התרופתיים, ויותר מהטיפול הניתוחי ומטיפולי הקרינה ומהשילובים בינהם. כלומר, ההצלחות נובעות לרוב משילוב בין סוגי טיפולים שונים, בהתאם לסוג המחלה, לשלב התקדמותה וכדומה.
באילו מקרים יכול טיפול קרינתי להחליף ניתוח?
בסוגים מסוימים של סרטן, הטיפול הקרינתי עשוי להביא לריפוי מלא גם ללא צורך בניתוח. שתי דוגמאות לכך הן סרטן הערמונית וסרטן הגרון, שבהם, בחלק גדול מהמקרים, ניתן באמצעות טיפולי הרדיותרפיה לחסוך ניתוח ולהשיג החלמה תוך שימור איכות חייו של המטופל. בסרטן הגרון, למשל, ניתן להגיע לריפוי מלא רק בעזרת טיפול קרינתי, ללא התערבות כירורגית שמשמעותה כריתת גרון. היכולת להשיג ריפוי ולהשאיר את המטופל עם גרון שלם ומתפקד היא דוגמה טובה לשילוב אופטימלי בין הצלת חיים ומתן איכות חיים.
האם טיפולי קרינה מתאימים גם לסרטן מפושט או גרורתי?
מחלות סרטן גרורתיות, המאופיינות בגרורות מועטות (מחלה אוליגומטסטית), נחשבו עד לא מזמן כבלתי ניתנות לריפוי, אולם כיום – בזכות הבנה טובה יותר של התנהגות המחלה ובזכות השיפורים הטכנולוגיים במתן הקרינה ויכולות המיקוד שלה – ניתן לטפל בחלק מהמחלות הללו באמצעות טיפולי קרינה, ולהשיג שיפור בתוחלת החיים ובאיכות החיים. למעשה, טיפול קרינתי של ימינו מאפשר, לעיתים, להגדיל את סיכויי ההצלחה של הטיפול גם במחלות עם מספר גרורות מצומצם. במקרים של גרורות גרמיות, גרורות מוחיות או גידולים מדממים, שבהם סיכויי הריפוי נמוכים, מאפשר הטיפול הקרינתי להעניק טיפול פליאטיבי (תומך) המקל על כאב או סימפטומים אחרים ומסייע להשגת איכות חיים טובה יותר.
האם לטיפול הקרינתי חייבות להיות תופעות לוואי?
תופעות לוואי הן חלק בלתי נפרד מכל טיפול לסרטן. רוב תופעות הלוואי מהטיפול הקרינתי, הן קצרות טווח ונעלמות לאחר סיום סדרת הטיפולים, אולם חלקן עלולות להיות קשות ומתמשכות. חשוב להיות מודעים אליהן – ויחד עם זאת להבין, כי לא כל התופעות רלוונטיות לכל מטופל, וכי קיימות דרכים יעילות להתמודד עם מרבית התופעות הללו ולעבור בהצלחה את תקופת הטיפולים. צוות רב מקצועי עומד לרשות המטופלים במרכז דוידוף כדי לייעץ, לכוון ולהדריך כיצד ניתן להתמודד טוב יותר עם תופעות הלוואי השונות.
האם קיימים סיכונים לטיפולי הקרינה?
מעבר לתופעות לוואי ארוכות טווח, שעלולות להיווצר בחלק קטן מהמקרים, מתן הקרינה עצמה עלול לגרום להיווצרות של גידולים, סרטניים או שפירים. עם זאת חשוב לדעת שמדובר בסיכון מזערי, של כ-1% בממוצע לאורך החיים, לפתח גידול משני בעקבות הטיפול הקרינתי. באופן כללי, הסיכון לפתח גידול משני מותנה בגורמים שונים כמו גיל המטופל, שטחו של האזור שקיבל את הקרינה, והשאלה כמה זמן חלף מאז מתן הקרינה. מסיבה זו הרופאים נוקטים משנה זהירות, כאשר מדובר בקרינה לילדים חולי סרטן – שכן הסיכוי של אלו לפתח גידול משני בעתיד כתוצאה מהטיפול הקרינתי הוא גדול יותר מאשר הסיכוי המקביל בקרב מבוגרים. ניתן אם כך לומר שהסיכון אומנם קיים, אבל אל מול הסכנות של מחלת הסרטן והאיום שלה על החיים, מדובר בסיכון סביר ונמוך מבחינה סטטיסטית (אחד למאה).
מהן תופעות הלוואי של הטיפול הקרינתי בסרטן?
תופעות הלוואי העיקריות של טיפולי הקרינה הן כמעט תמיד עייפות וחולשה, ולעיתים בחילות ושלשולים וכן גירויים בעור – אולם לרוב מדובר בתופעות זמניות וקצרות טווח, החולפות לאחר הטיפול. תופעות לוואי מתמשכות לאחר טיפולי קרינה אינן שכיחות, ומשתנות מחולה לחולה, כתלות באזור שספג את הקרינה, במצב הכללי של המטופל ועוד. בטיפולי קרינה באיברים ספציפיים יכולות להופיע תופעות לוואי הקשורות למיקום ההקרנה, כגון כאבי ראש קלים (מוח), פצעים בפה (ראש-צוואר), שיעול והפרעה בבליעה (ריאות/ושט) ועוד. כמובן שלא כל תופעות הלוואי רלוונטיות לכל מטופל, והניסיון מראה כי כל חולה חווה אותן באופן שונה.
כיצד מתמודדים עם תופעות הלוואי של הטיפול הקרינתי?
הצוות במכון הקרינה במרכז דוידוף מקפיד לבצע שיחת הסבר ומידע לכל מטופל, הן לגבי הטיפול העתידי והן לגבי תופעות לוואי צפויות. הצוות משקיע רבות במעקב אחר המטופלים, באמצעות פרוטוקול מיוחד המתייחס לתופעות הלוואי ולטיפול בהן. המטרה היא לסייע למטופל לקבל את הטיפול המלא והשלם בהתאם לתוכנית ולסיים אותו בהצלחה. לכן, בכל הופעה של תופעות לוואי חשוב לעדכן את הצוות הרפואי המטפל, כדי לקבל מענה וטיפול תומך העשוי להקל על ההרגשה, ולסייע למטופל לצלוח את תקופת הטיפולים.
בטיפול בתופעות הלוואי, הצוות הרפואי מקיים שיתוף פעולה מלא עם היחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, המציעה מגוון התערבויות וטיפולים, הן תרופתיים והן מעולם הגוף-נפש, במטרה להתגבר על תופעות הלוואי, לשפר את התחושה הכללית ולהקל על ההתמודדות מכל הבחינות: פיזית, רגשית, משפחתית ותפקודית.