מהו טיפול קרינתי לסרטן השד, ובאילו מקרים הוא ניתן?
טיפול קרינתי (רדיותרפיה), המוכר גם כ"הקרנות", הוא שיטת טיפול שכיחה ויעילה כנגד גידולים סרטניים. כדי לפגוע בתאים הממאירים, להרוס אותם ולקדם החלמה וריפוי, הרדיותרפיה עושה שימוש באלומה ממוקדת של קרן רנטגן, המופקת ממכשיר ייעודי שנקרא מאיץ קווי. ההקרנות יעילות בסוגי סרטן רבים ובכלל זה בטיפול בסרטן השד, בשלבים שונים של המחלה. הטיפול מסייע להקטנת הגידול, ל"ניקוי" של תאים סרטניים שנותרו לאחר ניתוח ולמניעת התפתחותם של תאי סרטן חדשים. בסרטן השד, הטיפול בקרינה ניתן כטיפול משלים לניתוח כריתה מלאה או כריתה חלקית. כאשר נדרש גם טיפול כימותרפי, ההקרנות יינתנו בסיומו של טיפול זה. ב
מרכז דוידוף לסרטן (בית החולים בילינסון) ניתנים טיפולי ההקרנות במכון הקרינה של המרכז, על ידי צוות רב מקצועי של רופאים מומחים.
האם ניתן לבצע את טיפול הקרינה בכל שלב של המחלה?
טיפולי ה
רדיותרפיה מהווים כיום מרכיב מרכזי במרבית הפרוטוקולים לטיפול בסרטן – בשלב התחלתי של המחלה כמו גם בשלביה המתקדמים. טיפולי קרינה לשד ניתנים לרוב לאחר הניתוח, וכאמור, לעיתים לאחר סיום הטיפול הכימותרפי. אנשי הצוות, ובהם מומחים באונקולוגיה, ברדיותרפיה ובדימות, בונים עבור כל מטופלת תוכנית טיפול אישית לאחר בחינה ושקלול של נתונים שונים הנוגעים למחלתה ולמצבה הרפואי.
מהי שיטת הקרינה הנפוצה לטיפול בסרטן השד?
שיטת הקרינה המקובלת ביותר לגידולים סרטניים בשד היא רדיותרפיה חיצונית. הטיפול ניתן בשכיבה על מיטת הטיפולים, כאשר המאיץ הקווי, המפיק את הקרינה באנרגיה גבוהה, ממוקם במרחק מסוים מהגוף באופן הדומה לצילום רנטגן רגיל.
טיפול הקרינה החיצוני, השגרתי, שבו נעשה שימוש במאיץ הקווי, נקרא:
.External Beam Radiation Therapy (EBRT)
תוכנית הטיפול ושדות הקרינה מותאמים לכל מטופלת בהתאם למבנה גופה ולמאפייני המחלה, בשיטה הנקראת:
.IGRT - Image Guided Radiation Therapy
במקרים מורכבים, נעשה לעיתים שימוש בטכניקות מתקדמות לתכנון קרינה, כגון:
.VMAT - Volumetric Modulated Arc Therapy
כיצד מתבצעת ההכנה לטיפול הקרינתי?
לאחר שמתקבלת החלטת הרופא לגבי הצורך במתן טיפול קרינתי, מכין הצוות הרפואי תוכנית טיפול מדויקת. התהליך מתחיל במפגש במכון הקרינה במרכז דוידוף, שבו נערכת סימולציה, כלומר תכנון מקדים לטיפול. הסימולציה נעשית על ידי טכנאי רפואי בהתאם להנחיות הרופא, נמשכת כ-30 עד 40 דקות ואינה כרוכה בכאב או באי נוחות כלשהי.
הסימולציה כוללת צילום סי-טי של אזור הטיפול המיועד, ובמהלכה נקבעת תנוחת השכיבה הנדרשת ונעשים סימונים על עור הגוף באזור המתוכנן להקרנה, במטרה לכוון במדויק את המאיץ הקווי ולתחום את שדה הקרינה על מנת להגן על אזורים הסמוכים למקום הגידול.
נתוני הסימולציה מועברים לרופא לצורך תכנון אזור הקרינה, ובהמשך לפיזיקאי הרפואי, המבצע את החישוב המדויק לגבי כמות הקרינה הנדרשת וצפי הספיגה והפיזור שלה בגוף המטופלת. תוצאת החישובים עוברת אישור רפואי ופיזיקאי, לפני קביעת מועד הטיפול הראשון. תהליך התכנון נמשך כשבוע עד שבועיים, ובסיומו מוזמנת המטופלת למכון הרדיותרפיה כדי לקבל את טיפולי הקרינה.
מה קורה בטיפול הקרינתי, וכמה טיפולים כאלה יידרשו?
טיפול הקרינה עצמו נמשך דקות ספורות, אולם התהליך כולו יכול להימשך כרבע שעה.
לאחר שהמכשיר יכוון במדויק על פי התוכנית הטיפולית, והמטופלת מתבקשת לשכב במנח זהה לזה שנקבע בסימולציה, עוזבים אנשי הצוות את חדר הטיפולים וצופים במטופלת בטלוויזיה במעגל סגור, שבאמצעותה הם יכולים גם לשוחח עימה.
מספר הטיפולים בקרינה לשד נע בין 5 טיפולים ל-30 טיפולים, כלומר מתפרס על פרק זמן של שבוע אחד עד 6 שבועות). ההחלטה על הגישה הטיפולית ועל מספר הטיפולים נקבעת על ידי רופא אונקולוג המומחה ברדיותרפיה מצוות מכון הקרינה של מרכז דוידוף לסרטן.
האם הטיפול כרוך בכאבים?
במהלך הטיפול לא מרגישים את הקרינה והטיפול אינו כואב כלל. לאחר הטיפול ובתקופת ההקרנות יכולות להופיע תופעות לוואי שונות, כגון עייפות וגירוי בעור, כפי שיפורט בהמשך.
האם יש משמעות רפואית לשאלה באיזה שד ניתנת הקרינה?
במתן טיפולי קרינה לשד השמאלי יש לנקוט משנה זהירות כדי למזער את מנת הקרינה ללב.
לכן, בעת מתן קרינה לשד שמאל מיושמות שיטות להרחקת הלב משדה הקרינה. הדבר נעשה על ידי הדרכת המטופלת כיצד לעצור את נשימה בשאיפה עמוקה.
שיטות הקרינה שצוינו כאן מאפשרות לצוות הרפואי לבחור את הטיפול המדויק ביותר, במינונים הנדרשים ותוך הפחתה ככל הניתן במספר ההקרנות, הן לשם נוחותה של המטופלת אבל בעיקר על מנת להשיג אפקט מרבי של הקרינה תוך הגנה על האיברים הבריאים הסמוכים, ובכללם כמובן הלב.
האם קיימות תופעות לוואי לטיפול קרינה בסרטן השד?
תופעות הלוואי של הטיפול הקרינתי משתנות בהתאם לאזור המוקרן ולפי מנת הקרינה הניתנת. בצד עייפות וחולשה, המאפיינות כמעט כל טיפול רדיותרפי, יכולות להופיע כמה תופעות לוואי נוספות. ככלל, תופעות הלוואי לאחר טיפולי הקרנות נחלקות בין תופעות מוקדמות, החולפות לאחר תום הטיפולים, לבין התופעות המאוחרות, שעלולות להשפיע לטווח ארוך. לאחר מתן טיפולי קרינה לסרטן השד, תופעות הלוואי המוקדמות הן גירוי העור – החל מאודם של עור השד או של אזור בית השחי, לרוב ברמה של גרד או צריבה ולעיתים עד כדי כווייה. גירוי עורי זה חולף בהדרגה, כאשר התגובה החריפה נעלמת לרוב לאחר מספר שבועות. תחושות החולשה והעייפות המלוות כמעט כל טיפול בקרינה, צפויות גם הן לחלוף בתוך מספר שבועות או חודשים מגמר הטיפול.
תופעות לוואי מאוחרות הן ברובן נדירות, אך עלולות לכלול תגובה דלקתית של הריאה, נוקשות של השד (פיברוזיס), לימפדמה (הצטברות נוזל לימפטי והתנפחות רקמות באזור בית השחי והזרוע) ושינויים במרקם או בצבע העור באזור המוקרן.
במרבית תופעות הלוואי ניתן לטפל בהצלחה באמצעים שונים, הן תרופתיים והן מתחום טיפולי הגוף-נפש. בכל מקרה של תופעות לוואי ניתן ורצוי להתייעץ עם צוות האחיות במכון הקרינה במרכז דוידוף.
האם לאחר קבלת טיפול הקרינה קיימת סכנה לאנשים בסביבת המטופלת?
אין כל סכנה כזאת – טיפולי הרדיותרפיה לסרטן השד אינם הופכים את המטופלת ל"רדיואקטיבית" או למי שעלולה לסכן אנשים אחרים בסביבתה, ולפיכך אין כל מניעה להתנהל כרגיל ברמה החברתית, כולל מגע קרוב עם ילדים.
מהו היתרון של מרכז דוידוף בטיפול קרינתי לסרטן השד?
מרכז דוידוף לסרטן משתייך לבית החולים בילינסון, בית חולים גדול ומתקדם עם מערך אונקולוגי מהמובילים בישראל. הטיפול בבית חולים זה מאפשר למטופלת ולמשפחתה לקבל מעטפת טיפולית רחבה, הן ברמה הרפואית והן ברמת השירות והליווי לאורך תקופת הטיפולים. במרכז דוידוף פועל צוות רב מקצועי גדול ומיומן של מומחי אונקולוגיה ורדיותרפיה בתחומים שונים, ובצד זאת – מערכי תמיכה נוספים, החל מאחות המלווה את המטופלת לאורך כל הדרך, ועד למערך לרפואה אינטגרטיבית, שמטפליו מסייעים להתמודדות האישית באמצעות מגוון של טיפולי גוף-נפש מרפואת המזרח והמערב.
השילוב בין הניסיון הרב, המקצועיות ושיקול הדעת של הרופאים ואנשי הצוות, לבין מערך התמיכה והשירות הקשוב והאישי, הוא זה שעושה את ההבדל עבור המטופלת ומלוויה.
צוות מרכז דוידוף לסרטן מאחל לכן החלמה מלאה ובריאות שלמה – אנו תמיד לרשותכן, בכל פנייה ושאלה.