מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > גרורות במוח: מה שחשוב לדעת על גידולי מוח שניוניים
הצג עוד

גרורות במוח: מה שחשוב לדעת על גידולי מוח שניוניים

גרורות במוח הן לרוב סרטן אלים הדורש תוכנית טיפול מדויקת, כזו המותאמת באופן מיטבי למטופל ולמצבו. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף לסרטן (בי"ח בילינסון) זוכים חולים אלה לטיפול רב מקצועי, על ידי צוות של מומחים מהטובים בארץ – במטרה להאריך חיים ולשמר איכות חיים

  • מאת:
  • ד"ר דרור לימון,
  • אונקולוג בכיר ומומחה לרדיותרפיה, מנהל מכון הקרינה – רדיותרפיה, מרכז דוידוף – בית חולים בילינסון
גרורות במוח: מה שחשוב לדעת על גידולי מוח שניוניים

​​​​כשאנו מדברים על גידולים במוח, יש להבדיל בין גידולים ראשוניים של מערכת העצבים, כאלה המתפתחים בראש או בחוט השדרה – לבין גידולי מוח שמקורם בגרורות, הנשלחות מגידול ממאיר שצמח במקום אחר בגוף. גרורות אלה עלולות להופיע במוח, בנוזל המוח ובחוט השדרה. במאמר זה נעסוק בגידולים הנוצרים כתוצאה מגרורות ונקראים גידולי מוח שניוניים (או משניים). את אפשרויות הטיפול השונות בגידולים אלה נסקור בכתבה נוספת, כיצד מטפלים בסרטן גרורתי במוח.

איך נוצרות גרורות מוחיות?

כאשר קיים בגוף גידול סרטני, בחלק מהמקרים ניתקים ממנו תאים ממאירים, ודרך מחזור הדם או מערכת הלימפה הם עושים את דרכם אל איברים אחרים בגוף. כך עלולים להתפתח גידולים חדשים, הנקראים גידולים שניוניים או גרורות. חלק מהגידולים השניוניים, בעיקר בסוגי סרטן מסוימים, נוטים להתפשט אל המוח. במוח קיימת מערכת הגנה הנקראת "מחסום דם-מוח", שתפקידה לסנן רעלנים וחומרים מזיקים ולחסום את דרכם אל רקמת המוח. המערכת הזו משתבשת במקרה של סרטן גרורתי, אינה מתפקדת כמו במצב הבריא ומאפשרת לגרורות להסתנן אל המוח מבעד המחסום.

כיצד יודעים אם גידול במוח הוא ראשוני או שניוני?

בהדמיה של המוח, גרורות מוחיות הן בדרך כלל בעלות מראה שונה מגידול מוחי ראשוני. 
כדי לזהות באופן ודאי האם הגידול שנמצא במוח הוא ראשוני (גידול חדש) או גרורה של גידול מקורי, נדרשת בדיקה מיקרוסקופית של התאים הסרטניים. ניתן לזהות את סוג הגידול על פי מראה התאים: אם התאים אינם נראים כמו תאים של סרטן מוח​ אלא זהים לאלו של הגידול המקורי, זהו סימן שהגידול החדש הוא גרורה. לדוגמה, כאשר סרטן ריאות שולח גרורות אל המוח, התאים של הגידול החדש יהיו זהים לתאים של סרטן ריאות.
במרבית המקרים, המראה ההדמייתי והרקע של גידול סרטני בגוף מספיקים לאבחנה של גרורה, ואין צורך בביופסיה על מנת לקבל דגימה לאבחנה. 

מהו הסיכוי לפתח גרורות במוח?

בממוצע, כ-20% מחולי הסרטן מפתחים גרורות במוח במהלך מחלתם. הדבר תלוי בעיקר בסוג הסרטן המקורי: אצל גברים, כ-80% מהגרורות המוחיות נוצרות מסרטן ריאות, מסרטן המעי הגס ומסרטן כליות. בקרב נשים, כ-80% מהגרורות במוח נובעות כתוצאה מסרטן שד, סרטן ריאות, סרטן המעי הגס ומלנומה ממאירה. באופן כללי, 50% מהמקרים של גרורות מוחיות מקורם בסרטן ריאה. 
מבחינת מיקומו של הגידול במוח, כ-80% מהגרורות מופיעות במוח הגדול (הצרברום), כ-15% במוח הקטן (הצרבלום) וכ-3% בגזע המוח (המדולה).

אילו סוגי סרטן שולחים גרורות למוח?

סוגים רבים של סרטן עלולים לשלוח גרורות, אולם מחלות הסרטן שנמצאו כבעלות סיכון גבוה במיוחד לפתח גרורות הן כאמור סרטן ריאה, סרטן שד (בחלק מתתי הסוגים שלו) ומלנומה. כמובן שקיים סיכון להתפשטות גרורות במוח כתוצאה מכל גידול סרטני בכל איבר בגוף. עם זאת, יש גם סוגי סרטן שנדיר ששולחים גרורות מוחיות: לדוגמה, גרורות במוח הן נדירות ביותר במקרים של סרטן בערמונית או בלבלב.
 

האם מקורן של הגרורות תמיד ידוע?

לעיתים קורה שהגרורה מתגלה לפני שמאבחנים את הגידול הראשוני. במקרים אלו יש לבצע סדרת בדיקות לאיתור הגידול המקורי, כמו בדיקת דימות של בית החזה, הבטן והאגן, ממוגרפיה, בדיקת העור, בדיקה גינקולוגית ועוד. לעיתים, למרות בירור נרחב, הגידול הראשוני כלל אינו מתגלה גם בבדיקות השונות – מצב הנקרא "סרטן ממקור ראשוני לא ידוע". מצב זה מתרחש אצל כ-15% מהחולים שאובחנו עם גרורות במוח או בחוט השדרה. במקרים כאלו, ננסה לבדוק אפשרות של ניתוח הגידול המוחי, לצורך קבלת חומר לאבחנה פתולוגית במעבדה. 

אילו גידולי מוח שכיחים יותר – ראשוניים או שניוניים?

אצל מבוגרים, רוב גידולי המוח המאובחנים הם שניוניים (גרורות) – תוצאה של גרורות שהגיעו דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה. בעוד שסרטן גרורתי במוח הוא הגידול התוך מוחי הנפוץ ביותר אצל מבוגרים, הרי שבקרב ילדים התמונה הפוכה: מרבית גידולי המוח בגיל הצעיר הם ראשוניים, כלומר גידולים שהתפתחו במערכת העצבים, ללא קשר למחלת סרטן אחרת בגוף.

מהם התסמינים של גרורות במוח?

התסמינים של גרורות במוח דומים בחלקם לאלה של גידול ראשוני במוח. הם מופיעים בעיקר בשל לחץ של הגידול על רקמת המוח. לחץ זה גורם נזק לאזורים חיוניים, כתלות במיקום הגרורה. 
הסימנים הקליניים יכולים להיות שונים ורבים: הפרעת דיבור, הפרעת תחושה, חולשה של פלג גוף, כאבי ראש עזים (בעיקר בבוקר), סחרחורת, בחילות והקאות, התקפי פרכוסים והתכווצויות, הפרעות ביציבות ובשיווי המשקל, הפרעות בראייה ובשמיעה, שינויים במצב ההכרה, בלבול, ירידה בזיכרון ושינויי התנהגות. 
חשוב לומר כי ברוב המקרים התסמינים הללו יכולים להיגרם גם בשל מחלות שאינן ממאירות – בכל הופעה של תסמינים כאלה לחשוב לפנות מיידית לבדיקה רפואית.

כיצד מאבחנים גרורות במוח?

אבחנה של גרורות מוחיות מתבצעת בעיקר על ידי בדיקת דימות, כאשר בדיקת הבחירה היא MRI מוח. כאשר התמונה אינה ברורה, ואין מקור לגידול בגוף, לעיתים יש צורך בביצוע ביופסיה או ניתוח על מנת להגיע לאבחנה. 

מהי מטרת הטיפול בגרורות מוחיות?

גרורה מוחית עלולה לגרום לפגיעה תפקודית, ולכן חשוב מאוד לטפל בה. מטרת הטיפול בגרורות מוחיות היא להקל על הסימפטומים הנובעים מלחץ הגרורה על רקמת המוח, לשפר את איכות חייו של המטופל ולהאריך את תוחלת החיים של המטופלים. 

איך מטפלים בגרורות במוח?

את הטיפול בגרורות מוחיות יש לחלק לשניים: טיפול להקלת הסימפטומים כתוצאה מהגרורה, וטיפול להקטנת הגרורה או להעלמתה.  
הטיפול הסימפטומטי כולל מתן סטרואידים כאשר ישנה בצקת מוחית, ומתן נוגדי פרכוס במקרה של פרכוסים.  
הטיפול להקטנה או להעלמה של הגרורה כולל: 
• טיפול כירורגי – ניתוח לכריתת הגידול. 
• טיפול קרינתי – מטרתו להרוס את תאי הגידול הסרטני. הטיפול הקרינתי כולל קרינה לכל המוח או קרינה ממוקדת לגרורה. 
• כימותרפיה – שמטרתה לפגוע בתאי הסרטן ובחלוקה שלהם. יעילות טיפול זה במקרה של גרורות מוחיות היא נמוכה למדי. 
• טיפול ביולוגי – טיפול ייעודי למוטציות ספציפיות בגידול.
• טיפול אימונולוגי – שיטת טיפול חדשנית הגורמת למערכת החיסונית של הגוף לתקוף את תאי הגידול הסרטניים.
להרחבה על אפשרויות הטיפול, משמעותן והשילובים ביניהן, ראו בכתבה כיצד מטפלים בסרטן גרורתי במוח​

מהי תוחלת החיים עם גרורות במוח? האם יש סיכוי להחלמה?

בשנים האחרונות, עם התקדמות הטיפולים בתחומי האונקולוגיה, הקרינה והכירורגיה, חלה עלייה משמעותית בתוחלת החיים של חולים עם גרורות מוחיות. יחד עם זאת חשוב להבין, כי ברגע שישנן גרורות מוחיות מדובר במצב מורכב הדורש מעקב רפואי ודימותי צמוד, וכי עלולה להיות פגיעה באיכות החיים ובאורך החיים.  ​

למה מומלץ לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?

במרכז לגידולי מוח שבמרכז דוידוף לסרטן (בית חולים בילינסון), המרכז המוביל והגדול בארץ לטיפול בסרטן, מתרכזים מומחים מהשורה הראשונה בישראל ובעלי מוניטין בינלאומי, יחד עם טכנולוגיות מתקדמות ומכשור מחזית הרפואה העולמית. זהו שילוב מנצח בין ניסיון וידע עצום, גישות חדשניות ומחקרים פורצי דרך, המגיעים למיטת המטופל ומביאים עד אליו את מיטב המצוינות הקלינית בטיפול בגידולי מוח, בכלל זה המורכבים ביותר.
מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון כולל תמיכה רחבה גם ברמה האישית ורגשית, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו בתקופת ההתמודדות עם מחלה מורכבת.

צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל