מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > התמודדות נפשית בעת טיפולי רדיותרפיה
הצג עוד

התמודדות נפשית בעת טיפולי רדיותרפיה

חולים בסרטן המקבלים טיפולי הקרנות, נדרשים להתמודד לא רק עם האתגרים הפיזיים של המחלה ותופעות הלוואי שלה, אלא גם עם קשיים נפשיים ופסיכולוגיים לא מעטים. במרכז דוידוף לסרטן ניתנת מעטפת שלמה של טיפול ותמיכה, המסייעת למטופלים לצלוח תקופה מורכבת זו

  • מאת:
  • ד"ר גליה יעקבזון רבר אונקולוגית בכירה ומומחית לרדיותרפיה, מרכז דוידוף – בית חולים בילינסון
התמודדות נפשית בעת טיפולי רדיותרפיה

​​​​מהי רדיותרפיה, ומתי נהוג לטפל באמצעותה?

רדיותרפיה (טיפול קרינתי) היא שיטה אחת מני רבות לטיפול במחלת הסרטן. זוהי שיטה העושה שימוש בקרינה מייננת (קרני רנטגן באנרגיה גבוהה) כנגד תאים סרטניים וגידולים, במטרה לכווץ אותם ואף להשמידם, ובכך לקדם את הריפוי וההחלמה. הקרינה ניתנת באופן ממוקד ממכשיר חיצוני לגוף, הנקרא מאיץ קווי, או כקרינה פנימית המופקת ממקור קרינה המוכנס לגוף, קרוב ככל האפשר לאיבר המוקרן (בשיטה הנקראת ברכיתרפיה). מרבית חולי הסרטן יקבלו טיפולי הקרנות לאורך מחלתם, לעיתים בשילוב עם טיפולים מסוגים אחרים כגון כימותרפיה, טיפולים ביולוגיים או אימונולוגיים, ניתוח ועוד – כל זאת על פי תוכנית טיפול אישית הנבנית עבור המטופל במרכז דוידוף (בית החולים בילינסון), על ידי צוות רב מקצועי הכולל מומחים ברדיותרפיה, באונקולוגיה ובדימות.למידע נוסף בנושא סוגי טיפול קרינתי 

אלו תופעות לוואי פיזיולוגיו​ת נפוצות לאחר מתן הקרנות?

הקרנות לטיפול בסרטן (רדיותרפיה) יעילות כנגד מרבית סוגי הסרטן, אולם כמו טיפולים אגרסיביים אחרים גם הן מלוות בתופעות לוואי שונות, בכמות ובעוצמה המשתנות ממטופל למטופל. תופעות אלו והשפעתן תלויות בגורמים רבים כגון מיקום הגידול, סוג המחלה, שלב המחלה, מצבו הכללי של המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו. מרבית תופעות הלוואי הן קצרות טווח וחולפות לאחר גמר סדרת הטיפולים, והעיקריות שבהן הן עייפות, חולשה, בחילות, גירוי מקומי (אודם, גרד או פריחה), לעיתים הפרעות במערכת העיכול, ועוד מגוון תופעות מקומיות כתלות באזור המוקרן. ייתכנו גם תופעות לוואי מתמשכות, הדורשות התמודדות ארוכת טווח, אולן אלו פחות נפוצות. החיים בצל תופעות הלוואי של הטיפולים, יחד עם קשיי המחלה עצמה, מזמנים אתגר משמעותי למטופל ולמשפחתו – התמודדות הכרוכה בהשפעות פיזיות, נפשיות ורגשיות גם יחד.

מהם האתגרים המרכזיים בהיבט הנפשי והפסיכולוגי?

ההתנהלות בצד מחלת הסרטן היא דרך מורכבת הדורשת תעצומות נפש – החל מקבלת הבשורה על המחלה, המהווה רגע משנה חיים, ולאורך תקופת הטיפולים והתמודדות עם תופעות הלוואי שלהם. החוויה האישית של מרבית המטופלים משלבת תחושות של מועקה וחשש מהלא נודע, חרדה שעלולה במקרים מסוימים להפוך לדיכאון, ערעור הביטחון והדימוי העצמי, תחושת אובדן שליטה ואי ודאות מתמשכת. תופעות הלוואי של ההקרנות גורמות לא פעם למצב רוח ירוד, הנובע הן מתחושת הדחק (סטרס) שיוצרת המחלה עצמה והן מהקושי הפיזי להתמודד מול תופעות כמו תשישות, בחילות, הפרעות שינה ועוד, הנגרמות בשל הטיפולים. זוהי תקופה שבה נדרש מהמטופל לגייס את משאבי החוסן האישיים ואת הכוחות הגלומים בו, כגון אמונה, תקווה, גישה אופטימית לחיים והכרת הטוב, כדי לחזק את העוצמה הפנימית אל מול הקשיים שמציבים המחלה והשלכותיה.

באלו כלים אפשר להיעזר בתקופת ההקרנות והטיפולים?

במרכז דוידוף לסרטן עומדת לרשות המטופל מעטפת של טיפול ותמיכה. סביב הטיפול הרפואי, המתוכנן ומבוצע על ידי צוות רב מקצועי של מומחים, פועל צוות שלם המתייחס לגוף ולנפש כאל מקשה אחת – החל מהאחות מרכזת הטיפול, המלווה את החולה לאורך כל מסעו הטיפולי בבית החולים, דרך אנשי מקצוע בתחומי הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית, ועד למטפלי הרפואה המשלימה הפועלים במסגרת היחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, עובדים שכם אחד עם הצוות הרפואי ומצליחים להקל על המטופלים באמצעות שילוב של שיטות טיפול שונות מתחומי המגע, הרפואה הסינית, התזונה והטיפול הרגשי. מעטפת זו מסייעת למטופל בגיוס כוחות הגוף והנפש בדרך לריפוי, ובחיזוק פיזי ורגשי בתקופת ההקרנות ויתר הטיפולים האונקולוגיים.

מה כוללים הטיפולים המשלימים במרכז דוידוף?

היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף משלבת באופן הוליסטי טיפולים גופניים וטיפולים נפשיים ורוחניים, כדי לתת למטופל מענה רחב המותאם אישית לו, לצרכיו ולתחושותיו.
טיפולי המגע והתזונה – וביניהם דיקור סיני, שיאצו, רפלקסולוגיה, נטורופתיה, רפואת צמחים ועוד – מתמקדים בעיקר בפן הגופני ובהתמודדות הפיזית עם תופעות הלוואי של ההקרנות ושל יתר הטיפולים האונקולוגיים. הטיפול הרגשי והרוחני ניתן על ידי צוות הפסיכותרפיה המתמקד בפן הנפשי והמנטלי במטרה להביא לרווחה נפשית ולהשבת תחושת השליטה בחיים, באמצעות שילוב של טכניקות, כלים וגישות מעולם הפסיכותרפיה. ההתמקדות היא בשיפור המצב הנפשי, תמיד תוך חיבור בין נפש לגוף, והתייחסות לרגישות ולמורכבות שתקופה זו יוצרת ולהשפעותיה בהיבטים השונים – בפן האישי-רגשי, התפקודי, המשפחתי, הזוגי ועוד. 

האם יש "טיפים" להקלת ההתמודדות בתקופת טיפולי הרדיותרפיה?

• להמשיך בשגרת החיים – ככל האפשר. מומלץ להתמיד בשגרה המוכרת ובמסגרות העבודה או הלימודים, תוך הקשבה לגוף ולנפש והפחתה בקצב.
• לאמץ תזונה מיטיבה. אם לא עשיתם זאת עד כה, זה הזמן להתייעץ עם תזונאי/ת ולסגל תזונה בריאה, מאוזנת ועשירה שתתמוך בגוף ובמשאבי הריפוי הטבעיים. 
• עשייה מגוונת הכוללת תחביבים, בילוי משפחתי וזוגי, טיולים וכל פעולה שיכולה לתרום לאיכות החיים בשגרה, תעזור לתחושת החיוניות והבריאות ולהסחת דעת מהקשיים.
• בתקופה זו כדאי לדעת "לשחרר" ולהיעזר יותר באנשים קרובים, בני משפחה וחברים, הן ברמת התפקוד היום יומי והן בהיבטים של שיתוף, הקשבה והכלה.
• ביצוע פעילות גופנית מתונה המותאמת למצב ולהרגשה, יכול לתרום גם לשיפור מצב הרוח וגם לחיזוק הגוף בהתמודדות מול המחלה ותופעות הלוואי.
• התייעצות עם הצוות הרפואי ועם אנשי מקצוע לגבי טיפול בתופעות הלוואי עשויה לשפר מאוד את המצב – הצוות יוכל להמליץ על תרופות, טיפולים ופתרונות שונים שיכולים להקל.
טיפולי הרפואה המשלימה יעילים ועוזרים, ובלבד שהם ניתנים כטיפול אינטגרטיבי המשולב בטיפול הרפואי, ורצוי תחת קורת גג של מרכז לסרטן כדוגמת מרכז דוידוף.
צוות מכון הקרינה – רדיותרפיה במרכז דוידוף לסרטן עומד לרשותכם בכל פנייה ושאלה ומאחל לכם בריאות שלמה.​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל