מה זה מדולובלסטומה?
מדולובלסטומה (Medulloblastoma) הוא שמה של קבוצת גידולים במערכת העצבים. מדולובלסטומות צומחות במוח הקטן (צרבלום) ועלולות גם להתפשט אל חוט השדרה. גידול ממאיר זה מתפתח מתאי מוח קטנים, המהווים שריד משלב מוקדם של ההתפתחות העוברית. מדולובלסטומה היא גידול נדיר במבוגרים, אולם מוגדרת כגידול המוח השכיח ביותר בקרב ילדים (בדגש על בנים). זהו גם סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב ילדים, אחרי לוקמיה (סרטן הדם).
ממה מתפתחת מדולובלסטומה?
משערים שמקור המדולובלסטומה הוא בתא אב של המוח הקטן, אולם התא המקורי שממנו צומח גידול זה טרם זוהה באופן ודאי. את מקור הגידול מייחסים לתאים של רקמה עוברית הנקראים נוירו-אקטודרם. גידולים מסוג זה, המתפתחים מתאים עובריים שטרם התמיינו לתאי עצב מסוימים, נקראים גידולים אמבריונליים.
האם מדולובלסטומה יכולה לשלוח גרורות?
מדולובלסטומות צומחות באזור של המוח המכונה המוח הקטן, והן עלולות להתפשט דרך החלל התת-עכבישי וחדרי המוח. בניגוד למרבית גידולי המוח הראשוניים, שאינם יוצרים גרורות מעבר למוח או לחוט השדרה, גידולי מדולובלסטומה עלולים לעתים לשלוח גרורות גם אל איברים אחרים מחוץ למערכת העצבים המרכזית.
מהם התסמינים של מדולובלסטומה במוח?
התסמינים הקליניים של מדולובלסטומה במוח כוללים כאבי ראש, בחילות והקאות, אטקסיה, (חוסר קואורדינציה ותנועות מגושמות של הגפיים) והידרדרות בראייה. כמו כן יכולים להופיע ניסטגמוס (ריצוד של העיניים), פפילאדמה (בצקת בראש עצב הראייה), פציאליס (שיתוק בפנים), טורטיקוליס (נטייה של הצוואר הצידה) ונוקשות בצוואר.
אילו סימנים יכולים להעיד על הימצאות גידול מוח כזה?
יש סימנים לא מעטים שיכולים להצביע על אפשרות לגידול במוח, אולם אף אחד מהם אינו מובהק בפני עצמו – משמע שכל אחד מהם יכול לרמז גם על בעיה רפואית אחרת ותלוי מאוד במיקום הגידול. לכן, רק בדיקה נוירולוגית מקיפה ובדיקת הדמיה יכולות לאבחן האם מדובר בחשד למדולובלסטומה או לגידול מוח אחר. במקרה שעולה חשד כזה יימשך האבחון באמצעות סדרת בדיקות, שתכלול סריקות דימות ועוד.
האם יש הבדל בין כאב ראש רגיל לכאב ראש שנובע מגידול במוח?
ראשית חשוב לדעת שכאבי ראש רגילים הם תופעה נפוצה, ורוב עצום מהתלונות הללו קשורות לסיבות שאינן גידול במוח. במרבית המקרים, גידול במוח אינו גורם רק לכאבי ראש, אלא גם להקאות ולתסמינים נוספים כפי שתוארו מעלה, כך שהופעה של כאבי ראש ללא סימפטומים אחרים לרוב אינה מהווה גורם מחשיד למדולובלסטומה או לגידול מוח אחר. מבחינת אופי הכאבים, כאבי ראש שמקורם בגידול מחמירים בקימה מהשינה. לעיתים הכאבים מופיעים כבר בלילה בעוצמה גבוהה ואף מעירים משינה.
איך מאבחנים גידולי מדולובלסטומה במוח?
אבחון של מדולובלסטומה, כמו אבחון של כל גידול במוח, נעשה באמצעות בדיקות דימות שונות ((CT / MRI הסורקות את המוח. האבחנה הסופית נעשית על ידי בדיקה פתולוגית של דגימה מהגידול. יש חשיבות גדולה לביצוע בדיקה מולקולרית לגידול. הבדיקות המולקלריות מחלקות את המטופלים לקבוצות שונות בעלות פרוגנוזה שונה. במדולובלסטומה יש מקום לביצוע ניקור מותני ושליחת נוזל חוט השדרה לבדיקה.
מהו הטיפול למדולובלסטומה?
הטיפול במדולובלסטומה אצל מבוגרים מושפע ממידת כריתת הגידול (כריתה חלקית לעומת מלאה) ובהתפשטות הגידול (האם נמצאו תאים ממאירים בנוזל חוט השדרה, האם התפזר במערכת העצבים או מחוצה לו). הטיפול כולל שילוב של קרינה למוח ולחוט השדרה עם טיפול כימותרפי אינטנסיבי.
מהי תוחלת החיים לאחר גילוי מדולובלסטומה במבוגרים?
סיכויי ההחלמה של חולי מדולובלסטומה תלויים במאפיינים הביולוגיים של הגידול וברמת התפשטותו במערכת העצבים. ללא טיפול, תוחלת החיים קצרה – חודשים ספורים בלבד מאז אבחון המחלה. ניתוח לכריתת הגידול, המשולב בטיפול קרינתי וכימותרפי, מאריך את ההישרדות באופן משמעותי.
מהו ההבדל המרכזי בהתפתחות גידולי מוח בין מבוגרים וילדים?
אצל מבוגרים, רוב גידולי המוח הם משניים – כלומר, תוצאה של גרורות שנשלחו מגידול שצמח באיבר אחר בגוף. בקרב ילדים, הרוב הגדול של גידולי המוח הם ראשוניים, כלומר שמקורם במוח עצמו, כמו מדולובלסטומה.
מדוע כדאי לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?
במרכז לגידולי מוח שבמרכז דוידוף לסרטן (בית חולים בילינסון), המרכז המוביל והגדול בארץ לטיפול בסרטן, מתרכזים מומחים מהשורה הראשונה בישראל ובעלי מוניטין בינלאומי, יחד עם טכנולוגיות מתקדמות ומכשור מחזית הרפואה העולמית. זהו שילוב מנצח בין ניסיון וידע עצום, גישות חדשניות ומחקרים פורצי דרך, המגיעים למיטת המטופל ומביאים עד אליו את מיטב המצוינות הקלינית בטיפול בגידולי מוח, בכלל זה המורכבים ביותר.
מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון שם כולל תמיכה רחבה גם ברמה האישית ורגשית, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו בתקופת ההתמודדות עם מחלה מורכבת.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il