לטיפול בגידולי מוח קיימות שיטות וגישות שונות. שיטות אלו מותאמות לטיפול הן בגידולי מוח ראשוניים (שמתפתחים במוח או בחוט השדרה ומקורם במערכת העצבים), והן בגידולים שניוניים (או משניים), כלומר גרורות של גידולים ממקום אחר בגוף.
בצד הטיפולים המסורתיים, הנהוגים מזה שנים, פותחו בעשור האחרון טיפולים חדשים ומתקדמים. טיפולים אלה, המבוססים על פיתוח תרופות חדשות ושיפורים טכנולוגיים, קידמו את הטיפול בחולי סרטן – בהארכת חיים, בשיפור איכות החיים ובמקרים מסוימים גם בריפוי מלא.
השיטות והטיפולים השונים לגידולי מוח הם "סט כלים" העומד לרשות הרופאים, אולם לכל מקרה מותאמת תוכנית טיפול אישית לחולה, זאת בהתאם לסוג הגידול ודרגת התפתחותו ולפי מצב המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו.
הכלים הקיימים כיום לטיפול בגידולים במוח הם ניתוח לכריתת הגידול, טיפול בקרינה שנועד להרוס את התאים הממאירים, טיפול כימותרפי שמטרתו לפגוע בתאי הסרטן ובחלוקה שלהם, טיפולים ביולוגיים ואימונולוגיים, חלקם חדשים, המפעילים מנגנונים שונים המסייעים להילחם בגידול, וטיפולים מקומיים שונים מבוססי טכנולוגיות מתקדמות. עיקר ההצלחה בטיפול בגידולי מוח מושגת על ידי שילובים שונים בין הכלים והשיטות השונות, על פי תוכנית טיפול אישית המותאמת לחולה. בכתבה זו נסקור חלק מהשיטות החדשניות לטיפול בגידולי מוח וחוט שדרה.
ניתוחי מוח:טכנולוגיות חדשניות
ניתוחים להסרת גידולים מהמוח נחשבים לפעולות הכירורגיות המורכבות והרגישות ביותר.
מטרת הניתוח היא להסיר את הגידול באופן המיטבי, תוך צמצום למינימום של פגיעה אפשרית באזורים תפקודיים. מדובר בניתוחים מורכבים, שכן מרבית רקמות המוח מהוות אזורים קריטיים. לעיתים הגידול ממוקם במקום קשה לגישה, או שכריתה שלו עלולה לגרום לנזק תפקודי. לפיכך, ניתוחים אלה דורשים מיומנות מעולה, ידע אנטומי מעמיק וניסיון ביצועי רב, בצד יישום של טכנולוגיות מתקדמות ברמת הכירורגיה, הניטור והדימות.
מכשור ניתוחי מתקדם
בניתוחי מוח נעשה שימוש במכשור מיקרוכירורגי ייעודי, מערכות ניווט מתקדמות, מיקרוסקופ ניתוחי רב עוצמה, מערכות אנדוסקופיות מתקדמות ("אקסוסקופ") המשלבות בין יתרונות המיקרוסקופ והאנדוסקופ, מערכות מתקדמות לריסוק ושאיבת גידול בעזרת גלי קול (CUSA) ואמצעי דימות תוך ניתוחיים מתקדמים כמו CT, אולטרסאונד ו-MRI. המכשור החדשני מאפשר למנתחים לבחור בין גישות ניתוחיות שונות בהתאמה מלאה למקרה, ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה של ההליך.
מערכת ניווט חדשנית
אחד המכשירים המאפשרים לדייק את הניתוח ולצמצם סיכונים הוא מערכת ניווט חדשנית, שמאפשרת למנתח להתמצא במרחב המוח, לזהות את מקומו המדויק של הגידול ולהגיע לאזור המיועד בבטחה ובדיוק מרבי.
הדמיות מוח תפקודיות (פונקציונליות) טרום ניתוחיות
מערכת הניווט שואבת נתונים מסריקות מוח, הנעשות באמצעות מערכות דימות פונקציונליות. מערכות אלו מדגימות במדויק היכן ממוקם הגידול, היכן מצויות רקמות רגישות במיוחד שיש להיזהר מלפגוע בהן, וכיצד משפיע הגידול על רקמות סמוכות.
ביופסיה סטראוטקטית
מערכת ניווט כזאת משמשת גם לביצוע ביופסיה סטראוטקטית – שיטה כירורגית לנטילת ביופסיה (דגימה) מגידול במוח או מנגע תוך מוחי אחר, לרוב לצורכי אבחון ולעיתים במטרה טיפולית. את הניתוח ניתן לבצע תוך שימוש במסגרת סטראוטקטית המקובעת לראש המטופל ולמיטת הניתוח, או ללא מסגרת כזאת. הפעולה מתבצעת באמצעות שימוש במערכת ניווט סטראוטקטי – נווט דיגיטלי מתקדם, המאפשר להגיע לנקודה הנדרשת במוח בדיוק מרבי.
סמן פלואורסנטי לזיהוי הגידול
בניתוחים להסרת גידולי מוח נפוצים מסוג גליומה וגרורות מוחיות, נעשה שימוש בסמן פלואורסנטי הניתן דרך הפה, מספר שעות לפני הניתוח. הסמן מאפשר למנתח לזהות את תאי הגידול במיקרוסקופ באמצעות אור אולטרה סגול. תהליך זה, הנקרא פלואורסנציה, גורם לגידול לזהור ובכך מאפשר להבדיל בין תאי הגידול לבין רקמת מוח בריאה ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר.
ניתוחי מוח בעירות
בשל ההתקדמות הרבה ביכולות ההרדמתיות והניתוחיות, ובהתאם לצורך ולהתוויה הקלינית, ניתן לבצע כריתת גידול מוחי כאשר המטופל ער ומתקשר בחלק מהניתוח, מבלי שיסבול כלל מכאב. דבר זה מאפשר כריתה רחבה יותר ובטוחה יותר של הגידול המוחי.
טיפול קרינתי למוח בקרינה סטראוטקטית
טיפול בקרינה (רדיותרפיה) הוא הטיפול הנפוץ ביותר במקרה של גידול ראשוני או גרורות במוח. אם בעבר היה נהוג להקרין את המוח כולו, הרי שכיום סוג הקרינה המועדף במקרים רבים, בעיקר בגרורות מוחיות, הוא טיפול קרינתי ממוקד, הנקרא רדיוכירורגיה סטראוטקטית ובקיצור SRS (Stereotactic Radiosurgery). ההקרנה נעשית במסגרת סדרה של כמה טיפולים או באופן חד פעמי, כטיפול משלים לניתוח או כטיפול העומד בפני עצמו. יתרונו של הטיפול שהוא ממוקד מטרה, ובאמצעותו ניתן לשלוח מנת קרינה גבוהה, מדויקת וחד פעמית לגידולים מוחיים שפירים וממאירים. בכך ניתן להרוס את תאי הגידול עם מינימום נזק לרקמה הבריאה שמסביב, דבר המצמצם את הסיכון לנזק משני ולפגיעה בזיכרון כתוצאה מהטיפול.
טיפולי כימותרפיה עם חדירוּת טובה למוח
במרבית גידולי המוח, ובעיקר כאשר מדובר בגרורות מוחיות, הטיפול הכימותרפי הרגיל אינו יעיל דיו. הסיבה לכך היא שמעבר התרופות הכימיות למוח נעצר במחסום הדם מוח, שתפקידו לסנן רעלנים מלהגיע אל המוח דרך מחזור הדם. בשני העשורים האחרונים פותחו כמה תרופות כימותרפיות חדשות, שמגלות יעילות רבה יותר בהתמודדות עם מחסום הדם מוח. אחת מהן היא טמודל, שהחומר הפעיל בה, טמוזולומיד, נמצא כבעל חדירות טובה למוח. טמודל ניתנת בכמוסות לבליעה בעיקר למטופלים עם גידול מוח ראשוני. תרופה זו פוגעת בחומר הגנטי של התאים הסרטניים (דנ"א) וכך משבשת את מנגנון ההתחלקות שלהם ומסייעת לבלום את התפשטות הגידול. עם זאת, יש לה תופעות לוואי המחייבות מעקב רפואי צמוד. חשוב לומר כי הטיפול הכימותרפי לגידולי מוח יינתן כמעט תמיד בשילוב עם ניתוח וטיפול קרינתי, שכן בגידולים בעלי ממאירות גבוהה, כמו גליובלסטומה מולטיפורמה, טיפול ניתוחי כלשעצמו אינו טיפול מספק, וללא טיפול משולב הגידול עלול לחזור במהירות.
טיפולים ביולוגיים לפגיעה במנגנון הסרטן
ייעודו של הטיפול הביולוגי בגידולי מוח הוא לשבש מנגנון נקודתי אך משמעותי של תאי הגידול הסרטני. זהו טיפול ייעודי למוטציות ספציפיות בגידול, הניתן במצב של גרורות מוחיות, אך יש לו גם שימוש בגידולים ראשוניים. תרופה ביולוגית שפותחה בשנים האחרונות, ו"יודעת" לחצות את מחסום הדם מוח, היא אוסימרטיניב (osimertinib) – טיפול ביולוגי יעיל לחולים בסרטן ריאה עם מוטציה ב-EGFR. לתרופה זו חדירות גבוהה למוח ויעילות רבה בטיפול בגרורות מוחיות. נציין כי גם בתת סוגים נוספים של סרטן ריאה וסרטן שד, לעיתים ניתן לתת טיפול ביולוגי שישפיע על הגרורות המוחית. בסרטן שד עם ביטוי יתר שלHER2 קיימים טיפולים ייעודיים העשויים להשפיע על גרורות מוחיות.
אחת הבעיות בטיפול ב
סרטן מוח אלים היא חזרה של הגידול זמן מה לאחר הסרתו בניתוח. אחד מסוגי הטיפול התרופתי הנפוצים בהישנות
סרטן מוח אגרסיבי (כמו גליובלסטומה מולטיפורמה), הוא טיפול ביולוגי בתרופה אבסטין (בווציזומאב). תרופה זו היא נוגדן ביולוגי שמטרתו לבלום את יכולתו של הגידול ליצור כלי דם. בכך היא מונעת את הזנתו, מקטינה את הגידול ומפחיתה את הבצקת המוחית הנלווית אליו. הטיפול באבסטין נחשב כיום כקו הטיפול השני המקובל ב
סרטן מוח מסוג גליובלסטומה מולטיפורמה.
כדי להתאים תרופה ביולוגית ספציפית לגידול סרטני, נעשות בדיקות מולקולריות על דגימה שנלקחה מתאי הגידול (בביופסיה או במהלך הניתוח עצמו). באחוז קטן מגידולי המוח במבוגרים נמצאות מוטציות (כמו מוטציה בגן הנקרא BRAF או (NTRK שניתן לתת להן טיפול ייעודי מתאים.
לאחרונה פורסמה עבודה גדולה על יעילות התרופה vorasidenib, שמנגנון פעולתה הוא עיכוב האנזים IDH – isocitrate dehydrogenase בחולים עם גליומה דרגה 2 עם מוטציה ב-IDH. תרופה זו האריכה את הזמן עד להתקדמות המחלה והאטה את קצב צמיחת הגידול באוכלוסיית חולים זאת. התרופה עדיין לא אושרה על ידי ה-FDA, אך אנו מאמינים שתאושר בקרוב.
טיפולים אימונולוגיים לעידוד מערכת החיסון
אימונותרפיה היא שיטת טיפול חדשנית, המייצרת מנגנון לשפעול של המערכת החיסונית הטבעית, ובכך מאפשרת לה לתקוף ביעילות רבה יותר את תאי הגידול הסרטניים.
תרופות אימונותרפיות מסוימות, העובדות היטב בגידולים אחרים (כמו סרטן ריאות, סרטן כליות ומלנומה) מראות יעילות גם בטיפול בגרורות מוחיות. עד כה לא הודגמה יעילות של טיפול באימונתרפיה בגידולי מוח ראשוניים, אך תרופות אימונולוגיות חדשות מצויות בשלבי מחקר ונבדקות כל העת באשר להשפעתן על גידולים במוח, במטרה להשיג פריצת דרך שתביא עימה בשורה של ממש לחולים אלה.
טיפול בשדות חשמליים:הקסדה עם הבשורה
כלי טיפולי מתקדם, שנכנס לאחרונה לשימוש בטיפול בגידולי מוח, הוא טיפול בשדות אלקטרומגנטיים. מדובר בפיתוח ישראלי פורץ דרך הנקרא אופטיון. מדובר במכשיר המייצר שדה חשמלי, המכוון לאזור הגידול באמצעות הצמדת מתמרים (אלקטרודות) לראשו של המטופל, במטרה לשבש את תהליך ההתחלקות של התאים הסרטניים ובכך לבלום את התפתחותם. המטופל חובש קסדה המשגרת ישירות למוח שדות חשמליים מתחלפים בעוצמה נמוכה, 24/7, במטרה להאט את צמיחתם של תאים ממאירים. השדות החשמליים משבשים את התחלקות התאים וגורמים להריסתם. הטיפול נמצא יעיל נגד סרטן המוח הנפוץ והאלים ביותר, גליובלסטומה מולטיפורמה, והוא נכלל בסל התרופות מאז שנת 2020.
בדיקות גנטיות לגידולים במוח
במוח עלולים להתפתח גידולים שונים, הנבדלים אלו מאלו במבנה הגנטי שלהם. ההתקדמות בחקר המוח מאפשרת להבין כיום יותר מבעבר את המנגנונים הביולוגיים הגורמים להתפתחות גידולי מוח שפירים וממאירים. המטרה בביצוע בדיקה גנטית לגידול היא לאפשר טיפול מותאם אישית לחולה, שיצמצם את תופעות הלוואי ויאפשר מענה טיפולי ממוקד ככל האפשר. חשוב לציין כי בגידולי מוח ראשוניים, רק לעיתים נדירות אנו מוצאים מוטציה שמאפשרת טיפול ייעודי ספציפי לגידול.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il