מרכז דוידוף לסרטן

הצג עוד

רדיותרפיה בשיטת IMRT או VMAT לייעול טיפולי הקרינה לסרטן

IMRT או VMAT הן טכנולוגיות מתקדמות למתן קרינה, המאפשרות לטפל בגידולים סרטניים מורכבים באמצעות מינון קרינה גבוה ואפקטיבי – תוך צמצום משמעותי בפגיעה ברקמות סמוכות למקום הגידול והפחתה בתופעות הלוואי. כך זה עובד

  • מאת:
  • ד"ר דרור לימון,
  • אונקולוג בכיר ומומחה לרדיותרפיה, מנהל מכון הקרינה – רדיותרפיה, מרכז דוידוף – בית חולים בילינסון

​​מה זה IMRT?

IMRT Intensity Modulated Radiation Therapy – היא טכנולוגיית חישוב ומתן קרינה, המאפשרת תכנון מותאם של מתן הקרינה בעצימות משתנה ובעוצמות שונות בכל שדה הקרינה.

מה זה VMAT?

VMAT – Volumetric Modulated Arc Therapy היא למעשה טכנולוגיית הדור הבא לאחר IMRT. שיטה זו עושה שימוש באותם עקרונות של IMRT, עם מתן קרינה בעצימות משתנה באותו שדה טיפולי, אולם מאפשרת מתן מתמשך של הטיפול לכל אורך תנועת המאיץ, עם דרגות חופש רבות יותר בתכנון הטיפול. עובדה זו מאפשרת לקצר את משך מתן הקרינה ומביאה לפיזור מנת קרינה הדוק יותר לאזור המטופל. 

מהם היתרונות של השיטות?

להבדיל ממערכות לתכנון קרינה לסרטן בנות הדור הקודם, IMRT או VMAT הן מערכות מתקדמות שבאמצעותן ניתן לכוון את הקרינה בעוצמה המדויקת למקומות מסוימים בגוף, ולמקד אותה אך ורק באזור המבוקש. בדרך זו ניתן לתת מינונים גבוהים יותר של קרינה באופן בטוח ולהפחית את הסיכון לסיבוכים ולתופעות לוואי. שיטות אלו יעילות גם בהקרנות לאזורים המצריכים תוכניות קרינה מורכבות. השליטה הגבוהה על עוצמת הקרינה והדיוק הרב, מאפשרים טיפול קרינתי יעיל יותר מבעבר. כך ניתן להשתמש במנת קרינה גבוהה, תוך צמצום הפגיעה האפשרית באיברים סמוכים וברקמות בריאות.

באילו מקרים מומלצת שיטת IMRT או VMAT?

הטיפול בשיטות אלו מומלץ כאשר נדרש לבצע טיפולי הקרנות באזורי גוף מורכבים ובגידולים בעלי מבנה גיאומטרי מאתגר. השיטה מתאימה במיוחד לטיפולי קרינה בגידולי ראש וצוואר, ממאירויות במערכת העצבים המרכזית, סרטן ריאות, סרטן הערמונית וגידולים גינקולוגיים. שתי הדוגמאות הבאות ממחישות זאת היטב. בגידולי ראש וצוואר – למשל, סרטן של חלל הפה והלוע – השימוש ב-IMRT, לעומת השיטות בנות הדור הקודם, מפחית סיבוכים ארוכי טווח ומקל על איכות החיים של המטופלים, וכל זאת מבלי לפגוע בסיכויי הריפוי וההחלמה. בטיפול בסרטן הערמונית, אלומת הקרינה מכוונת באופן מדויק לפי צורתה של בלוטת הערמונית, כך שהטיפול מצליח להפחית נזקים סביבתיים לאיברים סמוכים כמו שלפוחית השתן ופי הטבעת, בהשוואה לשיטות ההקרנה הקודמות.

מה מיוחד מבחינה טכנולוגית בשיטות אלו?

תכנוני  IMRTו-VMAT משקפים את פריצת הדרך הטכנולוגית שחלה בעשורים האחרונים בתחום טיפולי הקרינה (רדיותרפיה) לטיפול במחלת הסרטן. מערכת תכנון משוכללת מתכננת את פיזור הקרינה על ידי המאיץ הקווי (מכשיר הקרנות מתקדם) בהתאם להנחיות הרפואיות ובאופן יעיל ביותר. למעשה, המערכת מאפשרת למאיץ הקווי "לשבור" את שדה הקרינה האחיד ולפצל אותו לשדות קרינה רבים וקטנים, בעלי עוצמה משתנה – דבר המאפשר שליטה גבוהה יותר על עוצמת הקרינה והתמקדות ייעודית במקום הגידול.
זוהי אחת השיטות המתקדמות בתחום הרדיותרפיה, המאפשרת דיוק רב יותר של הקרינה תוך שימוש באלומת קרינה צרה במיוחד, דבר התורם לצמצום בסיבוכים לטווח רחוק ובתופעות הלוואי בתקופת הטיפולים. בשיטת IMRT או VMAT, תכנון הקרינה מבוסס על אלגוריתם תכנון מתקדם, המאפשר לשלוט בכיוון האלומה ברזולוציה גבוהה. הטיפול כולו מבוקר על ידי תוכנת מחשב, בכלל זה אמצעי בטיחות לעצירה אוטומטית של הקרינה בכל מקרה של חריגה כלשהי.

כמה זמן נמשך הטיפול?

לפני ביצוע הטיפול הקרינתי נערכת סימולציה לתכנון קרינה, הנמשכת כמחצית השעה ונעשית באמצעות מכשיר CT ייעודי לתכנון הטיפול. לאחריה, נקבעת תוכנית הקרינה המדויקת. במהלך הסימולציה נקבע מנח המטופל לקראת הטיפול הקרינתי, וכלל המידע האנטומי עובר למערכות תכנון ממוחשבות הקובעות את מנת הקרינה המדויקת, זוויות הטיפול וכדומה. כשבוע עד שבועיים לאחר ביצוע הסימולציה, מוזמן המטופל למכון הקרינה לביצוע הטיפול. הטיפול עצמו בשיטת IMRT יכול להיות קצר (מספר דקות) או ממושך יותר (כחצי שעה). בגרסה המתקדמת יותר של IMRT – שיטת VMAT (Volumetric arc therapy) – המאיץ הקווי נע סביב המטופל ומבצע הקרנה רציפה ומדויקת ביותר. בשיטה זו זמן הטיפול מתקצר עוד יותר, עד לממוצע של דקות ספורות בלבד לכל טיפול. 

האם יש סיכונים או תופעות לוואי?

כמו בכל טיפולי הקרינה, גם בשיטה זו תופעות הלוואי משתנות בהתאם לאזור המוקרן ולמנת הקרינה הניתנת. יחד עם זאת, בחלק מהמקרים מאפשרות שיטות  IMRTו-VMAT לשלוט טוב יותר בתופעות הלוואי ולצמצם את השפעתן. ככלל, תופעות הלוואי לאחר טיפולי הקרינה נחלקות בין תופעות קצרות טווח, החולפות לאחר תום הטיפולים, לבין התופעות המאוחרות, שעלולות להיות בעלות השפעה לטווח ארוך. שיטות תכנון אלו יעילות בעיקר למניעת התופעות ארוכות הטווח של הטיפול הקרינתי. במרבית תופעות הלוואי ניתן לטפל בהצלחה באמצעים שונים, הן תרופתיים והן מתחום טיפולי הגוף-נפש. בכל מקרה של תופעות לוואי ניתן ורצוי להתייעץ עם הצוות הרפואי והסיעודי במכון הקרינה במרכז דוידוף. לפירוט רב יותר על תופעות לוואי אפשריות בטיפולי קרינה, לפי אזורי הגוף המוקרנים, לחצו כאן​


מדוע כדאי לקבל את הטיפול בבית החולים בילינסון?

בית החולים בילינסון ומרכז דוידוף הפועל בתחומו הם מערך מוביל ומתקדם לטיפול בסרטן, המאויש במומחים הטובים בישראל בתחומי האונקולוגיה והרדיותרפיה. המעטפת הרחבה של בילינסון – בית חולים הטוב בישראל לפי מדדי משרד הבריאות ואחד הטובים בעולם על פי "ניוזוויק" – מאפשרת ראייה רחבה של המטופל ומשפחתו על כל צרכיהם, מטיפול רפואי רב מקצועי של מיטב המומחים, דרך טיפול אינטגרטיבי ברפואה משלימה להקלה על תופעות הלוואי, ועד למערכת תומכת בהיבט הנפשי, הרגשי והמשפחתי. צוות מרכז דוידוף לסרטן מאחל לכם החלמה מלאה ובריאות שלמה – אנו לרשותכם בכל פנייה ושאלה​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות