מהן "הקרנות" לטיפול בסרטן, ומה חשוב לדעת עליהן?
"הקרנות" לטיפול בסרטן, או טיפול קרינתי (רדיותרפיה), הן שיטת טיפול נפוצה ומוכחת כנגד גידולים סרטניים. בשיטה זו נעשה שימוש בקרינה ממוקדת, המופקת באנרגיה גבוהה מתוך מכשיר ייעודי (מאיץ קווי), במטרה לפגוע בתאים הסרטניים ולהשמידם. טיפול קרינתי יעיל בסוגי סרטן רבים ותורם לכיווץ הגידול והקטנתו ולבלימת צמיחתם של תאים ממאירים חדשים. הטיפול בקרינה ניתן למרבית חולי הסרטן בשלב כלשהו של מחלתם או בכמה שלבים שלה: למטרת ריפוי בשלב מחלה ראשוני, בהכנה לניתוח ו/או לאחריו, במקרה של חזרת המחלה, ובמצבים מתקדמים כטיפול פליאטיבי (תומך), שמטרתו הפחתת כאב או הגברת השליטה בסרטן גרורתי. בחלק מהמקרים יינתנו טיפולי הקרינה בשילוב של סוגי טיפול אחרים, תרופתיים (כימותרפיה) או אחרים, הכול בהתאם לתוכנית הטיפול האישית המותאמת לחולה על ידי הצוות הרפואי. ב
מרכז דוידוף לטיפול בסרטן (בית החולים בילינסון) ניתנים טיפולים אלו במכון הקרינה של המרכז, על ידי צוות רב מקצועי מיומן של רופאים מומחים באונקולוגיה וברדיותרפיה.
מהי תופעת הלוואי השכיחה לאחר טיפולי קרינה?
כל מטופל העובר טיפולי קרינה (רדיותרפיה) יחווה תופעות לוואי כלשהן, רובן קלות יחסית ומיעוטן משמעותיות יותר. תופעות הלוואי הללו ועוצמתן מותנות בכמה גורמים: האזור בגוף שכלפיו מכוונת הקרינה, כמות הקרינה הניתנת בטיפול, מצבו של המטופל ותגובתו האישית לטיפול. מרבית תופעות הלוואי הן קצרות טווח וחולפות לאחר תום הטיפולים, אולם לעיתים ייתכנו תופעות לוואי ארוכות טווח ומתמשכות. תופעת הלוואי השכיחה ביותר לטיפולי קרינה, המאפיינת את כלל הטיפולים הללו, היא עייפות. לרוב מדובר בעייפות קלה יחסית, ולעיתים בחולשה ובתשישות המקשות על התפקוד היום-יומי בתקופת הטיפול.
כמה זמן עלולה להימשך תחושת העייפות?
העייפות היא תופעת לוואי חולפת, המופיעה לרוב כבר במהלך תקופת הטיפול, מתחזקת במהלכו, ובמרבית המקרים צפויה להיעלם באופן הדרגתי לאחר תום טיפולי הקרינה. רק במקרים יוצאי דופן, מטופלים שעברו טיפול קרינתי סובלים מתחושת עייפות רבה מהרגיל גם שבועות עד חודשים לאחר גמר הטיפול.
מהם הסימנים לעייפות מוגברת אחרי טיפול קרינתי?
תחושת העייפות המוגברת לאחר טיפולי קרינה מתבטאת לרוב בירידה באנרגיה הכללית, בחולשה לאורך זמן עד כדי תשישות, בנטייה להירדם גם לאחר שעות שינה שאמורות להספיק במצב רגיל, וכפועל יוצא מכך, גם בבעיות בריכוז ובקשב. תחושת העייפות עלולה להשפיע על ביצוע משימות יום-יומיות פשוטות, שבשגרה נראו כדבר של מה בכך. לדוגמה, קשיי נשימה גם במאמץ קל כמו הליכה קצרה, קושי לעלות במדרגות, או חוסר אנרגיה לבצע פעולות שגרתיות כמו בישול, לבישת בגדים ומקלחת. העייפות מלווה לא פעם בהיעלמות התיאבון, בחוסר עניין במין ובאינטימיות, ובכלל במצב רוח ירוד, ואלו רק מגבירים את תחושת הנמנום. כתוצאה מכך יורדת רמת הריכוז, לעיתים ניכרת האטה בחשיבה ובמערכת קבלת ההחלטות, ונדמה שהחיים כולם מתנהלים ב"הילוך שני". יש לציין כי עייפות ניכרת אינה תופעה נפוצה, אך יכולה להיות משמעותית בטיפולים מסוימים.
מה בעצם גורם לעייפות כתוצאה מהטיפול הקרינתי?
חולי סרטן רבים, העוברים טיפולים שונים כנגד המחלה – ולא רק טיפול קרינתי – מדווחים על תחושת עייפות חריגה. תופעת לוואי זו נובעת הן מהטיפולים, שחלקם אגרסיביים לגוף, הן מהשפעת המחלה עצמה על הגוף והנפש, ולרוב משילוב בין שני אלו. ברמה הפיזית, יש לדעת כי תאים סרטניים משחררים למחזור הדם רעלנים מסוגים שונים. ההתמודדות של הגוף עם אותם חומרים רעילים יכולה להוות סיבה לתחושת העייפות העמוקה. באופן כללי ניתן לומר כי הסרטן והטיפולים נגדו מחוללים שינויים ותמורות בגוף, ואלו צורכים מהמטופל כמויות גבוהות של אנרגיה, הן במישור הפיזי והן ברמה הנפשית.
האם טיפולי הרדיותרפיה משפיעים ישירות על תחושת העייפות?
מרבית סוגי הטיפולים בסרטן גורמים לירידה באנרגיה הטבעית – טיפולי הכימותרפיה, למשל, וגם חלק מהטיפולים הביולוגיים, יוצרים אנמיה בשל ירידה במספר הכדוריות האדומות בדם. התוצאה היא ירידה באספקת החמצן לאיברי הגוף השונים, מצב המתבטא בעייפות, חולשה וקושי לבצע פעולות יום-יומיות. במקרה של טיפולי
רדיותרפיה (קרינה), הסיבה היא שונה: הקרינה יוצרת תהליך שבמהלכו מושמדים תאים סרטניים רבים, ואת מקומם תופסים תאים חדשים ובריאים. תחלופה זו היא "צרכנית אנרגיה" משמעותית הגורמת לעייפות רבה, שהולכת וגוברת בזמן תקופת הטיפולים.
האם העייפות מושפעת גם מתופעות לוואי אחרות של המחלה?
בהחלט. ראשית יש לזכור, כי לא פעם הטיפול הקרינתי בסרטן ניתן לצד טיפולים נוספים, למשל ניתוח וטיפול תרופתי כימי (כימותרפיה) או טיפול ביולוגי – כך שתופעות הלוואי עלולות להיגרם ואף להתעצם מהשילוב בין סוגי הטיפולים השונים. בעת ההתמודדות מול הסרטן ובתקופת הטיפולים, גופנו מצוי "תחת מתקפה" ומגיב בתופעות שונות כגון בחילה, הפרעות במערכת העיכול, אובדן תיאבון, קשיים בשינה, ירידה בספירות הדם ועוד. כל אחת מהתופעות הללו לחוד, וכמובן שחלקן יחד, יכולה להעצים את תחושת העייפות ואת התסמינים הנלווים אליה.
עד כמה מעורבות הנפש בתחושת העייפות?
אנו יודעים היטב שגוף ונפש חד הם, וההתמודדות מול הסרטן היא מאבק משולב – פיזי, רגשי ותודעתי. אין ספק שהמתח, אי הוודאות ולעיתים החרדה הנלווים לתקופת המחלה, הם "זוללי אנרגיה" ויש בהם כדי להשפיע, לפעמים באופן דרמטי, על תחושת העייפות שנלווית לתקופת הטיפולים. טיפולי קרינה לטיפול בסרטן מחייבים, בחלק גדול מהמקרים, עשרות טיפולים במכון הקרינה, ואלו כרוכים בנסיעות יום-יומיות לאורך תקופה של חודש או חודשיים ימים. זוהי מעמסה גופנית ונפשית, שאינה מקלה על ההתמודדות עם אתגרי המחלה והטיפולים.
כיצד מתמודדים עם עייפות במהלך ולאחר תקופת הקרינה?
בתקופת הטיפולים מומלץ לסגל אורח חיים והתנהלות שיקלו על תחושת העייפות. הנה כמה עצות שעשויות לעזור.
לעבוד, אבל פחות. אם ניתן לשמור על מסגרת המאפשרת שגרת חיים של עבודה או לימודים, מומלץ לעשות כך, במקום לשבת בבית בחוסר מעש – אך חשוב "להוריד קצב" ולהגדיל את מספר שעות המנוחה ביחס לשגרת החיים הרגילה – הגוף זקוק לכך.
להתאים את סדר היום. כדאי להקצות זמן למנוחה קבועה במשך היום או למספר מנוחות קצרות. מומלץ לבדוק מה משפר את המצב באופן אישי, האם הקדמה של שעת השינה בערב, ואולי קימה מאוחרת יותר בבוקר.
תזונה בריאה ועשירה. בכל היבטי ההתמודדות עם הסרטן, חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת וטובה. מומלץ להתייעץ עם תזונאית לגבי תפריט יומי מותאם הכולל חלבונים, קלוריות ומרכיבים אחרים בכמות מספקת. לגבי ויטמינים ותוספים, יש להתייעץ עם הרופא.
לבצע פעילות גופנית. פעילות מתונה, המניעה את הגוף ומאיצה את מחזור הדם, נמצאה כתורמת מאוד להפגת עייפות, לשיפור מצב הרוח ולאיכות חיים טובה יותר גם בזמן ההתמודדות מול הסרטן. למשל, צעידה רגועה של חצי שעה ביום, או מספר צעידות קצרות, עשויות לסייע להתמודדות טובה יותר עם העייפות ולתרום למצב הפיזי והנפשי כאחד.
הסחת דעת מהעייפות. "שקיעה" בתוך מצב העייפות וקבלתו כגזירת גורל רק יחריפו את התחושה. במקום להתמקד בתחושת העייפות כדאי להמשיך בפעילות ככל האפשר – צעידה, נהיגה, צפייה בסרטים, האזנה למוסיקה, מפגשים חברתיים ומשפחתיים; כל מה שעשוי להסיח את הדעת ולשמור על שגרת החיים המוכרת והאהובה.
טיפול ביתר תופעות הלוואי. העייפות, כבר אמרנו, מושפעת לא פעם מתופעות הלוואי האחרות המקשות על המטופל. בעיות שינה, כאבים, בחילות, שלשולים וגם מצב רוח ירוד – כל אלו, ותופעות נוספות הנובעות מהטיפולים, עלולים להעצים את העייפות, וטיפול בהם, תרופתי או אחר, עשוי לשפר גם את מצב העייפות. לכן, חשוב תמיד לשתף בכך את הצוות הרפואי.
טיפול אינטגרטיבי (משלים). טיפולי רפואה משלימה, כמו אלו הניתנים ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, עשויים לסייע מאוד ב
התמודדות הגופנית והנפשית בתקופת הטיפולים. טיפולי מגע שונים, דיקור סיני, צמחי מרפא ועוד – ישנן דרכים רבות להקל על ההרגשה הפיזית ולחזק את משאבי הנפש, ומומלץ להיעזר בצוות המטפלים שביחידה.
לא להישאר עם זה לבד. ההתמודדות מול הסרטן היא מורכבת, ואי אפשר לעשותה לבד. לכן חשוב לשתף הן בני משפחה והן את הצוות הרפואי בתחושת העייפות, כמו גם ביתר תופעות הלוואי. בני המשפחה הקרובים יוכלו להקל בביצוע משימות שוטפות ביום-יום; הרופא והאחות במרכז דוידוף יקשיבו ויציעו פתרונות שיעזרו לצלוח את התקופה.
אנחנו כאן בשבילכם! צוות מכון הקרינה – רדיותרפיה במרכז דוידוף עומד לרשותכם עם דלת פתוחה בכל שאלה, התייעצות והכוונה, ומאחל לכם בריאות שלמה