מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > מטופלים עם גידולי מוח: תמיכה רגשית ומימוש זכויות
הצג עוד

מטופלים עם גידולי מוח: תמיכה רגשית ומימוש זכויות

אדם שאובחן עם גידול מוחי מתמודד עם מכלול קשיים. השירות לעבודה סוציאלית במרכז דוידוף (בילינסון) עומד לרשותכם בכל פנייה ושאלה, ויכוון אתכם גם לזכאויות השונות הרלוונטיות במצב רפואי זה

  • מאת:
  • הילה הרטום פז, עו"ס המערך לטיפול בגידולי מוח, השירות לעבודה סוציאלית במרכז דוידוף – בית חולים בילינסון
מטופלים עם גידולי מוח: תמיכה רגשית ומימוש זכויות

​הבשורה על מחלה אונקולוגית היא מטבעה קשה ומטלטלת. היא מחייבת את האדם להתמודד, בו זמנית, עם שינויים במצבו הפיזי וצורך בטיפולים רפואיים, לצד ההשלכות על מערכות חייו – הנפשית-הפנימית, המשפחתית, החברתית, התעסוקתית ועוד.

כשמדובר בגידולי מוח, פעמים רבות זהו אבחון מפתיע שלא קדמו לו סימפטומים לאורך זמן. המטופל חווה זאת, לעיתים, כקטיעת רצף של חיי שגרה וכמעבר חד למציאות של אי ודאות. מיקום הגידול במוח עלול לעורר חששות ביחס להשפעה על התפקודים המנטליים והקוגניטיביים. בנוסף, מדובר בקבוצת מחלות שאינה משויכת לגיל המבוגר בלבד – החולים הם בטווח גילאים נרחב, כולל אנשים צעירים, המצויים בשיא הקריירה המקצועית והורים לילדים קטנים. עובדה זו מעלה שאלות רבות, הנוגעות לא רק להתמודדות האישית אלא גם למעגלי החיים השונים.

התמודדות בשני היבטים

ההתמודדות של המטופל ומשפחתו מול מציאות זו היא מורכבת, ומתרחשת בשני היבטים – האישי-רגשי והמעשי. 
בהיבט האישי והרגשי היא כוללת התארגנות פנימית וחיבור למשאבים וכוחות אישיים, לצד חיבור למערכות תמיכה הנכונות לאדם.
בהיבט המעשי נדרשת התארגנות לוגיסטית וכלכלית, הכרוכה בהתנהלות מול גופים שונים כדוגמת המערכת הרפואית, מקום העבודה ורשויות.  
צוות העובדים הסוציאליים במרכז דוידוף מחולק לפי תחומי התמחות בהתאם לאבחנה הרפואית, והוא בעל ניסיון וידע מקצועי רב. העובדת הסוציאלית מלווה את המטופלים באופן אישי ורציף לאורך שלבי הטיפול. היא מכירה את המטופל, נסיבות חייו, רצונותיו וצרכיו, ומסייעת בשני ההיבטים שהוזכרו:
בהיבט האישי-רגשי ניתנים תמיכה וליווי, סיוע בצמתי התלבטות וקבלת החלטות, וייעוץ בנושאים משפחתיים, כולל תקשורת עם ילדים ותמיכה במטפלים עיקריים. הליווי ניתן מתוך הכרה בכוחות הגלומים במטופל ובמערכות התמיכה בחייו ומתוך אמונה ביכולת להמשיך את רצף הצמיחה וההתפתחות גם בעת התמודדות עם מחלה. 
בהיבט המעשי מתבצעת הגשה של תביעות לביטוח לאומי, ומועבר מידע אודות זכויות מול גופים ורשויות. כמו כן, ניתן הסבר וסיוע בחתימה על ייפוי כוח מתמשך לענייני גוף, ובמידת הצורך נעשית פנייה לבית המשפט לצורך קבלת אפוטרופסות לעניין גוף. 
העובדת הסוציאלית הינה חלק מהמערך התומך ומצוות רב מקצועי, ומסייעת גם בתיאום ותיווך מול הצוות הרפואי.  ​

זכאויות רלוונטיות למצב 

אבחון מחלה אונקולוגית, ובכלל זה אבחון של גידול מוחי, מזכה בקצבאות של הביטוח הלאומי ורשויות נוספות, אך הזכויות וההנחות הנלוות תלויות במספר גורמים, כדוגמת גיל, השפעת המחלה על היכולת לעבוד ולהשתכר, מצב תפקודי, הכנסות וכדומה. 
במאמר זה ריכזנו עבורכם את רשימת הזכויות באופן נקודתי ומצומצם. חשוב להדגיש כי מאמר זה אינו מהווה תחליף למפגש עם העו"ס, שבמהלכו ניתנים מידע והכוונה מותאמים אישית. 

קצבאות מביטוח לאומי 

הקצבאות ניתנות בחלוקה לשתי קבוצות ובהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק: 
• עבור מטופלים לפני גיל פרישה: קצבת נכות, קצבת שירותים מיוחדים.
• עבור מטופלים לאחר גיל פרישה: גמלת סיעוד.
יצוין כי התביעות לקצבאות אלו מוגשות על ידי המערך הסוציאלי בבית החולים ישירות לביטוח הלאומי דרך "מחלקה ראשונה" – שירות המאפשר את הגשת התביעה הראשונית דרך בית החולים, ומעניק לה במרבית המקרים עדיפות וטיפול מהיר יותר. יש לציין, כי המשך ההתנהלות מול הביטוח הלאומי לאחר הגשת התביעה נעשה על ידי התובע. כמובן שהעו"ס תמשיך ללוות את המטופל ומשפחתו לצורך ייעוץ והכוונה. 
חשוב לדעת, כי למאובחנים עם גידולי מוח מסוגים ספציפיים, מגיעות דרגות התחלתיות גבוהות יותר בקצבאות אלו לעומת מאובחנים עם גידולים אחרים. 

זכויות נוספות 

ניתן לקבל הסבר והכוונה מהעובדת הסוציאלית לגבי זכויות נוספות (הניתנות בהתאם לקריטריונים המזכים), אך נציין כי הגשת הפניות נעשית על ידי המטופל/התובע או בן משפחה. להלן דוגמה למספר זכאויות מרכזיות:
זכויות מטעם ביטוח לאומי:
• קצבת ניידות.
שיקום מקצועי.
זכויות מול משרדי ממשלה בהתאם לקריטריונים מזכים:
• משרד התחבורה – תג נכה והנחה על אגרת רישוי.
• משרד האוצר – פטור ממס הכנסה והטבות נוספות.
• משרד השיכון – סיוע בדיור לזכאים.
 זכויות מול רשויות, בהתאם לקריטריונים מזכים:
• הנחות על ארנונה, מים וחשמל. 
זכויות מול קופות החולים – בהתאם לקופה המבטחת ולתוכנית הביטוחית של המטופל.
  
לתיאום פגישה עם העובדת הסוציאלית יש לפנות למזכירות בטל' 03-9378007 או בדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il.          
קבלת השירות מותנית בהפקת טופס 17.   

צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות. 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל