מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > מהי גליומה במוח – וכיצד מטפלים בה?
הצג עוד

מהי גליומה במוח – וכיצד מטפלים בה?

גליומות הם גידולי מוח נפוצים, המהווים כ-30% מכלל הגידולים הראשוניים במוח וכ-80% מגידולי המוח הממאירים. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף לסרטן פועל צוות מומחים רב מקצועי במטרה להעניק את הטיפול האופטימלי למקרים אלה, להאריך חיים ולהקל על המטופלים ומשפחותיהם

  • מאת:
  • פרופ' טלי סיגל,
  • רופאה בכירה ביחידה לנוירו-אונקולוגיה – מרכז דוידוף, בית חולים בילינסון
מהי גליומה במוח – וכיצד מטפלים בה?

​​​​​​​מה זה גליומה?​

גליומה (Glioma)  הוא גידול המתפתח במערכת העצבים – במוח או בחוט השדרה, ונקרא כך כי מקורו מתאי גלייה (Glia) – תאים התומכים בתאי העצב. גליומות מכונות גם "גידולים גליאלים". כשליש מהגידולים הראשוניים, כלומר שמקורם במוח ובמערכת העצבים, הם מסוג גליומה. בממוצע, 8 מתוך כל 10 גידולים ממאירים ראשוניים במוח הן גליומות. סוגי הגליומות השונים נקראים בהתאם לתאי הגלייה שמהם הם נוצרו, כפי שנפרט בהמשך.


מהם בעצם תאי הגלייה?

במוח קיימים מספר סוגים של תאי גלייה (Glia) ביניהם אסטרוציטים, אוליגודנדרוציטים ותאים אפנדימליים. תאי הגלייה מספקים תמיכה והגנה לתאי העצב (הנוירונים). תאי גלייה יכולים להתחלק, ובניגוד לתאי העצב הם אינם מייצרים או מוליכים דחף עצבי. גליומות יכולות להתפתח מכל אחד מסוגי תאי הגלייה. 

איך נהוג לסווג גידולים מסוג גליומה?

את הגליומות נהוג לסווג לפי שלושה פרמטרים: סוג התא, דרגת הגידול ומאפיינים גנטיים. הסיווג לפי סוג התא מעניק לגליומות השונות את שמותיהם השונים: אסטרוציטומה (Astrocytoma), אוליגודנדרוגליומה (Oligodendroglioma) ואפנדימומה (Ependymoma).

מהן הדרגות השונות של גידולי גליומה?

את הגליומות נהוג למיין לפי ארבע דרגות. דירוג הגידול משקף את קצב התפתחותו ואת האגרסיביות שלו, ונקבע לפי בדיקה פתולוגית של הגידול ומאפיינים גנטיים של הגידול. 
דרגה 1 ו-2 של גליומות מתייחסת לגידולים ברמת התמיינות גבוהה, דבר הגורם לקצב התפתחות איטי, ולכן הם נחשבים כגידולים בדרגת אלימות נמוכה (Low grade). גליומות בדרגה 3 ומעלה מוגדרות כגידולים ממאירים בדרגה גבוהה (High grade), בעלי פרוגנוזה שאינה מבשרת טובות. גליומות בדרגה 4, הדרגה הגבוהה ביותר, ללא מוטציה ב-isocitrate dehydrogenase – IDH נקראות גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM). יש לציין כי גם גליומות בדרגה 2 נוטות עם הזמן "לעלות" בדירוג או לחזור גם לאחר הסרתן. 

היכן מתפתחות גליומות?

גידולי גליומה עלולים להתפתח בכל מקום במערכת העצבים המרכזית. במוח הם יכולים להופיע במוח הגדול, בגזע המוח או במוחון. לעיתים, הגידול מופיע גם באזורים שונים של חוט השדרה. 

ממה נגרמות גליומות?

הסיבות להתפתחות גידולים מסוג גליומה אינן ברורות עדיין למדע הרפואה. בחלק קטן מאוד מהמקרים ישנו הקשר גנטי תורשתי להופעת הגידול. לדוגמה, נוירופיברומטוזיס מהווה גורם סיכון להתפתחות של גליומה. גורם סיכון נוסף יכול להיות חשיפה לקרינה מייננת בכמות גבוהה.

מהי אסטרוציטומה?

אסטרוציטומות (Astrocytoma) הן משפחה של גידולי מוח, המשתייכות למשפחת הגליומות ונקראות כך על פי סוג תא האב שממנו הן מתפתחות – האסטרוציט. אסטרוציטומות יכולות להיות בדרגה נמוכה עם מהלך מחלה איטי, או ממאירות עם מהלך מחלה מהיר. דרגת הגידול משפיעה על אופן הטיפול במחלה. האסטרוציטומות הן הסוג הנפוץ ביותר של גידולים שמקורם בתאים גליאלים, והן עלולות להופיע בכל מקום במוח, ובאופן נדיר יותר גם בחוט השדרה. גידולים אסטרוציטרים במוח צומחים מתאים הנקראים אסטרוציטים – תאי תמך, הנמצאים בין תאי העצב במוח, וצורתם מתאפיינת במראה דמוי כוכב.
כמו יתר הגליומות, את האסטרוציטומות מחלקים לארבע דרגות: דרגות 1 ו-2 הם גידולים ברמת התמיינות גבוהה שמדמה את תאי הגידול לתאים בריאים, ולכן הגידול מתפתח לאט ונחשב כבעל דרגת ממאירות נמוכה (Low grade). דרגות 3 ו-4 משקפות דרגת התמיינות נמוכה של הגידול, הגורמת לתאי הגידול לשגשג בקצב מואץ. במקרים אלו הגידול יוגדר כגידול בדרגת ממאירות גבוהה (High grade).

מהי אסטרוציטומה פילוציטית?

דרגה 1 של אסטרוציטומה מכילה מספר גידולים, שאחד השכיחים ביניהם נקרא אסטרוציטומה פילוציטית – גידול שפיר במרבית המקרים, הנוטה להתפתח לאט ולרוב אינו פולש לרקמות סמוכות. אסטרוציטומה פילוציטית שכיחה יותר בקרב בני נוער ומבוגרים צעירים (עד גיל 30). בגידול זה ניתן להשיג ריפוי מלא בחלק מהמקרים, כתלות בביצוע ניתוח מוצלח להסרת הגידול. 

מה מאפיין אסטרוציטומה דרגה 2?

אסטרוציטומות דרגה 2 עד 4 מחולקות לפי מצב המוטציה באנזים שנקרא IDH –isocitrate dehydrogenase, ולפי שינויים גנטיים נוספים המשפיעים על התנהגות הגידול ועל דרגת הממאירות. אסטרוציטומה דרגה 2 נפוצה יותר בקרב צעירים. היא צומחת לאט באופן יחסי, אך עלולה במהלך הזמן להפוך לממאירה ולפלוש לאיזורי מוח סמוכים. 

מהן אסטרוציטומות בדרגה 3 ו-4?

דרגה 3 מוגדרת כגידול ממאיר – זוהי אסטרוציטומה אנפלסטית, שקצב התפתחותה מהיר יותר. דרגה 4 של אסטרוציטומה היא גידול ממאיר אלים, המתפשט במהירות במערכת העצבים. אסטרוציטומה בדרגה זו (כאשר אין מוטציה ב-IDH) נקראת גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM). גידול זה הוא הגליומה ברמת הממאירות הגבוהה ביותר.

מהי אוליגודנדרוגליומה?

גליומה מסוג זה (Oligodendroglioma) מאופיינת בסוג של תאי גלייה הנקראים תאים אוליגודנדרוציטים. אלו הם תאי גלייה, שבמצב הרגיל אחראים לייצור שכבת המיאלין, אותו מעטה שומני העוטף את תאי העצב ומשפר את מעבר האותות ביניהם. דרגה 2 של גידול זה מתאפיינת בצמיחה איטית, ודרגה 3 נקראת אוליגודנדרוגליומה אנפלסטית ומתוארת כגידול ממאיר בעל קצב צמיחה מואץ. בכל גידולי האולגיודנדרוגליומה קיימים שינויים בכרומוזום 1 ובכרומוזום 19, שנקראים 1p/19q co deletion. הגידולים האוליגודנדרוגליאליים מתאפיינים בקצב גדילה איטי יחסית לגידולים האחרים וברגישות גבוהה לטיפולים הכימיים, ונוטים להופיע בעיקר בחולים צעירים מתחת לגיל 50.

מהי אפנדימומה?

אפנדימומה (Ependymoma) היא גליומה של תאים אפנדימלים – תאים שמצפים את חדרי המוח ואת תעלת השדרה. מדובר בסוג נדיר של גליומה, המתאפיינים לרוב בדרגה נמוכה של ממאירות ובקצב צמיחה איטי. כאשר אפנדימומה נוטה להתפתח מהר, היא מכונה
אפנדימומה אנפלסטית. גידול זה במבוגרים מערב לרוב את חוט השדרה. 

איזה גידול מסוג גליומה הוא המסוכן ביותר?

גליובלסטומה מולטיפורמה (Glioblastoma multiforme), המכונה גם בקיצור GBM, הוא סוג הגליומה הנחשב לבעל רמת הממאירות הגבוהה ביותר. זהו גם הסוג הנפוץ ביותר מבין גידולי המוח הממאירים בקרב מבוגרים. מדובר בגידול אלים ופולשני מסוג אסטרוציטומה, המתאפיין בקצב התקדמות מהיר. שכיחותו של גידול זה עולה עם הגיל, והוא נמצא יותר בקרב גברים בני 50 ומעלה.

מהם התסמינים לגידולי גליומה במוח?

סימנים אפשריים לגליומה במוח הם כאבי ראש תכופים וחזקים, סחרחורת ואי יציבות, התקפי פרכוסים (בדומה לאפילפסיה), בחילות והקאות, וכן הפרעות נוירולוגיות שונות – מבעיות מוטוריות ועד לבלבול, הפרעה בזיכרון ושינויים בהתנהגות. רוב התופעות הללו הן תוצאה של פלישת הגידול לרקמות מוח האחראיות על תפקוד מסוים. הגידולים יכולים ליצור בצקת סביבם וכן להעלות את הלחץ התוך גולגולתי. 
התסמינים הללו, קצב הופעתם וחומרתם מושפעים מסוג הגידול, מדרגתו ובעיקר מהמיקום שלו במוח. כאשר הגליומה ממוקמת בחוט השדרה יכולים להופיע תסמינים של חולשת גפיים, הפרעה בשליטה על סוגרים והפרעות תחושה. 

כיצד מאבחנים גליומה במוח?

כאשר מופיעים תסמינים נוירולוגיים, יישלח המטופל לביצוע בדיקתCT  או MRI (בדיקת הבחירה) לצורך סריקת המוח. האבחנה הסופית תתבצע לרוב לאחר ביצוע ביופסיה או ניתוח להסרת הגידול, ובדיקת הדגימה מהגידול לצורך אבחנה פתולוגית. בכדי לדייק באפיון סוג הגידול משתמשים כיום גם בבדיקות מולקולריות המבוצעות על רקמת הגידול שנשלחה לפתולוגיה.

כיצד מטפלים בגליומות?

הכלים העומדים לרשותנו בטיפול בגליומות הינם ניתוח, טיפולי קרינה וטיפולים כימיים וביולוגיים. הטיפול המקובל בגליומות, והבחירה בטיפול הנכון והמותאם לחולה, תלויים מאוד בסוג הגידול הספציפי ובמצבו של המטופל.

האם ניתוח לכריתת גליומה שונה מכלל ניתוחי המוח?

בשונה מרקמות אחרות, המוח הוא איבר השולט על תפקודים קריטיים לאדם. כתוצאה מכך, ומכיוון שהגידול נמצא לעיתים במקומות האחראים על תפקודים חשובים, לא תמיד ניתן לכרות אותו בשלמות או שניתן לבצע רק ביופסיה. 
בניתוחי גליומות נעשה שימוש בסמן הזורח למראה באור פלואורסנטי. הסמן ניתן דרך הפה כמה שעות לפני הניתוח. הסמן מאפשר למנתח לזהות את תאי הגידול במיקרוסקופ, באמצעות אור אולטרה סגול: תהליך זה, הנקרא פלואורסנציה, גורם לגידול לזהור, וכך יכול המנתח להבדיל בין תאי הגליומה לבין רקמת מוח בריאה ולהגיע לתוצאות הטובות ביותר בעת הניתוח. 

האם גליומות יכולות לשלוח גרורות?

בדרך כלל גליומות אינן שולחות גרורות דרך זרם הדם לאיברים אחרים בגוף מחוץ למערכת העצבים. 

מהי תוחלת החיים במקרה של גליומה?

תוחלת החיים תלויה בדרגת הגידול ובסוג המדויק של הגידול. הטיפול המשולב בגידולי מוח מאפשר כיום, בחלק ניכר מהמקרים, להאריך חיים ולשפר את איכות החיים לאורך זמן, ועדיין – ריפוי מלא מגליומות אינו שכיח, למעט גידולים בדרגה 1 שבהם כריתה מלאה יכולה להביא להחלמה. 

למה כדאי לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?

הטיפול בגליומות ובגידולי מוח בכלל מחייב עבודת צוות רב מקצועי ברמה הגבוהה ביותר –  מומחים עתירי ידע וניסיון מתחומים שונים כגון נוירו-כירורגיה, נוירו-אונקולוגיה, רדיותרפיה (טיפולי קרינה), פתולוגיה, נוירו-רדיולוגיה ועוד. המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז המוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף מהווה חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול זמינים תחת אותה קורת גג. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף עומד לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים מהטובים בארץ, בצד מערך תמיכה מקיף הכולל בין השאר יחידה לרפואה אינטרגטיבית ומטפלי גוף-נפש במגוון תחומים, המסייעים להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון שם דגש על טיפול אישי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו ברגעים הלא קלים של התמודדות עם מחלה מורכבת כמו גידול במוח. כל משאבי הצוות ממוקדים במטרה עליונה אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים ולהקל על החולה ועל בני המשפחה, ככל הניתן ובכל דרך אפשרית. 

צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל