מה זה אסטרוציטומה?
אסטרוציטומות (Astrocytoma) הן משפחה של גידולי מוח, המשתייכת למשפחת הגליומות – גידולים שמתפתחים מתאי גלייה במוח. אסטרוציטומות יכולות להיות שפירות או ממאירות, בדרגות שונות המשפיעות על אופן הטיפול בהן. האסטרוציטומות הן הסוג הנפוץ ביותר של גידולים שמקורם בתאים גליאלים, והן עלולות להופיע בכל חלק של מערכת העצבים. רוב המקרים מופיעים במוח ובאופן נדיר יותר גם בחוט השדרה. גידולים אסטרוציטרים במוח מתפתחים מתאים הנקראים אסטרוציטים – תאי תמך, הנמצאים בין תאי העצב במוח, וצורתם מתאפיינת במראה דמוי כוכב.
מה זה גליומה, ומהם תאי גלייה?
אסטרוציטומות הן מ"משפחת גידולים" הנקראים גליומות. גליומה(Glioma) היא גידול המופיע במוח או בחוט השדרה, וצומח מתאי גלייה (Glia) – תאים התומכים בתאי העצב (הנוירונים). במוח קיימים מספר סוגים של תאי גלייה, ביניהם אסטרוציטים, אוליגודנדרוציטים ותאים אפנדימליים. כ-30% מגידולי המוח הראשוניים הם מסוג גליומה. אך כ-80% מכלל גידולי המוח הממאירים הם ממקור אסטרוציטרי.
על פי אלו דרגות מסווגים את האסטרוציטומות?
בגידולי מוח נהוג לסווג את הגידול לפי דרגת ההתמיינות שלו (Grade) ועל פי מאפיינים מולקולריים. דרגת הגידול היא מדד המתייחס למידת האגרסיביות של הגידול, שבאה לביטוי בקצב צמיחתו. דרגת ההתמיינות נקבעת על ידי הרופא בבדיקה מיקרוסקופית המשקפת את מראה הגידול, ולפי מאפיינים מולקולריים של תאי הגידול.
ככלל, מחלקים את האסטרוציטומות לארבע דרגות. דרגות 1 ו-2 מתייחסות לגידולים ברמת התמיינות גבוהה, המדמה אותם לתאי התמך של המוח, שלהם קצב חלוקה איטי – ולכן הם נחשבים כגידולים בדרגה נמוכה (Low grade). לעומתם, אסטרוציטומה בדרגות 3 ו-4 משקפות דרגת התמיינות נמוכה של הגידול, מה שמאפשר לתאים להתחלק במהירות, ולכן הם נחשבים כגידולים בדרגה גבוהה (High grade). כמו כן, נהוג כיום לסווג את הגידולים לפי מוטציות מסוימות ושינויים כרומוזומליים.
מהי אסטרוציטומה דרגה 1?
דרגה 1 של אסטרוציטומה מכילה מספר גידולים, שאחד השכיחים ביניהם נקרא אסטרוציטומה פילוציטית – גידול שפיר במרבית המקרים, הנוטה להתפתח לאט ולרוב אינו פולש לרקמות סמוכות. אסטרוציטומה פילוציטית שכיחה יותר בקרב בני נוער ומבוגרים צעירים (עד גיל 30). בגידול זה ניתן להשיג ריפוי מלא כתלות ביכולת להגיע להסרת מלאה של הגידול.
מה מאפיין אסטרוציטומות בדרגה 2 עד 4?
אסטרוציטומות דרגה 2 עד 4 מחולקות לפי מצב המוטציה באנזים שנקרא IDH – isocitrate dehydrogenase, ולפי שינויים כרומוזומליים ושינויים גנטיים נוספים המשפיעים על התנהגות הגידול ועל דירוגו. אסטרוציטומה דרגה 2 נפוצה יותר בקרב צעירים. היא גדלה לאט באופן יחסי, אך עלולה להפוך לממאירה ולפלוש לרקמות סמוכות. דרגה 3 מוגדרת כגידול ממאיר – זוהי אסטרוציטומה אנפלסטית, שקצב התפתחותה מהיר יותר.
דרגה 4 של אסטרוציטומה היא גידול ממאיר אלים, המתפשט במהירות למבני מוח סמוכים. אסטרוציטומה בדרגה זו (כאשר אין מוטציה ב-IDH) נקראת גליובלסטומה מולטיפורמה (GBM). גידול זה הוא הגליומה ברמת הממאירות הגבוהה ביותר, וגידול המוח הממאיר הנפוץ ביותר אצל מבוגרים. שכיחותו עולה עם הגיל, והוא נפוץ יותר בקרב גברים בגיל 50 ומעלה.
האם אסטרוציטומה יכולה לשלוח גרורות?
אסטרוציטומה היא גידול מוח ראשוני, שצומח במוח או בחוט השדרה ואינו מתפתח כתוצאה מגרורות הנשלחות מגידול באיבר אחר. סוג זה של סרטן לרוב אינו מתפשט מחוץ למוח ולחוט השדרה, ובדרך כלל אינו משפיע על איברים אחרים.
מהם התסמינים של אסטרוציטומה במוח?
סימנים אפשריים לאסטרוציטומה במוח הם כאבי ראש תכופים וחזקים, סחרחורת ואי יציבות, התקפי פרכוסים (בדומה לאפילפסיה), בחילות והקאות, וכן הפרעות נוירולוגיות שונות – מבעיות מוטוריות ועד לבלבול, הפרעה בזיכרון ושינויים בהתנהגות. רוב התופעות הללו הן תוצאה של פלישת הגידול לרקמות מוח האחראיות על תפקוד מסוים. הגידולים יכולים ליצור בצקת סביבם, וכן להעלות את הלחץ התוך גולגולתי. התסמינים הללו, קצב הופעתם וחומרתם מושפעים מסוג הגידול, דרגתו והמיקום שלו במוח.
מדוע בעצם מתפתחת אסטרוציטומה במוח?
הסיבה להופעתם של גידולים אלה, ובכלל להתפתחות גליומות במוח, אינה ברורה עדיין גם לאחר עשרות שנים של מחקרים בתחום המוח. לכן, גם אין כל דרך לתת טיפול מניעתי או לאבחן אסטרוציטומה לפני הופעת תסמינים. עם זאת, ידועים שני גורמי סיכון אפשריים להתפתחות אסטרוציטומה: האחד, קיומן של מחלות גנטיות מסוימות, נוירופיברומטוזיס למשל, והשני – חשיפה בעבר לקרינה, כמו טיפולים נגד גזזת שניתנו בישראל לעולים חדשים בשנות ה-50 של המאה הקודמת.
האם הופעת אסטרוציטומה קשורה לגיל מסוים?
אפשר לפתח אסטרוציטומות בכל גיל, אולם אצל ילדים ומבוגרים צעירים (עד גיל 30 לערך) גידולי אסטרוציטומה יופיעו במרבית המקרים בדרגה נמוכה, ובקרב מבוגרים – בעיקר מגיל 50 ומעלה – הם יאובחנו לרוב בדרגה גבוהה.
כיצד מאבחנים גידול מסוג אסטרוציטומה?
בכל מקרה של הופעת תסמינים נוירולוגיים (כפי שפורטו מעלה) יש לפנות לרופא המשפחה לקבלת הפניה לאבחון נוירולוגי. בהמשך לכך, סביר שיבוצעו בדיקות שונות לבדיקת מערכת העצבים וכן סריקות דימות ((CT / MRI שיזהו גידול, במידה שקיים, יאבחנו אותו ויספקו מידע על גודלו, מיקומו וההרכב התאי שלו. במרבית המקרים, אבחון ראשון של גידול במוח נעשה באמצעות בדיקת MRI עם הזרקת חומר ניגוד. אבחנה מדויקת של סוג הגידול ושלב התפתחותו תיעשה לאחר בדיקה פתולוגית של רקמת הגידול, שתבוצע בביופסיה או בניתוח. בהמשך ייתכנו בדיקות אבחון נוספות כמו בדיקות מולקולריות.
מהו הטיפול שנהוג לתת לאסטרוציטומה במוח?
הטיפול המקובל באסטרוציטומה (ובגידולי גליומה בכלל) תלוי בסוג המדויק של הגידול ובדרגת ממאירותו. באופן כללי הטיפול כולל שילובים שונים בין טיפול כירורגי, קרינתי ותרופתי (כימותרפי). בכל מקרה שניתן להסיר את הגידול במלואו או בחלקו, ללא גרימת נזק קריטי לרקמות סמוכות, יבוצע ניתוח מוח לכריתת האסטרוציטומה. בתלות בדרגת הגידול ובמידת הכריתה הניתוחית שלו, תתקבל החלטה אם להשלים טיפול קרינתי (רדיותרפיה). טיפול כימותרפי ניתן בחלק מהמקרים יחד עם הטיפול הקרינתי או אחריו, תלוי בדרגת הגידול ובשארית הגידול שנותרה לאחר הניתוח. כיום מפתחים טיפולים מכווני מטרה למוטציה של IDH – טיפול שיהפוך בעתיד הקרוב, כך נראה, לטיפול נוסף בגידולים בדרגה הנמוכה. כל הטיפולים ניתנים במטרה להסיר את הגידול באופן מיטבי ולהשמיד ככל הניתן את התאים הסרטניים שנותרו באזור, תוך מזעור הפגיעה באזורים קריטיים לתפקוד.
בגליובלסטומה (אסטרוציטומה דרגה 4) ימליצו הרופאים על טיפול נוסף, הנקרא שדות חשמליים מתחלפים – שליחת אותות אלקטרומגנטיים מאלקטרודות המוצמדות לראש המטופל, ישירות אל מקום הגידול במטרה לשבש את תהליך החלוקה של התאים הממאירים.
מהי תוחלת החיים עם אסטרוציטומה, והאם ניתן להחלים?
הטיפול המשולב בגידולי מוח מאפשר כיום, בחלק ניכר מהמקרים, להאריך חיים ולשפר את איכות החיים לאורך זמן, ועדיין – ריפוי מלא מאסטרוציטומה אינו שכיח, למעט גידולים בדרגה 1 שבהם כריתה מלאה מביאה להחלמה. תוחלת החיים תלויה בדרגת הגידול ובסוג המדויק של הגידול.
מדוע כדאי לטפל באסטרוציטומה במרכז דוידוף לסרטן?
הטיפול בגידולי מוח מסוג אסטרוציטומה ואחרים מחייב עבודת צוות רב מקצועי ברמה הגבוהה ביותר – מומחים מנוסים מתחומי הנוירו-כירורגיה, נוירו-אונקולוגיה, רדיותרפיה (טיפולי קרינה), פתולוגיה, נוירו-רדיולוגיה ועוד. המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז המוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף מהווה חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל, המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול זמינים תחת אותה קורת גג.
במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף עומדים לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים מהטובים בארץ, הטכנולוגיות המתקדמות בעולם לאבחון וטיפול בגידולי מוח, ומערך תמיכה מקיף המסייע להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון שם דגש על טיפול אישי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו בתקופת ההתמודדות עם מחלה מורכבת כמו גידול במוח. כל משאבי הצוות ממוקדים במטרה עליונה אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים ולהקל על החולה ועל בני המשפחה, ככל הניתן ובכל דרך אפשרית.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל צוותי מרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il