מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > אפנדימומה: גידולי מוח וחוט שדרה
הצג עוד

אפנדימומה: גידולי מוח וחוט שדרה

אפנדימומה הוא גידול מוח היכול להופיע גם בחוט השדרה, נפוץ יותר בגיל הילדות ומופיע לעיתים גם אצל מבוגרים. מה חשוב לדעת על אפנדימומות וכיצד מטפל בהם הצוות הרב מקצועי במרכז לגידולי מוח שבמרכז דוידוף לסרטן (בי"ח בילינסון) – על כל זאת במאמר שלפניכם

  • מאת:
  • פרופ' טלי סיגל,
  • רופאה בכירה ביחידה לנוירו-אונקולוגיה – מרכז דוידוף, בית חולים בילינסון
אפנדימומה: גידולי מוח וחוט שדרה

​​​​מהי אפנדימומה?

אפנדימומה (Ependymoma) הוא סוג של גידול ראשוני במערכת העצבים, היכול להתפתח במוח או בחוט השדרה. המונח "גידול מוח ראשוני" מתייחס לגידולים שצמחו מתוך תאי המוח או חוט השדרה, ואינם מהווים גרורות של גידול שהתפתח במיקום אחר בגוף.
אפנדימומה נפוצה יותר אצל צעירים, אך יכולה להופיע גם בקרב מבוגרים. היא משתייכת למשפחה נרחבת של גידולי מוח וחוט שדרה, הנקראים גליומות.

מהן גליומות?

גליומה(Glioma)  הוא גידול הצומח במערכת העצבים ומתפתח מתאי גלייה (Glia) – תאים התומכים בתאי העצב (הנוירונים). את הגליומות נהוג לכנות גם "גידולים גליאלים". מדובר בגידול מוח נפוץ ביותר: גליומות מהוות למעלה מ-30% מכלל הגידולים שמקורם במוח ובמערכת העצבים, וכ-80% מהגידולים הסרטניים הראשוניים במוח. 

איך מתפתחת אפנדימומה במוח ומה מאפיין אותה?

גליומות עלולות להתפתח מאחד הסוגים של תאי גליה, שמקורו בתאים אפנדימליים – תאי הציפוי ה"מרפדים" את דפנות חדרי המוח ואת תעלת השדרה. גליומה המתפתחת מהתאים האפנדימליים נקראת אפנדימומה. זהו סוג נדיר יחסית של גליומה, שמאפייניו העיקריים, במרבית המקרים, הם ממאירות בדרגה נמוכה וקצב צמיחה איטי של הגידול. כמו כן, אבחנה של אפנדימומה אופיינית יותר בילדים ובמבוגרים צעירים (עד גיל 30) מאשר בקרב האוכלוסייה המבוגרת.

ממה נגרמת אפנדימומה?

הסיבות להתפתחות של אפנדימומה, כמו יתר גידולי הגליומה, אינן ברורות – וזאת למרות ההתקדמות בחקר המוח. גורם סיכון מוכר הוא חשיפה לקרינה מייננת בכמות גבוהה. כיום ידוע גם כי אחוז נמוך ביותר מבין האפנדימומות קשור להיבט תורשתי, לאחר שנמצא קשר במקרים מועטים בין הופעת הגידול לבין הימצאות מחלה גנטית בשם נוירופיברומטוזיס. 

היכן מתפתחת אפנדימומה?

אפנדימומה יכולה להתפתח במקומות שונים במוח או בחוט השדרה. בתינוקות ובילדים, אפנדימומה תהיה נפוצה יותר בגומה האחורית של המוח – האזור הכולל את המוח הקטן ואת גזע המוח. בקרב מבוגרים, אפנדימומה תימצא בדרך כלל בחוט השדרה ובשכיחות נמוכה באיזורי המוח השונים. במטופלים עם נוירופיברומטוזיס מסוג 2, הופעת האפנדימומה תהיה שכיחה יותר לאורכו של חוט השדרה.

מה זה אפנדימומה אנפלסטית?

כאמור, גידולי מוח מסוג אפנדימומה גדלים לאט בדרך כלל, אולם כאשר אפנדימומה ממאירה נוטה להתפתח מהר, היא מכונה אפנדימומה אנפלסטית (Anaplastic Ependymoma). 

על פי אילו דרגות ממיינים גידולי אפנדימומה?

את האפנדימומות, בדומה לשאר גידולי הגליומה, נהוג לסווג לפי שלוש דרגות. הדירוג (grade) משקף את קצב התפתחות הגידול ואת רמת האלימות שלו. הרופאים קובעים את הדירוג לפי בדיקה פתולוגית של הגידול ומאפייניו הגנטיים. אפנדימומות בדרגות 1 (סאבאפנדימומה) ו-2 הם גידולים שקצב התפתחותם איטי וברמת ממאירות נמוכה. בדרגה 3 ((High grade האפנדימומה היא ממאירה, והפרוגנוזה שלה אינה תמיד טובה. חשוב לומר שאפנדימומות בדרגה 2 עלולות לחזור לאחר הסרתן בניתוח, כך שמעקב סדיר הוא חשוב ביותר ומהווה חלק מרכזי בטיפול. 

מהם התסמינים של אפנדימומה במוח?

אפנדימומה יכולה לגרום לסימפטומים שונים, כתלות במיקומה במוח ובאזור שעליו היא לוחצת. ככלל, התסמינים האפשריים הם כאבי ראש, עייפות ולעיתים ישנוניות, סחרחורות ותחושת אי יציבות, בחילות והקאות, התקפי פרכוסים, חולשה בצד אחד של הגוף, ובעיות מוטוריות כגון פגיעה בשיווי המשקל ובקואורדינציה. כמו יתר הגליומות, אפנדימומה עלולה לגרום גם להפרעות קוגניטיביות כמו בעיות בזיכרון, בלבול ושינויים התנהגותיים. 

מהם התסמינים של אפנדימומה בחוט השדרה?

אפנדימומה בחוט השדרה יכולה לגרום לכאבים באיזור עמוד השדרה, לחולשה בגפיים עד שיתוק, להפרעות בתחושה ולהפרעה בשליטה על הסוגרים.

מהי הסכנה בהימצאות של אפנדימומה במוח ובחוט השדרה?

הגידול עלול ליצור תסמינים הפוגעים בתפקוד ובאיכות החיים, כמתואר מעלה, ובשלבים המתקדמים שלו לסכן חיים עקב פלישתו לאזורים חיוניים ולחץ שהוא מפעיל על רקמות מוח שונות. הבצקת שמתפתחת סביב הגידול עלולה להגביר את הלחץ התוך גולגולתי ולשבש את הפעילות התקינה של המוח. אפנדימומה הגדלה באזור החדר הרביעי של המוח יכולה לחסום את זרימת נוזל המוח והשדרה ולגרום להידרוצפלוס (מיימת ראש – קושי בניקוז נוזלים עודפים מהמוח ומחוט השדרה).

האם אפנדימומה יכולה לשלוח גרורות למקומות אחרים בגוף?

גידולים אלה אינם שולחים גרורות דרך זרם הדם לאיברים אחרים בגוף, אלא נשארים בגבולות מערכת העצבים. לעיתים הגידול יכול להתפזר לאורך מסלול הנוזל המקיף את המוח וחוט השדרה.
 

איך מאבחנים אפנדימומה מוחית או ספינאלית?

עם הופעת התסמינים והעלאת חשד לגידול במוח או באזור עמוד השדרה, יופנה המטופל לבדיקה נוירולוגית, ובהמשך לכך לאבחון באמצעות בדיקות דימות MRI ראש או עמוד שדרה, לצורך סריקת המוח וחוט השדרה. האבחנה הסופית של הגידול וקביעת מאפייניו הפתולוגיים תתבצע רק לאחר בדיקה פתולוגית מדוקדקת על גבי דוגמה מהגידול שניטלת בניתוח. 

כיצד מטפלים באפנדימומה?

הכלים העומדים לרשות הרופאים בטיפול באפנדימומה, ובגליומות בכלל, הם ניתוח, טיפולי קרינה וטיפולים כימיים וביולוגיים שונים. ההחלטה לגבי הטיפול הנבחר נעשית בהתאמה אישית למטופל, למצבו ולמאפייני הגידול. כיום נהוג לטפל בגידולי מוח באמצעות שילובים בין שיטות טיפול שונות. בכל אחת מדרגות הגידול, השלב הראשון הוא ניתוח שבו שואפים להגיע להסרה מרבית של הגידול, ככל שהדבר הניתן. בגידולים בדרגה 1 ו-2 ניתן לעיתים להגיע להסרה מלאה של הגידול, ולאחר מכן להמשיך במעקב בלבד. במידה שלא ניתן להסיר את הגידול בשלמותו, יש לשקול תוספת של טיפול בהקרנות. בגידולים ממאירים יותר הניתוח יבוצע כמעט תמיד בשילוב של טיפול קרינתי למיטת הניתוח, במטרה להרוס את התאים הממאירים שנותרו לאחר הכריתה. לעיתים ניתן לשקול טיפול תרופתי – כימותרפיה, טיפול ביולוגי וטיפול אימונולוגי בשילובים בין-תרופתיים שונים. בכל מקרה, תוכנית הטיפול תותאם תמיד אישית למטופל על מנת להאריך חיים, לשפר איכות חיים תוך צמצום בתופעות הלוואי, וככל שהדבר ניתן – להביא לריפוי ולהחלמה תוך שימור תפקודים חיוניים.

מהם סיכויי ההחלמה מאפנדימומה?

כמו בכל הגליומות, סיכויי ההחלמה תלויים בדרגת הגידול בעת האבחנה, במאפיינים מולקולריים, בסוג המדויק של הגידול ובפרמטרים נוספים. באבחון מוקדם של אפנדימומה בדרגה 1 או 2 ישנם סיכויי ריפוי גבוהים. בדרגה 3 ומעלה ריפוי מלא אינו שכיח, אולם הטיפול המשולב בגידולים אלו מאפשר כיום, בחלק גדול מהמקרים, להאריך חיים ולשפר את איכות החיים לאורך זמן.

אילו רופאים מטפלים באפנדימומה?

בגידולים אלה מטפל צוות רב מקצועי הכולל רופאים מומחים בנוירוכירורגיה ובנוירואונקולוגיה, רופאי קרינה, מומחי דימות ועוד אנשי צוות רבים מתחומי רפואה ופרא-רפואה שונים. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף (בי"ח בילינסון) פועל צוות רב מקצועי של מומחים מובילים, הקיים רק במרכזים רפואיים מובילים כדוגמת בילינסון.

למה כדאי לקבל את הטיפול במרכז דוידוף לסרטן?

הטיפול בגליומות ובגידולי מוח בכלל מחייב כאמור עבודת צוות רב מקצועי ברמה הגבוהה ביותר. המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז המוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף מהווה חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול זמינים תחת אותה קורת גג. במרכז לגידולי מוח עומד לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים בצד מערך תמיכה מקיף, הכולל בין השאר יחידה לרפואה אינטגרטיבית ומטפלי גוף-נפש במגוון תחומים, המסייעים להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון שם דגש על טיפול אישי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות למטופל ולמשפחתו ברגעים הלא קלים של התמודדות עם מחלה מורכבת כמו גידול במוח. כל משאבי הצוות ממוקדים במטרה עליונה אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים ולהקל על החולה ועל בני המשפחה, ככל הניתן ובכל דרך אפשרית. 

צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל BL2030431A@clalit.org.il​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל