מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > כך מטפלים בנוירומה אקוסטית
הצג עוד

כך מטפלים בנוירומה אקוסטית

נוירומה אקוסטית, הנקראת גם שוואנומה וסטיבולארית, היא גידול העלול לפגוע בעצב השמיעה ושיווי המשקל. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף (בי"ח בילינסון) מטפל במקרים האלה צוות רב מקצועי של מומחים מתחומי הנוירוכירורגיה, רופאי קרינה, רופאי אף אוזן גרון וקלינאי תקשורת

  • מאת:
  • ד"ר אנדרו א. קנר,
  • מנהל היחידה לנוירוכירורגיה-אונקולוגיה – מרכז דוידוף, בית חולים בילינסון
כך מטפלים בנוירומה אקוסטית

​​​מה זה נוירומה אקוסטית?

שוואנומה וסטיבולארית (Vestibuler Schwannoma), הידועה גם כנוירומה אקוסטית או כאקוסטיק נוירינומה (Acoustic Neurinoma), היא גידול של מעטפת העצב האחראי על השמיעה ושיווי המשקל. הגידול לוחץ על העצב ופוגע בתפקודו. מדובר בגידול שפיר (לא סרטני), הצומח בקצב איטי ביותר (בממוצע, כ-1.2 מ"מ בשנה). 
שוואנומה (Schwannoma) הוא גידול נדיר, המתפתח במעטפת העצבים. שוואנומה נקראת כך כי היא מורכבת מתאי שוואן(Schwann)  שתפקידם להפיק את שכבת המיאלין, אותו מעטה שמנוני המגן על העצבים. חלק ניכר מהשוואנומות הן זעירות, ובשל מיקומן על גבי עצבים קטנים הן אינן גורמות לתסמינים ולפיכך גם לא מאובחנות כלל לאורך החיים.
המיקום השכיח ביותר של השוואנומה הוא בעצב השמיעה ושיווי המשקל, ובשל מיקום רגיש זה היא עלולה לגרום לפגיעה בתפקודים אלה. גידול ספציפי זה נקרא אקוסטיק נוירינומה. המונח "אקוסטי" מתייחס לשמיעה, בעוד שהמונח "וסטיבולרי" מתאר את מערכת שיווי המשקל.

מהי הסכנה בנוירומה אקוסטית?

אחד המאפיינים של נוירומה אקוסטית הוא אומנם קצב התפתחותה האיטי, ללא קשר לגודל הגידול, אולם הפגיעה השכיחה היא ירידה בשמיעה עד לאובדן שמיעה באוזן אחת (באופן הדרגתי או פתאומי), טנטון (רעשים) וכן סחרחורות והפרעה בשיווי המשקל. במקרה שהנוירומה האקוסטית מוסיפה לצמוח, היא עלולה ללחוץ על איברים סמוכים כגון עצב תחושת הפנים וגזע המוח, ולגרום לתסמינים נוספים. 

מי מצוי באוכלוסיית הסיכון לגידול מסוג זה?

גידולים מסוג נוירומה אקוסטית מופיעים במרבית המקרים בחולים בגיל 30 עד 60, ללא הבדל בין נשים לגברים. לרב מדובר בגידול ספוראדי, ללא גורמי סיכון או סיבה ידועה (ב-95% מהמקרים). שכיחות המחלה באוכלוסייה היא כ-70 מקרים חדשים למיליון איש בשנה.
במקרים נדירים מאוד גידול זה נמצא בקרב אנשים שנחשפו לקרינה מייננת במינון גבוה, וכן בחולים עם נוירופיברומטוזיס מסוג 2 NF2)) – מחלה גנטית הקשורה להתפתחות דו צדדית של גידולי שוואנומה וסטיבולארית.

היכן ממוקמים גידולי שוואנומה הנקראים נוירומה אקוסטית?

נוירומה אקוסטית מתפתחת בבסיס הגולגולת (מתחת למוח), באזור של עצב קרניאלי מספר 8. העצבים הקרניאליים הם 12 זוגות של עצבים היוצאים ישירות מגזע המוח. העצב השמיני הוא זה שאחראי על השמיעה ועל שיווי המשקל. העצב מתפצל לשניים – חלקו אל השבלול שבאוזן התיכונה וחלקו אל מערכת שיווי המשקל. במקרה שהגידול ממשיך לגדול הוא עלול ללחוץ גם על עצבים קרניאליים 5 ו-7 ולגרום להפרעות תחושה ותנועה בחצי הפנים. כמו כן, נוירומה אקוסטית יכולה לגרום ללחץ על המוח הקטן (הצרבלום), ובנוסף על הפרעות נוירולוגיות שונות עלולה לסכן חיים.

מהם הסימפטומים של נוירומה אקוסטית?

התסמין הקליני הראשון והברור, שיכול להעיד על נוירומה אקוסטית, הוא ירידה בשמיעה באוזן אחת. קיימים גם סימפטומים נוספים, טנטון (צפצופים באוזן), כאבי ראש/אוזן, ורטיגו (סחרחורת), אי יציבות בהליכה, אטקסיה (חוסר קואורדינציה בשל פגיעה במערכת שיווי המשקל), פציאליס (חולשה או שיתוק של עצב הפנים) ותחושת גודש פנימית באוזן. 

האם יכולה להיגרם פגיעה משמעותית בשמיעה?

ההיבט השכיח ביותר בהימצאות גידול מסוג נוירומה אקוסטית הוא אובדן שמיעה חד צדדי סנסו-נויראלי. אובדן שמיעה פתאומי באוזן אחת מתרחש בכ-10% עד 20% מהמקרים. כאשר מאבחנים את הגידול, ניתן לבצע מעקב סדיר או לקבל החלטה לטיפול באמצעות ניתוח או בהקרנה (רדיוכירורגיה). 

כיצד מאבחנים גידולים מסוג נוירומה אקוסטית?

האבחנה נעשית באמצעות בדיקת שמיעה ובדיקת דימות MRI מוח. 

מהו הטיפול בגידולים אלה?

מכיוון שגידולי שוואנומה צומחים לאט, לעיתים הם לא יגרמו לתסמינים כלשהם גם לאורך שנים. בשל כך, ומכיוון שמדובר כמעט תמיד בגידולים שאינם ממאירים, ישקלו הרופאים את המשך הטיפול בהתאם לאבחנה ולפי מצב הגידול ומצבו של המטופל. במקרים לא מעטים יוחלט על מעקב סדיר אחר הגידול, ללא התערבות כלשהי, וזה יימשך כל עוד הגידול אינו צומח ואינו גורם להפרעות כלשהן. במקרה של תסמינים משמעותיים הפוגעים באיכות החיים, או כאשר הגידול מופיע בממדים גדולים במיוחד (קוטר של 2.5 ס"מ ומעלה), יוחלט על ביצוע רדיוכירורגיה (הקרנות) או ניתוח. ברוב המקרים מומלץ על מעקב או רדיוכירורגיה. 

מה קורה בטיפול רדיוכירורגי לנוירומה אקוסטית?

רדיוכירורגיה סטראוטקטית היא שיטה המטפלת במחלות של מערכת העצבים המרכזית על ידי מתן טיפול קרינתי חד פעמי ומדויק במינון גבוה.  במסגרת הטיפול נעשה שימוש בקרן ממוקדת (פוטונים), המופנית לאזור המטרה (הגידול). התכנון הממוחשב, השימוש בהדמיה תלת-ממדית בשילוב  CTו- MRIוקיבוע המטופל, ממזערים את השפעת הקרינה על הרקמה הבריאה. זהו טיפול שגרתי ראשוני, המהווה לעיתים את הטיפול העיקרי והמועדף. הטיפול הקרינתי נועד לבלום את הגידול ולהקטינו, ומבחינת התוצאות יעילותו דומה ליעילות ניתוח. בשונה מניתוח, הטיפול אינו מסיר את הגידול אלא גורם לפגיעה ב-DNA המזין את התחלואה ומשבש את ייצור כלי הדם והחלבונים בתאי הגידול. 

מה קורה בניתוח להסרת נוירומה אקוסטית?

ניתוח לכריתת נוירומה אקוסטית נקרא ניתוח בסיס גולגולת צידי. ניתוחים אלו נעשים בעיקר  במקרים של גידולים גדולים (3 ס"מ או יותר), אולם גם במקרים נוספים. בניתוחים אלה מתבצע הליך מיקרוכירורגי של פתיחת גולגולת, הכולל יצירת פתח קטן בגולגולת בעזרת מקדח ייעודי. בגישה הנפוצה המנתח מסיר חלק קטן מהגולגולת באזור הסמוך לאוזן ויוצר "חלון", שדרכו מבוצע הניתוח באמצעות ציוד כירורגי מתקדם, בטכנולוגיות חדשניות המיועדות לניתוחים עדינים (מיקרוכירורגיים). דרך פתח זה המנתח מנווט את דרכו אל הגידול, תוך שימוש במערכת ניווט מתקדמת ובמיקרוסקופ ניתוחי. המנתח פותח את מעטפת העצב, מזהה את סיב העצב הנגוע ומסיר את הגידול בזהירות רבה כדי שלא לפגוע בעצב עצמו או ברקמות מוח אחרות. בסיום הניתוח מוחזר חלק הגולגולת למקומו והמנתח תופר את החתך בקרקפת. 

האם לטיפול יש סיכונים, והאם צפויים סיבוכים?

בנוירומה אקוסטית ניתן לטפל ביעילות גבוהה – ועדיין, כמו בכל ניתוח להסרת גידול או טיפול קרינתי, גם במקרים אלו מדובר בהתערבות מורכבת ורגישה, הדורשת ניסיון רב. הסיבוכים האפשריים הם פגיעה בשמיעה או בעצב הפנים, טנטון, שינויים בסחרחורת או בשיווי משקל, כאשר רמת הסיכון עולה כתלות בממדי הגידול. לרוב, הטיפול בנוירומה אקוסטית – הן בניתוח והן בטיפול קרינתי – אינו משפר את התסמינים הקיימים אלא מטפל בעצירת הצמיחה של הגידול.

אילו רופאים מטפלים בנוירומה אקוסטית?

הטיפולים הניתוחיים של בסיס הגולגולת הצידי, לכריתה של גידולי נוירומה אקוסטית, נעשים על ידי צוות רב תחומי משולב הכולל רופאים מומחים בנוירוכירורגיה ובדימות, מהמרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף, יחד עם מומחי אף אוזן גרון מבית חולים בילינסון, המשתייכים לצוות היחידה לטיפול במחלות אוזניים ובסיס גולגולת צידי. משלב האבחון, דרך הניתוח ועד למעקב הסדיר שלאחריו, נוירומה אקוסטית היא מחלה המטופלת על ידי נוירוכירורגים, מומחי אף אוזן גרון, אונקולוגים ורדיולוגים – צוות רב מקצועי של מומחים, הקיים רק במרכזים רפואיים מובילים כדוגמת בילינסון.

מדוע כדאי לקבל את הטיפול במרכז רפואי בלינסון?

בילינסון הוא מרכז רפואי מוביל שבו מתרכזים יחד מומחים מהשורה הראשונה בישראל ובעלי מוניטין בינלאומי, יחד עם טכנולוגיות מתקדמות ומכשור מחזית הרפואה העולמית. זהו שילוב מנצח בין ניסיון וידע עצום, גישות חדשניות ומחקרים פורצי דרך, המגיעים למיטת המטופל ומביאים עד אליו את מיטב המצוינות הקלינית בטיפול, בכלל זה במקרים המורכבים ביותר. מרכז דוידוף לסרטן, המוביל והגדול בארץ בתחומו, משתייך לבית חולים בילינסון, שנבחר לאחרונה כאחד מ-200 בתי החולים הטובים בעולם על ידי המגזין הנחשב "ניוזוויק". הטיפול בדוידוף ובבילינסון מאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת רחבה במיוחד, כאשר כל מרכיבי הטיפול – החל מצוות רב מערכתי, דרך מערך לתמיכה רגשית ונפשית ועד ליחידה לרפואה אינטגרטיבית – זמינים למטופל ולמשפחתו תחת קורת גג אחת. בבילינסון שמ​ים דגש על יחס אישי ואנושי, על שיתוף מלא של המטופל ומלוויו ועל גישה המציבה את המטופל במרכז.

צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. 
בכל שאלה ניתן לפנות למרכז לנוירומה אקוסטית בטל' 03-9377146​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל