מרכז דוידוף לסרטן

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > הדרכה לקראת טיפול קרינה כל גופית (TBI)
הצג עוד

הדרכה לקראת טיפול קרינה כל גופית (TBI)

ייעוץ מקצועי: דר' דרור לימון – מנהל היחידה לטיפול בקרינה
                   אופיר כתריאל – רנטגנאי טיפול – היחידה לטיפול בקרינה

 

הרופא המטפל בך החליט להמליץ בפניך על טיפול בקרינה כל גופית כהכנה לתהליך ההשתלה אותו אתה צפוי לעבור. דפי הדרכה אלו נכתבו על ידי צוות היחידה במטרה לספק לך מידע כללי ותשובות על כמה מהשאלות שחולים במצבך שואלים. דפי הדרכה אלו מתארים את המטרה של טיפול קרינתי, איך מתכננים את הטיפול בקרינה, איך ניתן הטיפול  ומהן תופעות הלוואי האפשריות.

מטרת הטיפול בקרינה לפני השתלת מוח עצם

טיפול בקרינה משמעותו שימוש בקרני רנטגן בעלות עוצמת אנרגיה גבוהה במטרה לעצור את תאי הסרטן מלגדול ולהתחלק.
מטופלים רבים מקבלים טיפול בקרינה כחלק מתהליך השתלת מוח עצם. הקרינה ניתנת לכל הגוף והטיפול נקרא קרינה כל גופית.
טיפול בקרינה ניתן לפני השתלה כדי:

  • להרוס את תאי הסרטן, במיוחד באזורים פחות נגישים לכימותרפיה, כמו מערכת העצבים, עצמות, עור ואשכים בגברים.
  • לדכא את מערכת החיסון שלך, כדי שהשתל מתורם זר יקלט בגופך.
  • ליצור מקום ומרחב למוח העצם החדש להתפתח ולגדול (engraft).

סימולציה

לפני תחילת הטיפול יש צורך לתכנן את הטיפול. במהלך ביקור התכנון תיפגש עם המטפלים השונים:

  • רופא אונקולוג מומחה לרדיותרפיה שיסביר לך על הטיפול ויחתים אותך על הסכמה לטיפול.
  • אחות היחידה שתסביר לך על התהליך באופן כללי.
  • רנטגנאי ריפוי (טכנאי קרינה) שאחראי למתן הטיפול.

ביום הסימולציה

תכנון הטיפול (סימולציה) לקראת טיפול כל גופי (TBI) מבוצע באמצעות מכשיר CT סימולטור ובאמצעות צילומים (לעיתים צילום רנטגן, לעיתים סריקת ה–CT ו/או צילומי מצלמה רגילים) שמבוצעים בחדר הטיפול עצמו.
במקרים מסוימים ייעשה שימוש בצילום רנטגן בלבד,  ההחלטה על כך היא של הצוות המטפל. במקרים אלה מבוצע צילום הרנטגן בחדר בו מבוצע הטיפול.
באם נעשה שימוש לצורך התכנון בשתי הטכניקות הרי שבשלב הראשון תבוצע סריקת CT,  סריקת ה–CT לא נעשית לצורך אבחון אלא במטרה למפות את איזור הטיפול ולהכין את תכנית הטיפול. במהלך הבדיקה תשמע את המכונה כאשר היא מסתובבת. למרות שהמכונה משמיעה רעש קל הטכנאי ישמע אותך, ייראה אותך דרך חלון ובטלויזיה במעגל סגור ויוכל לדבר איתך. סריקת ה–CT  נמשכת כ–10 דקות.
בהמשך יבוצע צילום רנטגן – X – ray, צילום זה יבוצע בחדר הטיפול כאשר אתה יושב על מכשיר אופניים מיוחד בתנוחה בה יבוצע הטיפול .
במהלך התכנון טכנאי הקרינה יסמן על גופך סימנים עם מרקר אותם אפשר לשטוף לאחר הסימולציה ויסמן נקודות קעקוע קטנות, כמעט בלתי נראות. נקודות אלו תשמשנה למיקום שדות הקרינה בהמשך. בדרך כלל עושים שתי נקודות קעקוע,  אחת על הגב העליון  ואחת על בית החזה. קעקועים אלו קבועים כך שאין חשש שירדו במהלך רחצה. לאחר שנקבעה התנוחה ונעשו הסימונים יצלם רנטגנאי הריפוי (טכנאי הקרינה) באמצעות מצלמה רגילה מספר תמונות שלך שידגימו את תנוחת הישיבה המדוייקת ויבטיחו תנוחה זהה במהלך הטיפול. בנוסף יצלם אותך לצורך כרטיס זיהוי במהלך הטיפול. תהליך הסימולציה נמשך כשעה ולא כרוך בכאב.
ביום הסימולציה מומלץ ללבוש בגדים נוחים ולא לענוד עגילים או שרשראות.


לאחר הסימולציה פיזיקאים ורופאים יכינו את תכנית הטיפול שלך. הם ישתמשו בצילום הרנטגן ובסריקת ה–CT שבוצעה כדי לתכנן את הטיפול ולהחליט איזה מינון קרינה יקבל הגוף שלך.
הריאות רגישות מאד להשפעת  הקרינה ולא יכולות לסבול את אותו מינון ששאר הגוף יכול לקבל. כדי להגן על הריאות, ישתמשו בצילום הריאות שבוצע כדי ליצור הגנות על הריאות ולהפחית את מינון הקרינה שינתן לריאות. הגנות אלו ימוקמו במהלך הטיפול על מסך שיועמד לפני גופך בכל טיפול.
תכנון והכנת הטיפול, כולל בקרת איכות, נמשך כ–5–10 ימים.


TBI - הטיפול

לפני תחילת הטיפול תתקבל לבית החולים לצורך אשפוז. הטיפול יינתן לך במספר טיפולים. בהתאם לסוג ההשתלה שאותה תעבור, בדרך כלל הטיפולים יינתנו במשך 3 ימים רצופים פעמיים ביום ב-7 בבוקר וב–15:00 אחר הצהריים או על פי הנחיית הצוות המטפל. יתכן ויינתנו טיפולים קצרים יותר.
תאריכי הטיפול נקבעים על פי תכנית ההשתלה אותה מקבל טכנאי הקרינה מהרופא ההמטולוג.
יש להגיע לטיפול כשאתה לובש בגדים קלים ללא מתכת, יש להסיר את הנעלים טרם הטיפול, ניתן להישאר עם גרביים. אין לענוד כל תכשיטים, הם עלולים להפריע לקרינה לאיזור.

ניתן לבקש לשמוע מוזיקה במהלך הטיפול, תוכל להביא איתך תקליטור של מוזיקה המועדפת עליך.
כאשר יגיע זמן הטיפול תועבר ליחידה לטיפול בקרינה - רדיותרפיה בכיסא גלגלים. הטיפול ינתן על ידי טכנאיי הקרינה שעובדים עם הרופא והאחות כדי לתת לך את הטיפול.

תנוחה

תנוחה מיוחדת נדרשת במהלך הטיפול. תינוקות וילדים מאד קטנים ימוקמו
על גבי מיטה נמוכה. ילדים יותר גדולים ובוגרים ימוקמו יישובים על גבי מתקן
מיוחד דמוי אופניים. טכנאי הקרינה יסייע לך למקם את עצמך בצורה הנכונה
במתקן.
כשהידיים מונחות על מוטות מיוחדים, תהיה עם הפנים אל המכונה
בחלק הראשון של הטיפול ועם הגב בחלק השני של הטיפול.
אמצעי ההגנה על הריאות ימוקמו על הלוח שיועמד מול בית החזה שלך
מבלי לגעת בגופך.
הטכנאי ישתמש בקעקועים שנעשו כדי למקם את הבלוקים
כמו שצריך. הבלוקים הם גושי עופרת בצורת ריאות הממוקמים על גבי לוח
מיוחד ומשמשים להגנה על הריאות בזמן הטיפול בקרינה.
ביום הראשון לטיפול יודבקו מדבקות מיוחדות
המאפשרות לפיזיקאי שילווה את הטיפול שלך לנטר את רמות
הקרינה בחלקי הגוף השונים.

הטיפול

לאחר שהטכנאי יכוון את המכונה ואתה תשב בצורה
הנכונה יעזוב הטכנאי את החדר והטיפול יתחיל.
אל תזוז במהלך הטיפול כדי שהטיפול יהיה מדויק כפי שתוכנן.
במהלך הטיפול תוכל לשמוע את רעש המכונה כאשר היא נדלקת ונכבית
אבל לא תרגיש כלום. טיפול קרינתי דומה לצילום רנטגן ואינו כרוך בכאב. הטיפול אורך בין 15 ל–20 דקות. יש מטופלים שמעדיפים להשתמש בטכניקות של הרפיה או האזנה למוזיקה במהלך הטיפול.
למרות שאתה לבד במהלך הטיפול הצוות המטפל יראה אותך בטלויזיה במעגל סגור. הצוות המטפל יכול לשמוע אותך ולדבר איתך, במידת הצורך, דרך האינטרקום. אם תחוש ברע תוכל ליידע את הצוות,  במקרה כזה יופסק הטיפול והצוות יכנס כדי לטפל בך, הטיפול יחודש לאחר שתחוש בטוב.
חשוב להדגיש שלמרות שאתה מקבל קרינה אתה לא "נעשה רדיואקטיבי" במהלך הטיפול או אחריו כך שאין סכנה בהעברת קרינה לאנשים אחרים.

טיפולים נוספים

לעיתים טיפול קרינתי נוסף ניתן לאברים אחרים בגוף, כתוספת לקרינה הכל גופית. טיפולים אלו לאיברים כגון טחול, אשכים, מוח יינתנו בדרך כלל ימים ספורים טרם הטיפול בקרינה כל גופית.

תופעות לוואי של הטיפול

למרות שלא תחוש בכל תחושה של כאב במהלך הטיפול עצמו לקרינה כל גופית יש תופעות לוואי. חלק מהתופעות מתרחשות מיד וחלק מהן במהלך ימי הטיפול. תופעות לוואי נוספות יכולות להופיע כתוצאה מהכימותרפיה שאתה תקבל ובמשך שבועות וחודשים לאחר שההשתלה הושלמה.
תופעות הלוואי הנפוצות ביותר במהלך ימי הטיפול בקרינה הן כאבי ראש, בחילות, הקאות, שלשול, עייפות ותגובה בעור. בנוסף חלק מהמטופלים מפתחים דלקת של בלוטות הרוק. הדלקת עשויה לגרום לכאב מאחורי האוזן ובלסת.
ניתן לתת טיפול תרופתי שמוריד באופן משמעותי את הבחילות וההקאות שרוב המטופלים מתנסים בהן, טיפול כזה יינתן לך במחלקת האשפוז טרם הגעתך לטיפול בקרינה. הבחילות וההקאות חריפות יותר ביום הראשון של הקרינה ובדרך כלל מתחילות שעה עד שעתיים לאחר הטיפול הראשון. אם מופיעות הקאות הן בדרך כלל פוחתות ככל שהטיפול מתקדם ועשויות להיעלם ביום השלישי.
אין צורך להשתמש בקרם כלשהו במהלך הטיפול בקרינה.
יש מטופלים שמפתחים אדמומיות של העור כתוצאה מהטיפול בקרינה במהלך הימים הראשונים לאחר הטיפול, יכול להופיע גם יובש וגרד בעור. אם קיבלת קרינה לאשכים התגובה יכולה להיות יותר חריפה באזור האשכים. במקרים אלו תקבל טיפול בהתאם.
רבות מתופעות הלוואי שתתנסה בהן נגרמות גם כתוצאה מהקרינה הכל גופית וגם כתוצאה מהטיפול הכימותרפי. אלה כוללות אובדן שיער, אי נוחות בפה ובגרון, שינויים בטעם, פצעים בפה, בחילות, הקאות, שלשול, דיכוי מוח עצם (ספירות נמוכות). תופעות אלה הן זמניות ויחלפו עם הזמן.
הטיפול בקרינה יכול לגרום תופעות לטווח ארוך שיכולות להתרחש חודשים ושנים לאחר שסיימת את הטיפול. עקרות היא תופעת לוואי צפויה כתוצאה מטיפול משולב בקרינה וכימותרפיה (ניתן להתיעץ עם הרופא המטפל לגבי שימור הפוריות), אולם המראה לא משתנה. דבר עם הרופא האונקולוג המטפל שלך והאחות מתאמת ההשתלות ביחס לכל השאלות והדאגות שמטרידות אותך. כמחצית מהמטופלים יזדקקו לטיפול חליפי לשמירה על פעילות תקינה של בלוטת התריס לאחר טיפול בקרינה כל גופית.
תופעות מאוחרות אחרות יכולות להיות פריקרדיטיס – דלקת קרום הלב, דלקת ריאות על רקע קרינה, קטרקט, וממאירויות משניות.
הסבר מפורט תקבל מהרופא ואם יש לך שאלות נוספות אתה מוזמן לשאול.

דאגות רגשיות

להיות מאובחן בסרטן יכול לגרום לך ולאלה שדואגים לך להגיב באופנים שונים. אתה יכול לחוש חרד, עצבני, מדוכא, מודאג, מפוחד, בודד, אדיש, אמביוולנטי ואפילו כועס. כל הרגשות האלה צפויים לאחר שאתה או מישהו יקר לך אובחן כחולה במחלה קשה. בנוסף אתה יכול להיות מודאג מהעבודה, מהפרנסה, מחיי המשפחה והחברה ומהתפקוד המיני, תמיד גם יכול לקנן החשש מחזרתה של המחלה. פעמים רבות אנשים מסתירים את תחושותיהם ופחדיהם וכך כל אחד נשאר לבד עם רגשותיו. לדבר על התחושות והדאגות יכול לסייע לך ולקרובים לך.
אנחנו גם מעודדים אותך לדבר עם הצוות המטפל: הרופא, האחות, העובד הסוציאלי ו/או הפסיכולוג ביחס לנושאים שמטרידים אותך.

לאחר השלמת הטיפול

לאחר השחרור שלך יקבעו לך ביקורים קבועים למעקב אצל הרופא האונקולוג שלך. במהלך ביקורים אלה יתאפשר לעקוב אחר התגובה שלך לטיפול. בדיקות דם, צילומי רטגן ו-CT יבוצעו גם הם לאורך תהליך המעקב.
לפני ביקור אצל הרופא רשום את השאלות שיש לך, הבא את הרשימה איתך, הודע לרופא שלך על תרופות שעומדות להסתיים, כדי שלא תישאר ללא תרופות.
אם יש לך שאלות אתה יכול להתקשר לאחות או לרופא שלך בכל זמן בין הטיפולים..
אנו מקווים שחוברת זו סייעה להכין אותך לקראת הטיפול, אם יש לך שאלות אתה מוזמן לשאול.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל