מה זה קרניוטומיה?
קרניוטומיה (Craniotomy) היא פעולה כירורגית לפתיחת עצם הגולגולת, במטרה לבצע ניתוח מוח או לטפל במצבים רפואיים שונים במוח ובסביבתו. המונח קרניוטומיה מתייחס כיום לא רק לפתיחת הגולגולת אלא מהווה שם כולל לניתוח מוח פתוח, הכרוך בהסרת עצם הגולגולת (או חלקה) והחזרתה למקומה בסיום הניתוח.
באילו מקרים מבצעים ניתוח קרניוטומיה לפתיחת גולגולת?
• הסרה של גידול שפיר או ממאיר – קרניוטומיה היא הניתוח הנפוץ ביותר כיום לכריתת גידולים שונים מהמוח. ניתוחים אלה מבוצעים הן בהרדמה מלא והן בערנות.
• הסרת קריש דם (המטומה) ועצירת דימום תוך מוחי, כגון טיפול במפרצת מוחית ובמלפורמציות של כלי דם.
• טיפול במומים מולדים בכלי הדם, למשל: מום עורקי-ורידי בחיבורים בין כלי דם.
• טיפול בטראומה שנגרמה מחבלת ראש, כגון שבר בגולגולת או דימום מוחי.
• ניקוז של זיהום (אבצס) במוח וטיפול במחלות זיהומיות של המוח.
• טיפול בתופעות נוירולוגיות, כמו אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי.
• הפחתת לחץ תוך גולגולתי מוגבר העלול לסכן את המוח.
• ביצוע ביופסיה – נטילת דגימה מגידול במוח כדי לאבחנו באופן מדויק.
איזו הכנה נדרשת לניתוח קרניוטומיה בגולגולת?
לפני הניתוח יבוצעו בדיקות מעבדה נדרשות וכן בדיקות דימות וסריקות של המוח, במטרה לזהות באופן המדויק ביותר את הבעיה ואת מיקומה. לפחות שבעה ימים לפני הניתוח, המטופל יתבקש להפסיק נטילה תרופות מדללות דם כמו קומדין ואספירין. על פי שיקול דעתם של הרופאים, יינתנו למטופל לפני הניתוח (ולפעמים גם לאחריו) תרופות נגד פרכוסים על מנת למנוע התקפים אפילפטיים, טיפול מונע כנגד זיהומים אפשריים, טיפול בסטרואידים להפחתת בצקת במוח וכן תרופות הרגעה לפני הניתוח במטרה להפחית חרדה. ההכנה האישית של המטופל כוללת צום מוחלט בשש השעות שלפני הניתוח.
כיצד מבצעים ניתוח קרניוטומיה בגולגולת?
ניתוח לפתיחת גולגולת נמשך לרוב בין שלוש לארבע שעות (ולעיתים יותר, כתלות במורכבות הניתוח). לאחריו יידרש אשפוז של יומיים עד ארבעה ימים. בתחילת הניתוח מקבעים את ראש המטופל במתקן מיוחד, שנועד למנוע כל סיכון לתזוזה ולאפשר למנתח דיוק מרבי בפעולה. לאחר שהמטופל מורדם (באופן חלקי או מלא), המנתח מבצע חתך לחשיפת עצם הגולגולת, מנסר את העצם תוך שימוש במקדח ייעודי ומסיר חלק ממנה. בשלב זה מעטפת המוח נחשפת, המנתח פותח אותה ומבצע את הפעולה הנדרשת במוח. לאורך הניתוח נעשה שימוש במכשור מתקדם וייחודי במטרה לטפל במדויק באזור הרצוי, ובתוך כך למנוע פגיעה ברקמות בריאות סמוכות ולשמר את תפקודי המוח. לאחר הסרת הגידול או בסיום ביצוע הפעולה, המנתח תופר את מעטפת המוח ומחזיר את עצם הגולגולת למקומה. החתך בקרקפת נתפר ונחבש, והמטופל עובר להתאוששות ולמעקב ביחידה לטיפול נמרץ נוירוכירורגי.
באילו אמצעים משתמשים המנתחים בניתוח קרניוטומיה?
ניתוחי מוח הם מהניתוחים המורכבים ביותר בעולם הרפואה. על מנת לצמצם סיכונים ולאפשר דיוק מרבי בפעולה, במהלך ניתוחים אלה נעשה שימוש במכשור מקדמת הטכנולוגיה העולמית בתחומי הכירורגיה והדימות: מערכת ניווט חדשנית שמאפשרת למנתח להתמצא במרחב המוח ולהגיע לאזור המיועד בבטחה ובדיוק מרבי, מיקרוסקופ ניתוחי רב עוצמה, כלים ניתוחיים זעירים כמו פינצטה חשמלית, ואמצעי דימות תוך-ניתוחיים מתקדמים וביניהם CT, אולטרסאונד ו-MRI.
כמה מסוכן ניתוח פתיחת גולגולת, ואילו סיבוכים עלולים לקרות?
ניתוח מוח פתוח (קרניוטומיה) הוא מהניתוחים המורכבים והעדינים ברפואה, אולם בזכות הידע הרב שנצבר, איכות המומחים והשימוש בטכנולוגיות חדשניות, שיעור התמותה בניתוחים אלו נמוך, ובמרכזים הטובים בעולם המערבי (ובכללם בילינסון) הוא עומד על פחות מ-1% לניתוחים אלקטיביים (מתוכננים). לפני הניתוח, המנתח יציג למטופל ולמלוויו את מכלול הסיכונים העלולים להיות כרוכים בניתוח פתיחת גולגולת ולאחריו.
סיבוכים שונים עלולים להיווצר בעקבות ניתוח קרניוטומיה, אולם הם נדירים יחסית. סיבוכים אלה יכולים לכלול דימום, קרישי דם או בצקת במוח, התפתחות זיהום, נזק לא מכוון לרקמת עצב בריאה וכן פרכוסים (התקפים אפילפטיים). באחוזים נמוכים עוד יותר עלולים להיגרם שיתוק מלא או חלקי, הפרעות בחושים השונים ופגיעה קוגניטיבית (נזק בדיבור, בהבנה ובזיכרון ופגיעה מנטאלית). נזקים כגון אלו, הנובעים מחוסר נוירולוגי, הם הפיכים לרוב.
אחרי ניתוח קרניוטומיה – מה חשוב לדעת בתקופת האשפוז?
מכיוון שמדובר בניתוח מורכב, יש לכך השלכות גם על תקופת ההתאוששות שלאחר הניתוח, כך שיש להתאזר בסבלנות ולאפשר את הזמן הדרוש להחלמה מלאה. המהלך שלאחר ההתעוררות מההרדמה כולל העברה ממחלקת ההתאוששות לניטור והשגחה צמודה ביחידת טיפול נמרץ נוירוכירורגיה, למשך 24 שעות לפחות. לאחר מכן יועבר המטופל לאשפוז במחלקה, הצפוי להימשך מספר ימים, ובמהלכו יוחל בחזרה לתפקוד, במידת הצורך גם בסיוע טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד, ובתמיכה צמודה של צוות הסיעוד במחלקה. לאחר השחרור הביתה יוזמן המטופל לביקורת בבית החולים, יפגוש את המנתח וישמע את חוות דעתו לגבי המשך טיפול או מעקב בהתאם לתוצאותיה של הבדיקה הפתולוגית.
איך צפויים להיראות הימים הראשונים שלאחר הניתוח?
יש לקחת בחשבון שבעת האשפוז במסגרת טיפול נמרץ, ולפחות ביום הראשון לאחר הניתוח, המטופל יהיה מחובר לאינפוזיה ולרוב גם לקטטר שתן. סביר שיהיה צורך גם בהכנסת נקז למקום הניתוח, לרוב למשך כ-48 שעות, על מנת לנקז נוזלים ודם שעלולים להצטבר בגולגולת וליצור לחץ פנימי על המוח. מבחינת אכילה ושתייה, ניתן יהיה לשתות ולאכול מזון קל כבר ביום הניתוח, ולמחרת היום אפשר יהיה לרדת מהמיטה ולשבת על כורסה, ואף להתהלך מעט במסדרון בכפוף לתחושת המטופל.
לאילו תופעות לוואי יש לצפות אחרי ניתוח פתיחת גולגולת?
התופעות השכיחות ביותר בימים הראשונים אחרי הניתוח, שיחלפו עם ההחלמה, הן תחושת בחילות והקאות, כאבי ראש וכאב כללי באזור החתך הניתוחי. רבים מהמחלימים אחרי ניתוח מוח מדווחים על שמיעת "רעש של מים", תופעה מוכרת שאינה צריכה לגרום לחשש וחולפת מאליה לאחר מספר ימים.
תופעת לוואי נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא במקרה של נטילת תרופות סטרואידיות נוגדות בצקת, לפני הניתוח או לאחריו. לסטרואידים הניתנים לאורך זמן יש לעיתים תופעות לוואי כמו תיאבון מוגבר, קשיי שינה, בעיות בעיכול, חולשת שרירים (בעיקר ברגליים), שינויים במשקל ותנודות במצב הרוח. תופעות אלו צפויות לחלוף מאליהן לאחר כמה ימים, עם סיום נטילת התרופות.
כמובן שכל החלמה מניתוח כרוכה בכאבים ברמה זו או אחרת. צוות המחלקה ערוך להעניק טיפול בכאב, ובמקרה של כאבים חזקים אפשר יהיה להיעזר בתרופות משככות כאב.
האם ניתוח פתיחת גולגולת גורם לשינוי במראה החיצוני?
כמו במרבית הניתוחים, גם ניתוח קרניוטומיה עשוי לגרום לשטפי דם ולנפיחויות. מכיוון שמדובר בראש, עלולים להיווצר שינויים חיצוניים בולטים יחסית, אולם אלה צפויים להיעלם כעבור מספר ימים. שינויים אלה יכולים להשפיע על צורת הראש וכן על מראה הפנים, בעיקר בגלל נפיחות שלרוב מתרכזת מעל לעין, אולם כאמור הם הפיכים, והאזור ישוב למראהו הרגיל עם התקדמות ההחלמה.
כמה זמן צפויה להימשך ההחלמה מניתוח מוח עם פתיחת גולגולת?
ההחלמה המלאה מניתוח קרניוטומיה נמשכת לרוב עד חודשיים ימים. ההמלצה השגורה היא להישאר בבית למנוחה של 4–6 שבועות לפני החזרה לעבודה. בתקופה זו יהיה על המטופל להגיע למרפאה להסרת תפרים – פעולה מהירה שאינה כרוכה בכאב ומתבצעת כ-14 ימים לאחר הניתוח; וכן לביקורת אצל הרופא המנתח שתתבצע בחלוף שבועיים עד חודש מהניתוח. לעיתים, בעיקר כאשר מדובר בהסרת גידול ממאיר, יזומן המטופל לבדיקות מעקב נוספות לאורך החודשים הראשונים שלאחר הניתוח במטרה לוודא כי הגידול הוסר במלואו וכי אין סימנים להתפרצות מחודשת של המחלה.
האם צפויים להיות כאבים בתקופת ההחלמה בבית?
בזמן ההחלמה בבית ייתכן שיהיו עדיין כאבים, אולם בעוצמה הולכת ופוחתת ביחס לימים הראשונים שאחרי הניתוח. במקרה של כאבים חזקים שקשה להתמודד עימם, יש להיוועץ בצוות הרפואי לגבי משככי כאב שניתן ליטול לפי הצורך.
מהן ההנחיות לקראת השחרור הביתה?
בתקופת ההחלמה בבית יש להקפיד על התנהלות נכונה, שתאפשר לגוף מנוחה והתאוששות:
• הימנעות ממאמץ ומכל פעילות פיזית המכבידה על הגוף, לפחות במשך חודש.
• הימנעות מנהיגה במשך מספר שבועות, בעיקר אם קיימות תופעות של חולשה וסחרחורת.
• לאחר הסרת החבישה כעבור כ-48 שעות מהניתוח, יש לרחוץ היטב את אזור הניתוח מדי יום, במים וסבון, כדי למנוע התפתחות זיהומים.
• חשוב מאוד לשים לב לכל שינוי או סימן אזהרה שהגוף מאותת לנו בתקופת ההחלמה. יש להגיע ללא שהות לרופא או לחדר המיון במקרים של עליית חום מעל 38 מעלות, כאבי ראש מתגברים שאינם מגיבים לתרופות, בחילות והקאות בלתי נשלטות, התפתחות של נפיחות והפרשה מפצע הניתוח, תופעות נוירולוגיות שונות או פרכוסים.
כמובן שלפני השחרור ינחה הצוות הרפואי את המטופל בכל הנדרש לגבי התנהלות נכונה בתקופת ההתאוששות בבית.
מדוע מומלץ לעבור ניתוח קרניוטומיה בבילינסון ובמרכז דוידוף?
תחום ניתוחי המוח הוא מהמסובכים ביותר ברפואה המודרנית, תחום המחייב עבודת צוות רב מקצועית מדויקת ומתואמת, המשלבת יחד מומחים מתחומי הנוירו-אונקולוגיה, נוירו-כירורגיה, רדיותרפיה (המכון לטיפול קרינתי), נוירו-רדיולוגיה (דימות), פתולוגיה ועוד.
המרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף פועל במסגרת המרכז הגדול ובמוביל בארץ לטיפול בסרטן ובחקר הסרטן. דוידוף הינו חלק מבית חולים בילינסון – מרכז רפואי מוביל ברמה עולמית (בין 200 בתי החולים הטובים בעולם לפי "ניוזוויק"). בילינסון הוא מרכז-על המאפשר למטופל ולמשפחתו לקבל מעטפת טיפולית רחבה במיוחד, שבה כלל מרכיבי הטיפול זמינים תחת קורת גג אחת. במרכז לגידולי מוח במרכז דוידוף עומד לרשות המטופלים צוות רב מקצועי של מומחים מהשורה הראשונה בישראל, חלקם בעלי שם בינלאומי. הנוירוכירורגים בבילינסון עושים שימוש בטכנולוגיות הניתוחיות המתקדמות ביותר בעולם ובגישות חדשניות, המביאות לתוצאות ברמה העולמית הגבוהה.
מהו הערך המוסף של הטיפול בבילינסון ובמרכז דוידוף?
בצד האיכות הקלינית הגבוהה, פועל בבית החולים מערך תמיכה מקיף לרווחת המטופלים ובני המשפחות. מערך זה כולל בין השאר תמיכה סוציאלית, רגשית ופסיכולוגית, וכן יחידה לרפואה אינטרגטיבית עם מטפלי גוף-נפש במגוון תחומים, המסייעים להתמודדות עם תסמיני המחלה ועם תופעות הלוואי של הטיפולים. מסע המטופל במרכז דוידוף ובבילינסון מתמקד בטיפול אישי ואנושי, כאשר המטופל מצוי תמיד במרכז – הן בהיבט של התאמת תוכנית טיפול אישית והן מבחינת היחס, האמפתיה והשירות לו ולמשפחתו, במסע המורכב של התמודדות מול גידול ראש מסכן חיים או מחלת מוח אחרת. במרכז דוידוף ובבילינסון, כל משאבי הצוות ממוקדים במטרת-על אחת: להאריך חיים, לשפר את איכות החיים – ולהקל על החולה ועל מלוויו ככל הניתן ובכל דרך אפשרית.
צוות המרכז לגידולי מוח וכלל הצוותים במרכז דוידוף ובבילינסון מאחלים לכם בריאות טובה. בכל שאלה ניתן לפנות אלינו בטל' 03-9378007 ובדוא"ל
BL2030431A@clalit.org.il