על השירות
השתלה עצמית הינה חלק מהטיפול בחולי מיאלומה נפוצה ובחולי לימפומה נשנית. מטרת ההשתלה העצמית הינה לאפשר את חשיפת החולה לכימותרפיה במינון גבוה ועוצמתי, כאשר בזכות תאי האב שנאספו והוקפאו קודם לכן ומופשרים וניתנים לחולה מייד עם סיום הטיפול הכימותרפי, מתאפשרת התאוששות מהירה של מח העצם מהטיפול האינטנסיבי.
הליך איסוף תאי אב עצמיים לאחר מתן זריקות המעודדות ייצור מוגבר של תאי אב במח העצם מהווה את הבסיס והשלב הראשון בתהליך ההשתלה העצמית, וקודם לאשפוז לצורך השתלה. לעיתים הזריקות ניתנות בשילוב עם טיפול כימותרפי מקדים. התאים נאספים לרוב מדם היקפי באמצעות מכונה המפרידה את תאי האב מהדם.
השתלה אלוגנאית (מתורם) הינה חלק מהטיפול בחולי לוקמיה חריפה, ולעיתים גם בלוקמיה כרונית, תסמונת מיאלודיספלסטית, לימפומות נשנות ועוד. טיפול זה מאפשר הן חשיפת החולה לטיפול כימותרפי במינון גבוה, והן את החלפת מח העצם החולה במח עצם בריא בעל פעילות "שתל כנגד מחלה". לרוב התורמים הינם בני משפחה תואמים או לחילופין תורמים זרים הנמצאים במאגר תורמים בארץ או בחו"ל. במקרים היחסית נדירים בהם לא נמצא תורם מתאים ניתן לשקול תורם "אלטרנטיבי", הכולל דם חבל טבורי או בן משפחה המתאים בהתאמה חלקית בלבד (תורם הפלואידנטי).
תהליך איסוף תאי אב מתורם דומה בעיקרו להליך האיסוף העצמי. איסוף תורמים בני משפחה מתואם ונעשה על ידינו, בעוד שאיסוף התורמים הזרים מתואם על ידי המאגר אליו שייכים.
השירות מורכב ממנהלת השירות, ד"ר ליאת שרגיאן, וממתאמת השתלות מח עצם, אחות מיכל נבון.
מטרת השירות
איסוף תאי אב הינו תהליך מורכב ביותר, וכרוך בשיתוף פעולה הדוק בין מספר מערכות. מנהלת השירות ומתאמת השתלות מח העצם מרכזות את תהליך איסוף תאי האב ומלוות את התהליך על כל שלביו.
תהליך זה כולל בשלב ראשון, הערכת המטופל ומידת התאמתו וכשירותו הגופנית לביצוע ההליך. בחולים המופנים להשתלה עצמית, נעשית גם הערכה של מידת תגובה המטולוגית לטיפולים עד כה, והאם עונים על האינדיקציות להשתלה עצמית.
בשלב השני מוזמנים המטופל ובני משפחתו להדרכה ולתיאום לקראת ההשתלה, כולל לגבי תהליך ההזרקה הנעשה עצמאית על ידי המטופל.
השלב השלישי והאחרון הינו האיסוף עצמו, הכרוך בתיאום מדוקדק מול כל הגורמים השותפים לתהליך:
- אשפוז יום - אליו מגיע המטופל בבוקר האיסוף, נבדק, ומקבל מוצרי דם לפי הצורך.
- בנק הדם - בו מבוצע האיסוף בפועל.
- מעבדת תאים בבי"ח שניידר לרפואת ילדים בישראל - האחראית על ספירת כמות התאים, עיבוד המנה והקפאתה.
- רופא טיפול נמרץ – המכניס במידת הצורך צנתר מרכזי למטופל.
- מחלקת אשפוז - תיאום מול מחלקת אשפוז למטופל הזקוק לאיסוף באשפוז.
- במטופלים שכשלו באיסוף סטנדרטי - אישור ומתן גורם צמיחה מסוג אחר.