ניתוחי לב וחזה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > ניתוחי לב וחזה > לזכות בחיים

לזכות בחיים

  • מאת:
  • מאת: ד''ר בנימין מדליון, רופא בכיר במחלקת ניתוחי חזה ולב | בי''ח בילינסון, מרכז רפואי רבין

מאמרים בנושא ניתוחי לב וחזה  

אמא לתינוק חולת ריאות, גבר בשנות ה-50 שנאלץ להפסיק לעבוד עקב מחלת לב הם רק שני מקרים מתוך עשרות חולים שזכו בחיים חדשים לאחר השתלת לב או ריאות. בזכות ההשתלה הם שבו למעגל החיים.

 לפני כשנה הגיעה אלי טלי, צעירה בת 24 עם מחלת ריאות מולדת, אם לתינוק בן שנה, שמצבה הלך והדרדר עד להגבלה תפקודית קשה ביותר. הצעירה סבלה מזיהומים חוזרים בריאות ונזקקה לתמיכה של חמצן באופן קבוע. אומנם ליוותה אותה משפחה תומכת מאוד, אך במצבה, היא לא הייתה מסוגלת לשחק עם בנה, לטייל עימו בעגלה ולבצע פעולות פשוטות כמו כל אם טרייה.
פגשתי בטלי לקראת השתלת ריאות שתאפשר לה חיים חדשים. ואכן, לאחר זמן קצר, השתלתי בהצלחה ריאות בגופה. טלי התאוששה במהרה וחזרה והחלה ליהנות מהאימהות ללא תלות בבלון חמצן ובבני המשפחה וללא ריתוק לבית.
גם מזלו של פיני בן ה-59 שפר כאשר עבר השתלת לב. פיני, סבל מהתקפי לב חוזרים ועבר ניתוח מעקפים בעבר. עם השנים חלה הידרדרות במצבו ולבו כשל עד למצב שלא היה מסוגל ללכת מספר מטרים. עד שנמצא לו לב מתאים חלפה כשנה וחצי במהלכה אושפז במחלקתנו. היו מספר פעמים שכמעט ונמצא לב מתאים אך ברגע האחרון מסיבות שונות נמצא כלא מתאים. לאחר ההשתלה פיני התאושש במהירות ויכולתו התפקודית השתפרה מאד.
כרופא העוסק בהשתלות, אני פוגש חולים במחלת לב או ריאות שכמעט אינם מסוגלים לתפקד. חלקם מסוגלים לבצע פעולות אותם הם היו רגילים לבצע בעבר. אחרים אינם מסוגלים לבצע פעולות בסיסיות ולדאוג אף לצרכיהם הבסיסיים.
התקפי לב, מחלות במסתמי הלב ומחלות לבביות אחרות, כל אלה בשלבים המתקדמים יכולים להביא לכישלון בפעילות הלב. עישון ומחלות ריאה אחרות יכולים לפגוע בריאות בצורה קשה ולגרום להפרעה קשה בתפקודם. לרפואה המודרנית יש מספר פתרונות למצבים אלה.
בשלבים מוקדמים, הטיפול הוא תרופתי ולעיתים ניתוחי (ניתוח מעקפים, ניתוח מסתמים ועוד).
בשלבים מתקדמים פתרונות אלה אינם מספקים והידרדרות החולה נמשכת. בשלב זה הפתרון המוכח היחידי הוא ניתוח השתלה. ניתן לבצע השתלת ריאות, השתלת לב, או השתלת לב וריאות יחדיו בהתאם לצורך. לרוב, מדובר באנשים צעירים בעלי משפחה, שחייהם נעצרו בשלב מוקדם וניתוח ההשתלה יכול לאפשר להם לחזור ולתפקד בצורה טובה במסגרת החברה והמשפחה.
 

כל הדרך להשתלה

המועמדים המתאימים עוברים סדרת בדיקות מקדימה בכדי לבדוק אם אמנם מתאימים הם להשתלה ומוצבים ברשימת המתנה ארצית להשתלה עד אשר ימצא התורם המתאים.
כאשר מגיעה התרומה המיוחלת, מתקבלת בבית החולים הודעה על תורם מתאים שמשפחתו הסכימה לתרום את אבריו. בשלב זה מתחיל המרוץ נגד הזמן מתוך מטרה להשתיל את האיבר במהירות האפשרית ולהקטין ככל הניתן את הימצאות האיבר מחוץ לגוף. במקביל מגיעה שיחת הטלפון המיוחלת לבית החולה, בה הוא מתבקש להגיע לבית החולים בדחיפות. בו זמנית יוצא צוות מבית החולים בילינסון לבית החולים בו נמצא התורם בכדי להתחיל בהכנות לגיוס האיברים. מדובר בתהליך מורכב המערב מספר צוותים ודורש תאום מדוקדק בכדי למנוע שהייה מיותרת של האיבר המושתל מחוץ לגוף.
תהליך ההשתלה מחייב שיתוף פעולה רב תחומי של רופאים עם מומחיות שונות כמו מנתחי לב חזה, קרדיולוגים, רופאי ריאות, טכנאי מכונת לב-ריאה, אחיות חדר ניתוח, מרדימים ועוד. בתום הניתוח, הריאות החדשות או הלב החדש מתחילים לתפקד באופן עצמאי. לאחר התאוששות מהניתוח צפוי המושתל לחזור לחיים רגילים ופעילים.

לב מלאכותי — כשההמתנה ללב מתארכת

לעיתים, במהלך ההמתנה להשתלת לב, חלה הידרדרות בתפקוד מערכות ואיברים נוספים בגוף. ברור כי ללא פתרון מיידי החולה לא ישרוד. במצבים אלה ניתן להשתמש ''בלב מלאכותי'' שהינו מכשיר מכני היכול להחליף את הלב בכדי לאפשר לחולה להמשיך לחיות עד שימצא לו הלב המתאים להשתלת לב. הלב המלאכותי מהווה גשר עד להשתלת לב. בעתיד הלא רחוק, יהווה כנראה אף תחליף קבוע להשתלה בחולים שאינם מועמדים להשתלה.
הרוב המכריע של השתלות הריאה וכמחצית מהשתלות הלב בישראל מתבצעות בבית חולים בילינסון שרכש מיומנויות בסטנדרטים הגבוהים ביותר הקיימים בבתי חולים מובילים בעולם בתחום. בית החולים בילינסון מציע את מגוון הפתרונות הקיימים בתחום. בישראל כמו במרבית המדינות בעולם, קיים מחסור תמידי באיברים להשתלה.
ככל שיותר משפחות יאפשרו תרומת איברים כך נוכל לאפשר לחולים רבים יותר חיים חדשים. 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל