יש להבחין תחילה בין אלרגיה למזון לבין אי סבילות למזון.
אלרגיה למזון הינה תגובה לא רגילה למרכיבי מזון הנגרמת ע"י פעילותה של מערכת החיסון ואילו אי סבילות למזון היא תגובה למרכיבי מזון מסיבות אחרות, כמו למשל: אי סבילות ללקטוז הנמצא בחלב שנגרמת עקב חסר אנזים הנקרא לקטאז ומתבטאת בכאבי בטן ושלשולים לאחר אכילת מוצרי חלב.
אלרגיה למזון מתבטאת בכאבי בטן, הקאות, גירוי בפה ובחיך, הופעה של גרד, פריחה, קוצר נשימה ולעיתים רחוקות ירידת לחץ דם ושוק עם סכנת חיים.
אלרגיה לחלב,כמו גם אלרגיה לביצים ולבוטנים נפוצה יותר אצל תינוקות וילדים, וחולפת אצל אחוז ניכר מהילדים. לדוגמא, 80% מהילדים שהיו אלרגים לחלב יוכלו לשתות חלב ללא שום בעיה אחרי גיל 5 כי האלרגיה תחלוף. גם האלרגיה לביצים ולבוטנים דועכת עם ההתבגרות אך יש אחוז מסוים של ילדים שיהיו אלרגים לאותם מוצרים גם כבוגרים.
האבחנה של האלרגיה מתבצעת ע"י תבחיני עור למוצרי המזון או ע"י בדיקת דם לגילוי נוגדנים ספציפים מסוג IgE לסוגי מזון שונים.
בגיל מבוגר יותר ,שכיחה רגישות למזונות אחרים, כמו: דגים, פירות ים, פיצוחים למיניהם, אך יש רגישות גם לפירות שונים כמו אבוקדו, קיווי, ואחרים. דווקא רגישות לתות שדה נדירה ביותר למרות הדעה הרווחת. רגישות לפירות טרופיים מופיעה פעמים רבות אצל אנשים שרגישים ללטקס (גומי טבעי) בשל רגישות צולבת.
הופעה מאוחרת של רגישות למזון מוכר, שאוכלים אותו ברציפות כל השנים, נדירה ביותר.
מזון שגורם לתגובה אלרגית קשה אסור לחלוטין על אותם אנשים רגישים ויש לציידם במזרק אפיפן אוטומטי למקרה שיאכלו את המוצר בלא יודעין ויפתחו תגובה מסכנת חיים. הם אמורים לוודא שמזון שהם אוכלים לא מכיל את המרכיבים אליהם הם רגישים, ולאותם אנשים עם רמת רגישות גבוהה, אסור לאכול גם מזון שבא במגע עם המזון אליהם הם רגישים.
בשנים האחרונות התחיל ניסיון טיפולי בדסנסיטיזציה לחלב, ביצים או בוטנים. מדובר במתן הדרגתי יומיומי של המזון בריכוזים עולים עד כדי מנה יומית אותה יש לקחת מדי יום. טיפול זה הוא עדיין בשלבי מחקר ועתידו יתבהר במהלך השנים הקרובות.