הנקה

שאיבת חלב, אחסון והפשרה

בשונה מהמצב הטבעי של ההנקה, הפרשת החלב אינה פועלת בדרך כלל באופן יעיל בזמן שאיבת החלב. זו הסיבה שיש להשקיע מאמץ מכוון להפעלת שחרור החלב בעת שאיבת החלב

להלן שורה של אמצעים שיכולים לסייע להפרשת החלב:

  • סביבה שקטה ונעימה
  • אווירה רגועה ואופטימית
  • עידוד הביטחון העצמי של האם
  • עידוד הקשר הרגשי עם התינוק
  • נוכחות התינוק בזמן השאיבה (במקרה שהדבר אינו אפשרי, גם התבוננות בתמונה של התינוק יכולה לסייע, או בגד עם ריח התינוק
  • שתייה חמה מרגיעה (לא קפה)
  • מקלחת חמה או קומפרסים חמים לפני השאיבה
  • עיסוי קל של הפטמות
  • ליטוף עדין של ההילה והפטמה בקצות האצבעות
  • גלגול עדין של אגרופים קמוצים על פני השד בכיוון הפטמה
  • עיסוי הגב בין השכמות לאורך עמוד השדרה בתנועות סיבוביות של האגודלים במשך מספר דקות.

הנחיות לשאיבת חלב

יש לרחוץ ידיים במים ובסבון לפני כל שאיבה. אין צורך בניקוי הפטמה.

שיטת השאיבה:

בשלושת הימים הראשונים לאחר הלידה, יש לשאוב כ-5 דקות מכל צד, 3 פעמים כל שד.
מהיום הרביעי (כשיש זרימת חלב), יש לשאוב עד שהחלב מפסיק לזרום ואז לעבור לשד השני. במשאבה דו צדדית ניתן לשאוב במשך לפחות 10 דקות.
השאיבה מתבצעת 8 פעמים ביממה.
לפני ואחרי שנת לילה, ועוד 6 פעמים במשך היום.
6 שעות שנת לילה הוא הזמן המקסימלי בין השאיבות.
מרווחי שאיבת חלב גדולים יותר עשויים להקשות על יצירת החלב. 
ניתן לעסות את הפטמות עם חלב אם, לאחר כל שאיבה.
לאם שמעוניינת להניק בעתיד – שיטה זו חשובה במיוחד בשבועיים הראשונים לאחר הלידה, כי היא מעודדת יצירת חלב, ותספק בעתיד את כמות החלב הדרושה לתינוק.

לידיעתך:

  • השאיבה היא זמנית. כאשר התינוק יהיה מסוגל לינוק (לכל תינוק קצב התפתחות שונה) ההנקה אפשרית ורצויה.
  • בזמן "קנגורו" (כשהתינוק עלייך עור לעור), הרשי לו להחליק מעט כלפי השד, שיעשה היכרות עם התנוחה, יריח וילקק את השד.
  • הארוחות של תינוקך, מוכנות כל בוקר במטבח חלב ל- 24 שעות, ומונחות בתא עם שמך במקרר.
  • עדיפות לחלב טרי (חלב שלא הוקפא).
  • אם את מביאה חלב טרי, כל בוקר או ערב קודם, נשתמש בו במקום להפשיר חלב קפוא.
  • בשלב מסוים בהזנה, יתחיל תינוקך לקבל תוסף לחלב האם - HMF = Human Milk Fortifier זוהי אבקה המעשירה את חלב האם בחלבון, סידן וזרחן, החסרים לפגים.

הנחיות התנהגות בחדר שאיבה

  • יש לרחוץ ידיים לפני התחלת השאיבה (גם אם רחצת בכניסה לפגיה).
  • הכניסה לחדר השאיבה, הנה לאם השואבת בלבד. הבעלים מתבקשים לא להיכנס לחדר, כדי למנוע אי נעימות מנשים שואבות אחרות. 
  • אין לאכול בחדר שאיבה. השתייה מותרת ורצויה.
  • נא לשמור על סדר ועל ניקיון בחדר.
  • בסיום שאיבת החלב - יש לפרק את בקבוקי השאיבה לחלקים (בקבוק, גביע השאיבה) לשטפם ולשים בכלי המיועד לכך (האוגר ליד מטבח חלב).

אחסון חלב אם

אחסון החלב יעשה בכלי פלסטיק סגור הרמטי, שתקבלי מהאחות.
הרישום על כלי הפלסטיק יכלול את שמך, תאריך ושעת השאיבה וכן מדבקת היילוד עם פרטיו המלאים.
לפגים ולתינוקות בשלים - האחסון במקרר של הפגייה עד 24 שעות. האחסון במקפיא עד 4 חודשים.
בבית ניתן לאחסן את החלב במקרר עד 4 ימים ובמקפיא עד 4 חודשים כאשר החלב לא נמצא בדלת.
בקירור, חלב אם נפרד לשכבה מימית ושכבה שומנית, ניתן לערבב קלות את החלב לפני השימוש.
חשוב – עדיפות לחלב טרי. אם את מביאה כל בוקר או ערב קודם חלב טרי, נשתמש בו, במקום להפשיר חלב קפוא.
את מנות האוכל, מכינות אך ורק כוחות העזר בבוקר. אם את מתכננת להביא את החלב השאוב מהבית, נא להגיע עד לשעה 9:00 על מנת שנוכל להשתמש בחלב הטרי באותו יום.
את החלב מהבית מביאים טרי או קפוא בצידנית עם קרחון.

הפשרת חלב אם

  • הפשרת חלב קפוא תיעשה בטמפרטורת חדר.
  • חלב שהופשר טוב ל- 24 שעות במקרר.
  • חלב שהופשר לא יוקפא שנית.
  • עדיפות לחלב טרי, אולם, כשהתינוק מתחיל לקבל תזונה בפעם הראשונה, נשתמש בקולוסטרום הקפוא, שנשאב ראשון ונתקדם לפי התאריכים והשעות (במשך ארבעת הימים הראשונים מתחילת השאיבה).
  • חימום חלב אם ששהה במקרר, יעשה אך ורק במחמם חלב ייעודי במחלקה על ידי האחיות בלבד, להורים אסור לפתוח אותו – חימום חלב אם במיקרוגל הורס חלק ממרכיבי החלב החיסוניים, לכן איננו ממליצים על חימום במיקרוגל.