הנקה

חלב אם והרכבו

מהו הרכבו של חלב אם, מהו קולסטרום, מה ההבדל בין חלב קדמי לחלב אחורי והאם תינוק יונק זקוק לתוספת של נוזלים?

קולוסטרום

  • חלב שנוצר במשך הימים הראשונים לאחר הלידה. הוא בעל מרקם סמיך וצבעו צהבהב או שקוף.
  • עשיר בנוגדנים - מגן בפני זיהומים ואלרגיות.
  • עשיר בתאים לבנים - מגן בפני זיהומים.
  • בעל אפקט משלשל - מנקה את הגוף ממקוניום (צואת התינוק בימים הראשונים), מסייע למניעת צהבת.
  • מכיל פקטורי גדילה - מסייע לבשלות המעי, מונע אלרגיות ורגישויות.
  • עשיר בוויטמין A - מחליש חומרת זיהומים, מונע מחלות עיניים.

חלב בשל

חלב שנוצר כעבור מספר ימים. כמותו הגדולה נותנת הרגשה של שדיים מלאים, קשים וכבדים.

חלב קדמי

חלב המשתחרר מהשד בתחילת ההנקה/ השאיבה. צבעו כחלחל, כמותו גדולה יותר והוא מספק חלבונים, לקטוז ורכיבים תזונתיים נוספים.

חלב אחורי

 חלב המשתחרר מהשד בהמשך ההנקה/ שאיבה. החלב האחורי לבן יותר מהחלב הקדמי ועשיר יותר בשומן. השומן מעניק את מרבית האנרגיה מההנקה. מסיבה זו אין להפסיק את הארוחה מוקדם מידי. יש לתת לתינוק לינוק עד שישבע.

תינוק יונק מקבל כמויות גדולות של חלב קדמי, ובכך הוא מקבל את כל כמות המים הנדרשת.
מסיבה זו, לתינוקות יונקים אין צורך להוסיף מים לשתיה עד גיל 6-4 חודשים, אפילו באקלים חם. תינוק המקבל תוספת מים יונק פחות דבר הפוגע ביצירת חלב האם.