כידוע, התזונה המתאימה ביותר עבור התינוק והפג היא חלב אם. במקרים בהם לא אפשרי להניק, מסייבות רפואיות או אחרות, התינוק יקבל תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל). סוג התזונה, אופן האכלה ושעות האכלה מותאמים לתינוק ונקבעים על פי הוראת רופא.
ביממה הראשונה התינוק יהיה בצום ויקבל נוזלים דרך הווריד בלבד. בימים הבאים נתחיל להאכיל אותו בהדרגה, לפי מצבו.
בזמן שתינוק אינו מקבל את כל התזונה דרך הקיבה הוא יקבל השלמת נוזלים ואבות מזון בעירוי. תמיסת העירוי מכילה סוכר, חלבון, שומנים, מלחים וויטמינים.
בתינוקות שנולדו לפני שבוע 33, רפלקס המציצה אינו מפותח דיו ולכן הם אינם מסוגלים למצוץ ולבלוע היטב. תינוקות אלה יקבלו את התזונה דרך צינורית עדינה המוחדרת לקיבה דרך הפה או דרך האף (זונדה).
האם מומלץ לתת מוצץ?
כאשר פגים קטנים מקבלים תזונה בזונדה, מתן מוצץ בזמן האוכל עוזר לבניית הקשר בין המציצה לבין תחושת השובע. המעבר למציצה כאשר התינוק יגיע לבשלות, יהיה קל ומהיר יותר בתינוקות אשר מצצו מוצץ בגיל צעיר מאוד. בסביבות השבוע ה-33, תלוי במצב הפג ובבשלותו, יעשה ניסיון למתן תזונה דרך הפה (בבקבוק).
בשלב הראשון התינוק יקבל כמות קטנה, ואת שאר האוכל ימשיך לקבל בזונדה.
עם הזמן רפלקס המציצה מתחזק, הבליעה משתכללת וכמויות החלב שהתינוק בולע דרך הפה עולות עד להפסקת השימוש בזונדה. תהליך זה הוא איטי ודורש הרבה סבלנות.
לתשומת לבכם:
אנו מעודדים את ההורים להגיע בזמני הארוחות על מנת לקחת חלק בהאכלת התינוק. זהו זמן טוב מאוד לביצוע ה "קנגורו" והזדמנות פז להיענות לצרכיו של התינוק, לחיזוק הקשר ביניכם ומהווה צעד חשוב בהכנה לקראת השחרור הביתה.
זמני ההאכלה של התינוקות הם בדרך כלל כל 3 שעות החל מ-.01:00, 04:00, 07:00, 10:00, 13:00, 16:00, 19:00, 22:00 – האכלות עצמן מתחילות כחצי שעה לפני זמן זה, על מנת שכל התינוקות יספיקו לאכול.
במחלקה קיימת הדרכה בנושא שאיבה ושימור של חלב האם.