היחידה לכירורגית כלי דם מטפלת בכל מחלות כלי הדם, עורקיות וורידיות. הטיפולים מבוצעים בגישת ניתוח פתוח, צנתור (אנדווסקולרית) או שילוב של השתיים (פעולה היברידית).
פעילות היחידה מכוונת למתן מענה מהיר, מקצועי ומיטבי לכל בעיות כלי דם תוך הענקת יחס אישי ואנושי, במטרה לאפשר למטופלינו התאוששות מהירה וחזרה לשגרת החיים.
מחלות כלי דם כוללות מחלות חסימתיות כגון היצרויות בעורקי התרדמה (קרוטיד), היצרויות בעורקי הרגליים ועורקי המעיים, מפרצות (אנאוריזמות) של האאורטה הבטנית והחזית, ועורקים נוספים . בנוסף, מטפלת היחידה באי ספיקה ורידית ודליות ורידים, מקרים מסוימים של פקקת ורידים עמוקים וניתוחי גישה לדיאליזה (פיסטולה) לחולי אי ספיקת כליות כרונית.
המחלקה מטפלת בפגיעות טראומטיות לכלי דם בשילוב עם המחלקות הכירורגיות והטראומה.
היחידה מונה שלושה רופאים מומחים ושלושה מתמחים, צוות סיעודי משותף עם מחלקה כירורגית ב', שלוש טכנולוגיות מעבדה וסקולרית (בדיקות דופלר ודופלקס) ועובדת בשיתוף פעולה הדוק עם היחידה לרדיולוגיה פולשנית.
כמו כן, היחידה מספקת ייעוצים מקצועיים למחלקות בית החולים השונות, וטיפולים דחופים למטופלים מאושפזים לפי צורך.
תחומי פעילות קלינית עיקריים
ייעוץ מרפאתי: התור למרפאה נקבע על פי דחיפות, כולל תורים מיידיים בעת הצורך. פעילות המרפאה כוללת יעוץ ראשוני למטופלים המופנים מהקהילה, ומעקב אחר מטופלים ומנותחים קודמים. קיימת מרפאה ספציפית, רב תחומית למטופלי דיאליזה המשלבת כירורג כלי דם, נפרולוג רדיולוג פולשני וטכנולוגית מעבדת כלי דם. מטרתה הערכה עורקית וורידית לקראת ניתוח פיסטולה, תור כמעט מידי לניתוח, מעקב, וצנתור לתיקון פיסטולה לפי צורך.
כמו כן, מתבצעות בדיקות דופלקס סקירה לאיתור מפרצת אאורטלית בטנית באוכלוסיה בסיכון.
מעבדת כלי דם: הערכת דימות בלתי פולשנית של מחלות כלי דם באמצעות אולטרה-סאונד, כגון: דופלר (Doppler) עורקי רגליים, דופלקס עורקי צוואר, דופלקס אאורטה (כולל בדיקת סקר לאוכלוסיה בסיכון), דופלקס ורידי רגליים ושתלים וסקולריים (מעקפים).
- טיפול במקרים דחופים: ניתן 24/7 על ידי רופא תורן ורופא כונן למטופלים במסגרת המחלקה לרפואה דחופה (מיון), ומחלקות האשפוז, כגון חסימה חריפה של כלי דם, קרע של מפרצת אאורטלית, טראומה לכלי דם וכו'.
טיפול במקרים סמי-דחופים: אשפוז לצורך בירור מזורז של מטופלים הזקוקים להתערבות שאינה יכולה להמתין לתור רגיל, כגון מטופלים עם פצעים קשי ריפוי, מפרצת אאורטלית גדולה, או היצרות סימפטומטית של עורקי התרדמה (לאחר אירוע מוחי). במהלך אשפוז כזה יבוצע בירור על ידי CT ANGIOGRAPHY, צנתור אבחנתי ויעוצים שונים (כגון קרדיולוג ומרדים) לקראת ההתערבות, המתבצעת לרוב באותו אישפוז.
בירורים וטיפולים בצינתור: חלק מהבירור והטיפול נעשה במסגרת צנתור ביחידת רדיולוגיה פולשנית במכון הדימות, וחלקו נעשה ע"י צוות המחלקה בחדר ניתוח.
ניתוחי כלי דם אלקטיביים: ניתוחים וצנתורים עורקיים מבוצעים במסגרת אשפוז בחדר הניתוח. לאחר הניתוח, המטופלים מושהים להשגחה בהתאוששות, ובמידת הצורך ביחידת טיפול נמרץ עד ייצובם, לאחר מכן, חוזרים ליחידת האישפוז. המטופלים משתחררים לביתם, או לשיקום במידת הצורך.
ניתוחי כלי דם אמבולטוריים: ניתוחי ורידים, ביופסיות של עורקים טמפורליים ופיסטולות לדיאליזה מבוצעים ביחידה לאישפוז יום כירורגי, תחת הרדמה מקומית/אזורית וטשטוש, לאחר התאוששות קצרה, ברוב המקרים משוחררים לביתם באותו יום.
טיפולי פצע משלימים: לאחר השחזור הוסקולרי, מבוצעים טיפולי פצע משלימים בשיתוף אורטופד כף רגל, פלסטיקאים ואחות פצעים, הכוללים הטריות, חבישות טיפוליות, טיפול פצע על ידי מכשיר לחץ שלילי (VAC) והשתלות עור. מקרים מסויימים מופנים להמשך טיפול בתא לחץ.
ניתוחי כלי דם שכיחים המבוצעים במרכז הרפואי קפלן
מחלת טרשת העורקים הינה מחלה שכיחה, הגורמת למשקעים של שומנים על דפנות כלי הדם, תגובה דלקתית והיצרות/חסימה שלהם. גורמי הסיכון כוללים עישון, סכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם.
הטרשת יכולה להופיע בכל עורקי הגוף, ולגרום לסימפטומים שונים לפי המיקום בשל ירידה בזרימת הדם לאיברים השונים. למשל, אירוע לבבי במקרה של עורקי הלב, אירוע מוחי במקרה של עורקי הצוואר (קרוטיס), כאבים בהליכה ופצעים קשי ריפוי או נמק במקרה של עורקי הרגליים וכאבי בטן וירידה במשקל במקרה של עורקי המעי.
צינתור הוא פעולה זעיר פולשנית, הנעשית בהרדמה מקומית, דרך דיקור של עורק המפשעה או עורק הזרוע, ומשמשת לאבחון, ובמקרים מסוימים טיפול בהיצרויות/חסימות של העורקים על ידי בלון או תומכן (סטנט), ובדרך כלל מדובר באשפוז קצר, וחזרה מהירה לפעילות רגילה.
הטיפולים השכיחים בצינתור – עורקי רגליים וידיים, עורקי צוואר, עורקי המעי ותיקוני פיסטולות.
מקרים מסוימים של היצרויות/חסימה של עורקי הגפיים התחתונות אינם מתאימים לטיפול בצינתור, או שתיקון קודם בצינתור נחסם. במקרים אלה מבוצע ניתוח בו עוקפים את החסימה על ידי שתל ורידי/סינטטי. הניתוח לרוב נעשה בהרדמה כללית, ומשך האשפוז וההתאוששות ארוכים יותר מאשר טיפול בצינתור.
מפרצת של האאורטה הינה מחלה שלרוב מתגלה במקרה, אך מהווה סיכון משמעותי לחיי המטופל במקרה של קרע ודימום פנימי. כיום, קיימת בדיקת סקר על ידי אולטראסאונד (דופלקס) למטופלים גברים, מעשנים, מעל גיל 60 המאפשרת לאתר את החולים באופן אקטיבי.
כיום הטיפול במפרצת אאורטלית בטנית או חזית הוא ברוב המקרים בצינתור והתקנת תומכן מכוסה (STENT GRAFT) בגישה דרך עורקי המפשעות. טיפול זה מאפשר התאוששות מהירה ואשפוז יחסית קצר.
הטיפול מיועד למטופלים עם מפרצת בקוטר של כ-5-5.5 ס"מ ומעלה או מפרצת הגורמת לתסמינים.
כבר נבדקתם?
המרכז הרפואי קפלן מקיים שני ימי בדיקות מרוכזים בתאריכים 9/9/24 - 18/9/24. הבדיקה הינה בדיקת אולטרה-סאונד פשוטה, לא פולשנית וללא קרינה, ויכולה להציל חיים!
לקביעת תור התקשרו: 08-9441111 (בין השעות 8:00-15:00).
מחלה טרשתית של עורקי התרדמה המספקים דם למוח, מהווה גורם סיכון לאירוע מוחי. היצרויות של עורקי התרדמה עלולות לשלוח תסחיפים (אמבוליות) ולגרום לפגיעה בזרימת הדם לאזורים במוח, ואירוע מוחי.
מטרת הניתוח היא "לנקות" את הטרשת בעורק, לשפר את זרימת הדם למוח, ולהקטין את הסיכון לתסחיפים ואירוע מוחי.
הניתוח מתבצע בהרדמה אזורית או כללית.
הטיפול ניתן למטופלים ללא תסמינים עם היצרות של מעל 70% בעורקי התרדמה, בתנאים מסוימים ולמטופלים לאחר אירוע מוחי לאחרונה עם היצרות של מעל ל50% במטרה למנוע אירוע נוסף.
במקרים מסוימים, תיקון עורק התרדמה מבוצע על ידי הכנסת תומכן (סטנט) בצינתור, על ידי צוות המחלקה בחדר ניתוח.
ניתוח שאנט (פיסטולה) לדיאליזה
דיאליזה מבוצעת לחולי א"ס כליות כרונית סופנית. יכולה להתבצע דרך קטטר בבטן (פריטונאלית), קטטר בוריד מרכזי או דרך פיסטולה.
ניתוח הפיסטולה הוא ניתוח המחבר בין וריד לעורק כך שתהיה בוריד זרימה בלחץ ומהירות גבוהים, וניתן יהיה לדקור אותו ולחבר למכונת הדיאליזה. הניתוח נעשה לרוב בהרדמה מקומית או אזורית (בלוק), בדרך כלל בגפיים העליונות, ובמקרה בו אין ורידים מתאימים, משולב שתל סינטטי. לרוב נדרשים מספר שבועות להבשלת הפיסטולה עד שניתן להשתמש בה.
הניתוח מיועד לחולי אי ספיקת כליות כרונית, בעדיפות לפני שהחלו בביצוע דיאליזה, ובחלק מהמקרים, לאחר שהחלו בטיפול.
לקראת הניתוח מתבצעת הערכה יסודית במרפאת פיסטולות ייעודית, כולל הדגמת הורידים והעורקים ע"י דופלקס, ובחלק מהמקרים צינתור.
הרחבה של ורידים ודליות הינה מחלה נפוצה, בעיקר של נשים צעירות, ומתבטא בכאבים, נפיחות, כבדות, גרד ולעיתים פקקת וכיבים קשי ריפוי. בניתוח, מוציאים את הוריד השטחי הראשי (ספנה) וכורתים דליות.
הניתוח נעשה במסגרת אשפוז יום כירורגי, בהרדמה מקומית וטשטוש, והמטופלות משתחררות לרוב באותו יום.
פעילות אקדמית
התמחות - היחידה מוכרת להתמחות מלאה בכירורגית כלי דם, ומאפשרת רוטציה ביחידה למתמחים ממחלקות כירורגיות אחרות. במסגרת יום אקדמי שבועי, מתבצע ביקור גדול מודרך, סמינר/Journal Club ולעיתים הרצאות חוץ. בנוסף, משולבים סטאז'רים ורוטציונרים מהמחלקות הכירורגיות.
הוראה – רופאי היחידה משתתפים באופן קבוע בהדרכת סטודנטים לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, כולל הרצאות, ביקורים מודרכים ושילוב בפעילות חדר ניתוח. בנוסף, מתאפשרת רוטציה לסטודנטים לרפואה אחרים מהארץ ומחו"ל. הצוות הסיעודי משתתף בהדרכת סטודנטים לסיעוד.
מחקר – פעילות מחקר במסגרת היחידה, ובשילוב עם מחלקות נוספות בבית החולים.