פגים ויילודים

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > פגים ויילודים > כל מה שחשוב שתדעו על החיידק האלים - המנינגוקוק

כל מה שחשוב שתדעו על החיידק האלים - המנינגוקוק

אתם בוודאי מכירים אותו בשם המאיים 'החיידק האלים'. שמו הרפואי הוא חיידק המנינגוקוק והנה כל מה שחשוב שתדעו עליו, כמה הוא נפוץ, מתי הוא הופך למסוכן וכמובן כיצד ניתן להימנע מהידבקות בו.

פורסם בראשונה: 16.12.2021

  • מאת:
  • ד"ר נועה גדסי

בקיצור

01
חיידק המנינגוקוק אחראי ל-10-15 מקרים בשנה של זיהומים חודרניים שעלולים להביא למחלה קטלנית פעוטות.
02
ההדבקה בחיידק מתרחשת במגע ישיר, דרך הפרשות האף או דרך רסיסי רוק. החיידק ידוע כמדבק מאוד, כך שאם נשא מתעטש או משתעל בחדר סגור די בכך כדי להדביק את כל הנוכחים בחדר.
03
קיים בארץ חיסון מפני החיידק המומלץ ע"י משרד הבריאות לגילאי חודשיים-שנתיים, ניתן בקופות החולים, ורצוי להתייעץ עם הצוות הרפואי על החיסון.

חיידק המנינגוקוק מכונה גם 'החיידק האלים' ובצדק. הוא אחראי ל־10 עד 15 מקרים בשנה של זיהומים חודרניים שעלולים להביא למחלה קטלנית ואף למוות. הוא פוגע בכלל האוכלוסייה ועלול להתפרץ בכל גיל, כשרבע מכלל הנפגעים הם צעירים, מגיל שנה עד ארבע.

מה הסכנה בהתפרצות החיידק?

כאשר מדובר בהתפרצות החיידק האלים, החשש העיקרי הוא מהתפתחות של מנינגיטיס (דלקת קרום המוח) או מנינגוקוקסמיה (אלח דם)

כאשר מדובר בהתפרצות החיידק האלים, החשש העיקרי הוא מהתפתחות  מנינגוקוקסמיה שהיא למעשה זיהום דם (אלח דם). הפגיעה במקרה הזה עלולה להיות חמורה ומהירה ולהביא לפגיעה רב מערכתית שמסתיימת במוות בשיעור של 5%–15% מהמקרים. חלק מהפגיעה הכלל מערכתית עלולה לגרום לסיבוך של פגיעה באספקת הדם לגפיים, כליות, נזק לעור ובעיות עצביות שונות. חשש נוסף הוא מפני מחלת המנינגיטיס או דלקת קרום המוח שמתרחשת בשני שליש ממקרי התפרצות החיידק. במקרה של דלקת קרום המוח עלולים להתעורר סיבוכים קשים אצל 10%–20% מהחולים, כולל דלקת הפוגעת בעצב השמיעה ויכולה לגרום לאיבוד שמיעה. דלקת קרום המוח עלולה להסתיים גם במוות ב־5% מהמקרים.

איך נדע שאכן מדובר בהתפרצות החיידק האלים?

אם נתקלתם במקרים בהם ילדכם סובל מחום גבוה, ישנוניות או שטפי דם כחולים על העור שאינם נעלמים בלחיצה (בניגוד לפריחה רגילה), ייתכן שמדובר במקרה של התפרצות המניגוקוק. במקרה כזה ההידרדרות עלולה להיות מהירה מאוד. ועליכם לפנות מיד לסיוע רפואי. כאשר לחץ הדם יתחיל לרדת, הילד לא יגיב לקריאה בשמו, ואנו יכולים גם להיתקל בנשימה מהירה או פרכוסים. חשוב לשים לב להתקשות העורף, מה שיכול להצביע על פגיעה במערכת העצבים המרכזית בעקבות דלקת קרום המוח, גם במקרה הזה אנחנו עלולים להיתקל בירידה ברמת ההכרה ובפרכוסים. רופא או רופאת הילדים יעלו את החשד להדבקות במניגוקוק ויפנו אתכם במהירות האפשרית לאבחנה ולטיפול בבית החולים.

כיצד נאבחן את ההתפרצות ומה הטיפול?

הצוות הרופא ייקח בדיקות דם, שתן ובמידת הצורך נוזל עמוד השדרה, ויתחיל טיפול אנטיביוטי רחב טווח במיידי תוך מעקב אחרי התפתחות סיבוכים ומתן טיפול תומך בהתאם. בחשד להדבקות בחיידק המניגוקוק החולה ומשפחתו יטופלו בבידוד, על מנת להגן על הסובבים. בהמשך יתקבלו תשובות מהמעבדה על צמיחת החיידק, והטיפול יצומצם בהתאם. כמו כן כל האנשים אשר היו במגע עם אותו ילד\ה יאותרו על מנת לקבל טיפול מונע, שמטרתו הן למנוע התפרצות של מחלה קשה אצל אותו אדם ולמנוע המשך הדבקה של האוכלוסייה.

מה הסיכוי שלי להיתקל בחיידק?

הזן המוכר והשכיח ביותר של המנינגוקוק  אצל ילדים הוא זן B. אך למנינגוקוק יש למעשה 13 זנים שונים, כשלמרבית המחלות אחראים חמישה מתוכם. אחוז הילדים הנשאים מתחת לגיל ארבע קטן ועומד על פחות מאחוז. בבני נוער אחוז הנשאות הוא הגבוה ביותר, חשוב לזכור שמרבית הנשאים נחשבים נשאים שקטים, כלומר החיידק יכול להימצא בגרונם במשך 16 חודשים מרגע ההדבקות ללא תסמינים.

חשוב לדעת – החיידק מדבק מאוד

ההדבקה בחיידק מתרחשת במגע ישיר, דרך הפרשות האף או דרך רסיסי רוק. החיידק ידוע כמדבק מאוד, כך שאם נשא מתעטש או משתעל בחדר סגור די בכך כדי להדביק את כל הנוכחים בחדר. החיידק קיים רק בבני אדם, וכאשר מתגלה התפרצות שלו בית החולים מדווח מיד למשרד הבריאות וזה מתחיל בחקירה אפידמיולוגית בהקדם. כל אדם שאותר בחקירה כמי שהיה במגע הדוק עם החולה בשבוע שקדם להתפרצות – מקבל טיפול מונע באנטיביוטיקה. קיים בארץ חיסון מפני החיידק המומלץ ע"י משרד הבריאות לגילאי חודשיים-שנתיים, ניתן בקופות החולים, ורצוי להתייעץ עם הצוות הרפואי על החיסון.

מדוע החיידק מתפרץ ומה גורם לו להיות אלים?

כאשר חיידק חודר ללוע, המערכת החיסוניות מייצרת נוגדנים שיודעים להילחם בו וכך ומנעת את ההתפשטות שלו לדם. אך הנוגדנים האלו נוצרים רק כשבועיים מרגע שהחיידק מופיע ברקמות הלוע. במספר קטן של מקרים, החיידקים מצליחים להגיע לדם לאחר דגירה קצרה של יומיים עד שבעה ימים בלבד וכך עלולה להיגרם מחלה קשה ולעתים קטלנית. בגופם של תינוקות שאך נולדו קיימים נוגדנים שקיבלו מאימם ויכולים להילחם בחיידק המנינגוקוק, אך מגיל חצי שנה עד שנתיים חלה ירידה בכמות הנוגדנים, כשבהמשך מערכת החיסון של הילד מתחילה לייצר את הנוגדנים האלו בעצמה. ועדיין, אחד מכל 4 פעוטות בגיל שנה עד ארבע נפגע מהתפרצות אלימה של החיידק. מדוע זה קורה? התשובה לכך עדיין לא ברורה. נכון שמערכת החיסון מוחלשת בגיל הזה ומעלה את רמת הסיכון, אך לא ברור עדיין כיצד מתפרץ החיידק בילדים בריאים ללא רקע רפואי יוצא דופן. ישנה השערה שחלוקה נוספת של זנים ברמות אלימות משתנות היא הסיבה לכך.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד