טיפול בשיטת הקנגרו (Kangaroo mother care) הוא טיפול במגע עור בעור (Skin to Skin) מוקדם ורציף, בה התינוק מוחזק ללא בגדים על בית חזה חשוף של ההורה (לרב אמו, אך בהחלט יכול להיות גם על האב), כמו גור קנגרו בכיס אמו.
שיטת טיפול זאת הומצאה בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת על ידי רופא קולומביאני, אשר השתמש בשיטה זו לטיפול בפגים כתחליף לאינקובטורים, בשל מחסור בקיומם. היום ידוע מחקרית כי שיטה זאת היא טובה לכל הילודים, ללא קשר באיזה שבוע ובאיזה משקל נולדו, גם במדינות מפותחות עם טכנולוגיות מתקדמות.
במקור שימוש בשיטה זאת היתה עבור פגים אשר במשקל נמוך מ-1,500 גרם. ניתן לטפל בקנגרו בילודים המונשמים דרך צינור בקנה הנשימה או הנשמה נזלית (דרך האף), הצורכים חמצן, שמקבלים תרופות והזנת על דרך הוריד ושמנוטרים קרדיאלית. למעשה, תינוקות אלו, הוכח מחקרית, כי נוטים פחות להפסקות נשימה ולירידה בקצב הלב.
במהלך שנות ה – 90 של המאה הקודמת שימוש בטיפול בקנגרו בוצע גם עבור תינוקות במועד אשר היו מאושפזים בפגיות ובמחלקות טיפול מיוחד בילוד ברחבי העולם, גם במדינות מפותחות.
השיטה הוכחה במחקרים רבים כבעלת השפעה חיובית על הקשר בין התינוק לאם ועל תחומים שונים בחיי התינוק הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך בהיבטים פיזיולוגיים, התנהגותיים ונוירו- התפתחותיים. המחקרים מדברים בעיקר על ההשפעות הקשורות לאם, אך כאמור הטיפול בקנגרו יכול להתבצע גם על ידי האבות, ואף על ידי האחאים.
מומלץ לבצע קנגרו לפחות לכ-65 דקות למטרת השלמת מעגל שינה שלם של התינוק. אך ככל שמשך הזמן יהיה ממושך יותר, ורציף כך טוב יותר.
המגע הנוצר בין ההורה לתינוק מערב את כל חושיו של התינוק- ריח, שמיעה, מגע וראיה- באיכות ובעוצמה מתאימות ובכך מספק ה"קנגרו" סביבה מיטבית להתפתחות מוקדמת וליצירת קשר פיזי ורגשי בין ההורה לתינוק.

ההשפעות החיוביות על התינוק הן ייצוב קצב פעימות הלב, קצב הנשימות ושיפור רמת החמצן בדם. השיטה אף שומרת על חום הגוף, משפרת את העלייה במשקל ומפחיתה סיכון לזיהום ב- 50% במחקרים שונים.
כמו כן, הוכח כי היא מפחיתה מצבי דחק ואירועי בכי. מחקרים מראים כי תינוקות בקנגרו בוכים עד 11 שניות פחות לאחר פרוצדורה כואבת, כמו לקיחת דם.
טיפול בקנגרו משפר את איכות השינה של התינוקות ומעודד התפתחות נוירו-התנהגותית טובה יותר. בפגים הקטנים שיטה זו מוכחת כמפחיתה אף סיכון לתמותה ב– 20-30%. תינוקות אשר היו בקנגרו, היו בעלי סיכוי גבוה יותר ב – 50% להנקה בלעדית, וגם במעקב לאחר 1-4 חודשים מהפגיה שיפר את הסיכוי להנקה בלעדית בכ – 40%.
ההשפעות של שיטה זו על ההורה כוללות חיזוק הקשר בין ההורה לתינוק, שיפור ייצור החלב אצל האם, מעצימה את ההורה כמטפל העיקרי בתינוק ומעלה את תחושת הערך העצמי. כמו כן מחזק את תחושת האחריות של ההורה כלפי התינוק ואת תחושת הדאגה לו, משפר את מיומנות הטיפול בשל ההורה בתינוק ומפחית את תחושות של חרדה ודיכאון לאחר לידה.
אצלנו, בפגיה במרכז הרפואי קפלן, מעודדים ומזמינים כל הורה בפגיה הן במהלך האשפוז אך בוודאי גם בבית, להיות שותפים פעילים בטיפול בתינוקות שלכם ולהחזיקם בקנגרו.