חדשנות בחקר הזיקנה

trueבתי חולים > הרצפלד > דף הבית > חדשנות בחקר הזיקנה > סטרואידים והשפעתם על המטופל המבוגר

סטרואידים והשפעתם על המטופל המבוגר

תרופות ממשפחת הסטרואידים הן נוגדות הדלקת החזקות ביותר שישנן. גם לאחר עשרות שנות שימוש בסטרואידים, ולמרות תופעות הלוואי הרבות שלהם - אין להם לעיתים תחליף. באילו מצבים נכון וכדאי להשתמש בסטרואידים וכיצד להימנע מתופעות הלוואי

מזרק סטרואידים

בקיצור

01
סטרואידים הם תרופות נוגדות דלקת עוצמתיות.
02
כאשר נאלצים לתת טיפול ממושך, מומלץ לנסות לצמצם את המינון למינימום ההכרחי.
03
בעת הטיפול במבוגר, יש לעקוב אחר רמות הסוכר ולחץ הדם.

​​תרופות סטרואידליות מחקות את פעולת ההורמון הטבעי CORTISOL, המופרש מבלוטת יותרת הכליה. ההורמון מופרש במצבי דחק (סטרס) ועוזר להכין את הגוף לגיוס משאביו לתקופה קצרה, לצורך התגוננות או התקפה. ההורמון מעלה את ריכוז הסוכר בדם, כמקור לאנרגיה זמינה, ומדכא תהליכי דלקת. מצד שני - הוא מדכא את מערכת החיסון ומעכב תהליכי בנייה בגוף - גדילה, בניית עצם וריפוי פצעים.

התרופה הבסיסית המבוססת על הקורטיזול היא פרדניזון PREDNISONE, המופיעה בכדורים של 5 ו־20 מיליגרם.


מצבים בהם סטרואידים מועילים

תרופות סטרואידליות יעילות בעת דלקות קשות בגוף, כגון דלקת בקרום הלב, או מחלות אוטו־אימוניות (שבהן הגוף מייצר נוגדנים עצמיים שתוקפים את רקמותיו) כגון דלקות פרקים או מחלות מעי דלקתיות. כמו כן, סטרואידים יעילים בתגובות אלרגיות חריפות. אסטמה נחשבת כיום למחלה דלקתית כרונית, עם התקפים חריפים. עם השנים עלולה להופיע פגיעה בלתי הפיכה בריאות.

מעבר לטיפולי חירום סימפטומטיים - במשאפים מרחיבי סמפונות, כגון VENTOLIN בעת התקף, איזון המחלה דורש טיפול מדכא דלקת קבוע. קיימות לכך כמה תרופות, אך העיקרית שבהן היא סטרואיד הניתן בשאיפה, ובכך משפיע בעיקר על הריאות והרבה פחות על הגוף, לדוגמה BUDICORT. חלק מהמשאפים משלבים יחד סטרואיד ומרחיבי סמפונות, להשפעה משולבת (SERETIDE , SYMBICORT).

בהתקף אסטמה חריף - חובה כיום לתת בתחילה סטרואידים בכדורים במינון גבוה, דבר העשוי למנוע צורך באשפוז ואף תמותה.


זהירות - סטרואיד!

הבעיה נעוצה בתופעות הלוואי הרבות של התרופות בשימוש ממושך,ובהן: דיכוי מערכת החיסון, עליה ברמות הסוכר ולחץ הדם, דלדול עצמות, השמנה באזור הבטן ועגלגלות בצוואר ובפנים ("פני ירח"), הופעת שיעור יתר, עור שהופך לדקיק עם נטייה לפציעות, ובילדים - פגיעה בגדילה לגובה.

מתן סטרואידים במינון גבוה, גם לזמן קצר, מסכן את החולה בהופעת כיב קיבה, בעליות סוכר קשות ואף בפסיכוזה חריפה. לכן הזהירות הרבה במתן סטרואידים. נותנים – אך רק כשחייבים. הטיפול ניתן לרוב במחזורים קצרים - עד שבועיים. מתחילים פרדניזון, לרוב במינון סביב 40 מ"ג ביום במנה אחת בבוקר, ומצמצמים את המינון בהדרגה עד להפסקה.

אם יש צורך בטיפול ממושך כמו במקרה של דלקות כרוניות - מנסים לרדת למינון האחזקה המינימלי ההכרחי, ואף לעבור לכדור פעם ביומיים. כמו כן מנסים לשלב נוגדי דלקת ומדכאי חיסון אחרים שיאפשרו להקטין את מינון הסטרואידים.​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

לשלוח לחבר

להדפיס