כללית שלי
קורונה

קורונה, מחלות רקע וגיל: בדקו עד כמה אתם בסיכון

הסיכון של אדם שחלה בקורונה לפתח סיבוכים ותמותה משתנה על פי גורמים שונים, כולל מחלות רקע, גיל וגורמי סיכון אחרים. בדקו האם אתם נמצאים בקבוצת סיכון רגילה, גבוהה או מרבית ומה עליכם לעשות. המודל פותח במכון המחקר של כללית

​ד"ר נעה דגן, ד"ר נועם ברדה 

עם הצטברות נתונים נוספים על התחלואה בקורונה בישראל, פירסם מכון כללית למחקר בתחילת יולי 2020 מודל מעודכן שמאפשר לכל אדם להעריך את מידת הסיכון שלו לפתח מחלה קשה במקרה של הידבקות בקורונה. המודל מאפשר לכל אדם לחשב את מספר "נקודות הסיכון" שיש לו. השילוב של המספר הזה ושל קבוצת הגיל שאליה הוא משתייך מאפשרת לו להעריך את חומרת הסיכון שנשקף לו במקרה של הידבקות בקורונה.

1. השלב הראשון: חישוב של נקודות הסיכון האישי

מי שרוצה לדעת כמה נקודות סיכון הצטברו ב"קופה" האישית שלו צריך לעבור על הרשימה שלהלן של גורמי סיכון ולבדוק איזה מהם רלוונטי למצבו הבריאותי. כל גורם סיכון רלוונטי מוסיף נקודה אחת, חוץ מאשר אשפוזים בשלוש השנים האחרונות. במקרה הזה כל אשפוז מוסיף נקודה נפרדת:

• BMI של 30 ויותר (השמנת־יתר).

• סוכרת.

• מחלה של הלב ושל כלי הדם.

מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) או עישון מצטבר ששווה לעשר שנות עישון של חפיסה אחת בכל יום.

מחלת כליות כרונית (אי־ספיקת כליות).

• מחלת כבד כרונית.

• מחלה נוירולוגית.

• מחלה ממאירה פעילה שנמצאת בטיפול בחמש השנים האחרונות.

• דיכוי חיסוני (כולל HIV, מושתלי איברים, טיפול פומי ממושך בסטרואידים או בתרופות מדכאות חיסון).

• מספר האשפוזים ב־3 השנים האחרונות, למעט לידות (כל אשפוז מוסיף נקודת סיכון).

2. השלב השני: קביעת קבוצת הסיכון שאליה משתייכים

סיכון רגיל

מי מצוי בקבוצת הסיכון הזאת?

• בני 0 עד 49 שיש להם 0 עד 3 נקודות סיכון​.

• בני 50 עד 69 שיש להם 0 או 1 נקודות סיכון.

• ​הסיכון לתחלואה קשה במקרה של הדבקה: פחות מ־1%​

• ​הסיכון לתמותה במקרה של הדבקהפחות מ־1%
סיכון גבוה

מי מצוי בקבוצת הסיכון הזאת?

​• בני 0 עד 49 שיש להם 4 נקודות סיכון​ ויותר.

• בני 50 עד 69 שיש להם 2 נקודות סיכון או יותר.

• בני 70 ויותר שיש להם 0 עד 3 נקודות סיכון.

​• הסיכון לתחלואה קשה במקרה של הדבקה: 15%
• ​הסיכון לתמותה במקרה של הדבקה: 7%
סיכון מרבי

מי מצוי בקבוצת הסיכון הזאת?

• בני 70 ויותר שלהם 4 נקודות סיכון ויותר.

• הסיכון לתחלואה קשה במקרה של הדבקה: 33%
הסיכון לתמותה במקרה של הדבקה: 24%

 

3. המלצות התנהגות על פי סוג הפעילות המבוקשת לתקופה הזאת של התפשטות נרחבת של המחלה 

המלצות כללית תואמות את המלצות של משרד הבריאות בעת הזאת והן מתפלגות בהתאם לרמת הסיכון של הפרט (לפי המפורט במודל שלמעלה), בהתאם למידת ההתפשטות של המחלה (באזור ובזמן הנידונים) ובהתאם לסוג הפעילות.

פעילות בסיכון גבוה היא פעילות כמו ביקור במקומות הומי אדם, יציאה לעבודה המחייבת חשיפה לקהל או חשיפה הדוקה בחלל סגור לאנשים מחוץ למשפחה גרעינית. פעילות בסיכון נמוך היא כל פעילות אחרת, אשר, ככלל, אינה מחייבת חשיפה למגע הדוק עם אנשים מחוץ למשפחה גרעינית.

סיכון רגיל
כל מי שבסיכון רגיל צריך להקפיד על ההנחיות של שגרת הקורונה: שמירה על מרחק של שני מטרים, שימוש במסכה, שמירה על היגיינת ידיים ואי־יציאה מהבית בכל מקרה של התגלות תסמין. אם מישהו מבני המשפחה שייך לקבוצת סיכון - יש להימנע ככל הניתן מנטילת סיכונים.
​סיכון גבוה
כל מי שבסיכון גבוה צריך לעשות מאמץ שלא להיחשף ולא להידבק. על אנשים בקבוצת הסיכון הזאת להפעיל שיקול דעת ולנהל נכון את הסיכונים. משמעות הדבר היא להימנע מפעילות בסיכון גבוה (כל התקהלות או מגע הדוק עם אנשים מחוץ למשפחה הגרעינית).
​סיכון מרבי
בתקופה של גל תחלואה משמעותי בקורונה, כל מי שבסיכון מרבי צריך, עד כמה שניתן, להישאר בבית. כל יציאה למרחב הציבורי וכל מפגש עם אדם שאינו מהמשפחה הגרעינית הוא סיכון מיותר שלא כדאי לקחת בעת הזאת.

 

עצות כלליות להקטנת הסיכון להידבקות

• רחצו ידיים לעיתים תכופות במים ובסבון (עדיף) או בחומר חיטוי על בסיס אלכוהול 70% לפחות.

• שמרו על מרחק של 2 מטרים מכל אדם, ובמיוחד מאנשים חולים (ובראש ובראשונה ממי שסובלים ממחלה נשימתית חדה), משתעלים או מתעטשים.

• הימנעו ממגע פיזי, כולל לחיצות ידיים וחיבוקים.

• הימנעו ככל הניתן ממגע ישיר בחפצים או במשטחים במקומות ציבוריים. אל תפתחו דלתות בכף היד.

• הימנעו ממגע עם הפה, עם האף ועם העיניים.

• השתעלו והתעטשו לכיוון המרפק או למטפחת חד־פעמית. את המטפחת יש להשליך לאשפה.

• אם אתם משתעלים או מתעטשים לכף היד, רחצו ידיים מיד לאחר מכן.

• אווררו את הבית ככל הניתן.

• הימנעו מלנשק מזוזות ותשמישי קדושה אחרים.

• חבשו מסכת פה־אף בכל יציאה למרחב הציבורי.

• הימנעו מלעשן סיגריות, סיגריות אלקטרוניות או נרגילות. זו הזדמנות טובה להפסיק לעשן!

• הימנעו משימוש בכלי אחד לשם אכילה משותפת ומשיתוף אוכל מפה לפה.

ד"ר נעה דגן היא ראש תחום רפואה מבוססת מידע ובינה מלאכותית במכון כללית למחקר

ד"ר נועם ברדה הוא מנהל מדעי במכון כללית למחקר

אני רוצה...