אף אוזן גרון

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > אף אוזן גרון > לקראת ניתוח שתל שבלול

לקראת ניתוח שתל שבלול

מטופלים יקרים,
להלן מידע העשוי להקל עליך באשפוז ובהחלמה מהניתוח.


מהו שתל שבלול?
שתל שבלול (שתל קוכליארי) הוא אביזר אלקטרוני מתוחכם המאפשר לבעלי ליקוי שמיעה עמוק וחירשים שאינם מפיקים תועלת ממכשירי שמיעה רגילים את היכולת לשמוע. הוא עוקף את תאי השיער הפגועים בשבלול ומעביר גרייה חשמלית ישירות לסיבי עצב השמע. המידע שנקלט בהם מועבר אל המוח לפענוח כתחושת שמיעה.


כיצד פועל השתל ?
לשתל השבלול חלק חיצוני וחלק פנימי מושתל. בחלק החיצוני מעבד הדיבור קולט את הצלילים באמצעות המיקרופון ומעבד אותם למידע דיגיטלי. יחידת הראש משדרת את המידע הדיגיטלי מהחלק החיצוני אל השתל. התקשורת בין החלק החיצוני של מערכת השתל לחלק הפנימי שלה מתאפשרת באמצעות חיבור בין המגנט ביחידת הראש לבין המגנט בחלק המושתל.

השתל ממיר את המידע הדיגיטלי לאותות חשמליים ושולח אותם למערכת האלקטרודות בשבלול. מערכת האלקטרודות שולחת את האותות החשמליים אל עצב השמיעה. עצב השמיעה מעביר אותם אל מרכז השמיעה במוח, לפענוח כתחושת שמיעה של צלילים.


שיטת הניתוח מתבססת על הגישה הניתוחית בניתוח מסטואידקטומיה שהוא ניתוח אוזן נפוץ. המסטואיד הוא העצם שנמצאת מאחורי האפרכסת. בניתוח הכנסת האלקטרודה לשבלול מתבצעת דרך המסטואיד והאוזן התיכונה.


כללי התנהגות ערב לפני הניתוח בבית או במחלקה
1. ניתן לאכול ארוחת ערב עד השעה 20:00, לאחר מכן מותרת שתייה בלבד.
2. החל מהשעה 24:00 ועד לאחר הניתוח יש להישאר בצום, ללא שתייה ואוכל.
3. נא להתרחץ ולחפוף את הראש עם שמפו בערב הניתוח.


כללי התנהגות והתהליך בבוקר הניתוח
1. לרוב תתבקשו להגיע בערב לפני הניתוח. מידע לגבי מועד ההגעה אפשר לקבל אצל אורית. 
2. אחות תקבל אותך ותעשה לך היכרות עם יחידת האשפוז שלך.
3. מותר לך להתרחץ ולצחצח שיניים. יש להוריד תכשיטים, איפור ולק מהציפורניים.
4. עליך ללבוש בגדי בית חולים. אם יש שיניים תותבות יש להשאירם בפה.
5. לפי הודעה מחדר ניתוח האחות תכין אותך לניתוח. ההכנה כוללת לבישת חלוק, הסבר על הצפוי לאחר ניתוח ולרוב מתן כדור להרגעה. הירידה לחדר ניתוח תתבצע בשכיבה על המיטה ע"י סניטר וליווי בני המשפחה.


התהליך בחדר הניתוח
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית במשך כ-3 עד 4 שעות. החתך הניתוחי מתבצע מאחורי האוזן, לעתים יש צורך בגילוח השיער מאחורי האוזן. יוצאים מחדר ניתוח עם חבישה העוטפת את הראש ומעט לוחצת אבל לא יותר מדי.


כללי התנהגות ותהליך לאחר הניתוח 
1. לאחר הניתוח תועברו לחדר ההתאוששות הסמוך.
2. משפחתך תוכל ליצור קשר מחדר ההמתנה שליד חדר הניתוח עם חדר ההתאוששות ולשאול לשלומך.
3. בחדר ההתאוששות רופאים ואחיות עוקבים אחרי מהלך ערנותך והתאוששותך בעזרת מערכות ניטור. בשלב זה יתכנו כאבים לכן תוכלו לפנות לצוות ההתאוששות לקבלת תרופה מתאימה לשיכוך כאבים.
4. תשהו בחדר התאוששות שהות קצרה (כשעתיים), אם המהלך תקין תוחזרו למחלקה. יתכן מעט נמנום, עדיין יתכנו כאבים באזור הניתוח ואולי מעט כאב גרון וקושי בבליעה. האחות תעקוב אחרי עוצמת הכאב ובהתאם תקבלו תרופות למניעת כאב. בדרך כלל ההתאוששות אינה קשה.
5. כשעתיים לאחר החזרה למחלקה, אם לא תחושו בחילה תוכלו להתחיל לשתות באישור של אחות ובהדרגה גם לאכול ארוחה קלה. עירוי הנוזלים ינותק כאשר תשתו היטב.
6. הירידה הראשונה מהמיטה תתבצע בהתאם להרגשתך הכללית ביום הניתוח, באישור של אחות ובעזרתה. במקרה שהמנותח יסבול מסחרחורות ומחוסר יציבות, יתבקש לשכב ולנוח ולמעט בירידה מהמיטה והסתובבות.
7. לא תמיד אפשר להרכיב שתל/מכשיר שמיעה בצד הלא מושתל.

שחרור והמשך הטיפול בבית
משך האשפוז הממוצע הוא כיומיים-שלושה. במהלך האשפוז תקבל אנטיביוטיקה דרך הווריד והחבישה באזור הניתוח תוחלף.
מרגע הגעתך הביתה חשוב לשים לב לאזור פצע הניתוח: במקרה שמופיעים אודם, כאב, הפרשה או/ו חום יש ליצור קשר עם המחלקה.
אחרי הניתוח תקבל חופשת מחלה ובבית תתבקש לקחת כדורי אנטיביוטיקה במשך שבועיים.

אפשר לרחוץ את הראש בעזרת מגבת לחה כבר למחרת הניתוח. את פצע הניתוח אפשר לרחוץ לאחר חמישה ימים במים וסבון. את פנים האוזן יש לשמור יבש על ידי צמר גפן עם וזלין. בביקורת במרפאה אחרי הניתוח הרופא יבדוק וינחה אם אפשר להרטיב את פנים האוזן.

בדרך כלל תוזמנו לביקורת במרפאת שתל שבלול 11 ימים אחרי הניתוח. בביקורת זו ייבדק פצע הניתוח. החיבור לחלק החיצוני של השתל יתבצע כחודש אחרי הניתוח במכון השמיעה על ידי קלינאיות התקשורת ומרגע זה יתחיל תהליך השיקום. בחיבור הראשוני תרגישו צליל דק ולא ברור.

תהליך השיקום כולל מיפויים (כיוונים כמו במכשיר שמיעה) ואימוני שמיעה אצל צוות קלינאיות התקשורת שלנו בקפלן. עם התקדמות תהליך השיקום תרגישו שיפור בשמיעה ובהבנת דיבור.

חשוב לדעת!
1. אין לגרד את אזור השתל ויש להיזהר מזיהומים. במידה ויש אודם או נפיחות יש לפנות אלינו דרך המחלקה, המרפאה או חדר המיון מיד.
2. שתל השבלול הוא מוליך חשמלי. במושתלי שתל שבלול אין להשתמש במכשיר ניתוחי חשמלי שנקרא דיאתרמיה. מכשיר זה עוצר דימומים. במידה והמטופל צריך לעבור ניתוח אפשר להשתמש במכשיר הביפולר במהלך.
3. יש להתייעץ לגבי ביצוע בדיקות ה MRI. בדיקות אלו גורמות לשדה מגנטי בגופו של המטופל והשתל מתכתי.

לסיכום: ניתוח שתל שבלול הוא תהליך של שיקום שמיעה. רובם המכריע של המושתלים חווים שיפור משמעותי בשמיעה וביכולת לתקשר. אנחנו מאחלים לכם בהצלחה בתהליך.


החלמה מהירה!

צוות מחלקת אף אוזן גרון

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד