מחלות מעי דלקתיות עלולות להוביל לפגיעה בשגרת חייו של הילד או של המתבגר. התמודדות עם אי הוודאות ואי העקביות שבהופעת הסימפטומים הקשורים בה, יכולה להשפיע על התפקוד האישי, במיוחד בתחומים הפיזי, החברתי והרגשי.
בתחום הפיזי, התמודדות עם המחלה דורשת ביקורים תכופים אצל הרופא, לקיחת תרופות על בסיס יומי ולעיתים יש צורך בבדיקות פולשניות. תיתכן גם השפעה על ההתפתחות הפיזיולוגית, למשל בגדילה או בהתפתחות המינית, והיא עלולה לגרום למצוקה נפשית.
בתחום הרגשי, מחלות מעי דלקתיות עלולות להשפיע על תהליכי ההתבגרות. צרכים אופייניים של הילד והמתבגר, כדוגמת הצורך בפיתוח עצמאות ואוטונומיה רגשית ומעשית עלולים להיפגע ואף תיתכן הגברה של התלות בהורים.
גם התפקוד החברתי עלול להיפגע, במקרים שבהם ישנה נטייה להיעדר מבית הספר, להימנע מפעילויות מחוץ לבית או להימנע משיחה סביב המחלה בגלל תחושות של בושה או מבוכה.
ילדים ומתבגרים המתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות מוטרדים לא אחת מנושאים, כגון: האפשרות להתלקחות המחלה, הפגיעה האפשרית בתחומי החיים השונים בשל המחלה והסימפטומים הכרוכים בה, הצורך בלקיחת תרופות על בסיס קבוע, תחושות של חוסר שליטה בחיים ולעיתים אף תפיסתם את עצמם כשונים מחבריהם.
לצד התמודדות עם המצב הרפואי וההשלכות הנובעות ממנו, עליהם להמשיך ולהתקדם במסלול חייהם ובהתפתחותם האישית. טיפול פסיכולוגי יוכל לסייע לילד או למתבגר להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניו באופן שיאפשר לו ניהול יעיל של המחלה לצד רווחה נפשית ואיכות חיים טובה.