השירות הפסיכולוגי בגסטרו-אנטרולוגיה ילדים

trueבתי חולים > קפלן > דף הבית > יחידות רפואיות > ילדים > גסטרו ילדים > השירות הפסיכולוגי בגסטרו-אנטרולוגיה ילדים > קשר גוף-נפש

קשר גוף-נפש

  • מאת:
  • שרון לוטן, פסיכולוגית

הקשר בין בריאות הגוף לבין בריאות הנפש מוכר לעולם הרפואה, נחקר והוכח במגוון רחב של מצבים רפואיים. קשר זה הוא דו כיווני, כך שהמצב הנפשי מושפע מהמצב הגופני, ולהפך.
כך, רגשות עלולים להתבטא בתגובות גופניות, למשל כאשר מישהו מתרגש או לחוץ הוא עלול לסבול מכאבי בטן או מכאבי ראש. מצד שני, מצב גופני עלול להשפיע על המצב הנפשי, למשל אם הגוף חלש או ישנם כאבים, ייתכן ומצב הרוח יהיה ירוד ואולי אף נחווה כעס.
במחקרים שעסקו במחלות מעי דלקתיות נמצא קשר בין חומרת התסמינים הגופניים לבין מצוקה נפשית. ככל שנחוו יותר תסמינים של המחלה כך גברה המצוקה הנפשית. נוסף על כך, ככל שהחולים חוו יותר מתח כך החריפו התסמינים. המחקרים מחזקים את הטענה כי קיים קשר הדדי בין מצב נפשי לבין מהלך המחלה, לתדירותה ולעוצמת ההתלקחויות שלה.

קשר גוף נפש 

הקשר בין הגוף לנפש מצביע על כך שיכולת ההתמודדות עם מתח נפשי היא משמעותית בהקשר של ניהול מחלות מעי דלקתיות. גורמי דחק עלולים לגרום להתלקחות המחלה שלעיתים יוצרת בעצמה גורם לחץ משמעותי שמעצים עוד יותר את הסימפטומים האופייניים למחלה. כך נוצר מעגל קסמים, המוביל להחמרה במצב. שינוי ההתייחסות למתח בכלל ולמחלה בפרט יכול לשבור מעגל זה ולהתחיל מעגל חדש, חיובי יותר, שיוביל לשיפור במצב הנפשי, במצב הגופני ובמצב המחלה -  מהלכה, תדירותה ועוצמתה.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס את העמוד

לשלוח את העמוד